Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder september 2013

Korte nyheder september 2013

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

 playa 17024210

Fortsat jubel i feriebranchen

57.628.497. Så mange udlændinge valgte i 2012 at tage på ferie i Spanien.
Og dugfriske tal for juni måned tyder på, at 2013 vil slå dette tal. I juni steg antallet af besøgende nemlig med 5,3 procent i forhold til samme måned sidste år. I januar var antallet gået tilbage med 2,6 procent, februar var samme som sidste år, mens tallene steg i marts, april og maj med hhv. 7,9, 3,1 og 7,4 procent.
Juni bidrager altså til optimismen i turistsektoren, der også forventer fine besøgstal i juli, selvom man endnu ikke er færdig med optællingen.
Det kan tyde på, at rekorden for det allerbedste år, som var 2007 med 58.665.504 besøgende, kan blive slået.
En medvirkende årsag er urolighederne i Egypten og Tunesien.

 

autoista

 

Spanske motorveje koster det dobbelte af de tyske

I EU’s revisionsret har man spurgt sig selv, hvad det koster at konstruere en kilometer motorvej, og hvorvidt de penge, som Unionen bidrager med til medlemslandene, bruges korrekt.
Man har derfor sammenlignet priserne på projekter, udført i Spanien, Tyskland, Polen og Grækenland, hvor EU har bidraget med støtte til opbyggelse af infrastruktur. Udregningerne viser, at en motorvej i Tyskland, det billigste af de fire lande, koster 287.943 euro pr. kilometer, mens prisen i Spanien, som er det dyreste, er 496.298 euro, altså ikke langt fra dobbelt så meget som i Tyskland.
Der er ingen tegn på, at de høje omkostninger skyldes lønninger. Fra spansk side mener man, at årsagen er de mange tunneller, mens revisionsretten er af den opfattelse, at Spanien ikke har så mange og så høje broer som andre lande.

 

rosalia mera

 

Farvel til grundlægger af Inditex og dermed Zara

Rosalía Mera, der sammen med sin forhenværende mand, Amancio Ortega, grundlagde selskabet Inditex, der blandt mange andre forretninger driver tøjkæden Zara, afgik den 15. august ved døden. Hun havde fået en hjerneblødning efterfulgt af hjertestop, mens hun var på ferie på Menorca. Hun blev straks fløjet til sin hjemby, galiciske A Coruña, men lægerne kunne ikke redde hende.
Mera kom fra beskedne kår, og hun måtte allerede som 11-årig slutte sin skolegang for at tage et arbejde som syerske. Her mødte hun senere sin kommende mand, og sammen besluttede de at starte som selvstændige. Den første Zara-forretning åbnede i 1975, og gennem de følgende år voksede det til et verdensomspændende imperium. Mera og Ortega blev skilt i 1986. Selv trak hun sig fra virksomheden i 2004 og havde siden gjort en stor indsats med socialt og velgørende arbejde samt initiativer indenfor uddannelse og iværksætteri.
Ifølge det internationale tidsskrift Forbes var hun den 66. rigeste kvinde i verden.
Rosalía Mera blev 69 år. Hun blev begravet i sin hjemby. Hendes formue arves af datteren, Sandra.

 

danish passport

 

Pas

Fra den 1. september 2013 kan danske statsborgere søge om pas på konsulatet i Málaga.

Tidsbestilling
Der skal bestilles tid til pasekspeditionen på konsulatets telefon (+34) 952 21 17 97 eller på mail consulado.malaga@danconsul.net med opgivelse af navn og kontakttelefon. Pasekspeditionen foretages tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00 til kl. 13.00. Det anbefales at kontakte konsulatet i god tid før evt. rejse bestilles.

Ekspeditionstid
Ekspeditionstiden er ca. 4-5 uger.

Gebyr og betalingsmåde
Prisen for alle typer af pas inden for kontortid er EUR 127,00 (priser pr. 1.september 2013). Gebyret indbetales forinden på konsulatets bankkonto og kvittering medbringes ved fremmøde på konsulatet. Ansøgere som kommer tilrejsende fra udlandet, kan betale kontant under ekspeditionen (bedes oplyst ved tidsbestilling).

Konsulatets konto
CAJAMAR: 3058 0799 67 2761100088, IBAN: ES03 3058 0799 6727 6110 0088, SWIFT/BIC: CCRIES2A

Nuværende pas
Man kan beholde sit nuværende pas, indtil det nye pas er klar. Hvis man gør det, skal man aflevere det nuværende pas til konsulatet, inden det nye pas kan udleveres. Hvis man ønsker det, kan man få sit nuværende pas tilbage i annulleret stand. Er det nuværende pas bortkommet eller blevet stjålet, skal man anmelde det til politiet.

Ansøgning om pas
Ansøger skal medbringe originale dokumenter:

  • Et ansøgningsskema i udfyldt stand (kan downloades på www.spanien.um.dk under Pas og konsulære ydelser). Skemaet underskrives på konsulatet.
  • Nuværende pas, alternativt politianmeldelse
  • Bevis for dansk statsborgerskab, f.eks. udløbet pas eller fødsels- og dåbsattest.
  • Evt. dokumentation for navneændring.

Der vil på konsulatet blive optaget biometriske data, som består af elektronisk billede, underskrift og fingeraftryk.

Ansøgning om pas til børn
Se venligst på www.spanien.um.dk under Pas og konsulære ydelser, Pas, Særligt om pas til børn.

Udlevering
Når passet modtages på konsulatet, bliver man kontaktet telefonisk eller pr. e-mail med henblik på afhentning. Man skal medbringe sit nuværende pas.
For en sikkerheds skyld, tjek for opdatering af pasregler på www.spanien.um.dk, da reglerne løbende ændres.

 

Gibraltar2

 

Pas på svindel ved grænseovergangen til Gibraltar

En norsk familie blev opkrævet 20 euro per person, da de holdt i kø for at komme over grænsen mellem Gibraltar og Spanien. En mand iklædt en gul vest nærmede sig bilen. Han fortalte de tre voksne passagerer samt et 11-årigt barn, at der var indført en ny afgift for at komme ind på Gibraltar. Gebyret inkluderede blandt andet gratis parkering på Gibraltar, oplyste manden. Familien betalte 60 euro for de tre voksne, mens barnet var gratis. Familien fandt dog hurtigt ud af, at de var blevet snydt, men da var manden allerede forsvundet.
Familien ønsker at advare andre mod denne svindelmetode. Og skulle man blive udsat for en lignende oplevelse, bør man anmelde sagen til politiet.

 

Mijas broncealderen

 

Er Mijas fra bronzealderen?

Mijas er sandsynligvis langt ældre, end man før havde troet.
Det er kommunen, der har besluttet at finde frem til byens historiske rødder, og det arkæologiske arbejde, der begyndte i augusy, lader til at bære frugt, skriver avisen Diario Sur.
Udgravningerne foregår ved La Muralla i den øverste del af den gamle by, og her har arkæologerne foreløbig fundet rester af 16 keramikgenstande og en økse, der skulle være omkring 4.000 år gamle og stamme fra bronzealderen.
Det gør Mijas til en langt ældre bosættelse end hidtil antaget, og det er de ældste fund, der nogensinde er gjort på Costa del Sol.

 

Dommer Alaya

 

Andalusien slår igen tragisk rekord

Indtil for ganske nyligt tilfaldt æren som Spaniens største korruptionsskandale Marbella og sagen Malaya, hvori 100 personer, heriblandt tidligere borgmestre, embedsfolk og forretningsfolk, blev arresteret og anklaget for omfattende korruption i forbindelse med illegale byggetilladelser, underslæb, magtmisbrug o.l. Sagen kom for dagens lys i 2006.
Men 23 nye anklager betyder, at der nu er 116 personer tiltalte i ERE-sagen, hvormed denne redelighed har den tvivlsomme ære af at være Spaniens mest omfattende korruptionsskandale nogensinde.
Den ansvarlige dommer, Mercedes Alaya, har siden 2011 arbejdet med sagen, hvor utallige mennesker skulle have modtaget illegale udbetalinger i form af falske pensioner fra en fond, der i 2001 blev skabt af den PSOE-ledede lokalregering for at hjælpe virksomheder i nød med at reducere arbejdsstyrken ved at tildele de medarbejdere, man var nødt til at afskedige, en pension med forkortelsen ERE. Mellem 2001 og 2010 gik 721 millioner euro, og ikke som tidligere oplyst 647 millioner, til denne fond, skriver El País.
Heraf anslås det foreløbige beløb, der er gået til de ulovlige pensioner, at være på omkring 140 millioner euro.
Det er blandt andet lokale politikere fra den andalusiske lokaladministration og fra kommuner, samt forretningsfolk og fagforeningsledere, der er anklaget for at have tildelt ERE-pensioner til familie, venner og bekendte. Der er sager, hvor modtagere af ERE er blevet tildelt pensionen fra et firma uden nogensinde at have arbejdet der. I stedet er virksomheder gået glip af muligheden for måske at redde arbejdspladser.
Sagen rykker hurtigere frem, efter dommeren er tilbage efter et halvt års fravær på grund af sygdom.
Det udelukkes ikke, at flere personer kan blive anklaget, efterhånden som Guardia Civil og dommeren kommer til bunds i sagen. En af disse personer kunne være den nuværende leder af den andalusiske lokalregering, Junta de Andalucía, og tidligere formand for PSOE i regionen, José Antonio Griñán, der trak sig fra posten i Junta de Andalucía den 27. august.

 

Spansk og fransk politi knækker international sag om menneskesmugling

Spansk politi har i samarbejde med franske kolleger optrævlet en bande, der smuglede kinesere til Europa og USA.
I alt 75 personer er anholdt, heraf 51 af Policía Nacional i Spanien. Blandt de anholdte er den formodede leder af banden, der blev arresteret i Barcelona. De fleste er kinesere.
De illegale kinesiske immigranter betalte mellem 40.000 og 50.000 euro for at komme til Vesten, hvor Barcelonas El Prat-lufthavn for manges vedkommende var det første mål, inden man kunne udstede nye, falske pas og sende immigranterne videre til det ønskede mål i Spanien, det øvrige Europa eller USA.
De store beløb har betydet, at mange af immigranterne fik en livsvarig gæld til menneskesmuglere, hvormed de blev tvunget ud i prostitution.
Anholdelserne fandt desuden sted i blandt andet Málaga, Alicante, Palma og Madrid.

 

Trfico-de-personas

 

400 unge kvinder og mænd reddet fra sexslaveri

I år er foreløbig 400 unge kvinder og mænd reddet fra et liv som sexslaver i hænderne på menneskehandlere.
Menneskehandel, hvor unge mennesker, fortrinsvist kvinder, men også mænd, bliver lokket til Vesten med løftet om et arbejde og et bedre liv, for i stedet at blive udnyttet og tvunget til prostitution, er en særdeles lukrativ og omspændende forretning i store dele af verden. Således også i Spanien, hvor det anslås, at branchen har en omsætning på fem millioner euro om dagen.
Forretningerne, eller udnyttelsen og misbruget af de unge mennesker, foregår stadig oftere i lejligheder, mens det før fandt sted på de såkaldte klubber. For at komme problemet til livs indførte Policia Nacional for fire måneder siden en ny plan, der blandt andet gik ud på, at man opfordrede beboere, der havde mistanke om, at prostitution fandt sted i en lejlighed i deres bygning, til at maile eller ringe til politiet. Takket være henvendelserne har politiet foreløbig kunnet frigive 400 mennesker, som velgørende institutioner nu hjælper med at komme videre.
Samtidig er 608 personer blevet anholdt, mistænkt for at have deltaget i menneskehandelen, og det er 30 procent flere end i samme periode sidste år.
De fleste af de frigivne, unge mennesker er rumænere, kinesere og brasilianere, mens de anholdte først og fremmest er spaniere, rumænere og kinesere.
Man kan ikke vide, hvor mange personer der er tvunget til prostitution, men politiet holder øje med omkring 12.300. Men det, mener politiet ifølge avisen 20minutos, er kun toppen af isbjerget, der måske består af tre gange så mange mennesker, som er tvunget til et sådant liv på klubber, gader i industrikvarterer og altså i lyssky lejligheder.

 

Bloddonere

 

Ny bloddonor hvert femte minut

Forældrene til en Madrid-dreng på bare tre måneder, der har leukæmi, søger donorer på nettet. Hverken de eller deres anden søn på to år er egnede donere af den rygmarv, som den syge dreng, Mateo, har brug for.
Søgningen efter en egnet donor har skabt en lavine af donorer, og hvert femte minut ringer en person for at tilbyde at donere. Forældrene har oprettet en hjemmeside, og anmodningen er lagt på de sociale medier, hvor den får støtte af flere kendte kunstnere og sportsfolk som Alberto Contador og Iker Casillas samt hele Mallorcas fodboldhold, hvilket har bidraget til, at siderne er set af millioner af mennesker.
Ønsket er naturligvis at finde en egnet donor til Mateo. Samtidig håber man, at sagen vil få antallet af donorer til at stige, for ganske vist er Spanien det land i Europa, hvor flest mennesker donerer blod, men når det drejer sig om rygmarvsdonationer, er landet på en ottendeplads.
Læs mere på http://medulaparamateo.com/.

 

Fire politibetjente anklaget for at samarbejde med narkosmuglere

Fire politibetjente fra Guardia Civil er anklaget for at have hjulpet narkosmuglere med at smugle flere tusinde kilo hash ind i Spanien fra Marokko. Det var betjentenes job at patruljere på strandene ved Nerja og Almuñécar, men i stedet misbrugte de deres embede til at beskytte narkosmuglerne ved at holde øje med, om andre politibetjente var i nærheden.
Den offentlige anklager oplyser, at foretagendet blev opdaget, da civilbetjente fra Guardia Civil så narkosmuglerne losse 2.195 kilo hash af på stranden ved Torrox. Smuglerne forsøgte at gemme deres smuglervarer i nogle siv ved floden Gui, men uden held. Det skete den 2. oktober 2009, og efterfølgende blev de fire politibetjente anholdt.
Den offentlige anklager forklarer også, at det var de fire betjentes job at overvåge strandene, hvor det var planlagt, at smuglere skulle aflæsse deres smuglergods. Men betjentene gav også en hånd med i logistikken samt stod for indkøb af mobiltelefoner, der stod i fiktive personers navn.
Mistanke til betjentene og en ransagning af deres boliger førte til fældende beviser. Her fandt man en liste med nummerpladerne på fire af Guardia Civils civilkøretøjer. I en af de andre betjentes boliger fandt man endnu en liste med hele 17 nummerplader på politiets civile biler. Desuden fandt man fire mobiltelefoner og en note, hvorpå der stod det nøjagtige sted ved floden Gui, hvor smuglerne skulle aflæsse hashen.
Betjentene er blandt andet anklaget for embedsmisbrug, og den offentlige anklager kræver mellem 6 og 26 års fængsel til hver af de fire betjente.

 

28325625-nuevo--647x231

 

Ny undersøgelse forsøger at hjælpe familier, der er sat på gaden

En ny undersøgelse fra UMA (Máster de Investigación e Intervención Social y Comunitaria de la Facultad de Estudios Sociales y del Trabajo de la Universidad de Málaga) viser, at størstedelen af de personer, der bliver sat på gaden i Málaga by, fordi de ikke kan betale deres lån, er par på omkring 40 år med et barn på under ni år. Undersøgelsen viser også, at over halvdelen lider af depression og nervøsitet.
Siden 2008 er hele 2.667 familier i Málaga blevet sat på gaden. Fællesnævneren for disse familier er, at de i størstedelen af tilfældene var ansat indenfor byggeriet eller i hotel- og restaurationsbranchen på midlertidige kontrakter. De tjente i gennemsnit 1.000-2.000 euro per måned, mens de havde lån på 150.000 – 200.000 euro. Da krisen kom, mistede de deres job og kunne derfor ikke betale deres ofte dyre boliglån. Derfor er de blevet sat på gaden.
Hele 94 procent er spaniere, og i 79 procent af tilfældene er det økonomiske problemer, der er skyld i, at familien nu er uden bolig.
Formålet med undersøgelsen er at belyse de problemer, der er, når man sætter familier på gaden samt at komme med forslag til, hvordan man kan hjælpe de 2.667 familier. Først og fremmest anbefaler UMA, at der findes en løsning, så man undgår at sætte familier med små børn på gaden. Samtidig lægger UMA vægt på de mange konsekvenser, det har for familierne, og det anbefales, at de, der har brug for det, tilbydes psykologisk hjælp. I mange tilfælde stopper børnene med at gå i skole, fordi familien ikke længere har et hjem, og den udvikling bør blive bremset hurtigst muligt.

 

Mercadona

 

Væbnet røveri i Mercadona i Elviria

Klokken var 10.00 om formiddagen, da to personer ankom på motorcykel og parkerede foran indgangen til supermarkedet Mercadona i Elviria. Uden af tage hjelmene af gik de to personer ind i supermarkedet. Den ene, der havde et haglgevær, beordrede de ansatte og kunderne til at lægge sig ned på gulvet, mens den anden stjal, hvad der var af kontanter i kasseapparaterne. Det blev dog ikke til meget mere end et par tusind euro.
Lige så hurtigt som de to mænd havde overrasket de ansatte og kunderne, lige så hurtigt forlod de stedet. De var dog ikke klar over, at to civilbetjente fra Policía Local havde set røveriet udefra. De informerede politicentralen om røveriet, og sammen med flere andre politibiler fulgte de efter motorcyklen på motorvejen mod Estepona, indtil de ankom til den barrikade, politiet havde opstillet på motorvejen. Forbryderne, to unge spanske fyre, blev begge anholdt af Policía Nacional.

 

592 limp urbana1

 

Fuengirola Kommune investerer i en renere by

Beslutningen om at investere 263.000 euro i flere maskiner til at holde byen ren blev enstemmigt vedtaget af byrådet. Det nye tiltag er en del af kommunens strategi om at gøre Fuengirola til en pæn og ren by. Det afsatte beløb skal anvendes til at indkøbe to ekstra gaderensningskøretøjer, der henholdsvis koster 110.000 euro og 153.000 euro. Begge maskiner er meget moderne, effektive og udgiver næsten ingen støj.
Den større flåde af gaderensningskøretøjer dækker nu næsten alle offentlige veje i byen. Borgmesteren i Fuengirola Esperanza Oña vægter byforskønnelse meget højt, og derfor har rene og pæne gader stor betydning.

 

Antonio Souvirn

 

Tidligere borgmester i Vélez-Málaga påkører politibetjent

Ikke nok med at den tidligere borgmester i Vélez-Málaga, Antonio Souvirón fra PSOE, påkørte en motorcykelbetjent fra Guardia Civil, da han blev bedt om at stoppe, så viste det sig også, at den tidligere borgmester havde en promille på 0,39, selvom den lovlige promille er 0,25.
Betjenten stoppede Antonio Souvirón, da han ikke holdt nok afstand til andre biler på vejen, da han overhalede.
Souvirón blev beordret ind til siden, og i forvirringen glemte han at træde på bremsen, så bilen kørte ind i politibetjentens motorcykel med betjenten på. For at undgå at komme til skade kastede politibetjenten sig af motorcyklen, hvorved han beskadigede sin ryg. Han er efterfølgende blevet behandlet for smerter i ryggen.
Promillen i sig selv er ikke nok til, at Antonio Souvirón kan blive tiltalt efter straffeloven, men eftersom han påkørte en politibetjent, vil han blive tiltalt for at have kørt uforsvarligt, og derfor vil han blive stillet for en dommer.

 

Rajoy Senatet

 

72 procent af spanierne tror ikke Rajoy

Selvom Spaniens statsminister, Mariano Rajoy fra PP, forklarede sin indstilling samt forsvarede sin tavshed i sagen imod partiets forhenværende kasserer, Luis Bárcenas, er størstedelen af den spanske befolkning ikke tilfreds.
Luis Bárcenas er varetægtsfængslet, anklaget for bl.a. skatteunddragelse og korruption, og selv påstår han at have modtaget lyssky kæmpebeløb fra virksomheder, der ønskede at fedte sig til tjenester fra politikerne, og at han i løbet af de seneste 20 år har udbetalt en del af disse penge til medlemmer af partiets top.
Statsministeren havde været tavs i sagen, siden den i begyndelsen af året begyndte at rulle og kopier af et såkaldt B-regnskab blev offentliggjort i landets aviser. Derfor forklarede og forsvarede statsministeren sin holdning overfor kongresmedlemmerne, der grundet ombygning i Kongressen var forsamlet i Senatet. En stor del af den spanske befolkning så med.
Mariano Rajoy hævdede, at han ikke har haft kendskab til sorte penge, men at han beklagede, at han havde taget fejl, når han tidligere havde haft tiltro til Bárcenas, og det var omtrent det, han ville sige.
En tydeligt rystet Mariano Rajoy sagde videre: “Jeg vil ikke erklære mig skyldig, for det er jeg ikke.”
Ifølge en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Sigma Dos for dagbladet El Mundo tror 72 procent af spanierne dog ikke på ham.
Yderligere mener godt 78 procent af de adspurgte, at de ikke har tillid til statsministerens påstand om manglende kendskab til et B-regnskab i partiet. Selv blandt vælgere, der sætter deres kryds ved PP, er dette tal 52,4 procent.
Samtlige oppositionsledere havde efter Rajoys forklaringer taletid, og det var ikke kun PSOE, men praktisk taget alle, der opfordrede Mariano Rajoy til at blive klarere i mælet og ellers træde tilbage og udskrive valg.
Og også her er størstedelen af befolkningen enige; 60 procent mener, at statsministeren bør gå af, hvilket er fem procentpoint mere end for blot et par uger siden.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa