Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Tjek telefonregningen – halvdelen af os betaler for meget
Man bør tjekke den månedlige regning på mobiltelefonen nøje, advarer Diario Sur.
Avisen henviser til en undersøgelse foretaget af forbrugerorganisationen Facua. Organisationen har adspurgt flere end 10.000 forbrugere, og halvdelen af dem mener, at deres telefonselskab én eller flere gange har opkrævet for serviceydelser, som de aldrig har bedt om. 36 procent af dem vurderer desuden, at telefonselskabet har taget sig betalt for opringninger, de aldrig har foretaget.
Og det går i den forkerte retning; de 50 procent er seks procentpoint højere end i 2010. Det er specielt de to store operatører, Movistar og Vodafone, som forbrugerne er utilfredse med, fremgår det af undersøgelsen.
43 procent af de kunder, som har forsøgt at annullere en aftale med et af selskaberne, har været ude i et andet mareridt; de er nemlig fortsat blevet opkrævet den følgende måned, mens kunder med taletidskort er utilfredse med, at de ikke modtager en detaljeret faktura, hvorfor det selvfølgelig er umuligt overhovedet at kontrollere, om alt stemmer.
Kun to procent af de adspurgte mener, at myndighederne gør nok for at bakke forbrugerne op, når det gælder mobilselskaberne.

 

Skandalen om de stjålne børn: babyer graves op
I forbindelse med sagen om Spaniens stjålne børn gravede myndighederne i juni tre babyer op i La Línea de la Concepción (Cádiz). Mødrene til de tre børn blev i 1970’erne fortalt, at babyerne var dødfødte, men de havde siden da mistænkt, at de døde børn, som de fik udleveret til begravelsen, ikke var deres egne. Flere forældre hævder det samme, og en medarbejder på et hospital har ligefrem fortalt, at man der havde en død baby i fryseren, som ”bare skulle tøs op”, før man kunne vise det til forældre, der insisterede på at se det barn, som de fik at vide var dødfødt. Andre forældre er overbeviste om, at de har begravet tomme kister. Man afventer nu resultater af DNA-prøver på babyerne i La Línea for at bedømme, om forældrene her begravede andre end deres egne børn. La Línea er foreløbig den eneste jurisdiktion, hvor sager om de formodede stjålne børn er fuldt dokumenterede, parate til en retssag.
Tvangsadoptionerne skete under og lige efter diktaturet og menes at have fundet sted i hele landet, hvor både læger, sygeplejere, nonner og bedemænd var involverede. Børnene blev ganske enkelt fjernet fra deres biologiske forældre, som kunne være på den forkerte side af den regerende, politiske ideologi eller simpelthen fattige, og solgt til mere ”egnede” forældre. Man regner med, at der er tale om tusindvis af nyfødte børn – nogle bud lyder på 30.000, andre op til 300.000 – mens organisationen Asociación Nacional de Afectados por Adopciones Irregulares (Anadir), som i begyndelsen af året indberettede de første sager, påpeger, at ”en million spanieres reelle og biologiske identitet kan være forfalsket.” Og der er nok få blandt dem, som blev født i de årtier, adoptionerne foregik, som ikke har spurgt sig selv, om de nu også er den person, de troede, de var.
Også i Estepona er der nu planer om at grave rester af babyer op.

 

Udlændinge køber igen boliger på Costa del Sol
Udlændingene tror igen på Costa del Sol, og salget af boliger stiger, skriver Málaga Hoy.
Årsagen til det glædelige postulat er, at udlændinge i årets første kvartal købte 17,8 procent flere boliger i Málaga-provinsen end i samme periode sidste år. Det vil sige, at der i løbet af de tre måneder blev solgt 890 boliger til udlændinge.
I 2010 var antallet 3.363, hvilket var en stigning på 7,7 procent i forhold til 2009, og med resultaterne i dette års første kvartal, er man allerede begyndt at tale om en positiv tendens på markedet.

 


Den saudiarabiske kongefamilies ejendom ‘Casa Blanca’ på den gyldne mil skal huse royalt bryllup.

Saudiarabisk bryllup skal klinge i Marbellas kasse
Den gigantiske saudiarabiske kongefamilie forbereder sig til brylluppet mellem prinsesse Sara Fahd Bin Salman, barnebarn af prins Salman bin Abdulaziz Al-Saud, afdøde kong Fahds bror, og Talal Bin Abdulaziz Bandar. Og det skal stå den 2. juli i Marbella, nærmere betegnet i familiens ejendom El Rocío, populært kaldet Det Hvide Hus, på den gyldne mil.
Siden kong Fahds død i 2005 har der kun været sporadiske besøg af kongefamilien, som de senere år har holdt en langt lavere profil end i kong Fahds velmagtsdage. Han holdt ofte lange ferier i Marbella, hvor han sammen med sit følge skabte beskæftigelse til adskillige, parkerede Boeing 747’er i Málagas lufthavn, okkuperede byens bedste hoteller og fyldte forretningernes kasseapparater med penge.
Og det skal nu snart ske igen. Diario Sur skriver, at der forventes flere end 1.500 gæster til brylluppet, og de formodes naturligvis at generere en god, ekstra omsætning i Marbella og omegn. Der er meget hemmelighedskræmmeri omkring brylluppet og de besøgende, men flere hoteller har meldt alt optaget i flere dage i juli.

 

Ikke alle indbyggere er lige meget værd
Hver kommune modtager et årligt beløb fra staten til bl.a. vedligeholdelse af infrastruktur, skoler og det lokale politi. Dette beløb baseres i teorien på antallet af indbyggere, og det er naturligvis derfor, at lokalpolitikere aldrig forbigår en chance til at forklare, hvor vigtigt det er, at alle indskriver sig i kommunen.
Beløbene dækker gennemsnitligt 20 procent af kommunernes udgifter, den næststørste indtægtskilde er boligafgiften IBI.
Málaga Hoy har dog netop offentliggjort resultatet af en undersøgelse, som viser, at der er enorme forskelle på, hvor meget hver enkelt kommune modtager, altså hvor meget en indbygger er værd.
Økonomen Juan Manuel Ruiz Galdón, som efterforsker kommunernes økonomi, efterlyser et mere gennemskueligt og retfærdigt system. ”I øjeblikket ved man dårligt nok hvor meget, hver kommune får eller hvorfor,” citeres han i førnævnte avis, som videre fremhæver, at forklaringen ikke kan findes i antallet af indbyggere i de forskellige kommuner.
Det nuværende system er specielt komplekst i kommuner med færre end 75.000 indbyggere. Her er beløbene, som nogle af netop disse byer i Málaga-provinsen modtager pr. år og indbygger.

Sayalonga: 1.094,00 euro.
Júzcar: 1.080,00 euro.
Benahavís: 229,00 euro.
Benalmádena: 173,37 euro.
Torremolinos: 172,00 euro.
Ojén: 170,00 euro.
Vélez-Málaga: 164,00 euro.
Mijas: 153,70 euro.

 

Skød indbrudstyv – er nu frikendt
Lluis Corominas er blevet frikendt for drabet på en formodet indbrudstyv, informerer El País.
To mænd var den 9. december 2006 brudt ind på hans og hustruen, Alba Tous’ grund i Sant Fruitós de Barges udenfor Barcelona. En sikkerhedsvagt ved huset ringede til Corominas, som var hjemme sammen med parrets to børn, og fortalte, at en bil med to bevæbnede mænd var kørt ind på grunden. Corominas greb et semiautomatisk våben, han gemte til selvforsvar, og gik udenfor, hvor han så en Renault Megane med to mænd. Den ene, en kosovoalbaner, skulle have gjort en pludselig bevægelse, hvorefter Corominas skød ham to gange i hovedet. Manden døde to dage senere. Den anden mand, en serber, kom ikke til skade.
Begge var ubevæbnede, men Guardia Civil forklarede under retssagen, at de tilhørte en kriminel gruppe, hvis speciale var indbrud.

Alba Tous er datter af Rosa Oriol og Salvador Tous, parret bag firmaet, der bærer hans efternavn, og som fremstiller nogle af Spaniens mest kendte juveler, tasker, bælter m.v. Firmaet blev grundlagt i 1965, har i dag 300 forretninger fordelt på 34 lande og er med på Fortune 500-listen. Salvador trådte tilbage i 2005, og siden har Alba været selskabets administrerende direktør.
Corominas havde tidligere været udsat for indbrud, også mens børnene var hjemme, og hans forsvar var naturligvis selvforsvar. Seks af de ni jurymedlemmer var enige og frikendte manden, der er blevet kendt som ”Tous’ svigersøn.”
Anklagerne, der havde krævet 11 års fængsel, forventes at anke dommen.

 


Málagas T 3, som blev indviet sidste år.

Málagas lufthavn får nyt navn
Málagas lufthavn blev i juni omdøbt. I stedet for at hedde bare Málaga er dens fulde navn nu Málaga-Costa del Sol.Ideen til navneændringen blev forelagt sidste år af Kystens hotelforening Aehcos og er nu blevet godkendt af Fomento.
Formålet er, at landets fjerdestørste lufthavn i højere grad skal fremme kendskabet til Costa del Sol.Terminal 2, den som åbnede i 1991, hedder stadig Pablo Ruiz Picasso.
Hotelforeningen ønsker også, at lufthavnens IATA-kode, AGP, ændres til SOL. IATA har endnu ikke godkendt denne ændring.

 

Sidste stop for sporvognen i Vélez-Málaga?
Sporvognen mellem Vélez-Málaga og Torre del Mar risikerer at skulle holde det sidste stop den 7. juli. Problemet er, at kommunen skylder det privatejede selskab Travelsa, der driver banen, to millioner euro. Travelsa truer nu med at stoppe driften, med mindre kommunen betaler.
Myndighederne investerede for fem år siden godt 30 millioner i banen. For at den skal være rentabel, skal godt 1,1 millioner passagerer hvert år tage turen, men det tal har man endnu ikke opnået, f.eks. rejste lige godt 701.000 passagerer i 2010 med sporvognen. Forhøjede billetpriser og færre afgange har allerede vist sig at have en negativ effekt på passagertallet.
Vélez-Málaga nye konservative borgmester, Francisco Delgado Bonilla, mener, at den var gal fra starten, da undersøgelser viste, at en sporvognslinje som denne kunne betale sig i en by med 200.000 indbyggere, mens der kun bor 78.000 i Vélez-Málaga. Man håber, at Junta de Andalucía vil træde ind og forhindre lukningen, men det er der i øjeblikket ikke noget, der tyder på.

 

Flere regeringers hjemmesider nedlagt – hackere anholdt
Policia Nacional har anholdt tre medlemmer af Anonymous, en gruppe af internationale hackere, som også har opereret fra Spanien, informerer El País. Gruppen havde nedlagt flere regeringers hjemmesider og planlagde bl.a. at sabotere valgene den 22. maj.
En af de anholdte havde en server derhjemme, der havde et program, som kan bruges til at “angribe” hjemmesider – heriblandt regeringers, finansielle institutioners og store selskabers. Det er det samme program, som bl.a. har nedlagt hjemmesider tilhørende Sony’s Playstation og BBVA samt regeringerne i Egypten, Algeriet, Libyen, Iran, Chile og New Zealand.
Den 18. maj angreb de formodede hackere den spanske valgkomites hjemmeside, og senere det catalanske politis og fagforeningen UGT’s sider, og de formodes at have forsøgt at skade de største partiers sider op til valgene i maj, hvilket politiet dog forhindrede. Der formodes også at have været planer om at offentliggøre pro-ETA informationer.
Anonymous skulle have udført denne kampagne for at bakke op om WikiLeaks grundlægger, Julian Assage, og andre, som går ind for total informationsfrihed på nettet. For at undgå at blive opdaget, havde de anholdte logget på nettet via ubeskyttede WIFI-forbindelser hos f.eks. naboer; to af dem havde slet ikke selv en internetforbindelse derhjemme. Anholdelserne fandt sted i Almería, Alicante og Barcelona.
Dagen efter blokerede andre af gruppens medlemmer Policia Nacionals hjemmeside i flere timer, hvilket formodes at være en hævnaktion over anholdelserne.

 

Kongressen bekræfter deltagelse i Libyen-aktionen på ubestemt tid
Som forventet stemte næsten alle kongresmedlemmer den 21. juni for regeringens forslag om at fortsætte Spaniens bidrag til NATO’s kamp mod det libyske diktatur på ubestemt tid.
De eneste undtagelser var de mindre partier UPyD og IU. Talsmanden for sidstnævnte, Gaspar Llamazares, argumenterede, at aktionen er ”illegal”, og at regeringen havde bedt om støtte til deltagelse i en borgerkrig, der kan blive ”uendelig”.
Spanien bidrager stadig med fire jagerfly af typen F-18, et optankningsfly, en ubåd, en fregat og et af søværnets overvågningsfly, der samlet koster staten 14,4 millioner euro om måneden. Foreløbig lyder prisen altså på omkring 43 millioner.

 

Nej til valg i utide
Ledere af det socialistiske regeringsparti har sagt nej til at udskrive valg i utide. Meddelelsen kommer efter forlydender om, at andre medlemmer af partiet havde foreslået at udskrive valg til november.
De mener, at det ville være til PSOE’s fordel, da partiets kandidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, i flere meningsmålinger scorer højere points end lederen af Partido Popular, Mariano Rajoy. “Jeg kan kun sige, at regeringens intention er at afholde valg som planlagt i foråret 2012,” siger partisekretær Marcelino Iglesias dog til El País. Også andre er imod, da man frygter, at en valgkampagne vil fjerne det tiltrængte fokus på økonomiske anliggender.

 

Gemte lig i iskiosken
En spansk kvinde er mistænkt for at have dræbt to mænd, hakket ligene i stykker og gemt legemsdelene i kælderen i hendes iskiosk i Wien.
Kvinden, som ifølge El País hedder Goidsargi Estíbaliz Carranza Zabala, blev anholdt i midten af juni i den italienske by Udine, efter at være flygtet fra det østrigske politi i en taxa. Legemsdelene var få dage før blevet fundet af håndværkere, som var i færd med at reparere nogle rør til et klimaanlæg, som tilhørte en naboforretning, hvorefter Carranza Zabala altså flygtede.
Den 32-årige kvinde har fortalt det italienske politi, at hun i 2008 skød sin tyske mand i ryggen, mens han sad ved sin computer, og i november sidste år sin østrigske kæreste, mens han sov. Hun har forklaret, at hun i begge tilfælde havde et raserianfald, da mændene havde mishandlet hende fysisk så vel som psykisk. I Italien anses tilståelse som gyldige beviser, mens østrigsk lovgivning er anderledes. Kvindens forsvarer arbejder i øjeblikket på at få hende udleveret til Østrig.

 


Ny marina og shoppingcenter på havnen i Málaga.

Muelle Uno Sea Shopping
Projektet kaldet ”Plan Especial del Puerto de Málaga” blev påbegyndt i august 2008, og i november åbnes dørene endelig til det over 56.000 m2 store shoppingcenter i Málagas havneområde. Muelle Uno Sea Shopping, som det hedder, kommer til at fungere som en udvidelse af byens berømte butiksstrøg, Calle Marqués de Larios. Forretningerne i det nye shoppingcenter bliver ikke gemt væk i en stor bygning, men kommer til at ligge, så hver butik får direkte indgang til kajen, hvor der også vil være restauranter samt kultur- og fritidstilbud. De 70 butikker, som får 14.000 m2 at boltre sig på, vil hovedsaglig sælge mode samt indretnings- og boligartikler. Yderst på molen opføres der restauranter under La Farola de Málaga med udsigt over havet og med byens smukke seværdigheder, som fx katedralen og Gibralfaro, som baggrund. De besøgende kan også se frem til et parkeringsområde med 1050 pladser.
Målet med projektet er at skabe let tilgængelige shopping- og underholdningsmuligheder i et naturligt miljø, og Muelle Uno er derfor placeret i bydelen La Malagueta, hvor også tyrefægterarenaen og byens største udbud af restauranter er at finde.

 

Marina San Andrés
Overfor Muelle Uno er planlægningen af en ny marina i fuld gang, og man forventer at have de sidste tilladelser i hus meget snart. Lystbådehavnen kommer til at hedde Marina San Andrés, og vil kunne tilbyde godt 600 bådpladser, hvoraf 140 er i tørdok. 15% af pladserne reserveres til skibe, der gæster havnen i kortere perioder. Marinaen måler godt 120.000 m2, og projektlederen, Marinas del Mediterráneo, regner med, at lystbådehavnen vil stå klar 24 måneder efter, at tilladelserne er i hus. Projektet er budgetteret til 24,4 mio. euros.

Marinaen består endvidere af
– 300 parkeringspladser
– Et maritimt center på 2.000 m2 og en sejlerskole.
– Forretningslokaler på 3.000 m2.

Palmeral de Sorpresas
I marts måned blev Palmeral de Sorpresas indviet – en lille, men vigtig del af projektet ”Plan Especial del Puerto de Málaga”. Det er en allé med ikke mindre 408 palmer og hundredvis af buske og blomster samt smukke fontæner. Palmeral de Sorpresas har også to bygninger til kulturelle formål og en mindre passagerterminal til brug for krydstogtskibe.

 

 

Fra 1. oktober skal man til ambassaden for at få nyt pas
Ambassaden i Madrid har meddelt, at nye danske pas fra den 1. oktober 2011 skal indeholde digitale fotos, fingeraftryk og underskrift. Dermed skabes der langt større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. I forvejen rummer de danske pas et digitalt fotografi af indehaveren. De nuværende pas er stadig gyldige indtil udløbsdatoen.
Beslutningen om indførelse af fingeraftryk i pas er en central beslutning i EU som led i bekæmpelsen af terrorisme, menneskehandel, menneskesmugling, ulovlig indvandring og anden grænseoverskridende kriminalitet. Med de nye biometriske pas sikres danske statsborgere muligheden for fortsat at kunne rejse til lande, der på sigt vil kræve den type pas ved indrejse.
Med de nye pas er man bedst muligt sikret mod, at uvedkommende stjæler ens identitet, samt at passet forfalskes.
De nye pas kræver særligt udstyr til håndteringen af fotos, fingeraftryk og underskrift. Ansøgningerne skal modtages og behandles af særligt bemyndigede medarbejdere, der vil få adgang til visse oplysninger i det centrale personregister, CPR.
Dette medvirker, at de fra 1. oktober 2011 kun vil være muligt at søge om pas i Spanien ved personlig henvendelse på ambassaden i Madrid. Danmarks konsulater vil fra denne dato ikke længere kunne modtage pasansøgninger.
Tilsvarende gælder allerede i dag for statsborgere fra visse andre EU-lande, der er bosat uden for deres hjemland. De må også rejse til Madrid eller til hjemlandet for at få et nyt pas.
Man kan altså stadig forny sit pas under et ophold i Danmark. Det kan ske i en hvilken som helst kommune. Man behøver ikke at være bosiddende i kommunen eller have nogen særlig tilknytning til den. Find den ønskede kommune på www.kommune.dk og ring på forhånd for åbningstider, tidsbestilling mv. Man bedes oplyse, at man er udenlandsdansker.
Til og med 30. september 2011 gælder de nuværende pasregler, som er beskrevet under Borgerservice på www.ambmadrid.um.dk. Det nye pas vil have den normale gyldighedsperiode på 2, 5 eller 10 år.
Konsulaterne kan fra 1. oktober 2011 stadig forlænge pas og udstede provisoriske pas.
En betingelse for forlængelse af et udløbet pas er, at det ikke er udløbet for mere end to år siden. Et pas kan kun forlænges én gang og for max. 12 måneder. Det anbefales, at man sikrer sig, at rejsemålets myndigheder godkender forlængede pas. Forlængede pas kan fx ikke anvendes ved indrejse uden visum til USA. Et provisorisk pas udstedes kun med gyldighed for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed og eventuelle regler i de lande, der gennemrejses, og ikke for mere end 12 måneder. Et provisorisk pas skal afleveres til politiet eller en dansk repræsentation efter benyttelsen. Rejse på et provisorisk pas kan evt. give problemer i forhold til udenlandske grænsekontrolmyndigheder. Det anbefales, at ansøgeren sikrer sig, at rejsemålets myndigheder godkender provisoriske pas.

 


Àngela de la Rosa Tanco (fotograferet af Claes Bech-Poulsen) ved en vinsmagning i København.

PR-ansvarlig på det spanske handelskontor i København modtager spansk gastronomipris
Àngela de la Rosa Tanco, som er født i byen Jerez de los Caballeros i Extremadura, har boet i Danmark i næsten 40 år, og arbejder som PR-ansvarlig på det spanske handelskontor på Vesterbrogade i København. Den diskrete stillingsbetegnelse til trods, har hun modtaget den spanske gastronomipris ”Victor de la Serna”, som er én blandt 14 priser, som hvert år uddeles af Real Academia de Gastronomía, en interesseorganisation med målsætning om at udbrede kendskabet til spansk gastronomi. Prisen er opkaldt efter den berømte journalist Victor de la Serna (1896-1958), der af mange betragtes som en af de mest indflydelsesrige spanske vineksperter, og prisen uddeles til personer, som har ydet det bedste arbejde med promotionen af spanske vine. Ángelas særlige engagement inden for spanske vine har resulteret i, at hun i dag er et særdeles respekteret medlem af Dansk Sommelier Forening (DSF).
Ángela de la Rosa har i løbet af sine mange år i Danmark haft tilknytning til hundredvis af spanske eksportører, som hun, med sine utallige lokale kontakter i Danmark, sin store entusiasme og sine mange initiativer, har ydet en uvurderlig hjælp.
Blandt spanske vinproducenter, der har været i forbindelse med Danmark og dermed Ángela de la Rosa, hersker der stærk enighed om, at hun, som repræsentant for ICEX, det spanske institut for udenrigshandel, med sit enorme kendskab inden for sit felt, er den absolut bedste, der er.
Blandt andre modtagere af interesseorganisationens priser var Elena Arzak fra restauranten Arzak i San Sabastián og Pepe Rodríguez Rey fra restauranten El Bohío i byen Illescas, som delte prisen for bedste kok. Josep Roca modtog prisen for bedste sommelier.

 

DR Symfoniorkester får spansk maestro
DR Symfoniorkester får ny dirigent, og det er selveste Rafael Frübeck, hvis kunstnernavn er Rafael Frübeck de Burgos. Han er Spaniens bedste dirigent og vandt i 2010 den internationale pris ’Conductor of the Year’, der er én af et utal af udnævnelser, som dirigenten, der altså godt nok kommer fra Burgos, har modtaget for sine mange koncerter.
Siden 2004 har han været chefdirigent for Dresden Filharmonikere.
Han har tidligere dirigeret det danske symfoniorkester, senest i oktober, hvor han i to uger stod på podiet under opførelsen af Manuel de Fallas’ La Vida Breve.
Han overtager posten efter Thomas Dausgaard, der i aften dirigerer sin sidste koncert med symfoniorkestret.
DR fortæller La Danesa, at Rafael Frübeck først bliver chefdirigent fra september 2012, men at han den kommende sæson vil dirigere flere opførelser.

 


Marokkaner blev taget på fersk gerning med den kniv, som han nu er anklaget for at have brugt til at myrde den unge svenske kvinde her på Hostal El Cid.

Fire tiltaler mod formodet drabsmand

Den 30-årige marokkaner Abselam B.C., der formodes at stå bag drabet på den unge svenske kvinde Sandra Carlsson den 19. juni på Hostal El Cid i Fuengirola, er tiltalt for mord, mordforsøg på den afdødes veninde, seksuelle overgreb og røveri.
Den tiltalte boede på det samme pensionat, og politiet mener, at han kan have mødt kvinderne ude i byen, hvorefter han omkring kl. 03.30 var trængt ind på deres værelse for at voldtage dem. Da de gjorde modstand, angreb han dem med en kniv, hvorved den ene døde. Senere hørte pensionatets receptionist den anden kvindes skrig, og han løb op på værelset. Her mødte han den overlevende, som blødte voldsomt, samt marokkaneren, der havde en kniv i hånden. Den formodede drabsmand flygtede ned ad trapperne, hvor han dog blev fanget af en ung politibetjent fra Marbella, der holdt ferie i på pensionatet i Fuengirola og som også var blevet vækket af skrigene. Han tilbageholdt den formodede drabsmand, indtil betjente fra Policía Nacional i Fuengirola nåede frem.
Tilbage på værelset fandt man den dræbte kvinde. Hun havde fået flere knivstik, bl.a. et dybt stik i halsen.
De to var taget på ferie i Fuengirola for at fejre overståede eksamener.
Marokkaneren sidder nu varetægtsfængslet i Alhaurín de la Torre.

 

Spanien ikke tilfreds med agurkekompensation
EU godkendte i juni landbrugskommissær Dacian Ciolos forslag om en kompensation på 210 millioner euro til de landmænd, som er mest berørt af sagen om agurkerne, der fejlagtigt blev gjort til syndebuk for udbredelsen af E. colibakterien.
Beløbet steg fra 150 millioner euro, efter protester fra Spanien og andre lande. Alligevel vil kompensationen kun dække omkring halvdelen af producenternes tab. Samtidig har Spanien, det mest berørte land, trukket det korte strå, da kompensationen ikke kun dækker agurker, men også en række andre grønsager, ligesom den fordeles i forhold til salgspriser i årene 2007 – 2010, hvilket var dårlige år i Spanien.
Spanien har sammen med bl.a. Frankrig indleveret en officiel klage, hvori man kræver en kompensation på 90 – 100 procent af tabene.
La Danesa har talt med danske Hans Henrik Kampmann, som med sit hovedvirke i Spaniens vigtigste grøntsags-provins, Almería, er herboende dansk ekspert, der befinder sig midt i agurke-orkanens øje. Han forklarer bl.a., at man alene i Almería taler om tab i størrelsesordenen 200 millioner euro.
”Lastbilerne er kommet fyldte tilbage fra Nordeuropa, og produkterne skal destrueres.
Langtidsvirkningerne kan få enorme konsekvenser. Det vil tage lang tid at få rettet op på det hele igen,” siger han.

 


Fuengirolas Esperanza Oña taget i ed – for sjette gang.

Efter kommunalvalget
Den 11. juni blev landets 8.116 borgmestre taget i ed, og de nye kommunalråd er nu på plads. I Málaga-provinsen regeres flertallet af kommunerne de næste fire år af Partido Popular. I 26 kommuner har partiet majoritet, mens det i otte andre er med i et koalitionsstyre. I Andalusien er 272 byråd blå, mens det efter valget i 2007 kun var tilfældet i 130 kommuner.
Flere kommuner var efter indsættelsen hurtige til at meddele, at de indfører forskellige spareplaner, for at mindske den gæld, de lider med, og ellers rydde op i regnskaberne. Her er nogle eksempler.

Marbella:
Ángeles Muñoz (PP) vil spare 2,5 millioner euro på det årlige budget. 1,5 millioner skal spares på pensioner til funktionærer, godt 400.000 ved at reducere antallet af fuldt betalte rådgivere med 50 procent, mens det resterende beløb bl.a. skal spares ved at ansætte færre sæsonarbejdere. Derudover vil man spare på elregningen, der ellers hvert år løber op i tre millioner euro. For at hjælpe de erhvervsdrivende, fastfryses de skatter og afgifter, der betales til kommunen.

Fuengirola:
Esperanza Oña (PP) samt byrådsmedlemmerne José Sánchez og Ana Mata vil ikke modtage løn for deres arbejde i kommunen. Førstnævnte får allerede løn som talsperson for Partido Popular i Junta de Andalucía, mens de to andre også er beskæftiget ved hhv. Diputación Provincial og Mancomunidad de Municipios.

Benalmádena:
Javier Carnero (PSOE) har flere ansvarsområder. Bl.a. er han nu selv ansvarlig for udlændingeafdelingen.

Estepona:
José María García Urbano (PP) har meddelt, at medlemmer af oppositionen ikke længere vil modtage de 14 årlige lønninger á 1.500 euro, som de hidtil har fået, og at han heller ikke selv vil modtage en fast løn, men kun blive betalt for at deltage i møder i kommunen.

Mijas:

Det har vist sig, at omkring 1.200 leverandører har et økonomisk mellemværende på i alt 500.000 euro hos kommunen. Byrådet anser, at selv om der er tale om små beløb, drejer det sig om mange firmaer, som har brug for pengene, og derfor vil de blive betalt før den 31. juli. Pengene skal findes blandt dem, som skylder kommunen penge, ligesom man bl.a. vil spare på kommunens ”selvpromovering”.
Derudover skylder kommunen penge til 200 større firmaer, heriblandt banker, og disse udeståender løber op i 29 millioner euro. Byrådets intention er at komme til enighed med dem om en afdragsordning, hvormed alt kan blive betalt indenfor de næste fire år.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa