De hellige tre konger vs. Julemanden i Spanien

De hellige tre konger vs. Julemanden i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Reyes 1
I Spanien er det traditionen tro de hellige tre kongers dag den 6. januar, der er den altoverskyggende helligdag i juletiden og der, hvor børnene overdynges med gaver. De seneste år er juleaften med tilhørende julemand dog blevet mere populær og vinder stadig større indpas i kulturen. Her åbner vi den låge, som giver et lille indblik i den spanske julehøjtid.

 
De hellige tre kongers indtog
Spanien er på mange måder et land stærkt præget af sine religiøse højtider, og spanierne forstår at fejre dem med manér. Julen er ingen undtagelse, men modsat eksempelvis Danmark er det ikke den 24. december, der er den vigtigste dag, men derimod de hellige tre kongers dag den 6. januar. På denne dag fik Jesusbarnet besøg af tre vise mænd guidet af Betlehemsstjernen til den krybbe, hvor den nyfødte dreng lå svøbt i klude i en bondes ydmyge stald. De tre hellige konger, Melchior, Caspar og Balthazar, medbragte gaver til den lille dreng, der, ifølge Det Nye Testamente, skulle være Guds søn – og det er den tradition, som er gået i arv igennem flere årtier i Spanien.
Den 6. januar samles familien om morgen, hvor de spiser den typiske kagekrans, de-hellige-tre-kongers-kage (Roscón de Reyes – se opskrift andetsteds i magasinet) med en indbagt en figur, der svarer til mandlen i risalamanden. Der afholdes optog, som minder om dem i Påsken, hvor følget af børn og barnlige sjæle ofte er klædt ud som små konger.
Inden børnene går i seng den 5. januar, stiller de deres sko frem, så de tre konger kan se dem, og om morgen står gaverne i en sæk ved skoene klar til at blive åbnet af forventningsfulde børn.
Ligesom Julemanden holder den hellige trio også af søde sager, hvorfor børnene lægger karameller og kager frem til de fornemme herrer, når de gennem vinduet kommer på besøg om natten. Også her handler det om at være artig, gøre det godt i skolen og være god mod sine nærmeste, da man ellers får kul i sækken i stedet for gaver. I dag er straffen dog sød, da kullet er blevet erstattet af marengslignende slik, som dog til forveksling ligner små kulstykker.
De seneste år har de hellige tre konger dog fået en konkurrent i form af Julemanden, som stadig vinder mere indpas i de spanske hjem og tvinger forældre til at vælge mellem de to traditioner. Ifølge et studie lavet sidste år af juleindkøbssitet, Privalia, vælger 57 procent af de adspurgte dog stadig at holde fast i traditionerne og gaverne den 6. januar, mod 21 procent, som foretrækker julemandsfortællingen og den 24. december. Desuden viser 31.848 online publikationer skrevet op mod jul sidste år, at der stadig er en overvægt af fokus på de tre vise mænd i medierne og på nettet. 55 procent af publikationerne indeholdt tekst omkring de hellige tre konger, hvor 45 procent nævnte julemanden. De hellige tre konger er således stadig “kongerne” inden for den spanske juletradition, men Julemanden er i fremmarch.
 
shutterstock 162289508
 
Julemanden vinder indpas
Valget mellem den ene eller den anden tradition har således skabt diskussioner i mange spanske hjem, men hvor de hellige tre konger er fæstnet i religionen og traditionerne, så er den røde julemand en del af en mere moderne historie. Saint Nicholas, Santa Claus, Father Christmas eller Papá Noel er alle navne, som gennem tiden er blevet tildelt den figur, vi kalder Julemanden. Han er opstået gennem fortællinger i forskellige lande, der inkluderer historien om en barmhjertig biskop i Myra, der gav gaver og mad til de fattige. Den nordiske gud Odin, som blev til Julemanden efter Jesus-fortællingen vandt mere indpas i Norden. Eller som i England, hvor han beskrives som en ældre herre i en grøn kåbe med pels, som kommer ridende på en ged medbringende gaver, fred og juleglæde.
Julemanden er historisk set en europæisk figur, som først opstod i USA, efter hollænderne i 1600-tallet bragte beskrivelsen af deres elskede Skt. Nikolaus (Sinterklaas) med til Ny-Amsterdam (New York). Her videreudviklede de dog på historien og i magasinet The Children’s Friend i 1821, kunne man derfor læse om Julemandens flyvende slæde, hjemmet på Nordpolen og hjælpenisserne. En idé som greb om sig og spredte sig til resten af verden.
Julemandens røde dragt og sorte støvler blev også opfundet i USA, men ikke af The Coca Cola Company, som en af myterne ellers beskriver. Flere postkort og tegninger fra slutningen af 1800-tallet viser nemlig allerede julemanden iført denne dragt, og Coca Colas røde, tykke julemand med hvidt skæg kom først til live omkring 1930, da den amerikansk/svenske kunstner, Haddon Sundblom blev hyret til at tegne juleannoncer for firmaet. Men det som Coca Cola har formået at gøre med stor succes er at forbinde de to ting, så Julemanden er blevet en del af deres kommercielle strategi. Forbindelsen til verdens læskedrik nummer ét gjorde nemlig, at billedet på netop denne julemandsfigur blev spredt til resten af verden. Reklamerne var desuden med til at gøre Julemanden og julen til et kommercielt produkt, hvilket har medført, at man i flere lande hvert år slår rekord inden for julehandlen. Julen er således børnenes fest, men også en forbrugsfest, og i Spanien kan det derfor ende med at blive rigtigt dyrt, hvis der både skal fejres juleaften og de hellige tre kongers dag med tilhørende gaver til hver.
Bonusinfo: Juletræet er ikke en del af den spanske juletradition. Det er derimod historisk set en tysk tradition, der efterfølgende spredte sig længere nordpå til Danmark, Sverige og Norge og senere videre ud i verden. I begyndelsen var det kun forbeholdt den tyske overklasse at have juletræer, som de tog ind i stuen til jul og pyntede med hjerter i udklip. Senere blev traditionen dog udbredt til resten af det tyske samfund, hvorfor tyske familier senere bragte juletræet med sin pynt med til Danmark. Juletræet er i dag blevet en tradition i flere lande, og også Spanien er det ved at vinde indpas, dog oftest i plasticudgave med overdrevent glitterpynt.
 
Reyes 3
Af Christine Petersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa