Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder september 2015

Korte nyheder september 2015

shutterstock 145668116
To personer har mistet livet i år under de berygtede tyreløb, og to tyrefægtere er blevet hårdt såret under kampe.

 
Kvinde beskytter døende tyr under fægtning i Málaga
Begyndelsen af feriaen i Málaga blev markeret med tyrefægtning i arenaen i La Malagueta, Málaga. Under den tredje runde i semifinalen mellem tre unge tyrefægtere valgte den 38-årig dyreretsaktivist Virginia Ruiz, som stod blandt publikum, at hoppe ind i arenaen og gå direkte over til stedet, hvor tyren lå. Da publikumstribunen, hun hoppede ind fra, var nærmest tom, gik der lang tid før, folk lagde mærke til hende, og hun kunne gå stille og rolig hen over arenaen, inden hun lagde sig oven på tyren, som lå døende på jorden. Det, at hun gik og ikke løb, er ifølge hende selv grunden til, at hun nåede så langt, inden hun blev bortvist fra arenaen. Angiveligt ønskede hun at trøste tyren og give den fred, inden den skulle væk fra denne verden. Hun blev med magt fjernet af nogle matadorer og mændene på arenaen, men ikke inden hun nåede at blive spyttet på af de nærmeste tilskuere, der også bad hende smutte hjem til køkkenet. En medaktivist har optaget eventen, som nu florerer på de sociale medier. Se den her: https://www.youtube.com/watch?v=_P96xfHQaC8&feature=youtu.be
 
 
Benzinpriser
Det er blevet billigere at tanke benzin og diesel – men ikke alle steder.
 
Diesel til én euro
Der er penge at spare for de mange bilrejsende. Specielt for de billister, der tanker diesel (gasóleo A). Tøndeprisen på råolie er de sidste par uger faldet gevaldigt, og det smitter nu af på priserne på benzin og diesel. På flere af landets uafhængige tankstationer og hos Galp og Cepsa er literprisen på diesel nu under en euro pr. liter. Det er ikke set siden januar, hvor priserne også var i bund. Forbrugerorganisationerne anbefaler dog, at man er varsom med, hvor man tanker op, for det er nemlig langt fra alle tankstationer, der har valgt at nedsætte priserne. Er man ikke opmærksom, kan man let komme til at betale 1,10 euro pr. liter. Blyfri benzin 95 er også faldet i pris de sidste par uger, så den nu koster ca. 1,27 euro pr. liter. For blot et par måneder siden stod den i ca. 1,40 euro/L.
Det forventes, at priserne på både diesel og blyfri oktan 95 vil falde yderligere i løbet af september, idet tøndeprisen på råolie netop er faldet endnu engang og i dag sælges til under 50 dollars.
 
 
Holiday-Car-Rental
Det iøjefaldende parkeringshus.
 
Holiday Car Hire går i betalingsstandsning
En af veteranerne indenfor kystens biludlejning og parkeringsservice er gået i betalingsstandsning. Det store parkeringshus i otte etager overfor San Miguel-fabrikken ved indkørslen til Málagas lufthavn er det sidste af Holiday Car Rentals aktiver. Firmaet hører til blandt pionerernei branchen. Holiday Car Hire blev stiftet i 1985 og har altid været 100 procent Málaga-ejet. Inden krisens indtog i 2008 havde firmaet en flåde på 500 udlejningsbiler plus det store P-hus. Siden ’08 har virksomheden haft store likviditetsproblemer og begrænsede kreditmuligheder. Derfor blev biludlejningsdelen frasolgt for nogle år siden. Men det har tilsyneladende ikke løst de økonomiske problemer, for det store parkeringshus er fortsat præget af gæld. Holiday Car Rental håber nu at kunne sælge P-huset og blive kvit med banken og øvrige kreditorer. I en pressemeddelelse oplyser virksomheden, at P-huset er aldeles godt besøgt, men de lave priser, som følge af den hårde konkurrence i branchen, besværliggør en rentabilisering af forretningen.
 
 
Byggeri
Meget af nybyggeriet er mindre projekter.
 
Nu bygges der for alvor
Meget tyder på, at 2015 bliver omdrejningspunktet for byggebranchen i Spanien. Det anerkendte konsulentfirma CBRE dokumenterer i en ny rapport, at investeringerne for indeværende år vil overstige investeringerne i 2007, som var sidste år inden finanskrisen satte ind. Konsulentfirmaet dokumenterer i sin rapport, at antallet af bolighandler i årets første seks måneder er 10-15 procent højere end sidste år afhængig af, hvilken region man tilhører. Prisniveauet for bolighandlerne er dog markant lavere end i 2007. CBRE’s rapport fortæller også, at der inden årets udgang vil være 45.000 nye boliger under opførelse i Spanien. Eneste negative punkt i rapporten er CBRE’s formodning om, at flere ikke færdiggjorte byggerier enten må rives ned eller aldrig bliver færdiggjort grundet dårlig beliggenhed.
 
 
shutterstock 247462360
Tyrefægteren Rivera Ordóñez stanget i maven for åben skærm og efterfølgende indlagt på hospitalet. Hændelsen har endnu engang sat gang i debatten.
 
RTVMarbella vil ikke udsende informationer om tyrefægtning
Den lokale radio/tv-station RTVMarbella er gået ind i kampen mod tyrefægtning ved at meddele, at de ikke længere vil oplyse om tyrefægtninger og events, som foregår i både Marbella og andre byer. Beslutningen er taget i samråd med rådhusets nye ansvarlige for Kommunikation og Bæredygtighed, Miguel Díaz, der efter kommunevalget er blevet øverste chef for det offentlige medie. Han har blandt andet udtalt, at nu da hans afdeling har fået ansvaret for dette vigtige medie, så er man blevet enige om ikke at udsende information, der promoverer dyremishandling, hvilket tyrefægtning bør betragtes som. De nye retningslinjer kommer sammen med flere initiativer fra Marbella Kommune, der skal forhindre dyremishandling i kystbyen. “Vi ønsker, at tv og andre offentlige medier sætter fokus på positive værdier i forbindelse med dyr. Vi har en politik om, at man skal respektere dyr, hvad end de er ledsagere eller anden type, og det er ud fra den holdning, vi har handlet,” har Díaz udtalt til dagbladet Ivecinos.
 
 
Victoria
Victoria-øllen nydes som aldrig før i Málaga.
 
Victoria kommer hjem til Málaga
Efter 20 års fravær skal den klassiske Málaga øl “Victoria” atter produceres i Málaga. Historien om Victoria er lang og bestemt ikke udramatisk. Op gennem 60’erne og 70’erne hørte Victoria til blandt de mest populære øl i Andalusien, og hele produktionen var samlet i Málaga. Men i 80’erne tabte øllen popularitet, og i 1996 måtte bryggeriet i Málagas industrikvarter Guadalhorce dreje nøglen om. Heineken overtog Victoria, men fik aldrig ølproduktionen tilbage på ret kurs. Ølgiganten Damm var ikke bange for at give gamle Victoria en ny chance og købte rettighederne for en slik for en håndfuld år siden. Og relanceringen har været en overvældende succes. Victoria nydes atter i stor stil i Málaga. Øllen brygges i dag fra Damms bryggeri i Murcia, men får nu atter sit eget bryggeri i Málaga-bydelen Huelin. Flere af Málagas førende restauranter har sammen lovet kun at forhandle Victoria, sågar øllen atter brygges i Málaga.
 
 
Gas-Repsol
Repsol trækker følehornene til sig.
 
Ingen gasboringer på Costa del Sol
Debatten blandt borgere og politikere har været lang og monoton, efter Repsol i 2004 købte rettighederne til at bore efter gas på Costa del Sol. Men diskussionerne om, hvorvidt projektet er miljørigtigt og i kystens generelle interesse, har nu nået sin ende, for Repsol ønsker ikke at investere yderligere i gasprojektet. Firmaets mangeårige studier og prøveboringer viser, at der er gas i Costa del Sols undergrund, men den ligger så tilpas langt nede, og ikke i tilstrækkelige store mængder til, at det vil være rentabelt for Repsol at forlænge sit patent for gas boringerne. Selskabet vurderer, at det er langt mere interessant at investere i andre projekter. Med Repsols exit tyder alt på, at hele projektet og debatten falder til jorden, da ingen andre selskaber har meldt sig på banen for at overtage boringerne.
 
 
Dia
Supermarkedet DIA åbner 22 nye butikker i løbet af de næste tre måneder.
 
Farvel til Eroski – goddag til DIA
Supermarkedet DIA vinder stort terræn i kampen om Costa del Sols handlende. Og det rammer konkurrenten Eroski, som er helt i knæ. Sidste år måtte den baskiske supermarkedskæde sælge 160 af sine butikker til DIA i det centrale og sydlige Spanien grundet store finansielle problemer. Derfor vil der på Costa del Sol inden for de næste tre måneder åbne 22 nye DIA-supermarkeder. Flere af disse får titlen “La Plaza DIA”, som satser på et stort udvalg af friske dagligvarer. Indtil i dag har DIA udelukkende været et discountsupermarked. Eroski vil fremover primært investere sine midler i Baskerlandet og Nordspanien, hvor supermarkedet altid har stået stærkt.
 
 
shutterstock 270938732
På et år er 23.718 personer kommet i arbejde i Málaga-provinsen.
 
Stadig flere kommer i arbejde
De nyeste tal fra Ministeriet for Arbejde og Social Sikring (Ministerio de Empleo og Seguridad Social) viser, at juli måned følger samme positive tendens som de foregående måneder i forhold til arbejdsløsheden. 58.792 personer er nemlig blevet tilmeldt Seguridad Social i juli måned, hvilket får det samlede antal personer i job op på 17.315.188. Det vil sige, at hele 568.085 personer er kommet i arbejde siden samme måned sidste år, skriver dagbladet Sur. Det svarer til en stigning på 3,39 af personer i løbet af et år, hvoraf størstedelen (509.756) er blevet ansat på kontrakt i etablerede brancher som hotel- og restaurationsbranchen, byggesektoren, salgsjob og i sundhedssektoren samt i industri- og konstruktionsbranchen. De resterende 58.920 personer er alle folk, der har valgt at prøve lykken som selvstændige i løbet af det sidste år. I Málaga-provinsen er arbejdsløsheden faldet med 5.898 i juli, så det samlede antal arbejdsløse i dag ligger på 175.496 personer – og det er det største fald i Málaga-provinsen i løbet af en måned de sidste 12 år.
 
 
Banker
Storbankerne Banco Santander og Caixabank forventes også at komme med et flot halvårsregnskab.
 
Stort overskud til BBVA
Det går bedre og bedre for de spanske banker. Landets næststørste bank BBVA har netop præsenteret et halvårsregnskab for 2015, som lyder på et plus på 2.759 millioner euro. Det er mere end en fordobling i forhold til første halvår sidste år. BBVA har tjent godt på salget af sine aktier i den kinesiske bank CNCB og på sine mange nye kunder fra banken Catalunya Banc, som BBVA overtog sidste år. Generelt går det i dag meget bedre for de spanske banker efter den massive omlægning, som den finansielle sektor var igennem for en håndfuld år siden. Her blev næsten alle landets sparekasser, hvoraf mange havde store økonomiske problemer, fusioneret for senere at blive børslanceret og/eller opkøbt af andre banker.
 
 
Lønstigning
Lønstigningen til de offentlige ansatte vil sandsynligvis smitte af på de ansatte i det private erhvervsliv.
 
Lønstigning på én procent i 2016
Efter flere år med fastfrysning af lønningerne vil alle offentlige ansatte i 2016 få en lønstigning på én procent. De offentlige ansatte vil også få udbetalt den “paga extra” (feriepenge), som de aldrig fik udbetalt i 2012 grundet statens store økonomiske problemer. Skatteminister Cristóbal Montoro håber, de offentlige ansatte kan se, at regeringen gør sit for at få landet tilbage på rette spor og tilsvarende tilgodeser de offentlige ansatte. Reaktionerne hos fagforeningen har da også været positive omend moderate. Her havde man, ikke uventet, håbet på en endnu større lønstigning efter de mange år med fastfrysninger af lønnen.
 
 
Turisme
Der er flere mennesker på kysten i år – og de forbruger mere end tidligere.
 
Turisme: Næsten alt udsolgt i august
Meldingerne fra Málaga-provinsens hoteller, restauranter og biludlejningsselskaber var identiske: august måned var fantastisk. “Juli måned var været fem-seks procent bedre end sidste år, som i forvejen var godt, men alt tyder på, august var endnu bedre,” bebuder Miguel Bordera fra hotelkæden MedPlaya, som ejer adskillige hoteller på Costa del Sol. Han melder om næsten alt udsolgt i august. Totalt udsolgt er derimod meldingen fra Miguel Marín, som driver biludlejningsselskabet Cargest. “Det mærkes, at den nationale turisme atter går frem. Spaniere fra indlandet søger atter til kysten, efter nogle magre år. Og den nationale turisme er lige så massiv og vigtig som den internationale.” Turisterne, uanset nationalitet, forbruger også mere end for blot er par år siden. “Rigtig mange spiste kun ét måltid om dagen ude eller bestilte meget sparsommeligt. Det er nu ved at ændre sig,” fortæller Manuel Villafaina, som er formand for sammenslutningen af Costa del Sols strandbeværtninger.
 
 
Metro
 
Nye problemer med metro-byggeriet i Málaga
Det er nu over et år siden, den første strækning af metroen i Málaga blev indviet – og med stor succes. Antallet af passagerer har nemlig været højere end forventet. Men færdiggørelsen af metroen er derimod ikke en succes, for Junta de Andalucía melder nu om nye finansieringsproblemer og forsinkelser. Metroen i Málaga består af to linjer. I dag er det kun halvdelen af den ene linje, der er færdig og taget i brug. Det er byggeriet i centrum omkring El Corte Inglés, som bliver dyrere og er mere kompliceret end først antaget og derfor trækker ud. Hele metro-byggeriet skulle ifølge planen stå klar inden udgangen af 2016, men det bliver nu udskudt til 2017. “Jeg må være forsigtig i mine udtalelser og ikke komme med nye datoer for indvielsen af metroen,” var Felipe López’ få ord, da han besøgte Málaga tidligere på ugen. Felipe López er ansvarlig for egnsudvikling og offentligt byggeri i Junta’en.
 
 
byggetilladelser
Størstedelen af de 25.000 boliger ligger i Axarquía.
 
Lovændring skal lovliggøre ulovlige boliger
Junta de Andalucía har vedtaget en ændring i loven om opførelsen af boliger i landområder (“Ley de ordenación Urbanística de Andalucía”), for at kunne godkende 6.000 af de i alt ca. 25.000 boliger, man skønner, der er opført i Málaga-provinsen uden fuld byggetilladelse. Groft sagt er disse boliger opført med en byggetilladelse fra den lokale kommune, som ikke har taget hensyn til Junta de Andalucías generelle plan for egnsudvikling. For en håndfuld år siden erkendte Junta’en, at det ville få uoverskuelige konsekvenser at rive så mange bygninger ned, hvorfor man i stedet ville arbejde hen mod at få de ulovlige boliger lovliggjort. Den nye lovændring tilgodeser de 6.000 boligejere, som har købt eller opført en bolig i et grønt område, altså på et jordstykke som Junta de Andalucía, indtil nu, aldrig har givet byggetilladelse til. De resterende ca. 19.000 boliger, som ikke omfattes af den nye lovændring, indebærer blandt andet byggerier, som er for høje, og boliger på grunde, hvorpå bygningsprocenten er for høj.
 
 
PuertoBanus
Med 870 havnepladser, 200 forretninger og restauranter er Puerto Banús i dag en af Spaniens og Europas bedst kendte lystbådehavne.
 
Puerto Banús til salg?
En stærk investortrio, bestående af en kinesisk investeringsfond, Schweitzer banken Credit Suisse og det spanske byggefirma FCC, har, ifølge dagbladet SUR, givet et tilbud på forpagtningen af Puerto Banús i Marbella. Tilbuddet skulle være på 200 millioner euro. Puerto Banús ejes i dag af Junta de Andalucía, men forpagtes af Marbella Kommune frem til år 2067. Tilbuddet går ud på at overtage forpagtningen allerede fra nytår og udvide aktiviteterne i og omkring lystbådehavnen. Ifølge SUR vil investorerne udvide lystbådehavnen med 450 nye havnepladser og udvide områdets handelscenter. Junta de Andalucía afslog ellers i 1997 en udvidelse af havnen.
 
 
shutterstock 250302067
IKEA udvider sortimentet inden for køkkenverden.
 
IKEA åbner op for køkkenet det kommende år
Den svenske møbelgigant, IKEA, vil det næste år give mere plads til køkkenerne i deres spanske varehuse og lave en stand ved indgangen, hvor de handlende kan få inspiration til aftensmaden samt lære mere om de forskellige produkter. Det betyder, at der vil komme flere råvarer i IKEA-husene og køkkenområderne vil få mere plads. Det nye tiltag skal gerne øge omsætningen med 8,4 procent fra perioden september i år til august næste år. Ideen er opstået i kølvandet på de mange populærere madprogrammer og madmagasiner, som et stadig større antal spaniere viser interesse for. Desuden ser man en tendens til, at flere amatørkokke melder sig på banen i de spanske hjem, og det er især dem, man håber, man kan lokke ud til de svenske køkkener i IKEA. Målet for varehuskæden er at nå ud til størstedelen af den spanske befolkning, hvilket vil sige, at der for 60 procent af spanierne skal ligge en IKEA i en radius af en times kørsel.
“Det er en ambitiøs plan, som vil blive igangsat og gået i dybden med inden for den nærmeste fremtid,” udtaler den spanske generaldirektør Antonella Pucarelli til avisen El País. I dag er der 16 IKEA-varehuse fordelt over hele Spanien og et nyt på vej i Pamplona i Nordspanien.
 
 
Fartbøder
Pas på! Her må man køre 100 km/timen, men lidt længere fremme er fartgrænsen kun på 80.
 
Fartbøder som aldrig før
Radarerne på motorvejen A-45 har det sidste år registreret over 100.000 fartoverskridelser. De mange forseelser har kostet bilisterne ca. 3,5 millioner euro i fartbøder. A-45 er motorvejen, der forbinder Málaga og Córdoba. Specielt i området “Las Pedrizas” er der meget trafik, da motorvejene til Sevilla, Granada og Córdoba her forbindes. Den store mængde trafik er motivet bag fartgrænsen på 80 km/timen i dette område. Men det overser bilisterne tilsyneladende, som kommer til “Las Pedrizas” i væsentlig højere fart og ikke får sat farten ned i tide. Således er næsten samtlige af de 100.000 fartbøder givet på strækningen km 134 til 140 og km 125 til 128. Som bilist har man en “fart-margen” på 10 procent. Det betyder, at hvis ens fart overskrider de 88 km/timen, tager radarerne automatisk et foto, og bøden udstedes. Bøderne går fra 50 euro og opefter afhængig af, hvor meget man har overskredet fartgrænsen med og tilsvarende, hvor hurtig man er til at betale bøden. Der gives nemlig rabat for hurtig betaling.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.