Livet er én lang uddannelse

Livet er én lang uddannelse

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


“Du skal lære noget hver dag”, sagde min morfar altid til mig. “Så er dagen ikke spildt, og du har fået en viden, der kan hjælpe dig i fremtiden”. Og han havde ganske ret. Vi skal lære noget hver dag, vi skal uddanne os, og vi skal sætte vores sanser og kunnen på prøve. Og det ganske uanset alder, for vi uddanner os alle sammen gennem hele livet.
I dette nummer af La Danesa byder vi velkommen til vores uddannelsestema, som vil strække sig over flere måneder. Allerede i næste nummer vil I kunne læse om kostskoler, efterskoler, højskoleophold for unge og seniorer i Danmark, og selvfølgelig også om de mange uddannelsesmuligheder, der er her i Spanien for både børn og unge samt for bl.a. pensionister.
Børnefamilier skal træffe beslutning om, hvor deres børns uddannelse skal begynde, om de normer og sprog der skal kendetegne deres fremtid. Skal det være dansk, spansk, engelsk, tysk, svensk eller norsk? Hville kriterier vælges der udfra? Er det faglige niveau altid i højsædet eller tænkes der mere på, at trivsel også er en vigtigt faktor. Som dansker er det måske lidt svært at forstå, at et barn på kun fem år allerede har lektier for. At man ikke nødvendigvis kan hjælpe sit barn med opgaverne, fordi man ganske enkelt ikke er dygtig nok til det sprog, der undervises på i skolen. Hvem bliver barnets venner? Hvordan præges de af fremmede kulturer? Der er mange overvejelser. Også af praktisk karakter; hvor ligger skolen, kørsel med bus, madordninger etc. Det er faktisk en lang og ret krævende proces at vælge det rigtige for sine børn.

Og når skolen er valgt, hvad er så næste step?

Senere, efter folkskolen eller det der svarer der til, hvad så? Universtetet, efterskole, højskole… Mange danske studenter tager direkte ind på danske eller udenlandske universiteter. Men hvad hvis du har en eksamen fra en spansk eller engelsk skole, hvordan er dine muligheder så? Er barnet /den unge rustet til at studere på danske universiteter, er det danske sprog godt nok?
Og her er det netop, at sommerskolerne har deres berettigelse. Børn og unge fra hele verden mødes i Danmark i 2-4 uger om sommeren, og sproget er dansk. Et højskoleophold sammen med fx bedsteforældrene i Danmark kan også give en masse lærdom om dansk kultur, danske traditioner og ikke mindst det danske sprog.
Danmarks omkring 70 højskoler er selvfølgelig også for os, der for længst har fået os en uddannelse, men som gerne vil lære mere, møde ny udfordring og nye mennesker i et spændende miljø – og måske endda gøre opholdet til en familieferie, hvor man kan være sammen med børn og børnebørn, der til daglig lever over 3000 km fra os her i Spanien. På højskolerne i Danmark, som alle har et rigt udbud af korte og lange kurser, kan man dygtiggøre sig indenfor stort set alt; litteratur, kunst, keramik, filosofi, film, teater, sport, musik og meget, meget mere.
Har man lyst til at lære nyt, men foretrækker at blive hjemme i Spanien er her også masser af interessante kurser, bl.a. har de fleste kommuner kursuscentre, hvor man kan lære sprog, IT, kunst og meget andet.
Der er så mange muligheder, men det er os selv, der skal opsøge dem, os der skal udforske dem.

Så glæd dig til de næste udgaver af La Danesa, hvor du kan få et større indblik i de muligheder, der er for dine, dit barns eller dine forældres uddannelsesmuligheder. Vi bliver aldrig for gamle til at lære…

Af Mugge Fischer

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa