Det danske magasin i Spanien
Den nye lov for boligudlejning – betydning og konsekvenser
Den 12. maj sidste år trådte en ny lov i kraft for boligudlejning på Costa del Sol og det øvrige Andalusien. Loven fastsætter klart de krav og forpligtelser, der fremover er til de boligejere, der ønsker at udleje til turister.

Det primære motiv bag den nye lov er det klare faktum, at mange boligejere i årevis har udlejet uden at deklarere indtægten. Dette har blandt andet medført, at Costa del Sols hoteller har brokket sig over ulige konkurrence, da private ofte har udlejet deres boliger til priser, som ligger under hotellernes værelsespriser, som ufravigeligt inkluderer moms og andre skatter.
Som boligudlejer kan man med rette spørge sig selv om, hvordan man nu skal forholde sig. Først og fremmest vil jeg understrege, at den nye lov på ingen måde er et forbud mod at udleje, som nogle fejlagtigt har troet. Med den nye lov ønsker myndighederne blot at sikre sig kontrol over, hvad der udlejes og tilsvarende at lejeindtægten deklareres korrekt. Derfor skal alle ferieboliger registreres og have et licensnummer.

Loven gælder

1. KUN korttidsleje.
2. Både private og selskaber.
3. Alle boliger uanset om de udlejes via boligejeren selv eller via et bureau.
Alle udlejningsboliger skal registreres og have et licensnummer. Følges reglerne ikke, kan der udstedes bøder op til 150.000 euro.

Skat på udlejning

Alle lejeindtægter skal opgives på den årlige selvangivelse. Så længe det er en privatperson, der udlejer, behøver man ikke blive momsregistreret ”autónomo”. Der skal heller ikke tilskrives og afregnes moms.

Lejekontrakt

Der skal altid skrives kontrakt uanset længden af udlejningsperioden. Kontrakten skal indeholde udlejers navn, licensnummer, antal gæster, dato for ind- og udflytning og de totale lejeomkostninger. Prisen bestemmer udlejer, og turisten skal kunne legitimere sig.

Loven gælder ikke

1. lejemål over to måneder til samme gæst.
2. hvis du ikke opkræver betaling for din udleje.
3. udlejning af landejendom, som omfattes af anden lov.
4. hvis du ejer og udlejer tre eller flere boliger. I dette tilfælde registreres din udleje som en virksomhedsaktivitet.

Hvilke krav skal boligen opfylde?

1. Alle værelser i boligen skal have vinduer og gardiner eller persienner for at mørklægge rummet.
2. Udlejes boligen mellem oktober og april skal alle værelser kunne opvarmes. Udlejes boligen tilsvarende mellem maj og september, skal der være aircondition i alle værelser. Dette sidste krav er der dispensation på i et år, så det træder i kraft per 12. maj i år.
3. I boligen skal der også være kontaktdata til et rengøringsfirma, reklamationsformular, turistguide samt en førstehjælpskasse.
4. Der skal også forefindes rene, ekstra håndklæder, lagener og hovedpudebetræk.
Dertil et telefonnummer ved nødstilfælde. Loven siger også, at der ikke må sove mere end fire personer per værelse og maksimalt 15 personer i hele boligen.

Hvordan registrerer man sin bolig?

Du kan udfylde formularen, som findes på turistrådets hjemmeside (Consejaría de Turismo de la Junta de Andalucía) og præsentere den hos myndighederne (Delegación de Turismo). Når du modtager din licens, får du et nummer. Dette nummer skal altid fremgå på alle boligannoncer, reklamemateriale og på selve lejekontrakten. Dette er lovpligtigt og der gives høje bøder, hvis det undlades.

Kan jeg selv ordne registreringen af min bolig?

Jeg anbefaler altid, man bruger en advokat, et gestoria eller anden kyndig person som behersker spansk eftersom alle blanketter og forklaringer er på spansk.
 
Af Sven F. Källström, VD og mægler på Alamo Costa del Sol Real Estate

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.