Anita Delgado: Málagas indiske prinsesse

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
anitaDelgado
I 1890 blev en kommende prinsesse født i Málaga. Hendes navn var Ana María Delgado Briones, datter af cafébestyrerparret D. Ángel Delgado de los Cobos og Dª Candelaria Briones. Hun fandt i en tidlig alder interesse for det kreative miljø og indtog i sine unge teenageår flamenco-dansegulvene i Madrid. Hun gik under kunstnernavnet Anita Delgado, og det var under en forestilling, hun mødte sin prins, den indiske maharaja Jagatjit Singh.
 
Der var engang en prinsesse, som blev født en kølig dag i februar på Calle Peña i Málaga. Det var en af de dage, hvor solens stod højt på den blå himmel, og den friske vind fik palmegrenene til at vaje kraftigt. Foråret lå forude, og dagene blev kun lysere fra nu af. Familien levede godt i den sydspanske by. Forældrene bestyrede den lille café La Castaña, hvor Ana María og hendes søster fik vakt deres kunstneriske interesse. På caféen kom digtere, malere og dansere, og de to små piger blev tiltrukket af det levende kunstmiljø, og barndomsårene gik med at opleve og udforske caféens interessante liv. Pigernes passion for kunst blev udviklet endnu mere, da de begyndte at deltage i digt- og litteraturklasser, og glæden, børnene viste for det kulturelle, gjorde, at faderen prioriterede undervisningen, på trods af den økonomisk trange situation, familien befandt sig i. Men de hårde levevilkår gjorde, at forældrene til sidst besluttede sig for at søge lykken i Madrid, hvor de to små piger således påbegyndte deres ungdomsår.
 
Dansen begyndte i Madrid
I den spanske hovedstad fandt forældrene arbejde, og pigerne fortsatte deres studier, hvor de senere, på trods af faderens modvilje, begyndte som opvarmningsdansere inden de store flamencoshows på koncertcaféen Central-Kursaal. På det tidspunkt var Anita 16 år, og snart blev de kendt som Las Hermanas Camelias (Camelias-søstrene). På Central-Kursaal cirkulerede mange af Madrids intellektuelle og kunstnere, som kom for at opleve de spektakulære danseshows.
Året var nu 1906, og Spaniens konge, Alfonso Xlll, skulle giftes med den engelske prinsesse Victoira Eugenia, og mange fornemme personligheder fra hele verden var inviteret – heriblandt Jagatjit Singh, den indiske by Kapurthalas maharaja og Anitas kommende ægtemand. Den unge pige og hendes søster dansede flamenco på livet løs på Central-Kursaal, hvor flere af kongens adelige gæster søgte hen om aftenen. Den indiske maharaja var blandt publikum, og da han så den unge malagueña, blev han så betaget, at han bad om at møde hende. Anita afslog dog Singhs tilnærmelser, og kort efter måtte han forlade Madrid i al hast, da det nygifte kongepar blev udsat for et bombeattentat, og ingen kunne vide sig sikker. Den indiske maharaja rejste dog ikke langt væk, nærmere bestemt til Frankrig, hvorfra han fortsatte sit bejleri mod Anita. Han sendte breve, hvori han bad hende om at gifte sig med ham, men den unge pige var ikke interesseret. Brevene blev dog ved med at komme, og efter et særligt poetisk et af slagsen, hvor maharajen udtrykte sin kærlighed gennem et digt, rejste Anita endelig til Paris, hvor der blev afholdt en borgerlig vielse, inden rejsen gik mod Indien.
Spansk prinsesse i Indien
Eventyret om Anita Delgado tog nu en ny begyndelse. Hun rejste med Jagatjit Singh til den indiske by Kapurthala, hvor de blev gift på indisk manér den 28. januar 1908 – Anita var 18 år gammel. Brylluppet gik over i historien for sit imponerende og ekstravagante arrangement, hvor bruden kom ridende på en elefant pyntet fra top til tå med guld, de smukkeste sten og farver.
Anita Delgado levede flere år i Indien, hvor hun fødte sønnen Maharajkumar Ajit Singh, som hun lærte at tale spansk. I 1914 rejste hendes mand til Europa for at tilslutte sig den engelske hær under Anden Verdenskrig, og Anita gjorde ham følgeskab, og gav vigtige donationer til de engelsk-franske hospitaler. Derefter begyndte ilden i ægteskabet dog at brænde ud, og Anita indledte en kort affære med Maharajkumar Karamjit Singh, som var søn af maharajaen og dennes 4. kone. Som en konsekvens af affæren blev Anita gravid, og da hendes mand fandt ud af det, blev hun tvunget til at få en abort. Under forløbet mistede hun meget blod, og hun blev en svag udgave af sig selv. Maharajaen skilte sig fra hende og forbød hende nogensinde at vende tilbage til Indien, men gav hende dog en livslang pension, hvis hun lovede ikke at gifte sig igen.    
 
Rejsen tilbage til Spanien
Den indiske prinsesse forlod Indien og tog i første omgang til Paris, hvor hendes søn var flyttet til. I begyndelse levede hun en nomadetilværelse, hvor hun fordelte sin tid mellem Paris, Madrid og Málaga, indtil hun til sidst slog sig ned i den spanske hovedstad. Hendes eksmand døde i 1949, hvilket berørte hende dybt, hvorefter hun skrev bogen Impresiones de mis viajes a las Indias (Mine indtryk fra mine rejser til Indien), hvori hun udtrykte sine følelser for sit tidligere liv og eksmanden.
Sønnen havde i mellemtiden uddannet sig på Cambridge University og Militærakademiet, og mødt en libanesisk pige kaldet Zahra under et ophold i England. De indledte en romance, hvorefter han tog tilbage til Indien og efterlod Zahra gravid i England. Hun fødte en pige, Maha Akhtar, som kom til verden i Beirut og voksede op uden viden om sine indisk/spanske aner. Maha Akhtar erfarede første i en alder af 42 år, at hendes far var Ajit Singh og hendes farmor var Anita Delgado. Men på trods af sin ukendte spanske slægtning, løb flamencorytmerne i hendes årer, og da hun en dag tog til Andalusien, var det som om, hun fandt hjem, har hun udtalt i et senere interview. I dag er hun således professionel flamencodanser og journalist, men hun er også en del af eventyret om Málagas indiske prinsesse, Anita Delgado.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa