Det danske magasin i Spanien
shutterstock 181344497
 
To danske kapaciteter på Costa del Sol mødes her for at dele ud af kulinarisk og ønologisk erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet giver hun dig svar på, hvilken vin, der går bedst til den menu, som Helle Barlebo fra Chili Gourmet fremtryller i køkkenet, og her giver sine opskrifter på.
 
“Endnu engang sidder jeg her i 25º varme og skriver om julevin. Solen skinner og himlen er blå. Det er svært at komme i julestemning, men tiden er alligevel inde til hyggeligt samvær med familie og venner. Og der skal handles ind; julemad, småkager og pynt er en del af festen, ligesom vinen – og snapsen…”
 
Vin til julemaden
Selv om der er stor forskel på, hvilken mad der serveres til jul, er der oftest tale om stærke smagsnuancer som and, medister, flæskesteg, rødkål, stuvet grønkål, brun sovs og de brunede kartofler. Det er de kraftige og søde smage, der skal spilles op imod.
Julemaden stiller derfor vinen overfor fire udfordringer: Fedmen fra kødet. Saltet fra skind/svær. Syren fra rødkålen. Sødmen fra de brune kartofler.
En god julevin bør derfor have følgende egenskaber: Høj alkoholprocent for at kunne styre fedtet – og give vinen stor fylde. Pænt med tanniner, som kan klare fedtet. En god portion syre, som kan tæve rødkålen. Og en vis sødme kommer vi heller ikke udenom, hvis vinen ikke skal opfattes sur efter en omgang brune kartofler.
Altså; en tæt vin, med høj alkoholprocent, lidt sødme og stadig syre nok til at kunne svare igen.
Og hvorfor ikke vælge en spansk vin, hvis altså i fejrer julen her i landet. Spanien byder på mange vine, som opfylder kravene ovenfor, og i mange forskellige prisklasser, selv om vi nok alle mener, at vinen gerne må være lidt ekstra god til denne højtidelige fest.
Her er mine bud på seks gode julevine i forskellige prisklasser. Alle er de gode, men nogle er billigere og andre er dyrere – og så er det jeres smag og pengepung, der bestemmer, hvilken en der passer jer bedst.
 
Quinta Quitud fra DO Toro til kun 16,95 € er absolut “value for money” med fuld power.
Fra en lille vingård på kun 22 hektarer, der alle er placeret i hjertet af D.O. Toro. Vinmarkerne på Quinta Quietud har fra dag ét været dyrket økologisk. Der arbejdes med biodynamisk kompost og i kælderen bruges naturligt fremkommet gær.
Vinen er lavet af 100% Tinta de Toro (Tempranillo) fra op mod 80 år gamle vinstokke. Efter lang maceration har vinen lagret 16 måneder i franske egetræsfade. Vinen frister med en smuk og intens kirsebærfarve. Aroma og smag er kompleks med flot moden frugt, kirsebær, vilde krydderier, læder og antydninger af egetræ. Imponerende og tæt struktur som vidner om stort potentiale, og en vin som kan nydes mange år frem i tiden. Her er tannin som i en klassisk Barolo, men frugten er umiskendelig spansk og klassisk Tempranillo. Vin med stor fokus på syre, struktur og ren frugt.
 
Monteabellon-Vin
 
Monteabellon (14 måneder) fra Ribera del Duero til 12.85 € er den bedste Ribera til prisen.
Bodegas y Viñedos Monteabellón ligger i Ribera del Duero og er grundlagt i 2000. Teamet på Monteabellón er absolut ikke nybegyndere – bl.a. er vinmageren Isaac Fernandez (nevø af ex-Vega Sicilia vinmager Mariano Garcia), som bl.a. har arbejdet mange år på onklens Bodegas Mauro.
Stilen i Monteabellóns vine er moderne, med fokus på frugt, friskhed og balance. Vinene har masser af frugt og tanniner, der sammen med brugen af nye fade giver vine med flot harmoni. Monteabellón ’14 meses en barrica’ kommer fra højere beliggende vinmarker med en jordbund med sand og ler. Den har ligget på fade (70% franske og 30% amerikanske) i 14 måneder og har en dejlig smag af brombær, og kirsebær, frisk og koncentreret.
 
Baigorri Reserva fra Rioja til 16,50 € – ny stil.
Selve vinhuset Baigorri er lige så stort et masterpiece som vinene her fra. Baigorri Bodegas er et ekstremt moderne vinhus. Kodeordene for vinproduktion her er arkitektur i forening med ypperste vin-videnskab. Rioja-vine med udpræget personlighed og karakter. Baigorri må være et af de bedste eksempler på, at Rioja i det 21. århundrede er både traditionelle, spanske og moderne frugtprægede vine i en og samme flaske.
Denne vin har livlig aroma, ført af frugt men umiddelbart under fornemmer man både lakrids, læder og sort peber. Flot balance mellem afrundede tanniner og syre giver vinen meget karakter. En flot vin med både stor krop, og en elegant finish. En vin der kræver opmærksomhed, og til gengæld svarer igen med lang udvikling i glasset, indtil vinen efter nogen tid får et helt silkeagtigt, blødt præg.
 
Bagus-Vin
 
Bagus fra Vinhuset Lopez Cristobal i Ribera del Duero til 25,85 €.
Bagus 2010 blev kåret til landets bedste vin på Spaniens største internationale vinmesse Zarcillo Awards, som vinder af the Great Gold Zarcillo. Bagus er husets enkeltmarksvin. Vinstokkene er over 80 år gamle, ekstremt lille udbytte (4 hl. pr. hektar) Håndplukket og sorteret. Der bruges kun nye fade til lagringen. Farve af sorte kirsebær med lilla strejf. En kraftfuld, kompleks og elegant vin med bouquet af moden frugt og chokolade. Velafbanlanceret med intens koncentration og fedme. En fuldendt vin med lang eftersmag. En rigtig julevin.
 
Les-Terranes-Vin
 
Les Terrasses lavet af Alvaro Palacios fra DO Priorat til 29,50 € – En stor frugtbombe.
Priorat ligger i Catalonien lige syd for Barcelona, og her har vinbonden Alvaro Palacios opnået stjernestatus for sine enestående produkter. Les Terrases er produceret siden begyndelsen af 1990’erne og på grund af sin ekstraordinære kvalitet og attraktive pris har Les Terrasses opnået en fantastisk popularitet.
Alvaro Palacios fremstiller Les Terrasses fra nogle af Priorats allerbedste små producenter, hvor han får de bedste druer fra de stejleste og ældste vinmarker. Vinen er fremstillet af Samsó (Cariñena) Garnacha og Cabernet Sauvignon druer, der alle kommer fra gamle stokke. Alt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til vineriet, sorteres de, før de afstilkes. Efterfølgende presses de nænsomt, og vinen lægges på cementtanke. Førstegæringen finder sted, mens der dagligt foretages remontage. Når gæringen er tilendebragt efter 18-20 dage, lægges vinen på franske egetræsfade i 12 måneder. Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering og klaring
Les Terrasses er en smuk vin. Fremtræder meget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler. Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang vedvarende eftersmag.
 
Kultvinen Flor de Pingus fra Ribera del Duero – til 120 €.
Det er nok gået de færreste vininteresserede forbi, at Danmark har en absolut verdensstjerne i vinproducenten Peter Sisseck, som laver nogle af Spaniens bedste vine.
Flor de Pingus er vinhusets 2. vin og lavet på 100%Tempranillo, lagret 14 mdr. på franske egetræsfade, umiddelbart herefter tappet på flaske og frigivet til salg kort efter. Vinen er skabt til at blive gemt i kælderen i mindst fem år, men den kan med fordel gemmes i flere år, hvis man gerne vil have en lidt blødere vin. Farven er mørk lilla. Vinen dufter af solbær og brombær med undertoner af kaffe, anis, chokolade og kanel. Den har en flot struktur og en fin balance – intens og koncentreret med lang eftersmag af solbær og brombær og en anelse lakrids.
 
Husk: Julevinen er kraftig og må ikke serveres for varm. Åbn vinen tidligt, dekantér den eventuelt, gerne 2-3 timer før, men lad den stå koldt, indtil julemiddagen indtages. Vinen skal helst holde omkring de 14-16 grader, da den hurtigt får julevarmen og så risikerer man, at det kun er alkoholen, der kan smages.
Med disse gode råd ønskes I en glædelig jul og endnu et godt vinår fra Jeanett, Birdie Vinos.
 
 
shutterstock 161798678
 
Helle Barlebos opskrift:
 
Gourmet Rødkål
1/1 rødkål, fintskåret
1 pakke bacon skåret i tern
2 røde æbler skåret i tern
1 rødløg i tern
1 håndfuld svesker i mindre stykker
Saften fra 2 appelsiner
1/4 dl. olivenolie
1 flaske rødvin
1 dl. eddike
1 dl. sukker
Salt & frisk kværnet peber
1 hel kanelstang
6-8 stk. nelliker
1 skefuld oregano
4-6 stk. laurbærblade
 
Steg bacon og løg gyldne i en stor gryde sammen med alle krydderierne og olien. Kom rødkålen i gryden og tilsæt sukker. Hæld eddiken, juicen og rødvinen over, så sukkeret opløses. Tilsæt æbler og svesker, lad det hele simre i én times tid. Hvis kålen ikke er helt blød, så tilsæt ekstra æbler, da æblernes enzymer nedbryder det seje i kålen. Du kan i stedet for bacon også bruge flæsk. Laves helst en dag eller to inden brug, da smagen bliver mere intens. Du kan altid tilsætte mere rødvin, hvis den skulle gå hen og blive tør.
 
3 Tips fra Chili Gourmet

  1. Hvis du, som rigtig mange andre, har problemer med at få din flæskesteg sprød, så får du hemmeligheden her. Inden du sætter den i ovnen, så tjek at alle rillerne i stegen er ordentligt skåret, så skiverne i flæsket ikke hænger sammen. Gnid herefter rigeligt med fint salt i alle rillerne og selvfølgelig også ovenpå. Sættes herefter i ovenen med lidt vand i bunden. Hvis du ønsker, at sværen skal boble op og blive extra sprød til sidst, så åben ovnen på klem og start grillen. Dette tager kun få øjeblikke, så hold øje med stegen hele tiden ved grillningen, så du ikke brænder grisen helt af.
  2. Hvis du vil give din brune sauce et look fra mormor til gourmet status, har jeg her et lille kokketip. Alt hvad du behøver, er en smørklat i saucen (under omrøring) lige inden servering. Det giver saucen en flottere mørk farve og glans.
  3. I stedet for at svede flere dage i køkkenet med forberedelser og forudgående besværelige indkøb, har jeg den absolut bedste løsning på årets mest stressede måned: Ring til Helle fra Chili Gourmet og få hele Jule- eller Nytårsmenuen leveret – klar til servering. Brug i stedet tiden sammen med familie og gæster. Glædelig jul!
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.