Ja, det regner i Spanien!

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

De fleste har sikkert hørt sangen om den spanske regn fra My Fair Lady, ”The rain in Spain stays mainly in the plain”. Det er muligt, at dette var sandt i professor Higgins tid, da han forsøgte at få Eliza Dolittle til at tale engelsk korrekt, men i disse dage kan det regne i Spanien hvor som helst og når som helst. 

Da min mand og jeg flyttede til Spanien fra Canadas regnfulde vestkyst for et par år siden, vidste vi, at vores liv i Andalusien ville være meget mere solrigt, end vi var vant til i Vancouver. De fleste forbinder Spanien med strande, sangria og sol fra morgen til aften. Men det er ikke altid solrigt i det solrige Spanien, og besøgende bør kontrollere deres oplysninger igen, hvis de tror, ​​at det aldrig vil regne i syd. Jeg vil i det mindste anbefale at tjekke flere vejrudsigter, før man kaster shorts og solcreme i kufferten, inden man tager på vinterferie i Spanien. 

Fakta taler sit tydelige sprog – det kan og vil regne i Spanien. Den årlige nedbør i den spanske hovedstad er faktisk kun en brøkdel mindre end den, der falder i regnfulde London, med den markante forskel, at regnen i Madrid kommer i løbet af halvdelen af ​​de dage, det tager i den engelske hovedstad. Det regner faktisk mere årligt i Barcelona (612 mm) end i London (583 mm). 

Alligevel kan vi ikke benægte, at Spanien er et solrigt land. I et normalt år kan vi have sol hver dag fra slutningen af ​​maj til begyndelsen af ​​november. Men hvad er nu et ‘normalt’ år i disse underlige tider? Uanset hvad regner det, når vi ser de første tegn på efterår. Her i Andalusien er vi vant til pludselige skybrud og hurtigt skiftende vejr. Man kan sige, at vejret her minder meget om det andalusiske folks temperament, – uforudsigeligt og til tider ret dramatisk. 

Ud over det generelt uforudsigelige vejrmønster må vi også forvente hyppigere og stærkere storme på grund af global opvarmning. Ligesom vi oplever rekordtørke, får vi også mere og kraftigere regn. Vi har oplevet voldsom regn i centrum af Málaga, hvor man måtte vade i vand til knæene for at krydse gaden, eller dage hvor kystvejene forvandles til floder. 

Spørg enhver ældre beboer, og de vil fortælle dig, at vejret ikke er, som det plejede at være. Antonio, en af ​​vores naboer, der har boet her i næsten hundrede år (hans alder er muligvis en smule overdrevet, fordi han ændrer det hver gang nogen spørger …), siger, at det tidligere har regnet meget mere i la Sierra. Ikke desto mindre oplevede de ikke den samme koncentration og intensitet af nedbør som det, vi ser nu. Da vores ven, den aldrende flamencodanser Pilar, var en ung pige, måtte de altid bære gummistøvler når de gik i skole i oktober. Til sammenligning tror jeg, at de fleste unge i disse dage ikke engang ejer et par. 

I et gennemsnitligt år får Ronda ligesom Málaga cirka 500 millimeter årlig nedbør, hvilket svarer til et gennemsnit på 40 mm pr. måned. Hvad disse statistikker ikke viser, er, at regnen kan komme på en enkelt dag eller måske bare på lidt under en time. Den daglige rekord i Ronda er fra 2018, da byen fik 216 liter regn pr. kvadratmeter på 24 timer med 178 millimeter inden for 12 timer. Byen blev erklæret i undtagelsestilstand, og Junta de Andalucía måtte etablere en beredskabsplan på grund af de pludselige oversvømmelser. Træer og store mure, der havde stået i århundreder, faldt. Redningstjenesten arbejdede døgnet rundt for at få folk i sikkerhed. 

De, der planlægger et vinterbesøg i syden, bør være forberedt, for, når det regner i Spanien, regner det til tider voldsomt. 

I klassiske andalusiske landsbyer, hvor de fleste huse er bygget sammen, kan regnvandet ikke andet end søge den hurtigste vej ned. Mange huse er bygget i gadeniveau, så du træder et trin ned for at komme ind i huset, hvilket betyder, at disse huse er truet af oversvømmelse. 

Husejernes eneste redning er at barikadere hoveddørene, og forsøge at hindre regnvandet i at komme ind i huset. 

Jeg må indrømme, at jeg elsker et godt regnvejr. Første gang vi kom til Ronda, regnede det faktisk sidelæns. Alligevel skræmte det os aldrig fra at komme tilbage. Måske er det dramatiske vejr dybest set en del af det, der fik os til at slå os ned her? 

Og det bedste ved det regnfulde vejr i Andalusien er, at et kvarter senere kan solen dukke op og skinne som aldrig før.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa