Det danske magasin i Spanien
Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Costa del Sol

Politiet har næsten givet op: Narkotikaen vælter ind over Costa del Sol

Alle ved det og alligevel gøres der ikke noget ved problemet. Sydspanien er porten til det europæiske marked for narkotika. Den korte afstand til Afrika og de store ubevogtede kystarealer gør området indbydende for smuglerne. Men i grænsebyen til Gibraltar, La Línea, har narkotikasmuglingen og kriminaliteten det sidste år nået hidtil usete og skræmmende højder.
 
Solen er for længst gået ned og nattefreden har sænket sig over Gibraltar- strædet, da syv betjente gør klar til en mindre operation mod en speedbåd, der er på vej til at gå i land på standen nær La Línea. Politiet ser hurtigt, at båden er tæt pakket med hash. Men hvad de ikke ser komme, er et frontalt angreb fra næsten 50 kurerer, der opholder sig nær stranden klar til at transportere hashen videre.
De syv politifolk slipper med livet i behold, men tre bliver indlagt med alvorlige kvæstelser. Episoden skete for præcist ét år siden, og siden da har smuglere af cigaretter, hash og anden narkotika næsten haft frie tøjler i området. Gangsterne har sat sig på byen, mens politiet forgæves råber på forstærkninger.
 

Ingen respekt

Der skrives lidt hist og siges lidt pist, men det eneste landsdækkende medie, der har gået i dybden med problematikken, er tv-stationen La Sexta. Flere gange har de været i La Línea for at følge politiets arbejde, opsøge de frygtede smuglere og tale med byens skræmte politikere og borgere. ”Vores folk gør det godt, men vores ressourcer er begrænsede. Vi er oppe mod godt organiserede og stærkt kriminelle bander, som de seneste år er vokset hastigt i volumen og nærmest har mistet respekten for de offentlige autoriteter,” fortæller talsmanden for Guardia Civil betjentene, José Cobo. Guardia Civil og Nationalpolitiet har tilsammen omkring 4.000 mand i Cádiz-provinsen, hvoraf cirka halvdelen er udstationeret i og omkring Gibraltar og La Línea. Det er en stor styrke, men i følge talsmanden er en forstærkning på 25 procent nødvendigt for at kunne stikke den massive narkotikaindsmugling og kriminalitet. ”Byens advokater, dommere og embedsmænd har brug for beskyttelse, som situationen er i dag. Det er en ny situation for os, og det er indlysende, at de private vagtselskaber ikke længere kan klare deres opgaver,” fortæller Guardia Civils talsmand til La Sexta, med klar reference til en episode i sidste måned, hvor en stor gruppe bandemedlemmer overrumplede både de private vagter på byens sygehus og de politifolk, der passede på en anholdt patient for at få befriet deres indlagte medlem. Endnu engang måtte politiet smide håndklædet i ringen.
 

Politiet overvåges

Endnu værre bliver det for myndighederne, når der opstår problemer mellem de mange mafiaer i området. I følge politiet opererer mellem 30 og 32 smuglerbander i området, og de fleste er stærkt bevæbnede. ”Vi skal tænke os grundigt om, inden vi skrider til handling, for vi kan hurtigt komme i undertal. På den ene side er der en stærk rivalisering mellem banderne, men omvendt kan de hurtigt nå til enighed om at kæmpe samlet mod os ,” fortæller José Cobo fra Guardia Civil og kommer ind på den frygt, de fleste politifolk i La Línea har i sig.
”De store narko-karteller har meddelere over alt i området. Bemærk hvor mange unge, der hænger ud med øresnegle, mobiltelefoner og motorcykler. Det er meddelere, der noterer og meddeler om vores positioner og følger efter os. De store bander ved præcist, hvor vi er, og hvor vi opererer. De ved også, hvor vi bor og givetvis også, hvor vores børn går i skole. Situationen er skræmmende.”
La Línea har 63.000 indbyggere, og med en arbejdsløshed på 35 procent er det tilsyneladende let for banderne at finde meddelere og andre medlemmer. En forhenværende anonym smugler er i et af tv-stationens programmer meget klar i spyttet. ”De forskellige jobs i organisationerne er lette og godt betalt. At sidde bag rettet på bilen eller båden med varerne ombord giver 30.000 euro om måneden. At laste eller aflaste lønnes med 2.-3.000 euro og sidst får meddelerne 1.-2.000 euro om måneden for deres indsats. Det sidste er knap ulovligt og en let tjans for de mange ledige. ”Og alt tyder på, at overvågningen af politiet i La Línea bliver mere og mere omfattende. Først på året, under en ransagning, fandt politiet på en tagterrasse avanceret overvågningsudstyr til at lokalisere politiets enheder i luften og på havet. Udstyret var manipuleret, som var det et solenergisystem.
 

Borgmester råber på hjælp

Spansk politi anslår, at der sidste år blev smuglet cigaretter, hash og stærk narkotika for en værdi af 325 millioner euro i området omkring La Línea. De anslår også, at mængden for 2018 vil stige. Byens borgmester, Juan Franco, har længe råbt på hjælp. ”Andre byer har en flot strandpromenade, mens vi har en ubevogtet kyststrækning, hvor det skyller op med speedbåde, vandscootere og store brune pakker. Jeg har både kontaktet Junta de Andalucía og indenrigsministeriet for at få gjort noget ved problemet, men det sidste års tid er al fokus og ekstra ressourcer blevet sendt til Catalonien,” fortæller han opgivende. Det til trods for, at indenrigsminister Juan Ignacio Zoido garanterer, at La Línea ikke kommer til at stå alene og hans ministerium er i gang med at udarbejde en plan, som skal bekæmpe den massive narkotikasmugling. Men det bliver en hård kamp. Sito Miñanco er på det sidste blevet set i nabobyen Algeciras. Han er en af Spanien-historiens største og mest frygtede narkotikasmuglere, som op igennem 80’ og 90’erne fik kokainen til at skylle ind over de galiciske kyster. Efter 20 års fængsel er han nu atter på fri fod, og det frygtes, han er ved at opbygge et nyt, frygtløst smuglernetværk – denne gang fra det sydspanske.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.