Det danske magasin i Spanien
Dansk fritidsboligfradrag nu også i Spanien

Dansk fritidsboligfradrag nu også i Spanien

Danske boligejere i Spanien kommer efter al sandsynlighed til at kunne nyde godt af den boligjobordning, bedre kendt under begrebet håndværkerfradrag, som det danske folketing forventedes at vedtage forlængelsen af i slutningen af juni. Da var nærværende udgave af La Danesa sendt til tryk, men ifølge flere kilder skulle vedtagelsen kun være en formalitet.
Reglen om fradrag på arbejde udført på boligen på den danske selvangivelse med op til 15.000 kr. årligt pr. person har været gældende i 2011 og 2012 og nu skulle den så også gælde for 2013 med tilbagevirkende kraft, samt for 2014. Hidtil har reglen kun omfattet helårsboliger, men nu bliver fritidsboliger inkluderet, og derfor kommer danskere med bolig i udlandet til at fremover at kunne nyde godt af dette fradrag, når fritidsboligen skal vedligeholdes og renoveres.

Dansk sponsorat af spanske arbejdspladser
Meningen med håndværkerfradraget er at skabe beskæftigelse. I Danmark. Men ordningen kommer nu også til at give arbejde til udenlandske håndværkere. Det var måske ikke meningen, men det er tilsyneladende uundgåeligt.
”Vi ville helst kun skabe arbejdspladser i Danmark, men ifølge EU gælder inkluderingen af fritidsboliger også denne type boliger i udlandet,” siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen til La Danesa.
Hos Dansk Folkeparti er man enige.
”Hele ideen med håndværkerfradraget i Danmark er at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, ikke i Spanien, hvor meget man nok end kan trænge til det på de kanter. Det er danske skatteydere, der betaler festen, så bør festen også holdes i Danmark og ikke andre steder, er Dansk Folkepartis opfattelse,” siger Søren Søndergaard, der er
pressechef i Dansk Folkeparti.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraterne.

EU-præcedens
Det er den såkaldte Jäger-dom, der blev afsagt af EU-domstolen i 2008, som har dannet grundlaget for Unionens spilleregler på dette område. Det var en tysk statsborger ved navn Theodor Jäger, som havde anlagt sag mod de tyske myndigheder, hvis regler førte til en lavere afgift på tyske ejendomme end på udenlandske. EU-domstolen konkluderede, at de tyske regler var i strid med EU’s regler om kapitalens frie bevægelighed.
Derfor vurderes det, at denne dom forpligter Danmark til også at yde fradrag til danske ejere af sommerhuse og andre fritidsboliger uden for Danmark.
”Partiet ser hjertens gerne reglerne ændret, men det er EU-regler, så det er ikke muligt at hindre, at danskere, der har bolig i udlandet, også benytter sig af muligheden. Det kan man jo ikke fortænke de pågældende i, men det skaber jo altså ikke arbejde i Danmark,” konkluderer Søren Søndergård.

Gynger og karruseller
Hvor meget ordningen kommer til at betyde i kroner og øre er der ingen, som kan vide med sikkerhed, men det anslås, at omkring 20.000 danskere, som er skattepligtige i hjemlandet, ejer en sommerbolig i udlandet.
”Det er vores vurdering, at det kun vil blive benyttet i et begrænset omfang, og at jobskabelsen i Danmark er det værd,” slutter Torsten Schack Pedersen.

Det med småt
SKAT havde ved La Danesas deadline ikke opdateret sin hjemmeside omkring ordningens detaljer, eftersom reglen teknisk set endnu ikke var trådt i kraft.
Ganske vist skulle det dog være sådan, at fradraget gælder omkostninger i forbindelse med det udførte arbejde, men ikke materialer.
Før man ringer efter håndværkeren og ønsker at trække arbejdet fra i Danmark, er det derfor en god idé at kontakte skattevæsnet eller gå ind på www.skat.dk.

Reduceret moms i Spanien
Spanien hilser også renoveringer af boliger velkommen, og det gør man ved at lade en reduceret mossats på bare 10 procent gælde ved bl.a. installationer, VVS- og malerarbejde.
Denne regel gælder for arbejde udført for en privatperson. Kontakt en velrenommeret håndværker eller en revisor for yderligere information.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.