Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder juli 2012

Dagens Spanske nyheder juli 2012


Endnu flere har stillet sig i køerne ved arbejdsformidlingen, Oficina de Empleo.

Største arbejdsløshed nogensinde
Sommerperioden er traditionelt set den periode, der har den højeste beskæftigelse i Spanien, hvor de mange besøgende er ensbetydende med masser af arbejde. Men det er ikke tilfældet år. Tværtimod har arbejdsløsheden igen slået rekord, oplyser nu det nationale statistiske institut, Instituto Nacional de Estadística(INE).

5.693.100 personer er i dag arbejdsløse, hvilket svarer til 24,63 procent af arbejdsstyrken og 0,94 procent flere end det foregående kvartal. Det betyder, at antallet i årets andet kvartal steg med 53.500 personer.

53,28 procent af unge under 25 år er uden arbejde, mens samtlige medlemmer af 1.737.600 husstande er arbejdsløse. Indenfor de seneste 12 måneder er 885.800 jobs forsvundet.

Det er de værste tal, siden man begyndte at føre egentlige statistiker over arbejdsmarkedet, hvilket var i 2001, men der er alligevel ingen tvivl om, at det højeste antal arbejdsløse nogensinde. Under krisen i 1990’erne registreredes en arbejdsløshedsprocent på 24,55 procent, og også dén triste rekord er nu slået.

Årets andet kvartal gik værst ud over Andalusien, hvor omkring 23.300 personer mistede jobbet.

Den konservative regerings mange besparelser, den uendelige recessionog de mere lempelige regler for virksomheder, der ønsker at afskedige medarbejdere, er tre af de faktorer, som får skylden for den endnu større arbejdsløshed.

 


Statsminister Rajoy skal få tallene til at gå op.

Kritisk uge i sigte
Den spanske statsminister, Mariano Rajoy (PP), går endnu en kritisk uge i møde, hvor han fortsat skal forsøge at undgå EU-støtte til den spanske stat, som Grækenland, Portugal og Irland har måttet takke ja til.

Han har dog fået støtte på et par fronter.

Trykket lettede en smule i slutningen af sidste uge, da formanden for den europæiske centralbank (ECB), italienske Mario Draghi, opfordrede euro-landene til at danne fælles front, men renten på de spanske obligationer ligger dog fortsat på godt syv procent, som er et uacceptabelt og uholdbart højt niveau.

Draghi skal i dag diskutere euroens fremtid med USA’s finansminister, Timothy Geithner, der ligeledes skal møde sin tyske kollega, Wolfgang Schäuble. Og netop Schäuble bliver i dag rost af det spanske dagblad El País, efter han i går søndag uventet udtalte sig til Spaniens fordel i et interview i den tyske avis Welt am Sonntag. Han mener ikke, at Spanien vil få brug for yderligere hjælp end de op til 100 milliarder euro, som EU har indvilliget i at låne de spanske banker.

”Spaniens økonomiske behov er på kort sigt ikke så stort, og hjælpepakken på 100 milliarder euro er nok. Den spanske regering er ikke desperat, tværtimod har den truffet alle de nødvendige beslutninger og ført dem ud i livet, og det fortjener respekt,” udtalte den tyske finansminister, som også understregede, at det tager tid, før reformerne giver resultater, og at verden ikke går under, fordi et land i en periode skal betale mere i renter, selvom det kan være ”meget smertefuldt”.

Hans holdning forventes at være en stor støtte Spanien, der måske netop kan undgå endnu højere låneomkostninger og at skulle smide håndklædet i ringen.

 


Der er alligevel en taxa at få også den 1. august

Taxastrejke afblæst
Den planlagte strejke blandt landets taxachauffører på onsdag den 1. august er afblæst.

Det sker, efter chaufførernes fagforeninger er blevet enige med ministeriet for offentlige arbejder (FOMENTO) om, at der fortsat kun må være en udlejningsbil med chauffør for hver 30 taxaer; en regel, som ministeriet ellers havde ønsket at lempe.

 


Málaga CF kan meget vel starte sæsonen som en albansk ejet fodboldklub. Flere kilder beretter om forhandlinger mellem nuværende ejer Al-Thani og forretningsmanden Rezart Taci.

Málaga CF fra qatarske til albanske hænder?
Et nyt kapitel synes at være ved at blive skrevet i Málaga Club de Futbols omtumlede tilværelse. Sheik Al-Thani vil afhænde sin klub efter blot to års ejerskab. Radio-stationen La Cope afslører samtaler om et eventuelt salg mellem Al-Thani og den albanske gruppe Oil Tica, ejet af Rezart Taci. 41-årige Taci er meget fodboldinteresseret. Hans havn står på listen over sponsorer i italienske AC Milan, og han har en aktieportion i en anden italiensk serie A-klub, Bologna. Den spanske sportsavis AS bekræftede i går, at forhandlinger foregår.

Kilder fortæller, at den kendte Madrid-advokat Roberto Rodriguez Casas er sat til at lede forhandlingerne om salget af Málaga CF. Al-Thani repræsenteres af en af topcheferne i hans forretningsimperium Grupo NAS, Moayar Shatat, der ankom til Málaga i torsdags med denne lidt kryptiske bemærkning: ”Jeg bliver ikke nogen offentlig person. Jeg skal arbejde på de indre linjer”. Rezart Taci er på syv år blevet en fremtrædende forretningsmand med en imponerende portefølje af selskaber. For tre år siden tilbød han ifølge den italienske sportsavis La Cazzetta dello Sport klubejeren i AC Milan, ex-præsident Silvioni Berlusconi, at skyde 80 mio. euro ind i klubben. Al-Thani gav 36 mio. for Málaga CF, købte spillere for 59 mio. og påstår, at han samlet har lagt 200 mio. euro i klubprojektet på Costa del Sol. Men trods hans udsagn om det modsatte skylder han fortsat sine spillere og nogle klubber penge – om end gælden er nedbragt.

 


Isles of Wonder var titlen på den storslåede åbning af De Olympiske Lege 2012, der var koordineret af den Oscar-vindende instruktør Danny Boyle og igangsat af Dronning Elizabeth II.

OL er i gang!
Med et brag af en åbningsceremoni på Det Olympiske Stadion i London blev De Olympiske Lege 2012 skudt i gang fredag. Højtideligheden markerede starten på legene, som egentlig begyndte med kvindernes fodboldturnering allerede den 25. juli og slutter igen den 12. august. Henover weekenden blev de første medaljer uddelt, ingen til hverken Spanien eller Danmark, og som sædvanlig er Kina og USA med henholdsvis 12 og 11 de største medaljeslugere. Det blev i det hele taget en lidt blandet spansk OL-start. Forventningerne til U23-herreholdet i fodbold var enorme, men efter nederlag til først Japan og i går Honduras, begge med cifrene 0-1, er spanierne definitivt ude af turneringen.

Heller ikke det spanske kvindehåndboldlandshold kom optimalt fra start, da holdet som ventet tabte til Sydkorea med hæderlige 31-27. Bedre gik det for herrerne, der slog Serbien 26-21, mens den spanske tennispige Carla Suarez Navarro stod for en af OL’s foreløbigt store overraskelser, da verdensranglistens nummer 45 slog samme listes femtebedste, australske Samantha Stosur, med 3-6, 7-5, 10-8. Danmark har også fået en udmærket start på legene, blandt andet med både kvinde- og herrehåndboldsejre over henholdsvis Sverige og Ungarn.

 


Spaniens hovedstad er klar med et bud på OL-værtskabet i 2020.

Finanskrise eller ej, Madrid vil være OL-værter
Organisationen, der står bag Spaniens hovedstad Madrids bestræbelser for at få De Olympiske Lege til byen, holder på, at man er klar til at være vært for OL 2020, såfremt man bliver valgt til den fornemme opgave. Også selvom den økonomiske krise i øjeblikket hiver og flår i budgetterne. ”Vi vil kun bygge, hvad der er absolut nødvendigt. Det vil generere goder for vore borgere fremover,” siger Victor Sanchez, chef for Madrid 2020. ”Der er kun behov for, at vi bygger fire arenaer, og deres fremtidige brug er garanteret,” tilføjer han. Der ventes endelig afgørelse den 7. september 2013, hvor Den Internationale Olympiske Komite (IOC) mødes i Buenos Aires.

Foruden Madrid lægger også Istanbul og Tokyo billet ind på værtskabet om otte år.

Ana Botella er borgmester i Madrid. Hun erkender, at IOC i givet fald må acceptere, at Spaniens økonomiske problemer vil lægge en dæmper på investeringerne forud for et eventuelt OL i hovedstaden. Dog siger hun også, at flere end 100 spanske virksomheder har vist interesse for Madrid 2020’s planer, hvilket ifølge borgmesteren understreger, at planen har opbakning fra det private erhvervsliv.

 


Sevillana på Calle Larios.

Kryds i kalenderen: Feria de Málaga – årets største byfest
Málagas feria, årets største folkefest, løber af stablen fra den 10. – 19. august.

Om dagen er der liv og glade dage i centrum, hvor man kan se flotte og festklædte kvinder og mænd danse flamenco i gaderne, ryttere og udsmykkede hestevogne. Store telte på og omkring Plaza Marina, hvor der serveres rigelige mængder af tapas, vin og sherry.

Det officielle startskud på årets feria lyder den 12. august kl. 23.50, hvorefter der er fyrværkeri ved Playa de la Malagueta, som igen følges op af en koncert med Eftecto Mariposa.

Om aftenen er der i hele perioden tivoli på feria-pladsen udenfor byen.

Derudover arrangeres en række aktiviteter som flere koncerter:

10./11. august: Eftecto Mariposa spiller på Playa Malagueta (gratis adgang).

13. august: Rosa López giver koncert på feria-pladsen (gratis adgang).

14. august: Koncert med Juan Valderrama på feria-pladsen (gratis adgang).

18. august: Macaco giver koncert i Auditorio Municipal. Entré 10 euro.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

6. august: Lokal helligdag i Alcaucin, Algarrobo og Monda.

16. august: Lokal helligdag i Cómpeta og Tolóx.

20. august: Lokal helligdag i Málaga.

 

Alhaurín de la Torre

9. august kl. 22.30
Swing med Jonathan Kreisberg på Jazzfestivallen Porton del Jazz i Finca El Portón.Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Koncerter i det udendørs teater:

16. august kl. 21.00 og 23.00: Los Morancos.

18. august kl. 21.00 og 23.00: Albert Hammond.

24. august kl. 21.30: David Bustamante.

Entreer fra 18 euro, fra kl. 18.00 ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.

3. august kl. 23.00
Koncert med Sergio Dalma i lystbådehavnen, Puerto Marina. Entré fra 17 euro på www.malagaentradas.com.

 

Frigiliana

Indtil 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august.

Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

4. august kl. 22.00
Verdis opera Rigoletto opføres af European Opera Company i Palacio de la Paz. 110 sangere, dansere og musikanter deltager. Læs mere på www.fuengirola.es.

7., 14. og 21. august kl. 21.30
Det lokale band Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.

10. august kl. 21.30
Trylleshow, Gala de Magia, i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

4. august kl. 22.30
Sabina & Serrat giver koncert i Cortijo de Torres. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.

4. august 18.00
Málaga Summer Festival byder på rock og house med spanske og internationale musikere. Den afholdes på Estadio Ciudad de Málaga. Læs mere på www.malagasummerfestival.com og 952 005 080.

5. august kl. 22.00
Verdis La Traviata opføres af Ukraines nationale opera på tyrefægterarenaen, La Malagueta. Mere info fås på www.choperatoros.com.

 

Marbella

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

Indtil 14. august
Starlite Festival fortsætter:

2. august: Miguel Bosé.

3. august: Rosario, Lolita & Antonio Carmona.

9. august: Simple Minds.

11. august: Raphael.

12. august: Julio Iglesias.

14. august: Estopa.

Koncerterne afholdes i Auditorio de Marbella, La Cantera, fra kl. 21.45.

Entréerne varierer fra kunstner til kunstner og afdeling til afdeling. Man kan læse mere om kunstnerne, VIP-lounge, catering mm. samt købe entreer på www.starlitefestival.com.

1. – 15. august
Efter en udstilling i London og før han fortsætter til Miami, udstiller Roidley Navarro sine seneste værker i plastik i Club de Mar i Puerto Banús. Fernisering den 1. august kl. 21.00.

4., 19. og 26. august kl. 21.30
Trylleshow Marbe-Magia på Plaza Antonio Banderas i Puerto Banús. Tre daglige opførelser. Gratis adgang.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Hver fredag i august
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro. Info på www.hipodromocostadelsol.es.

 

 

Dagens nyheder mandag den 23. juli


Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), må forberede sig på en uge af den værste slags.

Hvad nu, Rajoy?
Renten på de 10-årige spanske statsobligationer steg fredag til 7,26 procent – langt over det, som normalt anses som smertegrænsen,og på børsen oplevede Ibex 35 et fald på 5,82 procent, som er det værste siden maj 2010.

Denne forværring af situationen skyldes bl.a., at Valencia-regionen samme dag officielt havde bedt om hjælp fra statens redningsfond (FLA) for at kunne betale regionens voksende bunker af regninger. Fonden blev skabt for kun godt en uges tid siden.

Dermed kvalte Valencia den smule optimisme, der for et kort øjeblik gjorde sig bemærket, efter Eurozonens endelige accept af lånene på op til 100 milliarder euro til de betrængte spanske banker.I første omgang vil 30 milliarder euro blive udbetalt.

I går, søndag, fulgte så Murcia efter Valencia, der er den mest trængte region, efterfulgt af Catalonien og Andalusien. Også disse regioner forventes at bede om hjælp, men hvor meget, de fire regioner har brug for, vides endnu ikke. I Valencias tilfælde gætter dagbladet El País på tre milliarder euro.

Efter fredagens ministerrådsmøde, hvorfra der disse dage sjældent kommer gode nyheder eller tegn på optimisme, forlød det, at regeringen nu ikke længere forventer vækst hverken i år eller næste år, men i stedet et fald på 0,5 procent. Der forudses en stigning i de offentlige udgifter, specielt i Seguridad Social og i pensionerne. I 2013 måske så meget som 9,2 procent.

Forrige uge vedtogden konservative regeringmed statsminister Mariano Rajoy i spidsen ellers en ny kriseplan, denne gang på 65 milliarder euro, der inkluderer en momsstigning til september. Den blev i ugens løb godkendt af kongressen, hvor regeringen selvfølgelig har majoritet. Men det lader til konstant at væreet skridt frem og halvandet tilbage for Rajoy og regeringen, hvilket de seneste dage har fåetde hundredvis af demonstranter i omkring 80 byer til at vise deres utvetydige utilfredshed og frustration. Først om fremmest er det de offentligt ansatte, der er utilfredse med den kommende lønnedgang.Rajoy insisterer dog på, at man ikke kan fortsætte med at bruge penge, man ikke har.

”Kassen er tom,” siger han.

Statsministeren nægter fortsat, at der kan blive tale om en egentlig hjælpepakke til Spanien som de, Portugal, Irland og Grækenland har modtaget.Men gode råd er som bekendt dyre, og de bliver ikke billigere når renten er over syv procent.

 


Ikke acceptabelt at skyde udryddelsestruede dyr, mener verdensorganisationen.

Kong Juan Carlos ekskluderes fra WWF
Bestyrelsen i den spanske afdeling af verdensorganisationen WWF(WWF-España) besluttede ilørdags at ekskludere kong Juan Carlos fra organisationen. Han havde ellers været formand fra 1968 og til 1975, året hvor han blev konge, og siden da har hanværet æresformand.

Eksklusionen kommer som følge af kongens infamøse jagttur til Botswana.Den fandt sted i april, og det var formentlig kun, fordi han faldt og brækkede hoften, hvorfor han måtte transporteres hjem til Spanien og haste opereres, at det kom frem, at han havde været der. Og at formålet havde været at nedlægge elefanter. Det var i øvrigt i samme forbindelse, at det kom offentligheden for øre, at han gennem en årrække skulle have haft et forhold til dansk-tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein, hvis pigenavn erLarsen.

Elefanterne er udryddelsestruende, om end det faktisk under bestemte betingelser er lovligt at jage dem i enkelte lande; heriblandt Botswana. Men mange var utilfredse med kongens ekstravagante jagttur, og ifølge WWF’s generalsekretær i Spanien, Juan Carlos del Olmo, forlod flere medlemmer organisationen, der netop arbejder for at redde udryddelsestruede dyrearter.

Det var heller ikke den spanske monarks første elefantjagt, ligesom han for et par år siden var i Rusland for at skyde bjørne.

Kongen har givet udtryk for sin ’totale respekt for afgørelsen’.

 


Den spanske krise koster 36 flyruter, som lavprisselskabet Ryanair lukker for at undgå højere lufthavnsafgift.

Betydeligt færre Spanien-Danmark-flyruter efter ny afgift
Den spanske regering har hævet lufthavnsafgifterne, så derfor lukker lavprisselskabet Ryanair deres afgange fra hele Spanien. Ifølge branchesitet Check-in vil det medføre, at knap 650 flyafgange aflyses om ugen, oplyser Ritszau.

Ryanair lukker fire flyruter fra Barcelona, 11 fra Madrid og 21 fra lufthavnene Las Palmas, Lanzarote, Tenerife og Fuerteventura på De Canariske Øer. Samtidig sløjfes ugentlige afgange på 78 ruter. Også lavpriskonkurrenten EasyJet har meddelt, at de nedlægger deres afgange fra Madrid.

 


De spanske nødhjælpsarbejdere Ainhoa Fernández de Rincón og Enric Gonyalons er frigivet i Mali efter at være blevet holdt som gidsler i ni måneder. De ankommer her til militærbasen Torrejón de Ardoz i Madrid.

Spaniere løsladt fra terrorister i Mali
To spanske nødhjælpsarbejdere, der blev bortført i oktober sidste år i de sahariske flygtningelejre i Tindouf, Algeriet, er blevet frigivet i Mali. Ainhoa Fernández de Rincón og Enric Gonyalons blev bortført af terrorgruppen MUJAO (som har forbindelser til Al Qaeda). En anden radikal islamistisk gruppe, Ansar al Din, der kontrollerer store dele af det nordlige Mali, annoncerede onsdag frigivelsen. Islamisterne sagde, at de også havde befriet en italiensk hjælpearbejder, Rosella Urru, selv om det italienske udenrigsministerium ikke kan bekræfte dette. Alle tre blev kidnappet om natten den 22. oktober sidste år i Vestsaharas flygtningelejr Rabuni i den algeriske ørken, hvor de ydede bistand til flygtninge.

I december modtog den spanske og italienske regering dokumentation for, at gidslerne var i live, i form af en videooptagelse, hvor hver nødhjælpsarbejder talte i hans eller hendes eget sprog med angivelse af, hvem de arbejdede for, og hvor de beder at træffe alle nødvendige foranstaltninger for deres løsladelse.

To andre spanske nødhjælpsarbejdere er fortsat taget som gidsel: Blanca Thiebaut og Montserrat Serra, udsendt af Læger Uden Grænser. De blev bortført den 13. oktober fra flygtningelejren Ifo i Dadaab, Kenya.

 


Strejken bevirker, at hospital Costa del Sol i ubestemt tid kun kører på 50 procents kraft. Nødstilfælde og alvorligere sygdomme behandles dog som vanligt.

Personalestrejke på hospital Costa del Sol
1800 medarbejdere på hospital Costa del Sol i Marbella påbegynder i dag den varslede strejke, der vil nedsætte planlagte besøg, diagnostiske prøver og operationer med 50 procent. Nødstilfælde, livstruende sygdomme og alvorligere indgreb som kemoterapi og dialyse vil dog fortsat blive behandlet på fuldt tryk, lover talsmand Juan José Sánchez. De strejkende er utilfredse med det dekret, der gør, at medarbejderne kan se frem til at skulle gå ca. 10 procent ned i løn, mens deres kolleger i Servicio Andaluz de Salud (SAS) kun blive skåret fem procent. Tillidsrepræsentanter planlægger at forlænge strejken, til man kan komme tilbage til forhandlingsbordet. Og ikke meget tyder på, at det bliver foreløbigt. ”Forhandlingerne er brudt sammen uden nogen fremgang,” siger Sánchez.

 


Politiet fangede gerningsmanden på en blindgade efter en kort jagt gennem Benalmádena.

Stjal bil med baby i autostolen
En irsk kvinde handlede lørdag i et supermarked i Torremolinos. Da hun kom ud til bilen, satte hun først sit etårige bar i autostolen for derefter at lægge indkøbsposerne i bagagerummet. Men i det øjeblik satte en ung mand sig ind i bilen, hvor kvinden må have efterladt nøglen, og kørte af sted med bil og barn.

En kvik tilskuer ringede til politiet og kunne også oplyse, at tyven var kørt ad Avenida Antonio Machado mod Benalmádena Costa. Her kørte han fra kystvejen omkring Plaza Solymar og forvildede sig ind på en blindvej, hvor politiet så kunne anholde ham, en 21-årig rumæner.

Babyen havde det efter omstændighederne godt, og det samme skulle nu gælde moderen.

 


Vær med til at trampe druer.

Kryds i kalenderen: Vinfest i Cómpeta
Som næste alle byer i Spanien tilegner også Cómpeta en dag til noget spiseligt eller drikkeligt. Og her fejres naturligt nok vinen, specielt moscatel-vinen, der har været med til at sætte denne lille, hvide by på landkortet.

Vinfesten, Noche del Vino, afholdes den 15. august.

Kl. 12.00 stampes druer på Plaza de la Vendimia, der er musik og anden underholdning, ligesom der selvfølgelig skænkes vin ud til de mange besøgende, som også bydes på en frokost, en almuerzo campero.

Festlighederne fortsætter om aftenen på Plaza Almijara.

Læs mere på www.competa.es.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

6. august: Lokal helligdag i Alcaucin, Algarrobo og Monda.

16. august: Lokal helligdag i Cómpeta og Tolóx.

20. august: Lokal helligdag i Málaga.

 

Alhaurín de la Torre

9. august kl. 22.30
Swing med Jonathan Kreisberg på Jazzfestivallen Porton del Jazz i Finca El Portón.

Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Koncerter i det udendørs teater:

27. juli kl. 21.00 og 23.00: Manolo Escobar.

28. juli kl. 21.00 og 23.00: Camela.

16. august kl. 21.00 og 23.00: Los Morancos.

18. august kl. 21.00 og 23.00: Albert Hammond.

24. august kl. 21.30: David Bustamante.

Entreer fra 18 euro, fra kl. 18.00 ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.

 

Frigiliana

Indtil 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august.

Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

26. juli kl. 21.30
Trylleshow. Det er II Gala Magia 2012, der afholdes i Parque de España. Gratis adgang.

26., 27. og 28. juli
Fuengirola Pop Weekend med pop-rock, punk-pop, garage mv. afholdes på stranden Bikini Beach. Torsdag fra kl. 23.00, fredag fra kl. 21.00 og lørdag fra kl. 17.00.

27. juli kl. 21.00
Koncert med Boney M på borgen, Castillo Sohaíl. Entré fra 30 euro på www.elcorteingles.es.

4. august kl. 22.00
Verdis opera Rigoletto opføres af European Opera Company i Palacio de la Paz. 110 sangere, dansere og musikanter deltager. Læs mere på www.fuengirola.es.

 

Málaga

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

4. august kl. 22.30
Sabina & Serrat giver koncert i Cortijo de Torres. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.

4. august 18.00
Málaga Summer Festival byder på rock og house med spanske og internationale musikere. Den afholdes på Estadio Ciudad de Málaga. Læs mere på www.malagasummerfestival.com og 952 005 080.

5. august kl. 22.00
Verdis La Traviata opføres af Ukraines nationale opera på tyrefægterarenaen, La Malagueta. Mere info fås på www.choperatoros.com.

 

Marbella

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

Indtil 14. august
Starlite Festival fortsætter:

27. juli: Christoffer Cross.

29. juli: Hugh Laurie.

30. juli: Paul Anka.

2. august: Miguel Bosé.

3. august: Rosario, Lolita & Antonio Carmona.

9. august: Simple Minds.

11. august: Raphael.

12. august: Julio Iglesias.

14. august: Estopa.

Koncerterne afholdes i Auditorio de Marbella, La Cantera, fra kl. 21.45.

Entréerne varierer fra kunstner til kunstner og afdeling til afdeling. Man kan læse mere om kunstnerne, VIP-lounge, catering mm. samt købe entreer på www.starlitefestival.com.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Hver lørdag i juli, fredag i august
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro.

Info på www.hipodromocostadelsol.es.

 

 

Dagens nyheder mandag den 16. juli


Kong Juan Carlos sad for bordenden sammen med statsminister Mariano Rajoy ved fredagens ministerrådsmødet.

Besparelser på 65 milliarder euro fra i dag
Allerede mandag træder den nye sparepakke i kraft, som ministerrådet besluttede så sent som fredag den 13. august.

Demonstrationer har de seneste dage præget de større spanske byer, især Madrid, hvor de blev anført af minearbejderne fra Nordspanien, der strejker på grund af mindre støtte til minerne, som de frygter kommer til at lukke, og offentligt ansatte, der ikke er tilfredse med, at de fremover vil få mindre i løn, mens leveomkostningerne stiger.

Men det ændrer naturligvis ikke på den konservative regerings planer. Den nye sparepakke skal ifølge regeringen skrabe 65 milliarder euro ekstra i statskassen fra nu og til og med 2014. Det er den mest omfattende spareplan i Spaniens historie.

Den indføres efter krav fra EU, der netop har accepteret, at Spanien ikke når det maksimalt tilladte underskud på tre procent af bruttonationalproduktet næste år, og for at få det nuværende underskud ned fra 8,9 til 6,5 procent.

De forskellige ministerier får nu 600 millioner euro mindre at arbejde med resten af året, hvilket utvivlsom er lig med lønnedgange, og de ansatte i den offentlige sektor må nu sige farvel til en række goder som ekstra fridage og også til den ekstra månedsløn, der tidligere har være udbetalt omkring jul. 30 procent af ansatte ved kommunerne forventes at blive afskediget.

De skattefordele, som virksomheder har fået ved at ansætte nye medarbejdere, forsvinder, mens virksomhedernes bidrag til de ansattes Seguridad Social dog skal falde med en procent i 2013 og yderligere en procent i 2014.

Besparelserne vil også ramme de 24,4 procent af befolkningen, der er afhængige af understøttelse. Støtten sænkes efter de første seks måneder, mens den nuværende maksimale periode på ret til støtte forbliver på 24 måneder.

Momsen skal også stige, men det sker først fra den 1. september. Den højeste sats går fra 18 til 21 procent, ligesom en række varer og serviceydelser, der nu pålægges den lavere sats på otte procent, skydes op på 21 procent – heriblandt er entreer til museer, tyrefægtninger og biografer. De resterende varers moms stiger fra otte til 10 procent, mens den lave sats på bl.a. medicin forbliver på fire procent. Den højere moms forventes at mindske forbruget yderligere i en tid, hvor økonomien i forvejen forudses at krympe med 1,7 procent i løbet af indeværende år, mens antallet af arbejdsløse frygtes at stige til over seks millioner.

Momsen på boliger stiger fra fire til 10 procent, og fra den 1. januar 2013 vil afdrag på boliglån ikke længere være fradragsberettiget.

Med til ministerrådsmødet i fredags var kong Juan Carlos, der ellers sjældent ses ved bordenden, hvilket dog er hans ret ifølge grundloven. Han ytrede bl.a. bekymring om de mange unge, som er uden arbejde og uden fremtid.

Fagforeningerne har opfordret til demonstrationer den 19. juli i hele landet, mens der dog endnu ikke har været tale om strejker for at straffe regeringen for den enorme sparepakke.

 


Fagforeningerne anklager regeringen for at kriminalisere arbejdsløse med ny regel.

Mistanke om snyd nu nok til at fratage arbejdsløse understøttelse
Arbejdsministeriet behøver nu ikke mere end blot mistanken om snyd, før det kan stoppe udbetalingen af dagpenge til arbejdsløse. Det er resultatet af seneste led i regeringens spareplan. Indtil nu har en person kunnet få understøttelse, til det blev bevist, at han eller hun har snydt ved at arbejde samtidig med at have modtaget overførselsindkomst, men sådan er det altså nu ikke længere. Straffen for måske at være skyldig i snyd kan betyde midlertidig eller definitiv fratagelse af dagpengene. Arbejdsministeriet begrunder stramningen af reglerne med, at det vil styrke kampen mod bedrageri. Fagforeningerne fordømmer reglerne og mener, det vil føre til ”vilkårlighed og kriminalisering af arbejdsløse.” De nye regler betyder også, at dagpengesatsen efter seks måneders arbejdsløshed bliver sat ned fra 60 til 50 % af den løn, vedkommende tjente på sit tidligere arbejde.

 


Storproduktion af marihuana i luksusvillaer stoppet af politiet.

Politiet i Estepona beslaglægger over 6.000 marihuana-planter
Efter i en længere periode at have holdt øje med to luksusvillaer i udkanten af Estepona kunne politiet anholde fire personer for dyrkning og salg af marihuana. Alle værelser i de to villaer var ifølge politiet konverteret til drivhuse, hvor der blev dyrket marihuana i stor stil. Der var taget højde for vandforsyning, lysforhold og temperaturen, så planterne havde de bedste vækstforhold muligt. Udover de 6.000 marihuana-planter beslaglagde politiet også 31 kilo marihuana pakket og klar til salg samt et beløb på 1.445 euro.

Ifølge politiet er der tale om organiseret kriminalitet. De fire anholdte, to spaniere og to bulgarer, holdt meget lav profil, de kørte hverken i dyre biler eller var klædt i dyrt tøj. Tværtimod ankom de fire tidligt hver morgen til husene og forlod først stedet sent om natten, beskidte som hvis de havde lavet havearbejde. Ingen af naboerne i området var klar over, hvad der forgik i de to villaer, for vinduerne var altid lukkede og gardinerne trukket for.

Politiet er nu ved at undersøge om de fire personer er indblandet i anden organiseret kriminalitet på kysten.

 


En såkaldt jæger spidder et vildsvin.

Vildsvin nedlægges igen med spyd
Jagt på vildsvin med et spyd har været en næsten uddød tradition, men nu er det blodige fænomen igen ved at komme på mode, specielt i Castilien La Mancha, skriver dagbladet El País.

Det har fået dyreværnsorganisationerne op på barrikaderne. Men ikke desto mindre overvejer den lokale regering i førnævnte region at ændre jagtreglerne, så det fremover vil blive lovligt at nedlægge vildsvin med et spyd fra hesteryg.

Selvom det altså endnu ikke er lovligt, tilbyder organisationen Club Internacional de Lanceo, der kalder den en ’gentlemen’s club’, allerede jægere med blodtørst at jagte vildsvinene på denne måde. Prisen for en gruppe på fire personer er 5.000 euro. Organisationen Ecologistas en Acción kalder det ’en blodig og vild kutyme, der er værdig for barbarer’.

 


De spanske U19-spillere slog igen fast, at Spanien ubestridt er nutidens bedste fodboldnation, da holdet genvandt EM efter finalesejr over Grækenland.

Spanske stjernefrø gjorde ’de voksne’ kunsten efter
Det spanske U19-landshold formåede søndag aften at følge i seniorernes fodspor, da La Rojita ligeledes forsvarede EM-titlen med en 1-0-sejr over Grækenland. Guldet tilfaldt dog på ingen måde de spanske spillere ligeså let, som det var tilfældet for 15 dage siden. De uhyre defensivt orienterede grækere forsvarede sig godt, og der var småt med chancer i første halvleg. De følgende 45 minutter blev dog klart bedre set fra en spansk sofa. Spanierne tilspillede sig nu flere åbne chancer, og en enkelt gang måtte grækerne have overliggeren til hjælp i jagten på at nå den forlængede spilletid. Med ti minutter igen gik den dog ikke længere. Supertalentet Gerard Delofeu fra Barcelona holdt legestue med en flok grækere, inden han via en tunnel på en modspiller fandt Jesé Rodriguez, der køligt sendte sit femte turneringsmål i kassen. Grækerne kunne ikke svare igen, og dermed understregede Spanien endnu engang sin totale fodbolddominans.

 


Julio Iglesias trækker stadig fulde huse.

Smørtenoren vender hjem
Spaniens største smørtenor, Julio Iglesis, giver i august flere koncerter i sit hjemland.

4. august: Los Alcazares, Murcia.

8. august: Las Palmas, Gran Canaria.

12. august: La Cantera, Marbella.

Entré fra 38,50 euro på www.elcorteingles.es.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

16. juli: Lokal helligdag i Almuñécar, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Rincón de la Victoria og Torremolinos.

 

Alhaurín de la Torre

20. juli og 9. august kl. 22.30
Swing med på Jazzfestivalen Portón del Jazz i Finca El Portón.

13. juli: Chucho Valdés.

20. juli: Nicole Henry Quartet.

9. august: Jonathan Kreisberg.

Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Almuñécar

17. – 22. juli
Jazzfestival – Jazz en la Costa – afholdes i Parque El Majuelo. Læs mere på www.granadajazz.es.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Koncerter i det udendørs teater:

21. juli kl. 21.00 og 23.00: Ecos del Rocio.

27. juli kl. 21.00 og 23.00: Manolo Escobar.

28. juli kl. 21.00 og 23.00: Camela.

16. august kl. 21.00 og 23.00: Los Morancos.

18. august kl. 21.00 og 23.00: Albert Hammond.

24. august kl. 21.30: David Bustamante.

Entreer fra 18 euro, fra kl. 18.00 ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.

 

Frigiliana

Indtil 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august.

Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

18. juli kl. 21.30
Las Mil y Una Noche er titlen på et orientalsk danseshow, som man kan se i Parque de España. Gratis adgang.

21. juli kl. 21.00
Koncert med Loquillo, der synger de mest populære af sine sange fra en 30 år lang karriere. På Castillo Sohail. Entre fra 30 euro, på tlf. 679 975 897 eller www.ticketmaster.es.

26. juli kl. 21.30
Trylleshow. Det er II Gala Magia 2012, der afholdes i Parque de España. Gratis adgang.

26., 27. og 28. juli
Fuengirola Pop Weekend med pop-rock, punk-pop, garage mv. afholdes på stranden Bikini Beach. Torsdag fra kl. 23.00, fredag fra kl. 21.00 og lørdag fra kl. 17.00.

27. juli kl. 21.00
Koncert med Boney M på borgen, Castillo Sohaíl. Entré fra 30 euro på www.elcorteingles.es.

 

Málaga

Indtil 22. juli
Sommerfestivalen Festival de Verano Terral 2012 byder på en række store spanske og internationale navne.

17. juli: Maceo Parker

18. juli: Madeline Bell & Ways Group

19. juli: Corizonas

19. juli: The Mattson 2

20. juli: Toquinho

21. juli: Estrella Morente

22. juli: Cocorosie

22. juli: En hyldest til Woodstock

Koncerterne afholdes på hhv. Teatro Cervantes, Teatro Echegaray og i tyrefægterarenaen. Se mere på www.teatrocervantes.com.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

18. juli kl. 19.30
Basketball. Venskabskamp mellem det spanske og australske herrelandshold spilles i sportscentret José María Martín Carpena. Se mere på www.malagadeporteyeventos.com.

 

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

Indtil 14. august
Starlite Festival er titlen på den usædvanlige musikfestival, der bringer en lang række stjernenavne til Marbella.

16. juli: Roger Hodgson.

21. juli: Armando Manzanero.

22. juli: Tony Bennett.

27. juli: Christoffer Cross.

29. juli: Hugh Laurie.

30. juli: Paul Anka.

2. august: Miguel Bosé.

3. august: Rosario, Lolita & Antonio Carmona.

9. august: Simple Minds.

11. august: Raphael.

12. august: Julio Iglesias.

14. august: Estopa.

Koncerterne afholdes i Auditorio de Marbella, La Cantera, fra kl. 21.45.

Entréerne varierer fra kunstner til kunstner og afdeling til afdeling. Man kan læse mere om kunstnerne, VIP-lounge, catering mm. samt købe entreer på www.starlitefestival.com.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Hver lørdag i juli
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro. Info på www.hipodromocostadelsol.es.

 

Nerja

17. – 22. juli kl. 22.00
Festival, 53 Festival Internacional de Música y Danza, afholdes i grotten, Cueva de Nerja.

17. juli: Koncert med Salzburger Chamber Solisten.

18. juli: Flamenco med Antonio El Pipa og Lola Greco.

19. juli: Orquesta Carroca de Sevilla spiller værker af Vivaldi.

20. juli: Galla med den russiske nationalballet.

21. juli: Pasión Vega giver koncert.

22. juli: Komedie med Comediants.

Læs mere på www.cuevadenerja.com

 

 

Dagens nyheder mandag den 9. juli


J
osé María Aznar pegede den forgangne weekend på Mariano Rajoy, da de mødtes i forbindelse med Campus FAES.

Flere besparelser på vej, mens lån fra EU lader vente på sig
Denne uge vil Spaniens statsminister Mariano Rajoy fra PP fremlægge forslag til endnu flere besparelser i den offentlige sektor.

Han forklarede lørdag, hvor han sammen med bl.a. forhenværende statsminister og partifælle José María Aznar deltog i den traditionelle Campus FAES (en organisation, som analyserer sociale anliggender), at der bliver tale om nedskæringer i bl.a. undervisningssektoren.

”Når vi laver tilpasninger, som bliver kaldt nedskæringer, er det, fordi det er nødvendigt,” sagde Rajoy, der endnu ikke har villet give flere detaljer om, hvad præcist den nye spareplan kommer til at indeholde. Det formodes dog, at det denne gang specielt vil ramme de 17 regionerne, der stadig har svært ved at holde udgifterne under kontrol. Men der kan også blive tale om flere lønnedgange for offentligt ansatte, ansættelsesstop og muligvis indføres den snart længe ventede momsstigning.

Statsministeren har desuden opfordret lederne af Eurozonen til hurtigst muligt at få lånene til de spanske banker på plads fra EFSC/ESM, som man blev enige om i forrige uge, bl.a. fordi renterne på de spanske statsobligationer i fredags nåede op på 6,95 procent eller næsten de kritiske syv procent, som er det niveau, hvor Portugal, Grækenland og Irland måtte bede om hjælp. Samtidigt havde den spanske børs sidste uge den fjerde værste uge i år, da Ibex 35 faldt med 3,10 procent, og bankerne er handlingslammede.

Og det, der før er set som en klar aftale om, at spanske banker kan låne op til 100 milliarder euro, er i bedste EU-tradition alligevel ikke så klar, og det bekymrer finanssektoren og den spanske regering.

”Europa må imødekomme aftalen så hurtigt som muligt,” insisterede Rajoy. Men ifølge dagbladet El País, der citerer Tysklands finansminister, Wolfgang Schäube, er det dog tvivlsomt, at lånet vil være til rådelighed i indeværende år.

Det skal diskuteres denne uge i Bruxelles, hvor Eurogruppens finansministre mødes for bl.a. at klarlægge de krav, der skal stilles til de spanske banker, som ønsker at låne direkte fra Eurogruppen.

 


Arbejdsløsheden i Andalusien falder tre måneder i træk.

18.079 færre arbejdsløse i Andalusien i juni
Efter en lang periode med stigende arbejdsløshed i Andalusien faldt arbejdsløsheden i juni måned med 1,73 procent i forhold til måneden før. Det totale antal arbejdsløse i Andalusien er nu nede på 1.025.635 personer. Der er dog tale om 12,7 procent flere arbejdsløse set i forhold til samme måned sidste år. Tendensen gør sig gældende for hele landet, hvor man ved udgangen af juni måned registrerede 4.615.269 arbejdsløse – små 100.000 færre end måneden før. Andalusien er dog procentvis den region, der har oplevet den største nedgang i arbejdsløsheden. Desuden er der tale om den største registrerede nedgang siden 1996. Men ikke kun juni viser positive tal, også i april og maj måned oplevede man et fald i antallet af arbejdsløse. Dog advarer eksperter om, at juni måned, som er starten på turistsæsonen, normalt er kendetegnet ved en nedgang i arbejdsløsheden.

De fleste sektorer i Andalusien har oplevet en tilgang i antallet af ansatte, undtagen landbrugssektoren, hvor yderligere 916 personer mistede deres arbejde i juni måned. Fordelt på provinser oplevede Málaga-provinsen den største nedgang i arbejdsløsheden på 6.752 personer, hvilket svarer til et fald på 3,31 procent.

Antallet af arbejdskontrakten nåede i juni måned op på 1.650.651, hvoraf hele 1.593.114 var midlertidige arbejdskontrakter – 96,53 procent.

 


Politiet viser den stjålne Codex Calixtinus til ærkebiskoppen, Julián Barrió.

Bog fra det 12. årh. returneret til katedralen i Santiago de Compostela
For lige godt et år siden forvandt Codex Calixtinus fra katedralen i Santiago de Compostela. Værket stammer fra det 12. århundrede og anses som en af Spaniens vigtigste historiske bøger.

Det er den første kendte bog, der beskriver apostlen Johannes liv, og samtidig er den en slags guidebog til pilgrimsruten Camino de Santiago.

Katedralens elektriker, Manuel Fernández Castiñeiras, er anklaget for at have stjålet værket, der blev meldt savnet den 4. juli 2011. Den samme dato i år fandt politiet bøgerne i mandens garage, hvor de lå gemt i en plastikpose. Samme sted fandt man 1,2 millioner euro i kontanter, som menes at stamme fra salg af andre ting, som den anklagede skulle have stjålet i katedralen. Fernández Castiñeiras, der skulle have været utilfreds med sin arbejdskontrakt i katedralen, hvor han arbejdede i 25 år, er anholdt og det er også hans søn, dennes kæreste og en bekendt.

Søndag den 8. juli returneredes bogen endelig til katedralen i Santiago de Compostela. Det var statsminister Mariano Rajoy, der selv kommer fra Galicien, som stod for den ceremonielle overrækkelse. Ikke uden kritik i kølvandet, bl.a. fra den socialistiske opposition, der mener, at han ikke bør tage æren for det opklaringsarbejde, der førte til fundet og som blev udført af politiet og ikke statsministeren.

Codex Calixtinus er nu igen gemt væk i en bankboks, mens det som tidligere er en kopi, der kan ses i katedralen.

 


1.000 færre betjente på gaderne henover sommeren.

Mindre politi på gaderne i sommermånederne
Hver sommer er det det samme. Mens befolkningstallet i byerne på Costa del Sol tredobles, som følge af tilstrømningen af turister, har det nationale politikorps en tredjedel færre politibetjente til rådighed på grund af ferie.

I de seneste år har regeringen forsøgt at afhjælpe manglen på betjente i Málaga-provinsen. Dog er det stadig en kendsgerning, at 3.300 ansatte inden for politiet går på sommerferie i månederne juli, august og september. Det vil sige, at der i gennemsnit er 1.000 færre betjente til rådighed hver måned henover sommeren. Sidste år blev problemet afhjulpet med 183 politipraktikanter, i år er tallet nede på 26 på grund af nedskæringer.

Politiets fagforeninger er utilfredse med situationen. “En reducering i bemanding under sommeren kommer ikke som nogen overraskelse, men det betyder selvfølgelig, at der ikke er nær nok politibetjente til at håndtere den store stigning i antallet af indbyggere i sommermånederne,” udtaler den regionale sekretær for fagforeningen SUP Manuel Expósito. I sin rolle som fagforeningsleder opfordrer han de ansvarlige til en gang for alle at tage ordentligt fat i problemet, der påvirker den service, politiet leverer til offentligheden. Et af hans egne forslag er en forbedring af de incitamenter, der bliver givet til de politifolk, der vælger at tage deres ferie uden for de travle sommermåneder.

Som en del af nedskæringerne vil politiet ikke længere have den oversætterservice, de tidligere har tilbudt udlændinge, der ikke taler spansk. Det går selvfølgeligt mest ud over de mange turister. Otto ud af ti politibetjente taler ikke engelsk, og det kan skabe store kommunikationsproblemer i den kommende tid.

 


Tyren fik næsten krammet på en tyreløber.

San Fermin i gang i Pamplona
San Fermin, fiestaen i Pamplona, der er så kendt for sine såkaldte tyreløb, startede lørdag den 7. juli og hver dag kl. 08.00 frem til den 14. juli jagtes sagesløse og rædselsslagne tyre gennem byens gader, skræmte af et hav af mennesker, der råbende og skrigende løber foran, ved siden af og bag dyrene.

TVE viser hver morgen løbene direkte, ligesom der normalt er interviews med bl.a. læger, som hvert år står parate til at lappe sammen på de løbere, der enten er kommet for tæt på tyrene, er faldet over egne ben eller andres ben eller har fået alkoholforgiftning, hvilket er den mest forekommende skade, specielt blandt de tusindvis af udlændinge, der hvert år kommer til Pamplona for at lege tyreløber.

Den første mand til at komme til skade i år var en 73-årig mand fra Pamplona, der lørdag blev stanget i det ene ben. En tyr lykkedes søndag at skabe kaos blandt løbere og tilskuere, uden dog at stange nogen af løberne, mens to personer denne mandag morgen er blevet stanget og indlagt på et hospital.

Læs om to danskeres oplevelser ved en San Fermín her. LINK: http://www.ladanesa.com/component/content/article/39-kultur/2865-en-morgen-i-pamplona

 


Fuldstændig uventet blev det kvalifikationsduoen danske Frederik Løchte og engelske Jonathan Murray, der løb med dette års Wimbledon-titel i herredouble.

Dansk doubletriumf ved Wimbledon
Stik mod alle odds var det danske Frederik Løchte Nielsen og engelske Jonathan Murray, der lørdag kunne lade sig hylde som dette års vindere af Wimbledon. Parret, der måtte igennem kvalifikationskampe for overhovedet at få adgang til hovedturneringen, slog svenske Lindstedt og rumænske Tecau med 4-6, 6-4, 7-6, 6-7 og 6-3. Den helt store sensation fandt dog sted allerede fredag, da den dansk-engelske duo sendte de forsvarende mestre og mangeårige magtfaktor i herredouble, de amerikanske brødre Rob og Mike Bryan, ud i semifinalen med 6-4, 7-6, 6-7 og 7-6. Finalen blev en tæt affære, hvor momentum hele tiden skiftede. Lindstedt og Tecau var for tredje år i træk i Wimbledon-finalen, men tredje gang blev altså ikke lykkens gang for duoen, der i femte og afgørende sæt måtte se sig slået.

“Det er svært at finde ord, det er det største, jeg har oplevet i tennis. Atmosfæren var fantastisk. Det var forrygende, virkelig forrygende,” sagde Løchte efter kampen.

I herresingle kunne Roger Federers mange fans glæde sig over, at den sympatiske schweizer atter er tilbage på Wimbledon-tronen, da han fulgte op på den imponerende semifinalesejr over Djokovic og besejrede hjemmebanehåbet Andy Murray med 4-6, 7-5, 6-3 og 6-4. Sejren er Federers syvende i verdens mest prestigefyldte turnering, og han tangerer dermed Pete Sampras’ rekord.

Også hos kvinderne var der comeback til en Wimbledon-legende, da amerikanske Serena Williams kvaste sin polske modstander Agnieszka Radwanska. 6-1, 5-7, 6-2 lød sejren på. Søstrene Serena og Venus Williams har dermed vundet otte af de seneste 11 Wimbledon-titler – Serena tegner sig for de fem.


Starlite Festival er titlen på den musikfestival, der mellem den 14. juli og 14. august bringer en lang række stjernenavne til Marbella.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

16. juli: Lokal helligdag i Almuñécar, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Rincón de la Victoria og Torremolinos.

 

Alhaurín de la Torre

13. og 20. juli samt 9. august kl. 22.30
Swing med på Jazzfestivalen Portón del Jazz i Finca El Portón.

13. juli: Chucho Valdés.

20. juli: Nicole Henry Quartet.

9. august: Jonathan Kreisberg.

Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Almuñécar

17. – 22. juli
Jazzfestival – Jazz en la Costa – afholdes i Parque El Majuelo. Læs mere på www.granadajazz.es.

 

Benalmádena

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

 

Estepona

Indtil 12. juli
Byfest, årets feria afholdes. Musik og dans, liv og glade dage på byens gader og pladser.

 

Frigiliana

15. juli – 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august.

Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

10. juli og 31. juli kl. 21.30
Det kommunale band, Banda Municipal de Música, giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.

18. juli kl. 21.30
Las Mil y Una Noche er titlen på et orientalsk danseshow, som man kan se i Parque de España. Gratis adgang.

21. juli kl. 21.00
Koncert med Loquillo, der synger de mest populære af sine sange fra en 30 år lang karriere. På Castillo Sohail. Entre fra 30 euro, på tlf. 679 975 897 eller www.ticketmaster.es.

 

Málaga

Indtil 22. juli
Sommerfestivalen Festival de Verano Terral 2012 byder på en række store spanske og internationale navne.

14. juli: Hypnotic Brass Ensemble

14. juli: Nueva Lito Blues band

15. juli: Diana Navarro

17. juli: Maceo Parker

18. juli: Madeline Bell & Ways Group

19. juli: Corizonas

19. juli: The Mattson 2

20. juli: Toquinho

21. juli: Estrella Morente

22. juli: Cocorosie

22. juli: En hyldest til Woodstock

Koncerterne afholdes på hhv. Teatro Cervantes, Teatro Echegaray og i tyrefægterarenaen. Se mere på www.teatrocervantes.com.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

18. juli kl. 19.30
Basketball. Venskabskamp mellem det spanske og australske herrelandshold spilles i sportscentret José María Martín Carpena. Se mere på www.malagadeporteyeventos.com.

 

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es/.

Indtil 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

14. juli – 14. august
Starlite Festival er titlen på den usædvanlige musikfestival, der bringer en lang række stjernenavne til Marbella.

14. juli: George Benson.

16. juli: Roger Hodgson.

21. juli: Armando Manzanero.

22. juli: Tony Bennett.

27. juli: Christoffer Cross.

29. juli: Hugh Laurie.

30. juli: Paul Anka.

2. august: Miguel Bosé.

3. august: Rosario, Lolita & Antonio Carmona.

9. august: Simple Minds.

11. august: Raphael.

12. august: Julio Iglesias.

14. august: Estopa.

Koncerterne afholdes i Auditorio de Marbella, La Cantera, fra kl. 21.45.

Entréerne varierer fra kunstner til kunstner og afdeling til afdeling. Man kan læse mere om kunstnerne, VIP-lounge, catering mm. samt købe entreer på www.starlitefestival.com.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Hver lørdag i juli
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro. Info på www.hipodromocostadelsol.es.

 

Nerja

17. – 22. juli kl. 22.00
Festival, 53 Festival Internacional de Música y Danza, afholdes i grotten, Cueva de Nerja.

17. juli: Koncert med Salzburger Chamber Solisten.

18. juli: Flamenco med Antonio El Pipa og Lola Greco.

19. juli: Orquesta Carroca de Sevilla spiller værker af Vivaldi.

20. juli: Galla med den russiske nationalballet.

21. juli: Pasión Vega giver koncert.

22. juli: Komedie med Comediants.

Læs mere på www.cuevadenerja.com

 

 

Dagens nyheder mandag den 2. juli

Statsminister Mariano Rajoy kigger forbi Frankrigs François Hollande mod Tysklands Angela Merkel for at finde vejen ud af krisen.

Mandagen derpå anses EU-aftale for personlig sejr for Rajoy
”Jeg er meget godt tilfreds,” sagde Spaniens statsminister, Mariano Rajoy fra det konservative parti, PP, efter fredagens aftale omkring støtte fra EU til de kriseramte banker kom i hus i Bruxelles.

De 17 ledere af Eurolandene blev efter en nats forhandlinger enige om, at lånene ikke skal gå via staterne, hvilket i Spaniens tilfælde ville sige Banco de Españas fond FROB, men derimod direkte fra Eurozonens redningsfonde EFSF/ESM til pengeinstitutterne. Aftalen blev en realitet, efter Tysklands kansler, Angela Merkel, og den tyske rigsdag fulgte trop og gik med på, at EU inden årets udgang skal skabe en finansiel myndighed, der skal regulere Unionens finansinstitutioner.

Og det var specielt Mariano Rajoy, der sammen med Italiens Mario Monti havde bedt om, at lånene skal gå direkte til bankerne for at undgå, at renterne dermed ville tilfalde staterne, der ville få endnu større forskelle mellem indtægter og udgifter. Undvigelsesmanøvren ses som en personlig sejr for den pressede spanske regeringschef, nu godt seks måneder efter han og PP overtog regeringsmagten, og dagbladet El Mundo gætter, at aftalen ligefrem kan blive begyndelsen på enden på den krise, der siden 2008 har skabt en arbejdsløshed på næsten 25 procent og flere omgange af recession, ligesom den altså har sendt en række af landets største pengeinstitutter til tælling.

En stor del af spanierne er dog ikke helt så tilfredse. De mener, at krisen skyldes pengeinstitutternes fejldisponeringer, og de har svært ved at forstå, hvorfor netop de får denne særbehandling.

Fredag sendte aftalen dog Ibex 35 op med 5,66 procent på børsen i Madrid, hvor man lukkede på 7.102 point – den største fremgang siden maj 2010. Renten på de tiårige statsobligationer faldt med 28 basispoint til 6,57 procent i begejstring over udsigten til en indsprøjtning til den syge banksektor.

Pengene vil komme til udbetaling senest næste år. Det er endnu uklart, hvor store lånene bliver – der har været forlydender om tal fra 51 til 100 milliarder euro. Det er heller ikke klart endnu, hvilke krav de spanske banker skal imødekomme for at få ret til at optage lånene.

Rajoy har udtalt, at der ikke bliver nogen betingelser, mens andre euroledere mener, der bliver tale om meget strikte betingelser, men det skal klarlægges, når det europæiske økonomiske råd Ecofin mødes den 9. juli.

 


Præcis som for fire år siden kunne kaptajn Casillas i går løfte EM-trofæet i triumf. Italienerne må rejse hjem med en 4-0-lussing i bagagen.

Spanien stadig Europas bedste!
Med en knusende 4-0-sejr over Italien genvandt Spanien søndag aften europamesterskabet i fodbold. Målene blev sat ind af David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata. Italienerne lagde ellers godt ud på Det Olympiske Stadion i Kiev, men langsomt satte de forsvarede mestre sig på kampen. Efter et kvarters spil blev overtaget vekslet til en føring, da Fàbregas kom til baglinjen og trods hårdt pres fra Chiellini fik sendt bolden ind i hovedet på Silva, der på fornem vis fik drejet bolden i kassen uden chance for Buffon. Kort før pausen gjorde den kommende Barcelona-back Jordi Alba det til 2-0 efter at være kommet alene igennem med Buffon. Fem minutter inde i 2. halvleg fik de blåblusede deres største chance, da indskiftede Di Natale pludselig fik frit skud tæt under Casillas’ mål. La Roja-kaptajnen reddede dog det svage skud. Med godt en halv time igen måtte netop indskiftede Thiago Motta udgå, og fordi han havde været støvlelandets tredje og dermed sidste udskiftning, var italienerne nødsaget til at spille resten af kampen med en mand i undertal. Det udnyttede Spanien nådesløst, da Chelsea-indskifterne Torres og Mata cementerede den overlegne spanske sejr.

Med titelforsvaret bliver Spanien det første land nogensinde, der har vundet VM og to gange EM i træk. Torres’ finalemål og oplæg til Matas ditto betyder samtidig, at han trods kun 189 minutter på banen kan lade sig hylde som vinder af Den Gyldne Støvle, som gives til turneringens topscorer. Flere spillere havde som El Niño scoret tre mål, men qua assisten til Mata og de få minutter på banen, var det altså ham, der løb med æren.

 


Vedvarende energikilder som vindmøller kommer tilsyneladende ikke de spanske forbrugere til gode.

Elregningen steget med 69,9 procent
Mellem 2006 og 2011 steg prisen på elektricitet i Spanien med 69,9 procent, har Eurostat nu regnet ud.

I den samme periode steg prisen med gennemsnitligt 19,9 procent i de 27 EU-lande, mens den i de 17 euro-lande kun steg med 13,1 procent.

Samtidig har de spanske elselskaber et akkumuleret underskud på 24 milliarder euro, hvilket skulle skyldes en prissætningspolitik, der er baseret på øget forbrug, der på grund af krisen i stedet er reduceret.

 


De Kanariske Øer set fra rummet; El Hierro nederst til venstre.

El Hierro fem cm højere efter vulkanudbrud
Over 750 jordskælv har den sidste uges tid rystet den lille kanariske ø El Hierro.

Presset fra den underjordiske magma har resulteret i, at øen er løftet fem cm, og at den er rykket tre til fire cm længere ud i horisonten mod vest.

Den hidtil største jordrystelse, som fandt sted onsdag den 27. juni, målte fire på Richterskalaen og indtraf i Mar del Golfo, to km fra øen og mellem 18 og 20 km under havbunden.

Der frygtes nu en gentagelse af det undersøiske vulkanudbrud, der i slutningen af 2011 skabte et krater på 120 m i diameter ud for den lille ø, hvor mange indbyggerne på den nordlige del blev evakueret på grund af frygt for vulkanudbrud på selve øen.

Det kraftigske jordskælv dengang målte 4,4 på Richterskalaen. Det undersøiske vulkanudbrud ansås som overstået den 5. marts i år, men de seneste dage er der igen målt seismisk aktivitet i dette område.

Foreløbig har myndighederne anbefalet øens godt 10.000 indbyggere at have rigeligt med mad og drikke hjemme samt at have en kuffert parat, hvis jordskælvene skulle intensivere i styrke.

 


Skovbrand i Valencia-provinsen endnu ikke under kontrol.

Værste skovbrand siden 1994 raser stadig
Mere end 20.000 hektarer er brændt i Cortes de Pallás y Andilla i Valencia-provinsen, og ilden fortsætter, mens mere end 2.000 brandfolk, politibejente og andre medhjælpere kæmper for at komme flammerne til livs. Grunden til, at det er svært at få ilden under kontrol, er de meget høje temperaturer og vinden, der hele tiden skifter retning. Branden, der er den hidtil mest omfattende i Spanien siden 1994, menes at være forårsaget af en 57-årig mand, der fredag afbrændte haveaffald på sin finca. Store dele af provinsen er nu dækket af en stor røgsky. Indtil videre er 1.700 personer blevet evakueret, men det vides endnu ikke, om det vil blive nødvendigt at evakuere flere, da branden som sagt endnu ikke er under kontrol.

 


Hele 45 ton affald efterladt på strandene i Fuengirola efter San Juan.

45 ton affald på strandene i Fuengirola efter San Juan
Det tog hele 31 kommunale ansatte ledsaget af betjente fra Policía Local 11 timer at rydde op på strandene i Fuengirola efter San Juan (Sankt Hans). Arbejdet begyndte søndag morgen klokken seks og var først færdiggjort klokken fem om eftermiddagen. Udover den store mængde affald, der i stor grad bestod af smadrede glas og flasker, der er til stor fare for alle, bød den ellers så festlige San Juan på afbrænding af en træbygning på stranden, hærværk på rækværket på broen Puente de la Armada og andre former for vandalisme. Samtidigt viste parken omkring floden ved Castillo Sohail tydelige spor af at være blevet brugt som udendørs toilet.

Mængden af affald er tre gange så stor som ved strandene ved Málaga centrum, og borgmesteren i Fuengirola, Esperanza Oña, advarer, at der vil blive foretaget adskillige restriktioner i forbindelse med fejringen af San Juan til næste år.

”Vi er meget glade for de mange mennesker, der vælger at fejre San Juan i Fuengirola,” udtaler Esperanza Oña, ”men vi kan ikke acceptere den dårlige opførsel, hærværk og vandalisme, som vi har oplevet i år. Ikke nok med at det går ud over byens ressourcer og miljø, skader det også Fuengirolas turistimage.”

 


Forfatningsdomstolen skal i denne uge træffe afgørelse om Partido Populars appel mod legaliseringen af homoseksuelle vielser.

Slut med homoseksuelle bryllupper?
Syv år efter det konservative Partido Popular (PP) appellerede vedtagelsen af ægteskabsloven for homoseksuelle, som blev indført i 2005 af den socialistiske regering, skal forfatningsdomstolen nu afgøre, om lovgivning skal fortsætte eller ophæves. Den endelige beslutning vil blive taget i morgen.

Vedtagelsen af ægteskabsloven for homoseksuelle har indtil videre muliggjort 20.000 homoseksuelle bryllupper og gjort Spanien til foregangsland for homoseksuelles rettigheder.

Det ser dog ud til, at der er et flertal for at bibeholde lovgivningen, der har været et kontroversielt emne i valgkampagnerne siden vedtagelsen. Uanset hvilken beslutning, der bliver taget, vil det formentlig én gang for alle løse et problem, der har været årsag til konfrontationer mellem PSOE og PP de sidste syv år.

 


Musikfestivallen Festival de Verano Terral 2012 i Málaga byder på en række store spanske og internationale navne.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

16. juli: Lokal helligdag i Almuñécar, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Rincón de la Victoria og Torremolinos.

 

Alhaurín de la Torre

6., 13. og 20. juli samt 9. august kl. 22.30
Swing med på Jazzfestivallen Porton del Jazz i Finca El Portón.

6. juli: James Taylor Quartet.

13. juli: Chucho Valdés.

20. juli: Nicole Henry Quartet.

9. august: Jonathan Kreisberg.

Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Benalmádena

6. – 8. juli
Middelaldermarked med boder, musik og anden underholdning anno hedengangne tider afholdes i Benalmádena Pueblo.

Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

 

Estepona

7. – 12. juli
Byfest, årets feria afholdes. Musik og dans, liv og glade dage på byens gader og pladser.

 

Frigiliana

5. juli – 8. september
Paco Rossique og Andrés Delgado udstiller ’De Riberas y Palimpsestos’ i Galería Krabbe. Lukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

3., 10. juli og 31. juli kl. 21.30
Det kommunale band, Banda Municipal de Música, giver koncert i Parque de España. Gratis adgang.

7. juli kl. 22.30
El Consorcio giver koncert på Castillo Sohail. Entré fra 20 euro på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

5. – 22. juli
Sommerfestivallen Festival de Verano Terral 2012 byder på en række store spanske og internationale navne.

05. juli: Michael Nyman solo & Cine Opera

06. juli: Anni b Sweet

06. juli: Narma

07. juli: Pepe Habichuela trío

07. juli: Cello4qt

08. juli: Dúo Dinámico

08. juli: Celia Flores

14. juli: Hypnotic Brass Ensemble

14. juli: Nueva Lito Blues band

15. juli: Diana Navarro

17. juli: Maceo Parker

18. juli: Madeline Bell & Ways Group

19. juli: Corizonas

19. juli: The Mattson 2

20. juli: Toquinho

21. juli: Estrella Morente

22. juli: Cocorosie

22. juli: En hyldest til Woodstock

Koncerterne afholdes på hhv. Teatro Cervantes, Teatro Echegaray og i tyrefægterarenaen. Se mere på www.teatrocervantes.com.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

 

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es/.

2. juli – 4. oktober
Udstilling af grafiske værker som landkort og ruter på Museo del Grabado.

7. juli kl. 21.45
Gloria Gaynor og Sister Sledge kan opleves på hotel Puente Romanos tennisklub. Entré på www.ticketmaster.es.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

6. – 8. juli
Mijas Blues Festival medbåde spanske og internationale bands afholdes i Mijas Pueblo.

Fredag
Moochers Trio kl. 20.00.

Preachers & Friends kl. 21.30.

Maggie Ross Band kl. 23.00.

Lørdag
Maggie Ross Band kl. 20.00.

West Weston’s Bluesonics kl. 21.15.

Los Andabluses kl. 22.30

Dwayne Dopsie & The Hellraisers kl. 23.45.

Søndag
Anomia Blues Band kl. 20.00.

West Weston’s Bluesonics kl. 21.15.

Dwayne Dopsie & The Hellraisers kl. 22.30.

Flere detaljer på www.mijasbluesfestival.com.

Hver lørdag i juli
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro. Info på www.hipodromocostadelsol.es.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.