Til vejrs med LA DANESA – Ballontur over Ronda

Til vejrs med LA DANESA - Ballontur over Ronda

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg kontaktede to andalusiske luftballonselskaber og fik et svar fra Glovento fra Granada. De lovede at kontakte mig næste gang forholdene var passende, og de havde plads i kurven. Weekenden efter bragte kraftige vindstød, men så vendte det gode vejr tilbage og datoen blev sat.

Lyn før solopgang

Jeg går op til Rondas féria-plads med de fem andre passagerer klokken halv syv en lørdag morgen. Piloten, Santiago Vale Correa og hans assistent Juan, er der allerede med udstyret på traileren. Det er stadig mørkt, mens de overvejer, hvorfra vi skal tage afsted. Juan frigiver en almindelig heliumballon i luften, og Santiago følger den med ørneøjne, mens han studerer dens mindste bevægelser. Da denne type flyvning er helt vejrbaseret, er det vigtigt at kunne læse vinden og forudsige, hvordan den vil opføre sig.

Piloten beslutter, at vi tager afsted fra en mark syd for byen, hvor vores danske udgiver Martin Norrbom møder os med kameraet. Det begynder så småt at lysne, når den 25 meter lange ballon trækkes ud, bundet til kurven med kabler og reb og pustes op ved hjælp af en elektrisk blæser og et par kraftige propanbrændere. Det er nødvendigt, for selv denne relativt lille ballon indeholder så meget som 150.000 kubikfod (4245 kubikmeter) varm luft. Men det er også alt, hvad der kræves for at gøre det lettere – varm luft! Princippet, kaldet Archimedes, beskriver at ballonens opdrift primært bestemmes af forskellen i lufttemperatur i og uden for membranen. Når temperaturen inde i ballonen stiger, har den en lavere lufttæthed end luften udenfor, hvilket får den til at stige. Ballonmundingen behøver ikke være lukket, fordi varmen altid stiger. Den maksimale lovlige driftstemperatur for varmluftballonen er 120 ° C, hvilket er langt lavere end smeltetemperaturen for nylon og andre moderne ballonmaterialer, som er omkring 230°C. Konceptet er så simpelt, at selv jeg kan forstå videnskaben bag det. Mens de meterlange flammer gør nogle af medpassagererne nervøse, ser jeg endnu mere frem til turen.

En klassiker

Det slår mig, at denne type luftskib ikke har ændret sig meget i de sidste århundreder. Den klassiske trækurv foretrækkes stadig frem for mere moderne materialer, fordi kurven skal være let og stærk og alligevel fleksibel under landing. Både den øverste ramme, som vi vil hænge over, og fodstøtterne til klatring op i kurven er lavet af læder. Så lækkert lavet, at det i mine øjne kan gå direkte ind i Luis Vuittons seneste rejsekollektion.

Selve ballonen har heller ikke ændret sig meget. Det traditionelle omvendte tårefald er stadig den mest almindelige form. Standardballonerne kaldes Montgolfier og er afhængige af varm luft, mens solenergiballoner bruger en sort ballonpose til at tiltrække solvarme. Selvom England stadig er den største producent af luftballoner, har de fået stærk konkurrence fra Spanien. Virksomheden Ultramagic er blevet en af verdens største og bedste ballonproducenter, siden tre unge catalanere lavede deres egen ballon for at følge Jules Vernes flyvning over Afrika i 1978.

Ballonmembranen er opdelt i mellem 4 og 24 paneler, der sys sammen med strukturelle bånd, der kan tage vægten af kurven. Stoffet var oprindeligt bomuld, men i dag anvendes syntetiske materialer som nylon eller dacron. Gloventos balloner er lavet af Ultralast, som er lidt dyrere, men mere holdbar. Ballonens topdæksel har luftventiler, så piloten kan slippe varm luft ud for at bremse et opsving eller starte en nedtur. Ballonerne har også et par sideventiler, der bruges til at rotere den. Nutidens balloner holder i gennemsnit 400-600 timer afhængigt af luftvarmen, flyvehøjden og vægten. Ballonerne skal inspiceres årligt eller efter 100 timers flyvning. Den mindste ballon, en solo Cloudhopper, er kun 600 kubikmeter, mens de største balloner kan bære 32 passagerer. Personligt foretrækker jeg vores slanke ‘lille’ globo.

Kunsten at flyve

Efter at den varme luft bringer ballonen op i lodret position, er det kun os passagerer der mangler i kurven. Vi stiger stille til vejrs, stort set uden at mærke det. Der er en stille spænding i kurven, hvor der er masser af plads til alle. Jeg står ved siden af Santiago, så jeg kan interviewe ham under rejsen. Jeg begynder med at spørge ham, hvorfor han blev ballonpilot. ”Det var ballonen, der fandt mig”, spøger han og siger, at han altid har elsket ekstremsport, men en dag mødte han en ballon, og der var kærlighed ved første blik. Nu har han fløjet professionelt i over 20 år.

Det er ikke så simpelt som man måske skulle tro at styre en luftballon. Som andre piloter er du nødt til at tage en speciel uddannelse, og her i Spanien er der skoler for ballonister i Madrid, Barcelona og Valencia. Selv med certifikatet kan piloten ikke medtage passagerer eller arbejde professionelt, før de har fløjet over 100 registrerede timer. Andalucía har omkring 15 autoriserede ballonpiloter.

Santiago fortæller, at luftballoner får lov til at flyve op til 300 meter over Ronda. Da Per Lindstrand og Virgin Richard Branson fløj fra Japan til det nordlige Canada i 1991, havde de den største ballon nogensinde – 30 gange større end en almindelig ballon og højere end Frihedsgudinden. Selvom Jules Vernes bog fra 1873 var ren fantasi, fløj Bernard Piccard og Brian Jones verden rundt på bare 20 dage i 1999!

En god pilot kan gøre hele forskellen på flyvningen, som vi selv får at opleve. En ballon fra et andet firma starter samtidig med os nord for Ronda. Deres ballon begynder straks at glide væk fra byen. Piloten forsøger uden held at ændre kurs, men de stiger og stiger, og afstanden til rejsens destination bliver kun længere. ”Vi kan beslutte, hvor vi starter, men vi ved aldrig, hvor vi kommer til at lande. Det hele afhænger af vinden, ”forklarer Santiago.

På den måde er balloner helt unikke fly. De kan kun styres lodret. Den eneste måde, hvorpå de bevæger sig vandret, er med vinden. Piloter kan ikke lide for meget vind, eller når det er helt vindstille, for uden vind kommer ballonen intet andet end lige op. Den bedste flytilstand er tidligt om morgenen, når vinden er mere stabil. Ellers er de ideelle vejrforhold, når der er mange forskellige luftlag, hver med sin egen vindretning. Ballooning er derfor en kompliceret sag, men en erfaren pilot vil altid forsøge at finde et vindpust, der tager ballonen i den ønskede retning.

Heldigvis er Santiago sådan en kaptajn. Han er rolig og cool og foretager enhver tilpasning meget omhyggeligt. Bortset fra når han åbner propanflammen, er flyvningen behageligt stille. Da balloner bevæger sig i samme hastighed som vinden (det er det eneste flyvende transportmiddel, der gør), føler vi heller ikke vinden heroppe. Vi flyver over en gård, og nogle hunde begynder at gø. Santiago forklarer, at han undgår at bruge propan lige her, fordi lyden skræmmer hønerne. I bedste fald lægger de ikke æg i en uge, og i værste fald er de ramt af chokket. Selvfølgelig ønsker vi ikke en massedød af kyllinger på samvittigheden, så alle er helhjertet enige med ham.

Verdens bedste udsigt

Mens rejsen fortsætter mod byen, cirkler en motoriseret paraglider omkring os.

Vi følger skyggen af ballonen og glider langsomt over den romerske bro, de arabiske bade og videre ind i den gamle by.

Vi har nået målet for alle ballonture over Ronda og svæver over den verdensberømte Puente Nuevo-bro. Lige under os er Tajo-slugten med de klassiske spanske bygninger, der bogstaveligt talt hænger ud over kanten. Dette er hvad nogen ville have kaldt et million dollar view, men jeg vil sige, at udsigten er uvurderlig. Man bliver simpelthen forelsket i denne fredelige og unikke måde at opleve verden ovenfra. Det er som om flyvningen frembringer vores mest uskyldige og næsten barnlige glæde.

Santiago læner sig ud og hilser på nogle mennesker nede på broen, der allerede er begyndt at fotografere og filme os, for at opleve ballonen fra jorden er også ret stilfuldt. I 20 år har han aldrig haft en klage eller nogen, der er gået i panik i kurven. Mens folk ofte knytter næverne mod de støjende motoriserede paraglidere, smiler de og vinker til vores ballon.

Han bringer os op i en højde på 200 meter, så Rondas huse og gader bliver til små Lego-stykker. Selv i denne højde bemærker man, at horisonten kurver, men de, der troede, at verden var flad, kom ikke så højt op?

Det var engang en ballon

Folk har altid ønsket at flyve. Det siges, at forløberen for varmluftballonen var flyvende signallygter brugt af den kinesiske hær fra omkring 200 e.kr.f. Leonardo da Vinci skrev og tegnede skitser med ideer til propeller, vinger, helikoptere og luftballoner. Hans bestræbelser fra 1505 var begyndelsen på moderne luftfart, men det skulle tage næsten 300 år for menneskeheden at forlade jordens overflade og nærme sig skyerne.

En uforglemmelig tur

For Santiago er der ingen tvivl – sikkerheden kommer altid først. ”Hvis der er tvivl om vejret, går vi ikke op. Vi vil hellere aflyse en gang for meget end at risikere en ubehagelig flyvning, ”siger vores sindige pilot. Ellers er forholdsreglerne klare. Du kan kun flyve mellem solopgang og solnedgang med en synlighed på mindst 3 kilometer og en vindhastighed under 10 knob. Ballonen skal være udstyret med forskellige instrumenter til måling af højde, vind, hastighed og temperaturer samt GPS og radio for at holde jordkontakt. Når det kommer til passagerer, anbefales det, at du har et godt helbred og har behageligt tøj afhængigt af årstiden. Virksomhederne skal også have forsikring og skal nu følge sundhedsmyndighedernes CoVid-protokoller. Glovento er tilknyttet Agencia Estatal de Seguridad Aerea i Spanien og Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur. Så alt er i orden.

Vi lander som vi startede på en mark lige uden for Ronda og mærker kun et lille dunk, når vi rammer jorden. Det har været en uforglemmelig oplevelse, så når du planlægger dit næste besøg i drømmebyen Ronda, skal du gøre det fra luften. Intet kan matche en ballonflyvning over la ciudad soñada.

Turen inkluderer sikkerhedsforberedelser, 60-90 minutters flyvning samt morgenmad og varer i alt ca. 3-4 timer. Gruppeflyvning: 200 € pr. Person (med 6, 8 eller 12 personer)

Privat flyvetur: 900 €

Så snart du er i luften, bliver du solgt. Man bliver simpelthen forelsket i denne fredelige og unikke måde at opleve verden ovenfra. Det er som om flyvningen frembringer vores mest uskyldige og næsten barnlige glæde.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa