Kilometersystemet: Et udgangspunkt for det spanske vejnet

Kilometersystemet: Et udgangspunkt for det spanske vejnet

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Foran Madrid-regionens hovedsæde i det gamle posthus på pladsen Puerta del Sol i hovedstadens centrum ligger en sten med Km 0 indgraveret. Stenen symboliserer, at kilometersystem for Spaniens landeveje udgår herfra. Det er et radialt system, hvormed landets færdselsårer traditionelt er målt op.

Stenen blev fornyet i 2009, samtidig med en større renovation af Puerta del Sol. Den tidligere var godt trampet ned af de mange besøgende på pladsen, hvor den have lagt siden 1950. Den nye er en eksakt kopi af den gamle og forestiller et kort over den iberiske halvø og det sydlige Frankrig, og indgraveret er ligeledes ordene Origen de las carreteras radiales samt byens vartegn og vejingeniørernes skjold.

Ens afstande i riget
Opmåling af landevejene ud fra et bestemt punkt er et system, der også anvendes på alle andre landeveje, hvormed samtlige punkter har en afstand målt til et bestemt udgangspunkt, som det også er kendt fra landevejen langs Costa del Sol, den tidligere N-340 nu A-7, som måles mellem Cádiz og Málaga.
Det samme har været kutyme i enkelte byer, hvor posthuset ofte har været dette udgangspunkt. Madrid-regionens bygning på Puerta del Sol var således tidligere byens posthus. Madrid har været hovedstad siden det 16. århundrede, da Felipe II regerede, og han ønskede sig en ny hovedstad, som skulle ligge i landets geografiske midtpunkt. Dermed havde han lige store afstande til alle rigets byer og havne.
Under Felipe V, i det 18. århundrede, byggedes seks hovedlandeveje med udgangspunkt i Madrid og med et kilometersystem som markerede afstanden mellem disse punkter og hovedstaden. Udgangspunktet var Puerta del Sol. I 1950 blev den første sten lagt her.
I Carlos III’s tid fik landevejene så også numre. Inden nummeret stod et N for Nacional, som på den tid var efterfulgt af romertal.

Midtpunkter andetsteds
I 1978 blev det dog beregnet, at Madrids geografiske midtpunkt faktisk befinder sig bag Prado-museet, mens andre mener, det ligger, hvor gaderne Goya og Serrano mødes. Landets centrum skulle derimod ligge ved Cerro de los Ángeles, cirka 10 kilometer syd for Madrid.
Puerta del Sol var oprindelig én af portene i bymuren, der omgav Madrid fra det 12. århundrede og frem til det 15. århundrede, hvor byen begyndte at vokse uden for murene. Pladsen blev kaldt solens dør, da man gennem den kunne se solen stå op i øst.


Alle veje fører til 0
Også i andre lande er afstandene målt ud fra et midtpunkt, eller kilometer 0.
Systemet blev som så meget andet udtænkt af de gamle romere. Den mest kendte 0-kilometersten er da også Milliarium Aureum (Gyldne Milepæl), opført under Cesar Augustus’ tid, hvorfra samtlige veje i Romerriget blev målt og hvorfra udtrykket ‘Alle veje fører til Rom’ skulle stamme.
I 300-tallet indførtes et tilsvarende system i Byzans og her måltes kilometrene eller milene til et monument sten kaldet Milon i Nova Roma, det senere Konstantinopel og siden 1453 Istanbul. Dele af monumentet blev fundet i 1960’erne midt i byen.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa