Det danske magasin i Spanien
Foto-Jyske-Bank-LD-Januar-2015
Fra 2017 vil det ikke længere være muligt at have en hemmelig konto i et skatteparadis. 51 lande, herunder Schweiz, Luxembourg, Liechtenstein og Gibraltar, har underskrevet en aftale om udveksling af bankdata.
La Danesa har besøgt Jyske Bank på Gibraltar for at få råd og indblik i den nye situation.

 

Han er én blandt de 12.000, der hver morgen krydser landingsbanen for at komme på arbejde på Gibraltar. Det er en frisk morgentur på et lille kvarter, som Christian Bjørløw glædeligt har taget de sidste 12 år, hvor han har været ansat i Jyske Bank på Gibraltar, de sidste syv år som direktør. Han var med, fra dengang Gibraltar var sortlistet af OECD og til i dag, hvor banken, og den øvrige finansielle sektor på Gibraltar, har rigtig gode tider.

“Bankhemmeligheden er et vidt begreb, som vi bliver nødt til at specificere: Ingen udefrakommende kan få indblik i dine konti i hverken Danmark, Spanien eller på Gibraltar. Ens bankonti er en privatsag og sådan vil det også være fremover,” forklarer Christian Bjørløw og fortsætter: “Som borger er man frit stillet til at åbne en konto, hvor man vil, og der er intet mærkeligt i at have en konto i eksempelvis Schweiz. Det er kun, hvis det er ikke-deklarede penge, man har på kontoen, at man kan få problemer,” fortæller han, og kommer dermed ind til sagens kerne.
 
Ikke flere hemmeligheder
Der er dog fortsat tid til at få alt på det rene.
“Vi anbefaler klart, at man kontakter en skatteekspert. Vi har naturligvis haft en snak med nogle af vores kunder, for som bank skal vi se dokumentation på, at indestående og investerede midler er deklarerede. Det er absolut i vores kunders interesse, for ellers kan arvinger senere få store problemer,” fortæller Christian Bjørløw, som har set flere eksempler på, at det ikke koster alverden at få alt på det rene med skattevæsenet, blot det gøres rigtigt og i tide.
Han mener også, at der længe har været klare tegn på, at tiden med ikke-deklarerede midler er ved at være forbi. Tilbage i 2006 vedtog EU-landene således et dekret, som påbød bankerne at opgive deres kunders renteindtægter til skattevæsenet i det land, hvor deres kunder er residenter. Den vej rundt får EU-landenes skattevæsener i dag indkrævet en skat, som nogle sandsynligvis ikke tidligere har betalt. Den nye aftale om automatisk udveksling af alle bankdata fra 2017 omfatter ikke bare EU-landene men hele 51 lande. “Og på sigt kommer den højst sandsynligt til at omfatte alle verdens lande,” mener direktøren og fortsætter: “Jeg føler mig sikker på, at der i dag er langt færre ikke-deklarerede midler i omløb, end mange folk tror.”
 
bankhemmelighed
 
Formular 720
Midt i snakken om rådgivning kommer Christian Bjørløw med endnu et tip eller måske snarere en påmindelse til de danske residenter i Spanien.
“Husk at udfylde og indlevere 720-formularen hvis du har værdier for mere end 50.000 euro udenfor Spanien. Næsten alle vores danske kunder, som er residenter i Spanien, har også bolig i Danmark. Det koster ikke noget at indgive formularen. Kun en stor bøde, hvis skattevæsenet finder ud af, at man har glemt det.” Meget tyder på, at præcis som myndighederne ønsker et overblik folks indestående i banker, ønsker de tilsvarende overblik over folks ejendomme med henblik på opkrævning af ejendomsskatter og formueskatter. “God rådgivning er vejen til en god økonomi og en god nattesøvn,” slutter Christian Bjørløw.
 
Danskernes lokalbank på Costa del Sol
27 år efter åbningen er Jyske Bank i dag den største bank på Gibraltar.
Det er ikke længere bankhemmeligheden eller de store skattemæssige fordele, der lokker de mange kunder til banken. Det er bankens rådgivning der er varemærket. “Vi er med vores kunder 360 grader, og har specialister og rådgivere på alle felter. Vi er alle samlet i samme hus, så vores beslutningsproces er kort, fortæller Christian Bjørløw. Jyske Bank beskæftiger i dag 95 personer, hvoraf de 12 er danske. “Vi er en god lokalbank. Også for folk på Costa del Sol. Vi ligger trods alt kun en god time fra Marbella,” slutter bankdirektøren. Alle kan blive bankkunde i Jyske Bank Gibraltar. For at blive Private Banking kunde er minimumindskuddet dog 150.000 euro.
 
Gibraltar

Stor vækst på Gibraltar
Som gæst på Gibraltar kan man ikke undgå at bemærke den store byggeaktivitet. Ifølge Christian Bjørløw er boligpriserne steget 10-15% over de sidste par år. Det skyldes primært de mange udlændinge og sydspaniere, som vælger at flytte til klippeøen. Personskatten er nemlig lavere og på Gibraltar har man ingen formueskat som i Spanien. For virksomheder er det også blevet mere attraktivt at etablere sig på Gibraltar. Lokalregeringen har nedsat virksomhedsbeskatningen fra 28 til 10 procent. Derfor holder blandt andet flere internetbasserede virksomheder i dag til på Gibraltar. For den almindelige turist er der til gengæld ikke længere de store besparelser at komme efter. Vel er Gibraltar momsfrit område, men det er reelt kun tobak og spiritus der er billigere end på den anden side af grænsen, om end man stadig kan gøre gode køb på smykker og elektronik.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.