Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Før krisen indtraf i eftersommeren 2008, kunne enhver ejendom handles på Costa del Sol til en meget høj pris. Der syntes ikke at være noget loft. Nordvendte lejligheder på 100 m2 gik nemt for € 400.000.

Men hvad nu? Er vi på vej ud af krisen? Nej, og vi har sandsynligvis heller ikke set den absolutte bund endnu. På den anden side er vi nået ned på et realistisk niveau. De fleste boliger er faldet til under det halve, hvad der også har været nødvendigt, men i mange tilfælde endnu ikke tilstrækkeligt. Når det kniber for sælger og køber at nå til enighed om prisen, skyldes det helt naturligt, at sælger vægrer sig ved at slippe sin ejendom for langt under indkøbsprisen eller restgælden, og at den potentielle køber lige så naturligt forsøger at udnytte krisen fuldtud.

Det, jeg som ejendomsrådgiver har set gennem de sidste 12 år, er et kæmpemæssigt spansk klientel, der fuldstændigt og helt euforisk overvurderede egen kapacitet og pengepung og masseindkøbte i stor stil. Disse spaniere ser sig nu nødsagede til at skille sig af med ikke alene investeringsejendommene men også deres kostbare privatboliger, luksusbiler etc. Dertil kommer de mange udlændinge, der lokket af pengeinstitutternes løfter om guld og grønne skove, fik udhulet deres papirværdier og – helt unødvendigt – deres mursten. Mange kan i dag ikke sælge ejendommen for lånets restgæld, der oftest er identisk med hovedstolen grundet 10 års afdragsfrihed. De må gøre indhug i deres øvrige, udhulede værdier for at slippe af med værdiløse hjem og ferieboliger.

Den enes død, den andens brød. Sådan er verden nu engang skruet sammen. Derfor vil jeg slutte af med overskriftens ord: Det er NU, der skal købes. Såvel som på aktiemarkedet kan man aldrig være 100% sikker på at ramme bunden. Men jeg kan forsikre, at det spanske ejendomsmarked kommer tilbage på sporet! Om ikke i 2012, så i løbet af årene derefter. Det viser alle kriseerfaringer gennem de sidste 40 år. Og husk så, at en fornuftig finansiering ikke behøver at udgøre et faremoment, blot man undlader at spille roulette med murstenene!

Af Christian Dover Petersen, Gestor Inmobiliario/spansk ejendomsrådgiver

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa