Det danske magasin i Spanien
Nyheder februar 2012

 


Mariano Rajoy modtages den 18. januar af Marokkos statsminister Abdelilah Benkirane og et hornorkester i lufthavnen i Rabat.

Første officielle besøg gik til Marokko

Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy (PP), valgte at lade sit første officielle besøg udenlands gå til nabolandet mod syd, Marokko.
Det var kun omkring 14 måneder siden, at demonstranter i Rabat råbte skældsord efter den daværende leder af den konservative opposition, da han havde besøgt den spanske enklave Melilla, hvormed han altså skulle have ”fornærmet Marokkos stolthed”.
Men ikke den 18. januar.
Mariano Rajoy udnævnte sig selv til ”Marokkos ven”, da han mødtes med Marokkos kong Muhammed VI og statsminister Abdelilah Benkirane.
Også Mariano Rajoys forgængere José Luis Zapatero (PSOE) og José María Aznar (PP) valgte at lægge det første besøg i Marokko, der stadig er en vigtig partner i kampen mod terrorisme, narkosmugling og immigration, ligesom nabolandet er en vigtig handelspartner. Parterne drøftede desuden de fastfrosne forhandlinger om en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko.
Forsvarsminister Pedro Morenés lod sin første rejse gå til Afghanistan, hvor han selvfølgelig besøgte de spanske tropper.
Inden den nu forhenværende socialistiske regering trådte af i slutningen af december, var det besluttet, at Spaniens deltagelse i den internationale, fredsbevarende styrke i Afghanistan skulle stoppe og tropperne skulle begynde at komme hjem allerede i løbet af januar måned. Men den beslutning har den nye regering netop omstødt, meddelte forsvarsminister Morenés i forbindelse med sit besøg. Som begrundelse nævner han, at forår og sommer er de årstider, hvor Taliban er mest aktive.
Spanien har i øjeblikket 1.521 soldater i Afghanistan, og de kan nu forvente at kunne rejse hjem efter sommeren eller i slutningen af året.

 

Retssag omkring busulykke med ni dræbte finner startet

Retssagen mod den unge mand, der er er anklaget for at forårsage busulykken i april 2008 på motorvejsstrækningen AP-7 ved Benalmádena, hvor ni finner omkom og 31 blev skadet, startede endelig den 19. januar ved provinsdomstolen i Málaga.
Anklageren kræver den anklagede idømt mindst fire års fængsel for ni tilfælde af uagtsomt manddrab, eftersom han skulle have haft alkohol i blodet, da hans firehjulstrækker kolliderede med bussen. Den skulle have bragt passagerne til lufthavnen i Málaga.

 

Anklaget i Malaya-sagen kalder sig del af Jesus

”Jesus er deroppe, og jeg er en del af ham.”
”Malaya-sagen har ødelagt Spanien. Landet kan ikke fungere uden byggebranchen.”
Det var nogle af de udtalelser, som Rafael Gómez i januar kom med under retssagen i forbindelse med Malaya-skandalen, hvor han er anklaget for korruption, skrev El Mundo.
Gómez, der er bygherre og medlem af byrådet i Córdoba, fortalte desuden hele sin livshistorie. Han fortalte, om da han var gedehyrde, da han plukkede kyllinger, og via sit bryllup og bryllupsrejse kom han til årene, da han blev juveler og siden bygherre. Det sidste værende den eneste måde, hvormed man virkelig kan tjene penge, hvorfor Malaya-sagen er roden til alt ondt i hele Spanien.
Svadaen kom som svar på anklagerens spørgsmål om to udbetalinger på hver 300.000 euro, der i forhenværende rådmand med ansvar for byplanlægning i Marbella, Juan Antonio Rocas regnskaber figurerer under initialerne S.K.A.N.
Gómez, der også kaldes Sandokán, nægter at have bestukket Roca for at opnå byggetilladelser for hans daværende selskab, Arenal 2000 S.L.
”Jeg tog til Schweiz for at plukke kyllinger. Jeg fortæller det, for at I skal vide, hvordan livet er,” fortsatte han i stedet. Han risikerer dog 18 måneders fængsel.

Ferieindustrien lægger otte milliarder euro på Costa del Sol

Costa del Sol fik i 2011 besøg af 9,1 millioner ferierende, som sammenlagt efterlod omkring otte milliarder euro.
Den 17. januar samledes ferieindustrien med myndigheder og presse til et symposium under titlen Foro Málaga Hoy for at belyse det forgangne, gode år og overveje perspektiverne for de kommende.
”2011 har været et godt år, fordi turismen ikke er i krise og aldrig har været det,” sagde Elías Bendodo (PP), som er formand for turistforeningen Patronato de Turismo de la Costa del Sol, om antallet af besøgende og omsætningen, der er lig med en fremgang på 3,5 procent i forhold til året før.
Og deltagerne spåede en sikker fremtid for Costa del Sol, hvis ellers alleimplicerede parter imødeser turisters stigende krav til bl.a. hensyntagen til miljøet, renlighed og kommunikation.
”Er der noget, de ikke kan lide, tager de simpelthen et andet sted hen,” fastslog Bendodo, som også mener, at industrien skal blive bedre til at udnytte lavsæsonen.
På verdensplan rejste 675 millioner af os på ferie i 2000, dette tal var sidste år 940 millioner og spås at blive 1,6 millioner i 2020. Af de 1,6 millioner forventes 340 millioner at tage til et rejsemål ved Middelhavet.

 

Flere migranter end immigranter

I 2011 var der flere mennesker, som forlod flere mennesker Spanien end omvendt. Forskellen var ifølge det nationale statistiske institut INE 50.090 mennesker.
Det er første gang i de år, der er holdt regnskab med, hvem og hvor mange som kommer og går, at færre mennesker er kommet hertil.
Ifølge INE er indbyggertallet i Spanien nu på 46.196.278.

 

Marta del Castillo-sagen: Kæreste idømt fængselsstraf

En af de seneste års mærkeligste drabssager har været det på den 17-årige Marta del Castillo. Hun forsvandt den 24. januar 2009 i Sevilla, og hendes kæreste, Miguel Carcaño, blev først den 13. januar – efter tre års modstridende forklaringer og indrømmelser – idømt 20 års fængsel for drabet.
Den afdøde pige er trods ihærdige forsøg fra myndighedernes side endnu ikke fundet. Kæresten er dog blevet kendt skyldig for at have slået hende ihjel med et askebæger for derefter at dumpe liget med hjælp fra andre. De tre andre tiltalte i sagen, inklusive Carcaños stedbror og dennes kæreste, er dog blevet frikendt.
Marta del Castillos far, Antonio del Castillo, sagde, at dommen ”ikke giver mening”, eftersom tre ud af fire mistænkte er blevet frikendt, hvilket får det til at se ud, som om Miguel Carcaño selv slog hende ihjel og skaffede sig af med liget.
Han har siden den formodede dag for drabet givet vidt forskellige forklaringer. Først tilstod han drabet og sagde, at han sammen med en ven smed liget i floden Guadalquivir, hvilket førte til en grundig og langvarende undersøgelse af floden. Et par måneder senere sagde han, at han og en anden ven havde voldtaget hende og smidt liget i en affaldscontainer, en forklaring som førte til flere ugers gennemsøgning af lossepladser i og omkring den andalusiske hovedstad. Senere benægtede Carcaño delen med voldtægt, men ikke selve drabet, ligesom han insisterede på, at han alligevel ikke vidste, hvad der er blevet af den afdøde.
I en udtalelse i retten i Sevilla sidste uge gav den 21-årige Miguel Carcaño følgende undskyldning til Marta del Castillos forældre:
”Jeg beder Martas familie om undskyld. Det var ikke min mening at forvolde dem så megen smerte. Hvis jeg vidste, hvor liget var, ville jeg sige det.”

 


José Antonio Griñán (t.v.) og Javier Arenas.

25M: Valg i Andalusien

Den 25. marts skal andalusierne igen stemme til det andalusiske parlamentsvalg. Således meddelte formanden for lokalregeringen, José Antonio Griñán fra PSOE i januar.
Det bliver første gang, at Griñán selv skal udkæmpe en valgkamp, da han arvede formandsposten fra Manuel Chaves, da han i 2009, efter snart 30 års regime, blev tilbudt en ministerpost med ansvar for regionerne under daværende statsminister, José Luis Zapatero.
José Antonio Griñán tilskrives ikke mange chancer mod sin modstander, PP’s Javier Arenas. Alle meningsmålinger peger på, at andalusierne efter kun at have haft socialisme siden genindførslen af demokratiet, nu ønsker at gå i konservativ retning.
Meddelelsen om valget kom, mens Griñán i går var på officielt besøg i Marbella.
Det er tredje gang inden for et år, at andalusierne skal til valgurnerne. Først var det kommunalvalget i maj 2011, dernæst parlamentsvalget i november samme år, og nu gælder det altså valget til det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.

 

Prinsesse Cristina investerede 1.500 euro, tjente 571.000 euro

Skandalen omkring Iñaki Urdangarín, der beskyldes for korruption i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, smitter nu af på hans hustru, prinsesse Cristina.
Dagbladet El Mundo forklarer, at prinsessen skulle have investeret 1.500 euro i boligselskabet Aizoon, og at hun efter bare tre år skulle have tjent 571.000 euro.
Prinsesse Cristina og Urdangarín ejer selv Aizoon, og selskabets store overskud mistænkes at komme fra Instituto Nóos, der formodedes at være en ikke-lukrativ organisation. Den tilhører Urdangarín, som er mistænkt for at have misbrugt den, sammen med sit eget navn og titel, til at kræve ågerpriser for at arrangere kongresser om sport og turisme for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia. Overskuddene herfra skulle være overført til hans private selskaber, som kan være Aizoon.
Ifølge avisen La Voz Libre skal Urdangarín afhøres ved retten i Palma den 25. februar, mens det ikke vides, om også prinsessen, som er kongeparrets yngste datter, bliver bedt om at møde op.

 

Skattestigninger nødvendige

Statsminister, Mariano Rajoy (PP), har forklarer, at regeringen ikke havde anden mulighed end at hæve skatterne. Det var ”absolut nødvendigt” for at mindske statens underskud.
”Det var en hård, smertefuld beslutning, men absolut nødvendigt for at komme ud af den spiral, som vi befandt os i,” citeres statsministeren i El País.
Skattestigningen blev vedtaget af ministerrådet lige inden nytår og lyder på 0,75 procent for den laveste indtægtsgruppe og op til syv procent for dem med indtægter over 300.000 euro om året, ligesom også boligskatten (IBI) stiger. Vicestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría, sagde i den forbindelse, at den tidligere, socialistiske regering havde ladet underskuddet stige med to procentpoint mere end beregnet, hvilket vil sige fra seks til otte procent. Den nye regerings mål er at bringe underskuddet yderligere ned for at opfylde EU’s krav om et underskud på maksimalt 4,4 procent af bruttonationalproduktet for 2012.
Derfor får skattestigningerne følge af en række besparelser, som bl.a. fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte, stop for nyansættelser i samme sektor, ligesom tilskud til politiske partier og organisationer som fagforeninger reduceres med 20 procent.
Statsministeren afviste i går, at der er planer om at høje momsen (IVA). PP var indædte modstandere af momsstigningen i 2010, men det var partiet også af skattestigninger – indtil kort før nytår.
Mariano Rajoy lægger dog ikke skjul på, at der er flere besparelser på vej, nogle af dem vil først blive afsløret i forbindelse med den nye finanslov, som præsenteres den 31. marts.

 

Ny rekord på Alhambra

Alhambra har ikke kun bibeholdt positionen som Spaniens mest besøgte seværdighed, faktisk blev der sidste år slået endnu en rekord.
2.310.764 besøgende gik i løbet af 2011 igennem tælleapparaterne på det mauriske palads i Granada. Det er 6,47 procent flere end året før og det højeste antal nogensinde. Den tidligere rekord er fra 2000, hvor 2.241.683 personer besøgte paladset.
En schweizisk 18-årig kvinde blev i øvrigt anholdt i januar i Granada, fordi hun havde tegnet et hjerte på en mur i Alhambra. Hun blev løsladt igen i går, men er nu tiltalt for vandalisme. Det er ikke første gang, en gæst har hærget det mauriske palads. I august 2011 blev en officer fra det jordanske forsvar taget i at skrive sit navn på en væg, hvilket kostede ham en bøde på 120 euro, ligesom han skulle betale en erstatning på 200 euro.

 

Spanien fjerner brystimplantater

Den spanske regering har besluttet at tilbyde kvinder, som har fået indopereret de måske livsfarlige brystimplantater fra den franske producent PIP, at de kan få implantaterne fjernet.
Det er dog kun på statens regning, hvis silikoneimplantaterne er indsat på grund af en sygdom, altså ikke kun fordi en kvinde har ønsket sig større bryster.
Det anslås, at mellem 8.000 og 12.000 spanske kvinder har implantater fra den franske producent, der formodes at have brugt en industriel form for silikone i implantaterne, selvom sundhedsministeriet understreger, at man ikke kan vide det præcise antal.

 

12 års fængsel til ETA-medlem i Portugal

Andoni Zengotitabengoa er blevet idømt 12 års fængsel ved en portugisiske domstol. Den formodede aktivist blev i 2010 fanget i Lissabons lufthavn, da han forsøgte at flygte til Venezuela. Portugisisk politi fandt derefter 1.500 kg sprængstoffer og detonatorer i hans hjem i Óbidos.
Den baskiske terrororganisation havde siden 2007 forsøgt at finde gemmesteder over grænserne i Portugal og Frankrig, hvorfra de kunne arrangere attentater i Spanien. Det er takket være også de to nabolandes indsats, at det sidste år lykkedes at presse ETA til at erklære en permanent våbenhvile.
Zengotitabengoa formodes at være den sidste baskiske aktivist i nabolandet.
På trods af ETA’s fredserklæring og svækkede position er der stadig stor opbakning omkring organisationen og dens medlemmer blandt den baskiske befolkning.
Titusinder demonstrerede således i januar for at presse regeringen til at frigive de omkring 700 fængslede ETA-medlemmer eller overføre dem til fængsler i Baskerlandet. Demonstranterne havde fået tilladelse på betingelse af, at de ikke kaldte de fængslede for ’politiske fanger’.

 


Lufthavnen i Castellón, der stadig venter på det første fly.

Lukket lufthavn bruger 30 millioner på reklamer

Lufthavnen Castellón i den nordlige del af Valencia-regionen har aldrig set et eneste fly. Den blev bygget selskabet Aeropuerto de Castellón (Aerocas S.L.), der ejes af den valencianske lokalregering og provinsstyrelsen i Castellón. Byggeriet startede i 2003.
På trods af store ambitioner kom lufthavnen dog aldrig i gang, og myndighederne har for længst annulleret kontrakten med det selskab, der skulle stå for driften, og der er derfor ingen udsigter til, at lufthavnen vil komme i gang i en overskuelig fremtid.
Alligevel har ledelsen i Aerocas fortsat med at bruge penge. Hen ved 30 millioner euro formodes at være brugt på bl.a. reklamer på fodboldtrøjer og rejsemesser.
Nu har den regionale revisionsret (Sindicatura de Comptes) beordret stop for den fortsatte økonomiske lækage, da man mener, at Aerocas ikke har taget i betragtning, hvorvidt reklamerne overhovedet ville komme lufthavnen til gode.
Formanden for provinsstyrelsen, Javier Moliner, har udtalt, at man i år ikke vil reklamere for lufthavnen på Fitur, Spaniens største rejsemesse.
Lufthavnens hjemmeside er dog stadig aktiveret, se www.aerocas.com.
Samtidig er en skulptur på 20 tons og 24 meters højde og en pris på 300.000 euro ved at blive færdiggjort ved den ubenyttede lufthavn i Castellón. Den skulle være inspireret i og opført som hyldest for den forhenværende formand for PP i Castellón-provinsen, Carlos Fabra Carreras. Han trådte tilbage i juni 2011 og er nu anklaget for korruption i en række sager i forbindelse med sit embede.
Nyheden om overforbruget kommer, netop som Spaniens regering har været nødt til at hjælpe Valencias lokalregering, der ellers ikke ville have været i stand til at betale afdragene på et lån på 123 millioner euro til Deutsche Bank.

 


Byens navn er ikke usædvanligt, men det er indbyggernes derimod.

Byen med verdens mærkeligste navne vinder El Niño

85-årige Digna Marciana (værdige marsboer) er blandt vinderne i det store lotteri i forbindelse med Helligtrekonger, kendt som El Niño.
Det udtrukne nummer, 71208, var solgt i en lotteriforretning i San Leonardo de Yagüe, en by på omkring 2.000 indbyggere i Burgos. De fleste serier, som hver gav to millioner euro og i alt 78 millioner euro, var dog solgt til en bar i den lille naboby, Huerta de Rey, og videre til dens kunder, heriblandt altså Sra. Marciana.
Hendes navn er nu ikke så usædvanligt. Huerta de Rey er opført i Guinness Book of Records som den by i verden med de særeste navne, der bl.a. også inkluderer Filogonio, Filonila og Quintilia.
De har i øvrigt været med i en Tv-reklame for en drik, hvor de forsøgte at få byens borgmester, Antonio, til at ændre sit navn. ”Hvad tænkte hans forældre dog på,” undrede de tre.

 

Tusind nye forretninger i Marbella

Kommunen i Marbella modtog sidste år 1.242 ansøgninger om åbningstilladelser, skriver La Opinion de Málaga. Det er 180 flere end året før. Af de 1.242 blev 976 åbningstilladelser udstedt.
”Tallene reflekterer dynamikken i Marbella,” siger rådmand med ansvar for handel, José Eduardo Díaz, der mener, at virksomhedsledere ved, at de vil få succes i Marbella.
Kommunen meddeler desuden, at man har forkortet ventetiden på åbningstilladelser fra ni til tre måneder, ligesom man har udgivet en håndbog over, hvad man skal gøre for at åbne en forretning i kommunen.

 


Manuel Fraga, grundlægger af Partido Popular og mangeårig formand for den galiciske lokalregering, La Xunta.

Farvel til Manuel Fraga

Manuel Fraga Iribarne døde den 14. januar i sit hjem i Madrid, hvor han den sidste stund var omgivet af sine fem børn og flere søskende. Hans hustru døde i 1996.
Hans helbred var blevet dårligere, siden han i april sidste år fik en hofteoperation efter at være faldet i badet. I begyndelsen af januar fik han en lungeinfektion, som han ikke var i stand til at bekæmpe.
Fraga var minister under Francisco Franco og var senere med til at udarbejde den nuværende spanske grundlov. Han er også kendt som den egentlige grundlægger af Partido Popular, der afløste Alianza Popular, ligesom han i 15 år var formand for den galiciske lokalregering, La Xunta og senest medlem af det nationale Senat. Han trådte først tilbage i 2011.
Manuel Fraga blev 89 år.

 


Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, er tilfreds med i det mindste at have fået et møde i stand.

Fuengirola vil færdiggøre arbejdet på Paseo Marítimo

Fuengirolas kommune vil have renoveringen af Paseo Maritimo færdiggjort. Arbejdet var delt op i fire faser, hvoraf den sidste, som er strækningen langs Carvajal i kommunens østlige del, skulle have været færdig i 2004.
Aftalen var, at kommunen selv skulle finansiere de tre første dele af strandpromenaden, mens staten skulle stå for den sidste del. En aftale som ifølge en pressemeddelelse fra byrådets blev underskrevet i 1995.
Men siden 2004, da den socialistiske regering kom til magten, har arbejdet været stoppet, og kommunen har tilsyneladende ikke kunnet løse problemet med centralregeringen. Nu, hvor PP leder regeringen, er det dog lykkedes at få en aftale i hus med landbrugs-, fødevare- og miljøministeriet, der er ansvarlig for landets kyststrækninger.
Mødet skal holdes den 14. februar, meddeler kommunen, uden dog at være sikre på, at problemet bliver løst og strandpromenaden gjort færdig.
”Jeg ved ikke, hvad resultatet af mødet bliver. For otte år siden var der penge, det er der ikke længere,” beklager borgmester Esperanza Oña.

 

Rygeloven skal ikke ændres

Under valgkampen op til valget den 20. november insinuerede Mariano Rajoy, at han ville ændre rygeloven og igen tillade rygning indendørs, i hvert fald i aflukkede områder på cafeer og i restauranter, hvis han vandt valget. Det gjorde han som bekendt.
Nu har sundhedsministeriet dog meddelt, at man ingen planer har om at skrue tiden tilbage til før januar 2011, hvor det blev.
Forbudt at ryge indendørs og også på en del offentlige, udendørs områder såsom ved legepladser.
Den nye regerings kovending har skabt utilfredshed blandt cafe- og restaurantejere, der har mistet kunder, siden loven blev indført.
Myndighederne anslår, at omkring 600.000 spaniere har lagt cigaretterne fra sig i løbet af det seneste år. Før det døde
ca. 51.000 mennesker hvert år af rygerelaterede sygdomme.

 


Fra ceremonien i de europæiske institutioners repræsentation i den spanske hovedstad.

Dansk EU-formandskab markeret i Madrid

Det danske EU-formandskab blev officielt skudt i gang i Spanien ved en flaghejsningsceremoni i Madrid den 11. januar. Den danske ambassadør Lone Dencker Wisborg deltog i arrangementet, der blev afholdt i de europæiske institutioners repræsentation i den spanske hovedstad. Blandt de øvrige inviterede var den nyudnævnte spanske statssekretær for EU-anliggender, Iñigo Méndez de Vigo.
I sin tale lagde ambassadøren vægt på nødvendigheden af at stå sammen i Europa for at komme ud af en af de største kriser i EU’s historie og se fremad. Det er nødvendigt, at Europa spænder det økonomiske bælte ind, men det er ikke nok kun med besparelser og nedskæringer. Der skal også skabes vækst og nye arbejdspladser for at fremtidssikre Europa. Ambassadøren fremhævede i den forbindelse formandskabets fokus på grøn vækst og bæredygtighed.
”Målet er at forbedre vores konkurrenceevne og skabe økonomisk vækst uden at øge vores forbrug af ressourcer og energi. Grøn vækst åbner nye veje for teknologisk udvikling og skabelse af millioner af arbejdspladser. Samtidig vil en mere effektiv udnyttelse af energien betyde, at vi kan mindske vores afhængighed af dyre importer af energi og forbedre virksomhedernes og familiernes økonomiske situation,” sagde Lone Dencker Wisborg i sin tale.
Danmark overtager EU-formandskabet for syvende gang efter Polen, der har varetaget hvervet det seneste halve år. Sidste gang, Danmark sad i formandskabsstolen, var i 2002.

 


Det danske hold til kamp i La Cala. Yderst til venstre anfører Andreas Kraul.

Journalister, skuespillere og andre personager skal spille bold på Costa del Sol

Fodboldstadion i La Cala de Mijas danner fredag den 24. februar rammen om en showkamp i fodbold.
Med et hold bestående af danske journalister, skuespillere og andre personager, som de betegnes af holdets anfører, Andreas Kraul, der er formand for Danske Sportsjournalister og fodbold-kommentator i Danmarks Radio. På hans team dukker endvidere navne som den tidligere superliga-træner og DR-medkommentator Jan Kalborg, kongelig skuespiller Anders Juul og Venstres pressechef Christian Huttemeier op. En samling gode folk, der hygger sig med at spille fodbold med en tradition om at rejse rundt i Europa på en årlig træningslejr med kamp.
De har tidligere gæstet London, Berlin og Mallorca.
Matchen i La Cala starter kl. 20 og modstanderen bliver spillere fra Real Madrids supporterklub i Fuengirola tællende et par tidligere Málaga-spillere – bl.a. Manuel Sánchez, som spillede i klubben fra 2002-2003. Endvidere forventes den tidligere træner i Málaga CF, Tenerife og Betis, Antonio Tapia, at møde frem i kampdress.
Dommer bliver den tidligere landsholdsspiller Henning Munk Jensen.
Gratis adgang.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.