Det danske magasin i Spanien
Vin – og din mad – På besøg hos Anja fra AquaPool – Del 2
Som lovet får i her opskriften til et rosmarinbrød og en Mangosalat, som Anja har lavet til mig. Begge kan kombineres til en masse forskellige anledninger og retter. De passer for eksempel strålende til grillmad, som vi alle laver meget af her om sommeren. Brødet er ret neutralt, så det kan ligeledes bruges til lidt af hvert. Mangosalaten er sødlig, pikant, krydret og sprød.
 

Mangosalat til 3 personer;

1 moden mango (vigtigt at den er godt moden)
1 håndfuld snittet frisk koriander
½ finthakket løg
saften fra 1 lime
½ finthakket frisk chili (med lidt kerner hvis du gerne vi have lidt mere krydderi)
1 håndfuld mandler (skæres groft i stykker med en kniv og ristes på panden)
Bland det hele sammen på et fad og drys med mandlerne.

Anjas Rosmarinbrød;

12,5 g. frisk gær opløses i
6 dl. lunkent vand
Tilsæt 2 tsk. Maldon salt
Tilsæt 2 tsk. olivenolie og derefter
1 dl. rugmel og 1 dl. integral/grov havregryn og hvedemel til det får den rigtige konsistens.
Det hele røres med en ske og skal derefter hæve i godt to timer. Derefter røres dejen igen og lægges op på bagepapir i bradepanden, hvorefter den skal hæve igen i en halv times tid. Tænd ovnen på 200º, stik huller i dejen med en finger, pensl med olivenolie og stryg godt med rosmarin på. Bag i ca. 20-25 minutter til gylden.

Sommervine

Sommer betyder for de fleste af os her på Costa del Sol lange lune nætter på terrassen, masser af lækker grillmad, mere socialt samvær og dertil selvfølgelig masser af dejligt afkølede vine. Og nu ser det ud til at sommeren for alvor er over os, så her kommer nogle lækre bud på rosévine til forskellige anledninger.
Feminin eller ej. Rosé er ‘totally in’ og ser ud til at være kommet for at blive. Aldrig før har interessen for rosévine været større end lige nu, og aldrig har der været så stort et udbud af forskellige farver på hylderne. Det er ikke noget tilfælde, at rosétrenden er så stærk. Den nye rosé-stil byder nemlig på vellavede, smukke, friske, frugtrige, easy-drinking vine, og passer typisk til mange forskellige retter, fx til tapas, til forskellige grillretter, til paella, til alverdens salater – og er lig med sommer.
I dag kan du købe en rosé, som naermest er en hvidvin med en lille smule farve (blush) eller en rosé som næsten er en let rødvin (clarete) og alt ind imellem. Der er roséer for enhver smag og til enhver lejlighed.

Hvordan laver man rosévin?

Når man laver rødvin, bruger man primært blå druer og når man laver hvidvin bruger man grønne druer. Det er de fleste af jer godt klar over. Men hvordan laver man rosévin?
Rosévin laves, ligesom rødvin, ved en udtrækning af farvestoffer fra skindet fra de blå druer. Den skal laves på primært blå druer, men der kan også indgå hvide druer i vinen, men i modsætning til rødvinen, presser man druerne og lader kun druesaften ligge med drueskallerne i ganske kort tid, typisk mellem 5 og 24 timer. Derved opnås den smukke lyserøde farve.
At skabe den rette balance, når det handler om rosévin, kan være noget af en udfordring. Faktisk siger de vinhuse, som vi arbejder med, at det er en større udfordring for dem at lave en god rosé end en god hvidvin. Der skal mere arbejde til for at tilføre vinen den passende mængde farve, smagsintensitet og garvesyre, som jo også kommer fra drueskallerne. At skabe den rette balance kan være lidt at et kunststykke.
Man kan med lidt god vilje sige, at rosévin er super tynd rødvin. Og jo mere farve den har, des mere “krop” og smag har den. Så man bør altså vælge efter smag og behag, samt det man har tænkt sig at drikke den til.
Tendensen er helt klar hen imod de helt lyse rosévine, så her kommer nogle af vores bestsellers.

Uvam Pinot Grigio Blush – Fra Veneto i Italien

Selv om vi bor i Spanien, kommer vi ikke udenom den populære Pinot Grigio drue fra Veneto i Italien. Det er absolut den hvide drue, som er på mode i resten af Europa lige nu. Pinot Grigio kendes bedst som en letdrikkelig hvidvin, men her bliver i præsenteret for roséudgaven. Udvalgte druer fra vinstokke på mellem 15 og 20 år, der ligger ved foden af bakkerne, hvor jorden er leret og kalkrig. Kun en nat tager det for vinen at opnå sin flotte farve.
Lette aromaer af lime, æbler, og pærer, med et snert af hvide blomster og sødlige frugter. Let, lys og levende. Den perfekte rosé under solens bagende varme. Smagen er blød, let og forfriskende. Den perfekte all-rounder som alle vil kunne lide. Pris: 5.95€

M – Minuty -Côtes de Provence, Fra Frankrig

Er du en del af det europæiske Jetset, og kommer jævnligt i Saint Tropez, Monaco og Marbella, så kender du bestemt vinen Minuty. Det er den mest hotte rosé, som man lige nu finder på de bedste beachclubs. Château Minuty blev grundlagt i 1930 og bestyres nu af 3. generation af familien. Druerne til Minuty er omhyggeligt udvalgt fra vinstokke, der dyrkes på de bedste vinmarker i Côtes de Provence. Manuelt høstede 50% Grenache, 40% Cinsault og 10% Syrah druer. Elegant, tør, frisk, frugtrig og lækker rosé i den traditionelle Provence-flaske, med attraktive, krydrede aromaer af bla fersken og kandiseret appelsin. Kan bruges som apperitif på terassen, men passer også godt til middelhavskøkkenet, men specielt godt til det asiatiske og indiske. pris; 12,95 €

La Rosa – Fra Penedés, Spanien

Er en ny gammel klassiker. Ja, det vil sige, at vi har handlet med vinen under samme navn gennem mange år, men at Pepe Raventos, som står bag vinen, hvert år overrasker os med en ny druesammensætning og smag på vinen. Årgang 2016 er sammensat af to røde druer; Garnacha & Pinot Noir, samt 1 hvid drue; Xarel.lo. Produceret efter økologiske metoder og de laver kun 62.100 flasker. Lad jer ikke narre af den flotte lyse farve. Vinen har faktisk en flot krop og en god længe og er faktisk mere en madvin med gode tanniner, som sagtens kan klare retter med f eks. kylling.Pris: 8.95€

Cair Rose – Fra Ribera del Duero, Spanien

Dominio de Cair har frigivet kun 5.760 flasker af denne unikke vin lavet på to røde druer, Tempranillo og Garnacha og en hvid drue, Albillo. Det er første årgang af vinen, så vi var spændte på at prøve den. Som med alt andet, disse mennesker rører ved, er resultatet i ypperste kvalitet. Flot laksefarvet med en god intensitet i næsen med noter af hvide frugter og lidt citrus. I ganen er den frisk med en god syre og meget aromatisk med et forfriskende touch. Meget frisk, lækker og velafbalanceret i smagen. Er en god madvin som jeg kan anbefale til diverse fiskeretter, ris-eller pastaretter og tapas. Introduktionspris 6.95€
Fortsat god sommer til jer alle!

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos besøger restauranter, privatpersoner, virksomhedsejere, venner m.fl. for sammen med dem at kokkerere, hygge, snakke, drikke et glas vin og allervigtigst; lokke deres ‘hemmelige’ opskrifter ud af dem. For vi har vel alle en hemmelig opskrift, en ingrediens der gør, at lige netop vores hønsekødssuppe er verdens bedste, eller tricket til at servere en sprød and, en himmelsk dressing eller mange andre kulinariske lækkerier, hvor vi alle kan være med uden at være uddannede Michelin-kokke, eller Cordon Bleu-mestre.
Jeanett vil sætte en passende vin til maden for derigennem at opnå den maksimale nydelse og synergieffekt mellem mad og vin.
Velkommen til Vin – og din mad! Hvem ved, måske banker Jeanett på din dør næste måned.

Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.