Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder august 2012

Dagens spanske nyheder august 2012


Generationen sin-sin – generationen uden arbejde, uden fremtid, indtager en sjælden gang gaderne.

Unge spaniere mister støtten

Den spanske regering har vedtaget en ventet reform af den såkaldte Plan Prepara, der omfatter støtten på 400 euro om måneden til langtidsledige, som altså ikke længere har ret til en egentlig arbejdsløshedsunderstøttelse eller som aldrig har haft et fast job.

Støtten til de ledige, der er værger for mindst to personer, skal stige til 450 euro. De har dog kun ret til at modtage støtte i maksimalt seks måneder, og de skal kunne bevise, at de aktivt har søgt arbejde i minimum 30 dage, eller at de har deltaget i kurser, der forbedrer deres muligheder på arbejdsmarkedet.

Derimod fjernes støtten til de mange unge, der stadig bor hjemme hos forældre eller bedsteforældre, hvis husstands indkomst overstiger 481 euro.

”Meningen er at give flere penge til de værst stillede, mens vi tager det fra dem, som har deres familie til at forsørge dem,” udtaler vicestatsminister, Soyaya Sáenz de Santamaría (PP).

Det anslås, at 67,4 procent af spaniere i alderen op til 29 år bor hos forældrene, og af disse er 44 procent arbejdsløse. De er gennemsnitligt 29, når de flytter hjemmefra.

Det er Fundación La Caixa, der netop har offentliggjort tallene, og fra organisationen gør man opmærksom på, at det også betyder, at de er længere om at blive forældre, hvilket er yderligere et problem for samfundet.

53,28 procent af unge under 25 år er i øjeblikket uden arbejde.

Mange af de unge, der rent faktisk har et arbejde, tjener så lidt, at de alligevel ikke har råd til at anskaffe egen bolig. Mindstelønnen på 641 euro, der blev indført i 2011, er ikke steget i indeværende år.

Ifølge El País arbejder omkring 400.000 af de godt fem millioner arbejdsløse sort samtidig med, at de hæver understøttelse. For at komme det problem til livs, tilbydes mindre virksomheder, der ansætter en arbejdsløs, nu at få udbetalt halvdelen af denne persons arbejdsløshedsunderstøttelse.

 


Efterlysningen af Ruth og José har varet siden den 8. oktober.

Rester af de forsvundne Córdoba-børn fundet

Det er i dag mandag blevet offentliggjort, at knoglerester fundet ved José Bretóns landejendom, Las Quemadillas, i Córdoba, tilhører hans to børn, Ruth og José Bretón Ortiz, som forvandt den 8. oktober 2011.

Resterne blev fundet i et bål på ejendommen allerede få dage efter, eftersøgningen var startet, men myndighederne konkluderede da, at de stammede fra nogle gnavere. Siden da har moren, Ruth Ortiz, igangsat en uafhængig undersøgelse, og det er eksperter, der i den forbindelse nu har konkluderet, at knoglerne stammer fra de to børn.

Ruth på seks år og José på to år var ikke set, siden de sammen med deres far besøgte forlystelsesparken Parque Cruz Conde i Córdoba. Han ringede til politiet for at meddele, at børnene var forsvundet. En eftersøgning blev sat i gang, men da den ikke ledte til spor, begyndte man at mistænke faren for enten at have kidnappet børnene eller at have slået dem ihjel. Han blev anholdt den 18. oktober.

Forældrene var separeret, og mens faren boede i Córdoba, boede moren i Huelva, hvor hun stadig opholder sig.

Faren er stadig fængslet, anklaget for kidnapning, mens han nu formodes at blive anklaget for drab.

 


Ny lovgivning muliggør at smide lejer på gaden i ekspresfart.

Strammere regler ved lejemål

Sammen med vedtagelsen af reformen af Plan Prepara har regeringen også vedtaget en markant ændring af lejeloven med navnet Ley de Flexibilización del Alquiler, dog bedre kendt som ‘Ley del desahucio exprés’. Tidligere har det været næsten umuligt for en udlejer at smide en lejer, der ikke betaler sin leje, på gaden. Ofte har det taget over et år og har medført mange omkostninger for udlejeren. Men med vedtagelsen af den nye lejelov kan udlejer smider lejeren på gaden kun ti dage efter, at udlejer har præsenteret sagen for domstolen og selvfølgelig har fået tilladelse til at smide lejeren ud. Lejeren kan dog bremse processen ved at gøre indsigelser mod domstolens beslutning inden for de nævnte ti dage.

Den nye lov gør det også nemmere for udlejeren at opsige legekontrakten. Efter kun et års lejemål kan udlejeren nu opsige lejekontrakten med to måneders varsel, men kun såfremt udlejeren selv ønsker at gøre brug af boligen – det gælder ikke, hvis udlejeren ønsker at leje boligen ud til en tredje person.

Selvom kun 17 procent af befolkningen i Spanien bor til leje, står der mere end tre millioner boliger tomme. Regeringen håber, at flere af disse boliger vil blive udlejet med den nye, mere fleksible lovgivning.

 


1-0 til tyren, der dog på forhånd er dømt til at tabe.

Tyrefægtning: forbud ét sted, renæssance et andet

Catalonien var den første region, som indførte forbud mod tyrefægtning, hvilket skete sidste år. Nu lader Baskerlandet, i første omgang San Sebastián, til at følge trop. I hvert fald hvis det står til byens borgmester, Juan Karlos Izaguirre, der tilhører det ledende nationalistiske venstrefløjsparti Bildu.

Han har meddelt, at aftalen med det firma, der organiserer tyrefægtningerne i den baskiske by, ikke vil blive fornyet ved udgangen af året.

Selv argumenterer han, at det sker af etiske årsager.

”Dyrs lidelse og død skal ikke gøres til et show,” udtaler borgmesteren, der dog vil få brug for stemmer fra byrådsmedlemmer fra PP og PSOE, der begge er for tyrefægtning, eller fra det nationalistiske centerparti PNV, der har givet sine medlemmer grønt lys til selv at beslutte, om de vil stemme for eller imod, hvorfor de nødvendige stemmer forventes at komme derfra.

Cataloniens lokalregering blev sidste år beskyldt for kun at indføre forbuddet for at adskille sig yderligere fra det øvrige Spanien, hvilket der måske kan være noget om, eftersom man ignorerede at forbyde tyreløb og correbous, hvor der bindes halm eller aviser omkring tyrenes horn og sættes ild til, hvilket, udover selvfølgelig at skræmme de sagesløse dyr fra vid og sans, giver dem alvorlige forbrændinger og ofte gør dem blinde.

Lykkes det at indføre forbuddet i San Sebastián, er det endnu et skridt for modstandere af tyrefægtning, om end der samtidigt bliver taget et i den modsatte retning. Dette tages af den statsejede tv-station, TVE, der netop har besluttet at genoptage udsendelser fra tyrefægtning efter seks års pause, da den forhenværende regering (PSOE) forbød udsendelserne. Stationen har dog mistet seere til privatejede stationer, der som den nuværende regering (PP) støtter tyrefægtning på alle fronter.

 


Frustrationen står tydeligt malet i Ronaldos ansigt. Med nederlaget til Getafe har Real Madrid fået en elendig sæsonstart.

Overraskende Real-nederlag giver Barca suveræn ligastart

Trods en gigantchance til Özil og et føringsmål af Higuaín formåede Real Madrid ikke at få point med fra udekampen mod bysbørnene fra Getafe. Sidste sæsons nummer elleve vendte nemlig det truende nederlag til en 2-1-sejr, og dermed har de forsvarende mestre fra Real Madrid fået en mareridtsagtig start med kun et point efter de første to kampe. Endnu værre blev pointtabet for kongeklubben, da Barcelona lavede en ’omvendt Real Madrid’ og vendte 0-1 ude mod Osasuna til 2-1 takket være to Messi-mål. Dermed har Barcelona de maksimale seks point og topper ligaen hele fem point foran rivalerne fra hovedstaden. Lørdag spillede Málaga CF 1-1 hjemme mod Mallorca. Øboerne bragte sig foran i det 67. minut, men det 19-årige stjerneskud Juanmi udlignede for hjemmeholdet ti minutter senere. Dermed har også Málaga med fire point fået en fin start på sæsonen, ligesom alt tyder på, at holdet i morgen aften spiller sig i Champions League, når Pellegrinis udvalgte skal til Grækenland for at forsvare 2-0-føringen fra La Rosaleda. Kampen spilles kl. 20.45.

 


Colegiata de Santa María La Mayor danner rammen om aftenen.

Mystiske middage i Antequera

Paladares en la Colegiata kalder man en mystisk event, der afholdes fem gange i løbet af de næste måneder i Antequera.

Det er klosterkirken Colegiata de Santa María La Mayor, som danner rammen om aftenen. Ved ankomsten bydes man velkommen af aftenens værter, hvorefter en gådefuld person uddeler en maske, som man skal bære hele aftenen. Der serveres en middag, og menuen er forankret i de seneste århundreder og dermed med til at føre middagsgæsterne med på en rejse tilbage til forskellige scener i historien.

Middagen serveres den 8. september, den 6. oktober, den 3. og 30. november samt den 22. december. Colegiata de Santa María La Mayor (bygget 1530-1550) ligger på Plaza de los Escribanos, ved siden af borgen, Castillo de Antequera.

Pris per person 45 euro.

For mere information besøg www.visitacostadelsol.com eller ring 951 700 737.

 


Internationalt motionsinitiativ tiltrækker mange deltagere.

Oplev Marbella by og natur med Marbella 4Days Walking

Mere end 1.200 personer fra hele Europa har indtil videre tilmeldt sig dette års Marbella 4Days Walking, der løber af stablen fra den 11. til den 14. oktober. Deltagerne kan vælge to forskellige ruter – en på 20 kilometer og en på 30 kilometer om dagen. Begge ruter går gennem Marbella by, naturområder og langs stranden. De, der ikke har mulighed for at tage fire dage ud af kalenderen, kan nøjes med at gå en eller to dage eller blot møde op til den festlige atmosfære på Avenida del Mar i Marbella, hvor der vil være musik og andre kulturelle indslag.

Det er andet år i træk, at Marbella 4Days Walking afholdes. Sidste år deltog 650 personer, men det forventes, at mindst dobbelt så mange vil deltage i år.

Gåturene starter hver dag mellem 9.00 og 9.30 og skal være afsluttet senest kl. 17.00. Der vil være mulighed for at holde pause flere steder på ruterne, hvor der vil være mad drikke og andre nødvendige faciliteter stillet til rådighed.

For yderligere information og tilmelding besøg www.marbella4dayswalking.com.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

3. september: Lokal helligdag i Manilva.

8. september: Lokal helligdag i Málaga, Mijas og Rincón de la Victoria.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00. Den 3. – 8. september kl. 11.00 – 19.00. Resten af september og hele oktober på lørdageog søndage kl. 11.00 – 19.00.

 

Frigiliana

1. – 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

30. august kl. 21.30
Koncert med Grupo Mariachi Internacional Costa del Sol i Parque de España. Gratis adgang.

4. september kl. 21.00
Vær med til en hyldest til andalusisk rock med bandet Alhandal i Parque de España. Gratis entré.

7. og 8. september kl. 20.00, 9. september kl. 19.00
Koncert med Divos & Divas på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

15. september kl. 20.00
Beatles-mania med The Silver Beat på Salon Varietes.

21. – 25. september
Sylvia, en komedie om en familie med huns, kan ses på Salon Varietes. Hver aften kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00.

 

Málaga

Indtil 4. september
Den norske kunstner Per Barclay udstiller i Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Læs mere på www.cacmalaga.org.

Indtil 16. september
Udstilling af reklamer og plakater fra årene 1888 til 1938 i Museo Picasso på Calle Agustín.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

8. september kl. 20.30
Sæsonen 2012/13 bydes velkommen på Teatro Cervantes af Málagas Filharmoniske Orkester, der spiller værker af bl.a. Verdi og Beethoven. Entré 10 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

7. – 11. september
Tid til årets byfest i Mijas Pueblo. Musik, sang og dans, liv og glade dage fra morgen til sen aften.

 

Sanlúcar de Barrameda

27., 28. og 29. august
I snart 160 år har man afholdt de spektakulære hestevæddeløb på stranden i Sanlúcar de Barrameda i Cádiz-provinsen, og i år er naturligvis ingen undtagelse.

 

 

Dagens spanske nyheder den 20. august

 


Julian Assange (t.v.) mødtes efter sin pressekonference søndag med sin advokat, spanske Baltasar Garzón.

Garzón forsvarer WikiLeaks grundlægger, Assange

Den suspenderede spanske højesteretsdommer, Baltasar Garzón, som er advokat for WikiLeaks grundlægger, Julian Assange, har udtalt, at han vil gå hele vejen i sit forsvar af sin klient, om nødvendigt tage sagen til Den Internationale Domstol i Haag.

Før Assanges pressekonference i går fra Ecuadors ambassade i London, en seance, der blev vist på alverdens tv-stationer, mødtes Garzón med pressen udenfor ambassaden. Her sagde han, at han har bedt de svenske myndigheder garantere, at de ikke udleverer Assange til USA, hvis han rejser til Sverige for at blive afhørt i de to sager, hvori han er beskyldt for seksuelle overgreb på to svenske kvinder.

”Han har aldrig forsøgt at undgå at stå til ansvar i Sverige, han beder kun om nogle garantier, der endnu ikke er opfyldt,” sagde Garzón.

Han nægtede at have kendskab til forhandlinger mellem de britiske og svenske myndigheder.

”Det er der ikke, i hvert fald ikke mig bekendt, og det er ikke vores ansvar,” sagde advokaten, hvis job det er at forsvare Assange – også hvis Storbritannien nægter at lade ham rejse til Ecuador.

Assange har opholdt sig i godt to måneder på den ecuadorianske ambassade i den britiske hovedstad for at undgå at blive udleveret til Sverige. Torsdag den 16. august fik han officielt asyl af Ecuadors præsident, Rafael Correa, men de britiske myndigheder nægter at lade ham forlade landet for at rejse til Ecuador. Så snart han træder ud fra ambassaden, vil han blive anholdt og sendt til Sverige, forlyder det, ligesom der har været rygter om, at de britiske myndigheder vil ”invadere” ambassaden for at få fat i Assange, som er tiltalt for en lang række lovovertrædelser i USA.

På den efterfølgende pressekonference fra en balkon på ambassaden bad Assange USA’s præsident Barack Obama om at stoppe ”heksejagten” på WikiLeaks og alle involverede på sitet, der i 2010 lækkede uddrag af meddelelser fra USA’s diplomater.

Assange er endnu ikke tiltalt i Sverige, men ifølge det spanske dagblad El País har anklagerne en solid sag imod ham.

Garzón, der blev kendt, da han i 1998 beordrede anholdelse af Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet, blev i februar kendt skyldig i selv at have overtrådt loven. Det skete, efter han havde beordret aflytning af samtaler mellem ledende politikere, forretningsfolk, der var anklaget i korruptionsskandalen Gürtel, og deres advokater. Efter aflytningerne fandt man omkring 24 millioner euro, der var sat ind på schweiziske bankkonti, som tilhørte de anklagede, men Garzón havde overtrådt loven, og hans straf lød på 11 års suspension som dommer.

Men penible internationale sager, der har alle ingredienserne til at skulle koge i rigtig lang tid, skorter det åbenbart ikke på i Garzóns advokatfirma.

 


Stadig dyrere besøg.

Priserne på benzin og diesel stiger igen

Priserne på benzin og diesel stiger fortsat. Den sidste uges tid er prisen på benzin steget med godt to procent og siden begyndelsen af juli med ni procent, så gennemsnitsprisen på en liter 95 oktan nu er 1,39 euro. Prisen på diesel er i samme perioder steget med hhv. 2,5 og 8,56 procent, og en liter koster nu gennemsnitligt 1,395 euro.

Siden nytår er prisen på benzin steget med 13,4 procent, mens dieselen er blevet 8,5 procent dyrere.

Olieselskaberne hævder, at stigningerne skyldes højere oliepriser på det internationale marked.

Per 1. september stiger priserne så igen, når momsen på brændstof øges fra de nuværende 18 til 21 procent.

 


Statsminister Mariano Rajoy til Romería i Huelva.

Regeringen tilbage på arbejde i dag

Som de øvrige regeringsmedlemmer har også statsminister Mariano Rajoy (PP) holdt ferie en stor del af august måned.

Den første tid tilbragte han i sin hjemegn, Galicien, og derefter besøgte han Almonte i Huelva-provinsen, hvor også hans forgænger, José Luis Zapatero (PSOE), og to andre før ham tilbragte flere ferier.

Rajoy har i en del af den spanske presse fået huden skældt fuld for at tilbringe sin tid med at gå på Romería, som det ses på dette billede, ”mens den spanske økonomi er ved at kollapse.”

I dag, mandag, er han dog tilbage ved sit skrivebord i La Moncloa, hvor han på fredag den 24. august igen skal lede et ministerrådsmøde. Her skal regeringen bl.a. tage stilling til, hvorvidt de arbejdsløse, der ikke længere har ret til egentlig arbejdsløshed, fortsat vil kunne modtage 400 euro om måneden, og under hvilke betingelser støtten i så fald vil blive udbetalt.

 


Mijas kommune opdaterer sit indbyggertal i resten af 2012.

14.000 udenlandske borgere kan miste deres rettigheder i Mijas

Lokalregeringen i Mijas sætter en kampagne i gang, der skal informere de udenlandske borgere om vigtigheden af, at de er korrekt tilsluttet folkeregisteret i Mijas kommune. Det drejer sig om udenlandske borgere, der de sidste fem år ikke har opdateret deres oplysninger på folkeregisteret. Hvis ikke de 14.000 berørte borgere opdaterer deres oplysninger på folkeregisteret inden årets udgang, vil de blive slettet fra folkeregisteret.

Tiltaget tager udgangspunkt i en undersøgelse, som INE (det nationale statistiske institut) har fortaget, og hvoraf det fremgår, at 14.000 udenlandske borgere i Mijas ikke har opdateret sine adresseoplysninger de sidste fem år, hvorfor det er meget sandsynligt, at mange af disse ikke længere bor i kommunen.

Der er på nuværende tidspunkt 120 forskellige nationaliteter registreret i Mijas. Derfor vil kommunen samarbejde med de forskellige landes konsulater for at få budskabet ud til borgerne, uanset hvilket sprog de taler. Også udlændingeafdelingen på kommunen vil gøre en stor indsats for at få budskabet ud til alle.

De borgere, der ikke sørger for at få opdateret deres oplysninger på kommunen, vil fra den 1. januar 2013 miste retten til blandt andet arbejdsløshedsunderstøttelse og forskellige skattefradrag.

Den nye folketælling får også konsekvenser for Mijas kommune. Kommunen modtager fra Junta de Andalucía samt den spanske stat omkring 150 euro per registreret indbygger, men lokalregeringen mener, at en korrekt opgørelse af indbyggertallet i kommunen er førsteprioritet.

 


Forlystelser på feriaen i Málaga anklages for dyremishandling.

Dyremishandling under feriaen i Málaga

El Colectivo Andaluz contra el Maltrato Animal (CACMA), den andalusiske organisation mod dyremishandling, har anmeldt to deltagere på den nyligt afsluttede feria i Málaga for dyremishandling. Det drejer sig om to forlystelser, hvor børn kan få lov til at ride på ponyer. Også i Córdoba og Huelva har man tidligere på året anmeldt samme form for forlystelser på samme baggrund.

Anmeldelsen lyder på, at ponyerne er i aktivitet fra klokken syv om aftenen til klokken tre om natten uden nogen form for pause. Sadlerne, som børnene sidder i, er heller ikke egnet til ponyerne og skader derfor ponyernes rygge. Samtidigt udsættes de for høj musik, der øger deres stressniveau. Men forlystelserne er også til fare for børnene, siger CACMA, da trægulvet, som ponyerne går rundt på, er fyldt med urin og andre efterladenskaber. Kombineret med sommervarmen får det bakterierne til at florere.

Formand for CACMA, Antonio Moreno, er rasende over, at alle og enhver kan få lov til at stille forlystelser op til på de mange feriaer i Andalusien. Han mener, at pengene kommer først og dyrevelfærden i sidste række.

Den eneste region i Andalusien, hvor forlystelsen er forbudt, er i Almería, men CACMA kæmper for, at det skal blive forbudt i hele Andalusien.

 


Brandmænd prøver at slukke en branden i Torre de Macanes nær Alicante. Foto: Pedro Armestre

Værste skovbrande i ti år

Spanien gennemlever i øjeblikket massive skovbrande, og der er tale om den værste naturkatastrofe i landet i mere end ti år. Set i forhold til antallet af skovbrande i 2011 er der allerede i de otte første måneder af 2012 brandt tre gange så meget som i 2011. En af årsagerne er, at brandvæsenets budgetter er blevet skåret kraftigt på grund af landets økonomiske krise. Nedskæringer på op til 20 procent efterlader brandvæsnet magtesløse.

”Der er brandmænd, der ikke kan benyttes i kampen mod brandene, fordi de ganske enkelt ikke har handsker eller støvler”, siger brandmand Antonio del Rio til avisen El País.

Miljøministeriet afsatte i marts i år 19 millioner euro til bekæmpelse af brande i landets nationalparker fra 2012 til 2016, men i juni blev budgettet barberet med næsten fire millioner euro.

Værst ramt af skovbrande er Cataluña og De Kanariske Øer.

 


Rafael Nadal har i store dele af sin karriere døjet med knæskader.

Nadal trækker sig fra US Open

Rafael Nadal udsendte onsdag en pressemeddelelse, hvor han bekræftede, at han ikke vil kunne deltage i US Open senere på måneden.

“Jeg er virkelig ked af at meddele, at jeg stadig ikke er klar til at spille, og at jeg er nødt til at trække mig fra US Open […] Jeg er nødt til at fortsætte min træning uden forstyrrelser, så jeg kan komme op på mit optimale niveau igen for at kunne konkurrere, ” sagde 2010-mesteren på Flushing Meadows.

Mallorcaneren har ikke været set i kamp siden choktabet mod den daværende nummer 100 på verdensranglisten, Lukas Rosol, i anden runde af Wimbeldon den 28. juni. Siden da har verdens nummer tre kæmpet med at komme over en skade i sit højre knæ, en skade som også kostede ham OL, hvor han skulle have forsvaret den guldmedalje, han vandt i Bejing. Nadal har også misset denne måneds Masters 1000 Series i Toronto og Cincinnati.

Efter Nadals fravær i år vil han sandsynligvis miste sin tredjeplads på verdensranglisten til Andy Murray. Sandsynligvis vil han ryge helt ud af top fem, hvor han har ligget i syv år.

 


Tingeltangel, skrammel og måske et godt fund på et af Kystens mercadillos.

Markedsdage

Mandag
Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen)
Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas

Tirsdag
Nerja: El Chaparril, Calle Antonio Ferrandis
Málaga: Puerto de la Torre
Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen)

Onsdag
Estepona: Avenida Juan Carlos I
Málaga: Huelin og De la Paz
Benalmádena Costa: Parque de La Paloma
Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag
Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen)
San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen)
Málaga: Parque Juan Jurado

Fredag
Arroyo de la Miel: ved Tivoli World
Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

Lørdag
Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia
Málaga: Huelin og El Palo
Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen)
Mijas Costa: Las Lagunas

Søndag
Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen)
Estepona: Havnen
Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almizara II

De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00.

(Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.)

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

20. august: Lokal helligdag i Málaga.

24. august: Lokal helligdag i Antequera.

3. september: Lokal helligdag i Manilva.

8. september: Lokal helligdag i Málaga, Mijas og Rincón de la Victoria.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

 

Frigiliana

23. – 26. august
Tre kulturer – den kristne, jødiske og muslimske – mødes under kulturfestivallen VII Frigiliana 3 Culturas. Mere info på www.frigiliana.es.

 

Fuengirola

21. august kl. 21.30
Det lokale band Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.

22. – 26. august
Middelaldermarked med underholdning, kunsthåndværk, mad og andet godt gammelt på Castillo Sohaíl.

30. august kl. 21.30
Koncert med Grupo Mariachi Internacional Costa del Sol i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 4. september
Den norske kunstner Per Barclay udstiller i Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Læs mere på www.cacmalaga.org.

Indtil 16. september
Udstilling af reklamer og plakater fra årene 1888 til 1938 i Museo Picasso på Calle Agustín.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

 

Marbella

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

26. august
Trylleshow Marbe-Magia på Plaza Antonio Banderas i Puerto Banús. Tre daglige opførelser. Gratis adgang.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 27. august
Toñi Moreo udstiller samlingen Feminino, Plural i patioen på rådhuset i Mijas Pueblo.

 

Sanlúcar de Barrameda

27., 28. og 29. august
I snart 160 år har man afholdt de spektakulære hestevæddeløb på stranden i Sanlúcar de Barrameda i Cádiz-provinsen, og i år er naturligvis ingen undtagelse.

 

 

Dagens spanske nyheder den 13. august

 


Juan Manuel Sánchez Gordillo udbasunerer fødevarerevolution.

Robin Hood-borgmesteren bliver rollemodel

Borgmesteren i byen Marinaleda i Sevilla-provinsen, Juan Manuel Sánchez Gordillo fra venstrekoalitionspartiet IU, der sidste uge stod bag plyndringen af to supermarkeder, og som også har ledt en besættelse af en grund, der tilhører det spanske forsvar, kunne meget vel blive en rollemodel.

Efter plyndringen af supermarkederne, et Mercadona og et Carrefour, hvor hundredvis af medlemmer af fagforeningen Sindicato Andaluz de los Trabajadores (SAT) deltog, sagde han:

”Nogen er nødt til at gøre noget, så alle familier kan få noget at spise.”

Sánchez Gordillo har været borgmester i Marinaleda i 33 år, ligesom han er medlem af det lokale andalusiske parlament, Junta de Andalucía.

Selvom der er udstedt en arrestordre imod ham, har han sagt, at han har tænkt sig at arrangere flere plyndringer i alle Andalusiens provinser. Og så har han og en flok tilhængere besat en grund i Osuna, der tilhører det spanske forsvar. Han har selv opholdt sig i en lejr på grunden, men på trods af lovovertrædelser og arrestordren, der ifølge El País kom fra indenrigsminister Jorge Fernández Díaz (PP), er politiet endnu ikke dukket op for at arrestere ham. Syv medlemmer af SAT blev dog anholdt den forgangne weekend, og de er nu tiltalt for indbrud, men allerede løsladt igen.

Ingen hjælpeorganisationer har endnu bedt om at få de stjålne madvarer, som er mælk, madolie, sukker og andre basisprodukter, stillet til rådighed, men har i stedet meddelt, at de har tilstrækkeligt lager uden at behøve at ty til stjålne madvarer.

Sánchez Gordillo, nu kendt som Robin Hood-borgmesteren, kan have skabt et fænomen. For eksempel skete der i lørdags et indbrud i et supermarked i Sevilla, hvor gerningsmændene blev arresteret. De udtalte, at når medlemmer af SAT kunne plyndre supermarkeder, uden at der sker dem noget, kunne de vel også. En del af forklaringen er måske, at de ikke gik efter fødevarer for at tilsyneladende at hjælpe andre med at holde sulten fra døren, men stærkere varer som cognac og whisky.

 


Unge står i kø ved arbejdsformidlingen, Oficina de Empleo.

Stadig 400 euro til langtidsledige – med forbehold

Ifølge den konservative spanske regerings nye nødplan skal forskellen mellem statens indtægter og udgifter frem til udgangen af 2014 mindskes med 102 milliarder euro.

Der er en del ukendte faktorer i planen, heriblandt den støtte på 400 euro om måneden til langtidsledige, der altså ikke længere har ret til egentlig arbejdsløshedsunderstøttelse.

Statsminister Mariano Rajoy (PP) er i øjeblikket på ferie, men talsmand for partiet i kongressen, Alfonso Alonso, har udtalt, at regeringen nu overvejer at forlænge denne ordning, hvilket mange, heriblandt fagforeningerne, havde betvivlet.

Alonso har dog ikke villet bekræfte det, men nøjes med at sige, at man skal se, om budgetterne kan bære denne ydelse, og hvorvidt man, som det var meningen, da støtten blev indført med navnet Plan Prepara, igen skal kræve, at modtagerne deltager i kurser o.l. for at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet.

I dag er 5.693.100 af den spanske arbejdsstyrke uden job, hvilket svarer til 24,63 procent. Af unge under 25 år er procentsatsen 53,28.

 


Børn, forældre og bedsteforældre under ét tag for at overleve.

Stadig flere familier afhængige af deres bedsteforældre

I takt med at de økonomiske omstændigheder forværres for spanske familier, er der flere og flere, der bliver afhængige af den pension, deres forældre og bedsteforældre får fra den spanske stat. Tendensen startede for to år siden og er nu mere reglen end undtagelsen. For at kunne drage nytte af den ældre generations pension, sørger familierne for, at deres familiemedlemmer flytter ind i deres hjem. I stedet for at skulle betale for et plejehjem, foretrækker børn og børnebørn at tage sig af deres pårørende i deres hjem og dermed spare omkostningerne til plejehjemmet, samtidigt med at de kan leve af den ydelse, pensionisten modtager.

Det er fortrinsvis i situationer for pensionisterne modtager en mellemstor eller høj pension. Beløbet kan i visse tilfælde komme helt op på 1.200 euro om måneden, som er rigeligt til at forsøge en familie med bedsteforældre, forældre og børn. Der er dog andre tilfælde, hvor situationen ikke er helt så rosenrød. En spansk mand på 40 år, der har været arbejdsløs i en årrække, var ifølge Malaga Hoy nødt til at flytte sin mor med alvorlig alzheimer fra et plejehjem, hvor der blev sørget godt for hende, hjem til sig selv for ikke at miste sin bolig. Eksperter mener, at tendensen vil fortsætte, så længe arbejdsløsheden i Spanien fortsætter med at ligge på et højt niveau.

 


Renovationsarbejderne i Marbella har besluttet at fastholde planerne om strejke i august.

Renovationsarbejderne fastholder beslutning om strejke

Dog vil der være en generalforsamling i denne uge for at bekræfte de foreslåede datoer, som omfatter torsdag den 16. august og lørdag den 18.august. Strejken har været motiveret af de seneste kommunale beslutninger om at genjustere arbejdstiden for de RSU-ansatte til 35 timer om ugen, hvilket vil betyde, at de mister 10 fridage, og muligvis vil flere ledige stillinger blive truet. Da renovationsarbejderne er nødt til at arbejde hver dag hele året rundt, har de traditionelt været berettiget til 25 fridage om året som erstatning for de søndage og helligdage, de skal arbejde. For de RSU-ansatte vil den nye beslutning betyde, at mange arbejdere vil blive undværlige, fordi der vil være flere arbejdere til at opretholde den samme arbejdsmængde. Flere fagforeninger er gået sammen i kampen for, at deres arbejdstimer kan forblive som hidtil. Det forventes, at strejkerne vil efterlade tonsvis af affald på gaderne i Marbella i midten af august.

 


21 procent moms fra den 1. september, også her på La Cañada.

Golfklubberne undgår ikke momsstigning

Golfsektoren har de seneste uger arbejdet på at undgå, at momsen (IVA) også på golf den 1. september stiger til 21 procent.

Kampen lader dog til at være opgivet, da regeringen ikke viser tegn på forhandlingsvillighed på dette område. Golf vil fra september ikke længere være en del af turistsektoren, hvor momsen på bl.a. hotelovernatninger og restaurantbesøg stiger fra otte til ti procent, mens en runde golf, leje af buggy m.v. hopper 13 procentpoint, fra otte til 21 procent. Det begrundes med, at golf er en sportsaktivitet, og at alle andre sportsaktiviteter i øjeblikket pålægges 18 procent, men altså fra den 1. september må leve med 21 procent.

Golfsektoren frygter, at mange af de besøgende, der kommer til Andalusien for at spille golf på en af regionens 106 klubber, fremover vil foretrække at rejse til andre lande.

Sidste år rejste 425.000 udlændinge til den sydspanske region med det hovedformål at spille golf. De blev her gennemsnitligt 11,7 dage og spenderede gennemsnitligt 80,31 euro om dagen, hvilket er omkring 20 euro mere end alle andre besøgende.

 


Med endnu et fantastisk show lukkede de britiske værter De Olympiske Lege 2012.

Ikke mere OL i denne omgang

Præcis som det var tilfældet ved åbningsceremonien den 27. juli, blev den officielle afslutning af legene et festfyrværkeri af farver i et stort, velkoordineret show. Slut er nu, hvad der for mange er de sidste fire års kulturelle højdepunkt. Laura Asadauskaite fra Litauen lagde med sin sejr i kvindernes moderne femkamp beslag på den allersidste guldmedalje, og dermed kan der nu gøres status over OL 2012. 10.820 atleter fra 204 nationer fordelt på 26 sportsgrene og 302 events har konkurreret om verdens mest eftertragtede medaljer. Det har USA som nation gjort bedst, da landet med 104 medaljer (46 guld, 29 sølv og 29 bronze) slog Kinas 87 (38, 27, 22) og Storbritanniens 65 (29, 17, 19). Længere nede ad listen indtager Spanien 21.-pladsen med 17 medaljer (tre, 10, fire), hvor guldmedaljerne er kommet i hus takket være to sejlere og en taekwondokæmper. Danmark blev nummer 29 med en medaljehøst på ni (to, fire, tre) efter sejre i roning og cykling. Verdens sportsfans må nu væbne sig med en god portion tålmodighed, inden det i 2016 går løs igen ved de 31. olympiske lege i Rio de Janeiro, Brasilien.

 


Mauriske krigere er parate til at forsvare sig mod de kristne.

Kryds i kalenderen: Slag mellem kristne og maurere i Benadaid

Et slag mellem kristne og mauriske krigere skal stå den 25. august. Det sker denne gang i byen Benadalid i Ronda-bjergene.

Det er den traditionelle Fiesta de Moros y Cristianos (maurer og kristne), der markerer slutningen på den mauriske okkupation af Spanien. Disse slag opføres som teaterstykker med både kampe og danse, og deltagere på begge sider er klædt ud som dengang i 1400-tallet.

Flere byer, især på østkysten, men også i Andalusien, afholder i løbet af sensommeren og efteråret sine egne slag og deraf følgende fiestas.

Mere info om Benadalid fås på www.benadalid.es.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

16. august: Lokal helligdag i Cómpeta og Tolóx.

20. august: Lokal helligdag i Málaga.

24. august: Lokal helligdag i Antequera.

3. september: Lokal helligdag i Manilva.

8. september: Lokal helligdag i Málaga, Mijas og Rincón de la Victoria.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Koncerter i det udendørs teater:

16. august kl. 21.00 og 23.00: Los Morancos.

18. august kl. 21.00 og 23.00: Albert Hammond.

24. august kl. 21.30: David Bustamante.

Entreer fra 18 euro, fra kl. 18.00 ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.

15. – 18. august
Benalmádena Pueblo fejrer sin skytshelgen, Virgen de la Cruz, med lys og liv og glade dage.

 

Fuengirola

14. og 21. august kl. 21.30
Det lokale band Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.

17. august kl. 21.30
Etnisk musik, først og fremmest marokkansk, spilles i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 4. september
Den norske kunstner Per Barclay udstiller i Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Læs mere på www.cacmalaga.org.

Indtil 16. september
Udstilling af reklamer og plakater fra årene 1888 til 1938 i Museo Picasso på Calle Agustín.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

Indtil 19. august
Málagas feria, årets største folkefest. Om dagen er der musik, dans og glade dage i centrum, mens der om aftenen er tivoli og koncerter på feria-pladsen udenfor byen.

11. august
Málaga CF spiller venskabskamp mod Everton på La Rosaleda som en del af turneringen Trofeo Costa del Sol.

 

Marbella

Indtil 15. august
Efter en udstilling i London og før han fortsætter til Miami, udstiller Roidley Navarro sine seneste værker i plastik i Club de Mar i Puerto Banús.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

18. august
Dynamic Walk-A-Thon er titlen på en gåtur, men kan deltage i og hvorfra pengene går til arbejdet med cancersyge børn. Det er arrangeret af Eva Longoria og Cesare Scarliola. Start fra Hotel Melia Don Pepe. Information og tilmelding på www.dynamicwalkathon.com.

19. og 26. august kl. 21.30
Trylleshow Marbe-Magia på Plaza Antonio Banderas i Puerto Banús. Tre daglige opførelser. Gratis adgang.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Hver fredag i august
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro.

Info på www.hipodromocostadelsol.es.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.