Det danske magasin i Spanien
Historisk ydmygelse: Barça!, Barça!, Baaaarça!!!!

Historisk ydmygelse: Barça!, Barça!, Baaaarça!!!!

“Gad vide, hvordan det vil være at være på et fyldt Camp Nou, når FC Barcelona spiller?”

Sandheden er den, at jeg elsker bold. Specielt den der sparkes til. Jeg rejste derfor til Barcelona for at opleve Champions League-semifinalen FC Barcelona – Bayern München. Jeg sad klar på lægterne blandt knap 100.000 fans til det, der blev en historisk aften, hvor catalonierne måtte lide den tort at ende i et Champions League-nederlag på Camp Nou for første gang i over fire år. En spansk fodboldæra har måttet kaste håndklædet i ringen efter et samlet tab på 7-0 til tyskerne. Det største samlede nederlag til FC Barcelona i en europæisk turnering nogensinde.

Jeg sidder på Camp Nou, som er det største stadion i Europa og det tiendestørste i verden. Uden for stadion er hr. Stemning i særdeleshed på besøg hos de tyske fans. Klædt i lederhosen og røde fodboldtrøjer med seler spundet om maven og en stor fadøl i hånden skråles der: ”Finale, oh-oh, finale, oh-oh” i kor. Modsat spanierne der drikker cañas, ryger joints og snakker fodbold. Flotte farver pryder mændene under den catalanske sol og trods forskellighed og en mulig sprogbarriere, kommunikeres der på drilagtig, men venskabelig vis med skulderklap og den slags som rigtige compañeros. Kammerater der i aften er samlet om én fælles passion. Fodbolden.

Teaterforestilling i fodboldens tegn
Det er sandt, hvad der bliver sagt om catalonierne, når de går til fodbold i Barcelona. De sidder tilbagelænet og nyder det spanske spil, som var det en kongelig ballet eller en teaterforestilling på selveste Gran Teatre del Liceu.

Med spansk radio i øresneglen lytter de, der har støttet deres hold i årtier, med, når de spanske kommentatorer kommenterer på kampen, alt imens de ser den live fra deres eget, personlige sæde. Det er klubmedlemmerne, der ejer den catalanske storklub. Vi er knap 100.000 til fodboldforestilling, og kun enkelte skejer ud med et ”puta”, hvis noget kommer i vejen. Fansene jubler, når det går godt, og mange forlader stadionet, når det går skidt. I dag er det et stille spansk publikum på lægterne, der afbrydes af tyskernes hymne oven på nederlaget til Cataloniens stolthed.

Tid til at skifte æra
Tyskerne har taget styringen – på banen såsom på lægterne.
De kunne lukke en løve ind, og Barça-spillerne ville stadigvæk ikke have kæmpet, men blot agere som råt kød for løven lagt på et sølvfad med dertilhørende kniv og gaffel. En slagtning er mildest talt det, der finder sted på den fintrimmede, grønne græsplæne. Havde det været løven, ville det være et stort blodbad. Og sådan ser det nærmest ud her på ét af Spaniens fornemmeste stadions mod en klub med sloganet: ”Més que un club”.

Det blev til en 3-0-sejr på udebane til Bayern München. FC Barcelonas vigtigste brik, Lionel Messi, måtte betragte holdkammeraterne fra bænken. Aftenens Champions League-semifinale gik mildest talt ikke, som catalonierne havde forestillet sig.

 

Selvstændighed
Når man tager historien i betragtning, forstår man bedre FC Barcelonas betydning for catalonierne. Det er deres hær, som forsvarer Catalonien og det catalanske folk. De elsker Barça af hele deres hjerte. Catalonierne har skreget om selvstændighed den ene gang efter den anden.

Under Francos styre arbejdede catalonierne sig op. Det hårde arbejde har gjort, at de i dag står stærkt i modsætning til resten af Spanien. Alt, hvad Catalonien har opnået nu qua hårdt arbejde, har givet dem fornemmelser af, at de er bedre end andre. I dag var de markant ringere og leverede ikke det teatershow, catalonierne havde sat næsen op efter. FC Barcelona har leveret mange smukke oplevelser de seneste mange år, og det er nu, at de inkarnerede fans virkelig skal bakke op. Det gjorde catalonierne bare ikke. De forlod Camp Nou, inden kampen overhovedet var slut.

Men modgang gør stærk. I medgang og modgang, lyst og nød. FC Barcelona skal nok komme tilbage, men Bayern München var ganske enkelt et markant bedre fodboldhold. Men sådan er det med fodboldæraer. De skifter hele tiden, og det er med til at gøre fodbolden værd at se. For fire år siden slog FC Barcelona Bayern München 4-0 i Champions League-kvartfinalen på Camp Nou. I dag, fire år efter, er billedet vendt. Bayern har overhalet den catalanske storklub. Med et stærkt hold spillede tyskerne sig til en Champions League-finale på Wembley.

Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.