Det danske magasin i Spanien
Spanien glemte del i Frankrig

Spanien glemte del i Frankrig

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Llívia 1
 

Det ligger, som havde nogen glemt at tage det med hjem; det er ladt tilbage, helt alene, omgivet af Frankrig.

Spaniens 504.782 km² begrænser sig ikke til størstedelen af Den Iberiske Halvø og de to øgrupper, De Kanariske Øer og De Baleariske Øer, samt enklaverne Ceuta og Melilla i Nordafrika.
12,83 km² af landets territorium ligger 1,6 km nord for den spansk-franske grænse. Det ligger, som havde nogen glemt at tage det med hjem; det er ladt tilbage, helt alene, omgivet af Frankrig, nærmere betegnet departementet Pyrénées-Orientales.
Det er byen Llívia, der ligger på et fladt stykke land i dalen Valle de la Cerdaña, omkranset af Pyrenæerne. Det er 1.233 meter over havet og ved foden af bjerget Turó del Castell, som rager yderligere 1.357 meter op i landskabet.
Byen hører under Girona-provinsen og er som sådan en del af Catalonien, og hovedsproget er catalansk.

Hvorfor det?
For at finde grunden til, at denne plet Spanien findes i Frankrig, skal vi en tur tilbage til de territoriale forviklinger anno 1600-tallet.
Spanien og Frankrig havde i et kapitel i Trediveårskrigen bekæmpet hinanden i årene 1635 – 1659. Frankrig gik ind i Trediveårskrigen, efter at de spanske habsburgere sejrede i det Nederlandske Oprør i 1620’erne. I 1640 begyndte Frankrig at blande sig i spansk politik og støttede oprøret i Catalonien, og Spanien tog til genmæle ved at støtte Fronde-oprøret i Frankrig.
Ved Trediveårskrigens afslutning fik Frankrig provinserne Alsace og Lorraine, hvilket betød, at de kunne afskære Spaniens adgang til Nederlandene, og det førte til åben krig mellem Spanien og Frankrig. Efter godt ti års kamp sejrede Frankrig i en alliance med Storbritannien, og det førte så til Pyrenæerfreden.
Da en fredstraktat i 1659 skulle indgås, blev det fastslået, at Spanien skulle afgive 33 landsbyer til Frankrig. Man havde regnet med Llívia, men overset, at byen havde fået rettigheder som en egentlig by af den tysk-romerske kejser Karl 5., ham som først var kong Carlos 1. af Spanien. Byen blev derfor ikke inkluderet i aftalen, men forblev under spansk styre.
Egentlig er det mere end byen Llívia, da kommunen inkluderer de to landsbyer Cereja og Gorguja.

Et kig forbi
Llívia har i dag omkring 1.600 indbyggere, der fortrinsvist lever af landbrug og turisme, da her er en håndfuld hoteller, ligesom mange spaniere har ferieboliger her i bjergenes klare luft, de smukke omgivelser og mange muligheder for f.eks. vandreture.
Det er områdets største attraktion.
Selve byen har en charmerende gammel bydel med denne særegne pyrenæiske arkitektur og stemning.
Her finder man det, som anses for at være Europas ældste apotek, Farmacia Esteve, der stammer fra middelalderen – den skulle være grundlagt i begyndelsen af 1500-tallet. I dag er apoteket indrettet som et museum, Museo Municipal, der huser krukker og remedier fra apoteket. I nærheden af det står byens kirke, Esglesia de Mare de Déu dels Angels, et gotisk værk fra 1400-tallet, og det er omgivet af tre forsvarstårne fra middelalderen og herover en slotsruin.
Vil man besøge kirken, må man først kigge forbi museet – her ligger nøglen.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa