Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke] januar 2010

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke] januar 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Da Zapatero-regeringen trådte til i 2004 var et af dens første projekter at vedtage en lov, som gav bøsser og lesbiske ret til at gifte sig og adoptere børn – trods store protester fra det konservative Partido Popular og den katolske kirke. På det tidspunkt var den spanske lovgivning mere liberal end den danske, og at der skulle gå fem år, inden folketinget med et snævert flertal i marts sidste år vedtog, at homoseksuelle har lov til at adoptere børn, kan synes overraskende. Ikke desto mindre vidner det om, at homoseksuelles rettigheder er et omstridt emne, som ofte deler vandene – også blandt vores adspurgte personer.

Pilar Meneses, 71 år, pensionist
Jeg tror, homoseksualitet er noget naturligt, noget, der kommer indefra – man vælger det ikke selv. Jeg mener ikke, det udgør et problem for samfundet, men det er der jo en del, der gør – folk har deres ideer, og nogen har øjensynligt svært ved at acceptere, at man også kan være glade for én af samme køn. Jeg kan heller ikke se, hvorfor det skulle være et problem at være både religiøs og homoseksuel. Jeg synes dog, homoseksuelles rettigheder er langt ude, jeg mener ikke, de bør indgå ægteskab og jeg mener slet ikke, de skulle have lov til at adoptere børn. Deres opvækst kan blive problematisk, f.eks. med mobning i skolen. Jeg mener heller ikke, at enlige kvinder skal have ret til kunstig befrugtning. Børn behøver en normal, nej, konventionel familie med en mor og en far. Havde jeg en søn eller en datter, der var homoseksuel, ville jeg dog acceptere det.

Julio León Álvarez, 67 år, underviser på universitet
Grunden til at nogle mennesker bliver homoseksuelle, tror jeg skal forklares ved en slags genetisk defekt, men derudover tror jeg også, opdragelsen spiller ind. Som lærer ved jeg, at den slags har stor indflydelse. Jeg kan ikke se, hvorfor homoseksuelle skulle være et problem for samfundet, til gengæld tror jeg, samfundet giver dem en del problemer – det må ikke være nemt. Diskriminationen skyldes, at de er anderledes. Ikke alle kan forholde sig til det, de ikke kender. Sådan er det med seksualitet, race, religion osv. Jeg er imod, at homoseksuelle kan adoptere, her er man nødt til at tænke på børnene, for ingen spørger dem om, hvad de mener. Enlige kvinder bør finde sig en mand, hvis de vil have børn, jeg synes i enliges tilfælde, at kunstig befrugtning er egoistisk. Børn behøver en faderfigur og en moderfigur i deres opvækst. Hvis jeg selv havde en homoseksuel søn eller datter, ville jeg acceptere det, men jeg ville ikke være begejstret for det.

Maria Lindgreen, 31 år, sælger
Mennesker er forskellige, nogle er til mænd og andre til kvinder, og jeg mener faktisk det er sundt for et samfund med forskellighed. Er samfundet for homogent kan det nemt gå i stå. Homoseksualitet, tror jeg, skyldes en kombination af gener og opvækst. Mange teenagere eksperimenterer dog med deres seksualitet uden at de behøver at ende ud som homoseksuelle. Som forældre er det derfor vigtigt at holde en åben dialog med ens barn, hvis det begynder at interessere sig for samme køn. Man skal for alt i verden ikke vise sin modvilje, for så kan man risikere at miste det. Jeg er overbevist om, at homofobi skyldes ens egen usikkerhed og angst for det ukendte og anderledes. Måske er nogle mennesker endda bange for selv at have sådanne seksuelle tendenser. Hvad angår homoseksuelle og adoption, ville jeg ikke stemme imod, hvis det kom til en afstemning. Så længe forældrene sørger for at give deres barn nogle rollemodeller af det andet køn, så ser jeg ikke noget problem i det.

Maurizio, 41 år, koreograf
Vi udgør et tredje køn. Der er mænd, kvinder og så er der os homoseksuelle. Hermed siger jeg ikke, at bøsser og lesbiske ikke er hhv. mænd og kvinder, vi er helt almindelige mennesker, der fødes med en tiltrækning til vores eget køn. Selvfølgelig udsættes jeg for diskrimination, men jeg forsøger at ignorere det, for det er ikke det værd. Jeg respekterer folks måde at tænke på, jeg diskuterer den ikke, det er deres synspunkter. Men jeg synes også, de bør respektere os og lade være med at genere os. Jeg tror, diskrimination skyldes religion og mennesker, der ikke kan se udover deres egen næsetip. Jeg er selv katolik og tror meget på Gud, men meget af det præsterne siger og gør, er noget vrøvl. Man kan godt være homoseksuel og katolik, Gud elsker alle mennesker. Ægteskab og adoption er fint, så længe der er nok kærlighed mellem partnerne at give ud af til et barn. Og det har ingen indflydelse på opdragelsen. Hvor der er kærlighed, er det lige meget hvem eller hvad du er. Det siges, at homoseksuelle lever et mere promiskuøst kærlighedsliv end heteroseksuelle, men det er ikke sandt. Det afhænger af din personlighed, ikke af din seksualitet.

Karen Ellebæk, 58, gymnasielærer i biologi
Man ved jo ikke helt, hvad homoseksualitet skyldes, men de mest anerkendte teorier siger, at det skyldes en hormonel påvirkning af hjernen i fosterstadiet. Man ved, at homoseksuelles hjerner er anderledes, og man ved også, at der er homoseksualitet blandt dyr, eks. ænder og aber. Et problem for samfundet? Hvis 75 % af befolkningen var homoseksuelle, ville det være et problem for fødselstallet, men ellers nej. Chikanen imod homoseksuelle skyldes, at nogle mennesker ikke kan kapere det afvigende. Jeg forstår ikke, hvad der er så slemt ved, at f. eks. to mænd kysser hinanden. Jeg støtter den nye lov om, at homoseksuelle må adoptere børn. Man ser mange eksempler på enlige mødre og fædre, der giver deres børn en glimrende opdragelse, og for mig at se kan to mødre eller fædre da egentlig kun være bedre end én. Det handler mere om personen end om seksualitet, man ser jo mange eksempler på heteroseksuelle par, der ikke burde få børn. Jeg tror dog, at barnet vil kunne opleve problemer i skolen, men det er jo kun, fordi det stadig af samfundet betragtes som afvigende. Da vi var unge, var det også amoralsk at få børn, før man blev gift. Jeg ville sagtens kunne acceptere en homoseksuel søn eller datter – selvom jeg nok ville være lidt ked af evt. at måtte undvære børnebørn.

Mette Nielsen, 37 år, selvstændig
Homoseksualitet må være noget genetisk, og de homoseksuelle skal have lov at være her på samme vilkår som alle andre. Det er bemærkelsesværdigt, at diskriminationen oftest kommer fra mænd og er rettet mod bøsser. Lesbiske synes at have det lidt nemmere. Jeg tror nogle mænd har svært ved at forstå det, og at deres reaktion skyldes usikkerhed. I min søns klasse var der på et tidspunkt en bøsse, og de vidste simpelthen ikke, hvordan de skulle forholde sig til det. Man oplever jo også denne ”homofobi", hvor det næsten virker, som om mændene er bange for, at homoseksualitet smitter. Sådan er der en del mænd, der har det i min familie, f.eks. var vi i LA engang og fik mulighed for at møde Ole Henriksen, men mændene ville simpelthen ikke med ind i hans klinik, de ville hellere vente udenfor. Jeg synes, det er fint, at homoseksuelle må adoptere børn – det tror jeg sagtens, de kan få til at fungere, og det er jo ikke værre end at være alenemor eller -far. I dag er skilsmissebørn hverdag, mange børn har to fædre og to mødre, så jeg kan ikke se problemet. Hvis jeg havde en søn eller datter, der blev homoseksuel, ville jeg ikke behandle ham eller hende anderledes end jeg plejede.

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa