Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Gennem en årrække har man i Spanien ligesom resten af EU forberedt sig på at skifte til nyt tv-signal, hvormed det gamle analoge signal bliver koblet fra. Med det nye digitale signal TDT (Television Digital Terrestre) kan man se frem til flere kanaler, bedre lyd og billede samt diverse ekstra services. Indtil videre er 73,7 procent af spanske hjem klar til at modtage det digitale tv signal, men målet er, at 98 procent af befolkningen kan se de offentlige tv-kanaler i april 2010. Samtidig skal 96 procent af befolkningen kunne se de private, digitale tv-kanaler.

Analoge sendere slukkes
Indførelsen af det digitale tv-signal i Spanien er delt op i tre faser, da det ikke har været muligt at lave et samlet skift fra analog til digital signal på en gang. Fase 1 er i gang i områderne omkring Madrid, fase 2 af nedlukningen begynder om 1. januar 2010, mens fase tre, hvor det sidste analoge tv-signal slukkes, efter planen sker 3. april 2010. Det meste af Spanien har allerede nu muligheden for at modtage digitalt tv, men de seere, der endnu ikke har klargjort deres tv til de nye signal, har indtil april 2010 til at nå det.

Hvad skal jeg gøre?
Det vigtigt, at man enten anskaffer sig et tv-apparat, som er klar til at modtage det digitale signal eller køber en digital tv-boks, som man kobler sammen med sit tv. I Andalusien er det muligt at købe digitalt tv-apparat i en lang række elektronikforretninger og supermarkeder.
De fleste områder langs Costa del Sol er en del af fase 3, hvilket som nævnt betyder, at man har til april 2010 til at gøre sig klar til det nye tv-signal. Enkelte områder omkring Estepona hører dog til fase 2, hvor der bliver slukket for det analoge signal til nytår.
Dem, der udelukkende ser dansk tv, skal ikke foretage sig noget, da disse signaler bliver sendt via satellit og derfor ikke er berørte af senderne på jorden.
Er man i tvivl om, hvordan man evt. kobler den digitale boks til, findes der en grundig guide på www.televisiondigital.es/terrestre/cuidadano. Guiden er på spansk, og der findes tydelige billeder, som viser monteringen og gør det mere overskueligt for alle.


60 anholdt for at piratkopiere adgangen til de digitale betalingskanaler
Politiet har anholdt i alt 60 personer i et større netværk, der var involveret i at vise tv-kanaler, som de havde fået adgang til på ulovlig vis. Svindelnumrene skete ved, at man ved hjælp af en række dekodere samt ’smart cards’ kunne bryde den kode, som de digitale kanaler bliver sendt i, og dermed havde man gratis adgang til en lang række betalingskanaler.
Det var specielt fodboldkampe, som var attraktive for bedragerne. Derfor var der også en lang række hoteldirektører, formænd for beboerforening etc., der blev anholdt i forbindelse med operationen. Desuden har man for første gang i Europa anholdt to web-administratorer, der via internettet viste de hackede tv-kanaler til betalende kunder.
Operationen viste sig at være mere omfattende end ventet, bl.a. afslørede man på Tenerife et netværk, som distribuerede de hackede tv-kanaler til mere end 3.000 kunder. Der har været personer involveret over hele Spanien herunder Madrid, Barcelona og Zaragoza, men ellers har de fleste tilfælde været i Andalusien og på Tenerife.

 

Af Alex Søgaard Moreno

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa