Følgerne af årtiers vådeste vinter

Følgerne af årtiers vådeste vinter

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Andalusien tørstede, som det meste af Spanien, størstedelen af sidste år efter regn, men i december og januar stod skybruddene nærmest i kø, hvilket ikke kun førte til overfyldte vandreservoirer og floder, men også skader på huse, veje og biler. Og nogle grimme forskrækkelser.

José Morales Sierra var den 7. januar på vej fra Fuengirola til Alhaurín, hvor han skulle udføre et håndværkerarbejde i et hus tæt på Lauro Golf. Det nåede han dog ikke den formiddag.
”En kollega og jeg kørte mod Alhaurín ved 10-tiden. Vi kørte ad vejen mod lufthavnen, hvor man ved IKEA skal igennem Churriana-krydset for at komme op på vejen mod Alhaurín. Da vi skulle under N-340 var der dog faldet så meget regn, at vejen nærmest var som en flod, og jeg måtte stoppe”, fortæller José. Han og kollegaen var ikke de eneste, der stoppede. Foran dem holdt flere biler, og snart var der også kø bag dem.
”En lastvogn kom imod os, og den var nærmest som et skib og skabte en hel bølge. Den fik min bil til at flyde, som var det en båd. Det var en meget mærkelig fornemmelse”, fortsætter håndværkeren.
På et tidspunkt besluttede de sig for at forlade bilen for at se, om der var nogen af de andre bilister, der havde brug for hjælp. ”Foran os var der en familie med et lille barn, moderen og en ældre dame, og dem hjalp vi med at komme ud af bilen og op på et tørt område”, siger José.
Skybruddet – en rigtig gota fría – varede i tyve minutter, men alligevel sad bilerne fastlåste i tre timer, før kranvogne endelig kunne komme frem.

Ikke nogen hjælp
José så i mellemtiden både Policía Local og Policía Nacional køre forbi. ”De kørte i store firehjulstrækkere og kunne godt være stoppet. Men det gjorde ingen af dem” fortæller han en smule rystet og fortsætter: ”Der var ingen, som kunne redde bilerne, men der kunne jo være mennesker, som havde brug for hjælp, hvilket da også var tilfældet.”

Hvad gør man klogest?
José er ikke i tvivl om, hvad man bør gøre i en sådan situation. ”Vi forlod bilen, da det føltes mest sikkert. Er man ikke sikker på, hvorvidt vandet kan føre bilen med sig, er det mest fornuftigt bare at komme ud”, understreger han.
Josés kompagnon, Jesper Hansen, befandt sig samme morgen i Torreblanca, hvor regnen var lige så voldsom. Han kørte dog i en varevogn og følte sig derfor rimelig sikker. Han nikker enigt, mens José beretter, men husker alligevel, da en dansk kvinde i 2007 druknede på Mallorca, netop fordi hun, efter at have forladt sin bil, selv blev taget med af strømmen.
”Man bør vel bedømme den enkelte situation”, siger han.
Jesper mener desuden, at myndighederne bør advare bilister om de områder, der hurtigst bliver oversvømmet. ”Det gør man bl.a. ved Marsklandet på den jyske vestkyst. Ved udløbet af Varde Å er der f.eks. skilte til advarsel og vejene lukkes, hvis vandstanden er for høj. Det kunne man gøre ved Churriana-krydset og også andre steder som ved Aquapark og McDonald’s i Fuengirola, hvor myndighederne godt ved, at det går galt, når det regner så voldsomt.”

Fulde vandreservoirer
Sådanne advarselsmekanismer kunne måske have sparet ikke kun José, men også en del andre mennesker for ubehagelige oplevelser, da Andalusien oplevede den mest regnfulde december måned i 60 år og en lige så våd januar.
Den andalusiske lokalregering anslår, at der er sket skader for omkring 100 millioner euro, men ellers har den megen regn fyldt vandreservoirerne, der samme tid sidste år var på 35,11 procent af kapaciteten. Reservoiret La Concepción i Marbella, der forsyner store dele af Costa del Sol, måtte ligefrem lede vand ud i havet.
Vandforsyningen skulle nu være sikret mindst et år frem i tiden.


Af la danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa