Det danske magasin i Spanien
Danske kvinder i Spanien anno 2012 – del 3

Danske kvinder i Spanien anno 2012 - del 3

– et billede på den tid vi lever i set igennem feminine briller.
I serien møder vi små og store damer i alderen syv til 82 år.

Mette Rüsz, 36 år, tjener i Club Danés
Hun ved ikke, hvad en app er, hun har ikke internet på sin telefon, men klarer sig ganske udmærket uden. Det vigtigste er, at den kan ringe og skrive sms’er. Det er en stressfaktor, hun ikke behøver, for med en fire måneder gammel søn, er der nok at se til.

Hvordan har du det lige nu?
Jeg har det rigtig godt, jeg er faktisk overlykkelig, selvom jeg godt vil indrømme, at jeg er lidt træt, men sådan er det jo, når man har en søn på fire måneder.

Hvad er det bedste ved din alder?
Det bedste ved min alder lige nu er, at jeg føler mig lykkelig. Jeg har min dejlige mand, min lille baby, arbejde, hus, jeg har et godt helbred, min familie og min mands søde, spanske familie og selvfølgelig vennerne. Så mangler jeg sådan set ikke mere.

Hvad er det værste ved din alder?
Det værste er, at man bliver ældre, men jeg syntes, at jeg har nået meget indtil nu.

Hvordan er forholdet til din mor?
Det er helt fint. Vi bor desværre bare lidt langt fra hinanden, hun bor i Silkeborg, og nogle gange er det træls, især med alle de spørgsmål, der følger med en nyfødt. Men heldigvis kommer hun tit herned. Og så snakker vi ofte over Skype.

Hvad tænker du, når du ser en kvinde, der er dobbelt så gammel som dig?
At jeg håber på at blive ligeså gammel.

Har du et særligt barndomsminde?
Jeg har ikke et decideret minde, men jeg husker, at noget af det bedste, jeg vidste, var at hjælpe min morfar i haven.

Hvad er dine forventninger til fremtiden?
Det er ikke noget, jeg går og tænker over i hverdagen, men at have det godt og være lykkelig.

Hvad er lykke for dig?
Det er at føle mig glad, have min familie tæt ved mig. Jeg tror, at jeg er lidt af et familiemenneske. Og så at være sund og rask.

Hvad mangler du at lære?
MEGET, men hver dag lærer jeg noget nyt, og det er vigtigt. Lige nu er jeg ved at lære det at være mor, og det er vidunderligt. Jeg kunne godt tænke mig at lære noget mere om computere – de kan volde mig nogle store problemer en gang imellem.

Hvad ville du gerne være som barn?
Jeg mener at kunne huske, at det skulle være noget med planter. For jeg var altid i min morfars have for at hjælpe ham. Jeg endte da også med at blive uddannet blomsterdekoratør.

Hvad drømmer du om?
Det ved jeg sådan set ikke. Man kan jo drømme hele tiden, og mange ting bliver, for mit vedkommende i hvert fald, bare ved drømmene.

Har dine ambitioner ændret sig?
Faktisk ikke, nej. Det at have et godt helbred og sin familie nær ved sig, har altid betydet meget.

Hvilket talent vil du gerne have?
Udover at have mit talent “ild i enden”, ja så vil jeg mene, at jeg ikke har brug for flere talenter.

Hvad afskyr du mest af alt?
Usympatiske mennesker, et smil gør meget.

Tænker du nogensinde på døden?
Ja, og jeg bryder mig bestemt ikke om tanken.

Hvordan vil du helst dø?
Jeg vil ikke lide, så det skal gå hurtigt.

Hvad er det mest dominerende træk i din karakter?
Jeg synes, at jeg er meget positiv, og jeg er meget smilende. Så det er vel meget godt?

Hvad skal du lave i morgen?
Jeg skal være sammen med min mand og min søn.

Blå bog:
Mette Rüsz blev født i 1976 i Fredericia. Hun bor sammen med sin spanske kæreste, Juan, som hun har sønnen Victor på fire måneder sammen med. Hun flyttede til Spanien i 1992 med sin mor og hendes kæreste, da han var udstationeret i Jyske Bank, Fuengirola.

Jette Overgaard, 62, tandlæge på egen klinik, Clínica Dental Escandinava i Fuengirola

Hun vidste, at hendes mand var the one, fra dag ét, selvom et forhold med ham var en færdigpakke med fire børn fra et tidligere ægteskab. Men udfordringen blev taget op, og endnu to børn kom til verden.

Hvordan har du det lige nu?
Jeg vil sige, at jeg har det rigtig godt. Jeg er meget taknemlig for, hvordan min tilværelse er lige nu.

Hvad er det bedste ved din alder?
Det bedste ved min alder er faktisk, at jeg har fået en masse erfaring og det er mere værd, end man tror.

Hvad er det værste ved din alder?
Altså, jeg synes ikke rigtigt, at der er noget slemt ved min alder. Selvfølgelig må jeg tænke frem til, at jeg har levet flere år end jeg har tilbage og det er lidt ærgerligt, ikke?

Hvad tænker du, når du ser dig selv i spejlet?
Jeg tænker egentligt ikke så meget. Selvfølgelig kan jeg se, at jeg er blevet ældre, men det er der jo ikke så meget at gøre ved. Ellers tænker jeg kun over det, når jeg ser fotografier af mig selv – så kan jeg godt tænke: ”Hvem er den ældre dame på det billede der?”

Synes du, din indre og ydre alder passer sammen?
Nej, det gør den jo egentlig ikke. For indvendig er jeg jo den, som jeg altid har været, i princippet i hvert fald. Men det er ikke nogen stor konflikt, selvom jeg nogle gange godt kan glemme, hvor gammel jeg er.

Hvad tænker du, når du ser en kvinde, der er halvt så gammel, som dig?
Jeg sammenligner mig ikke med en ung kvinde, men jeg tænker: Hold da op, hun har meget at opleve, og rigtig meget at lære.

Hvad er/har været den bedste periode i dit liv?
Det er nu. Fordi tilværelsen er fyldt med så mange gode ting. Selvfølgelig var det skønt, da børnene var små, men det var også utrolig travlt, så nogle gange lå vi vandret i luften. Så nu hvor børnene er blevet voksne, så kan vi nyde livet på en helt anden måde.

Hvad er den største oplevelse, du har haft?
Det er nok, at jeg har fået to børn. Det er en meget stor og kraftig oplevelse i en kvindes liv. Det er en omvæltning.

Hvad har du gjort eller sagt for nyligt, som du er stolt af?
Jeg er medlem af en kvindeorganisation, Soroptimist International, som er en international organisation for erhvervsaktive kvinder, hvor vi er med til at støtte kvinder og børns uddannelse. Vi arbejder for at samle penge ind, især lokalt, hvor vi hjælper Banco de Alimentos i Mijas, specielt ved juletid, hvor vi køber mad og deler ud til dem, der ikke har råd til julemaden. Og hvert år, når juletræerne kommer, sælger vi glögg og æbleskiver, og pengene derfra, går ubeskåret til Banco de Alimentos. Det er jeg meget stolt af at være en del af.

Hvad er det mest dominerende træk i din karakter?
Jeg er lidt perfektionistisk. Jeg er jo tandlæge, så det er en del af mit job.

Hvilket talent vil du gerne have?
Som barn spillede jeg klaver, og jeg var glad for at tegne og male, så det tror jeg, at jeg vil give mig tid til det, når jeg bliver gammel.

Hvad er din største fejl – enten begået eller i din personlighed?
Det er nok igen den med perfektionismen. Det er jeg meget bevidst om, og jeg arbejder også med det. Det kan være hårdt at leve op til mine krav.

Hvor meget fylder arbejdet i dit liv?
Det fylder nok temmelig meget. For min mand (tandlæge Keld Overgaard, red.) og jeg har altid haft vores egen klinik, både her og i Danmark. Og derfor bruger jeg også fritiden på det, fx regnskab. Som selvstændig har vi aldrig talt vores arbejdstimer. Klinikken er vores livsstil.

Hvad er lykke for dig?
Det er at gøre mine nærmeste glade. Tage mig godt af dem. Og så gå rundt i min have og få blomsterne til at gro.

Hvilket tema fylder meget i dine tanker lige nu?
Når jeg har boet i Spanien i så lang tid, som jeg nu har, så har jeg både set op- og nedture, men jeg vil sige, at den krise vi har nu, er det værste jeg har set. Det jeg synes er værst, er de nyuddannede, unge mennesker, som ikke kan få et job, så de ikke får lært at komme op om morgenen og få en hverdag til at hænge sammen. Man taler jo også her, om den tabte generation.

Hvad afskyr du mest af alt?
Jeg kan ikke håndtere uærlighed.

Tænker du nogensinde på dø? – Hvordan vil du helst dø?
Hvordan jeg vil dø, ved jeg ikke. Men normalt er det ikke noget, jeg tænker over, men da jeg mistede min far for fem år siden og min mor for tre år siden, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det er mig næste gang. Min mor var helt afklaret, da hun skulle dø, og hun hverken beklagede sig eller angrede, og det vil jeg også stræbe efter.

Hvad skal du lave i morgen?
I morgen er det onsdag, så der skal vi have klinikmøde kl. 16 med personalet. Og så skal jeg lige passe mit barnebarn på halvandet år.

Blå bog
Jette Overgaard er uddannet tandlæge og flyttede i 1979 fra Glostrup til Spanien, for at starte egen praksis med sin mand. Nu, 33 år senere, nyder hun at have mere tid til sig selv.

Af Stine Hougaard

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.