Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Sevilla 1
Den romantiske og særprægede Plaza de España er højdepunktet ved et besøg i Andalusiens største park, der udgør en fredelig oase i den sydlige ende af Sevilla.
 
Spanien er som bekendt et stort land, som det ville kræve måneder at se fra ende til anden. Men på Plaza de España i Sevilla kan man tage på en hurtig visit til alle 50 provinser. Den enorme halvcirkelformede bygning, der indrammer pladsen, er nemlig forsynet med en dekoreret niche for hver provins.

Udsmykningen er udført med farvestrålende azulejos. De håndmalede fliser illustrerer en vigtig historisk begivenhed i provinsen, og et kort i flisegulvet foran hver enkelt niche viser provinsens placering på landkortet. På den måde kan man blive klogere på både geografi og historie, når man slentrer rundt langs den særprægede bygning.
Og det er der mange, der gør. Turister fra hele verden er tiltrukket af den fascinerende arkitektur og den romantiske stemning, der hviler over pladsen. Spanske familier på storbyweekend i Sevilla iler ivrigt mod den niche, der viser scener fra netop deres hjemegn, og der bliver taget rigtig mange fotos på Plaza de España. Populariteten til trods, er der plads nok til alle, for pladsens areal svarer til omkring fem fodboldbaner.
 
Andalusisk storhed i yderste potens
Rundt omkring i den store Parque de María Luisa ligger flere særprægede bygninger, der sammen med Plaza de Españas halvcirkel udgør de arkitektoniske arvestykker fra den Ibero-amerikanske verdensudstilling, der blev afholdt i 1929. Udstillingen skulle fremvise det bedste af det bedste fra Spanien, Portugal og Latinamerika, og til det formål, blev der bygget adskillige udstillingspavilloner i parken.
Bygningen på Plaza de España er pragtstykket, der med sine blandede arkitektoniske elementer af neorenæssance og neobarok i skøn forening med neomaurisk stil og karakteristisk kakkeludsmykning binder sydspansk bygningshistorie sammen i et særpræget miskmask.
Bysbarnet Aníbal González Álvarez-Ossorio var arkitekten bag Plaza de España, og hans mål var at fremvise den andalusiske storhed i yderste potens. Han nåede blot lige at se frugten af sit arbejde, før han døde i udstillingsåret 1929.
Set med nogle øjne er arkitektens fortolkning af sin hjemegns særegenhed både smuk, fascinerende og harmonisk, mens andre synes, blandingen af stilarter og den farverige udsmykning er for meget af det gode. Sikkert er det, at pladsen udgør en af de mest romantiske scener i Sevilla. Der bliver flettet mange fingre rundt omkring i nicherne, og forelskede mænd af forskellig nationalitet byder naturligvis deres udkårne på en romantisk sejltur på kanalen langs bygningen eller flotter sig med en hestevognstur. Og når mørket falder på, og de gamle smedejernslygter spejler sig i kanalens stille vand, er kulissen komplet.
Pladsen har da også fungeret som kulisse i flere film. Heriblandt storfilmen Lawrence of Arabia fra 1962 med Peter O’Toole i titelrollen og i nyere tid den amerikanske komedie The Dictator fra 2012, hvor bygningen på Plaza de España indtager rollen som diktatorens palads.
I den virkelige verden har demokratiet dog gjort sit indtog på Plaza de España, hvor den enorme bygning i dag huser adskillige offentlige kontorer.
 
Sevilla 2
 
Bro til moderne arkitektur
Sevilla kan være umenneskelig varm i sommermånederne, og her kan en udflugt til Parque de María Luisa være dagens redning. Parkens trækroner sørger for skyggen, og de mange rislende fontæner og de flisebelagte bænke har en afkølende effekt. Uanset årstid er det dog værd at gå en tur rundt i parken, der er Andalusiens største, når man alligevel besøger Plaza de España. Foruden bænke, legepladser, subtropiske planter og kakkeludsmykning gemmer parken også på et par museer, der har til huse i bygninger fra 1929-udstillingen.
Museet for andalusisk folkekunst, Museo de Artes y Costumbres Populares, udstiller blandt andet kunsthåndværk og folkedragter og fortæller historien om tyrefægtning og flamenco. Det er også værd blot at se den særprægede bygning Pabellón Mudéjar udefra. I samme ende af parken – modsat Plaza de España – ligger også det regionale arkæologiske museum i Pabellón de las Bellas Artes.
Oven på besøget i den grønne oase fuld af særpræget arkitektur, kan man vende snuden mod Sevillas gamle centrum, hvor det maleriske Santa Cruz-kvarter og verdens tredjestørste kirke hører til blandt højdepunkterne. Alternativt kan man fortsætte i verdensudstillingssporet over floden Guadalquivir til bydelen La Cartuja, der for et par årtier siden lagde jord til verdensudstillingen EXPO ’92. Her kan man se nærmere på mere moderne udtryk for arkitektonisk finesse. I dag huser de tidligere udstillingsbygninger både virksomheder, biograf, teaterscene og koncertsal.
En imponerende harpelignende bro tegnet af mesterarkitekten Santiago Calatrava fører over floden til udstillingsområdet. Den stilrene, futuristiske bro har ikke meget til fælles med de keramikklædte broer over kanalen på Plaza de España, og det siger lidt om spændvidden i Sevillas enorme udbud af kulturelle og arkitektoniske oplevelser.
 
To spanske arkitekter
Arkitekten Aníbal González Álvarez-Ossorio blev født i Sevilla i 1875 og døde samme sted i 1929. Foruden hovedværket i form af Plaza de España, har arkitekten efterladt sig adskillige spor rundt omkring i byen – eksempelvis Pabellón Mudéjar, der huser museet for andalusisk folkekunst, og den yndige lille kirke Capilla del Carmen ved Triana-broen.
Santiago Calatrava er født i 1951 i Valencia og er verdenskendt for sine neofuturistiske og ekspressive stil, der blandt andet er kommet til udtryk i byggeriet af en række broer, togstationer og museer. Foruden broen Puente del Alamillo i Sevilla, er Calatrava eksempelvis også manden bag Malmös vartegn, skyskraberen Turning Torso, Oriente-banegården i Lissabon og en ny station ved 11. september-mindepladsen i New York, der efter planen står helt færdig i december 2015.
Af Laura Kjestrup Nielsen. Foto: Morten Herlev

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa