Det danske magasin i Spanien

Frem til den 20. juni 2021 kan man i Palacio de Congresos i Granada (Paseo del Violón) se udstillingen og det koster 10 € per pensionistnæse at komme ind. De penge er virkeligt givet godt ud, for her får man en helt unik og nytænkt oplevelse af kunst. 

Der er fremvisning hver hele time og man kan bestille billet på dette link: https://ingoya.com/eng/

Vi havde ikke bestilt, men kom alligevel ind, men der er kun plads til et begrænset antal mennesker i salen, så det er bedst at bestille i forvejen. 

Udstillingen består af to sale: den første er en sal af didaktisk karakter, hvor man kan se en tidslinje over Goyas liv (1746-1828) og en præsentation af hans mest ikoniske værker. I sit 82 år lange liv opnåede Goya at blive en af Spaniens mest kendte og skattede malere og hans produktion var kæmpestor. Og der er ingen tvivl om at han var en fantastisk maler  – hans værker er overdådigt gode. 

Han mest kendte værker er nok de to malerier af den nøgne og den påklædte Maja (ordet maja betyder smuk kvinde på spansk og er ikke hendes navn). Rygterne vil vide at Goya havde fået i opdrag at male denne skønne kvinde af hendes mand. Men Goya havde vist et forhold til hende og fik derfor lov til at male hende nøgen. Da manden bad om at få lov til at se billedet, havde Goya kun det, hvor hun var nøgen, og det gik jo ikke at vise det til manden, så han måtte i hast male et, hvor hun havde tøj på. Når man ser de to billeder ved siden af hinanden, er det tydeligt at se, at det med tøjet er mere sjusket lavet – det blev jo malet i hast. 

Det er fra denne kæmpestore produktion at folkene bag Ingoya har udvalgt ca. 100 værker, som nu udstilles i Granada og som efterfølgende skal rejse verden rundt. 

Efter ca. 1 kvarter i det didaktiske rum bliver man lukket ind i `the show room`, hvor der er anbragt nogle skamler her og der og på væggene er der store skærme. Der er skamler til alle, men de fleste går rundt i rummet mens showet kører. Nu vises det samme maleri på en masse forskellige skærme hele vejen rundt og inde i midten af rummet. Man bliver med andre ord omringet og beskudt fra alle sider af billedet mens flot musik lyder. Meget af musikken var af Manuel de Falla, men vi mener også vi hørte noget af Grieg. Flot var det i hvert fald. 

Det ene flotte værk efter det andet ruller hen over skærmene og sådan bliver det ved i ca. 30 minutter. Og så er man blevet goyaficeret på alle leder og kanter og kan kun tage hatten af for dem, der har fundet på denne fantastiske og spektakulære måde at vise kunst på.  Vi var i hvert fald meget imponerede. 

Så, skynd jer at tage en tur til Granada inden den 20.6. Det er ærgerligt at misse denne enestående lejlighed. 

Af Else Byskov

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.