Det danske magasin i Spanien
2025 – Et nyt år fuld af muligheder

Vi er lige trådt ind i det nye år og mange venter spændt på, hvad fremtiden og det nyfødte år bringer os.

Så kaotisk verden ser ud lige nu, er det umuligt at forudsige tingene. En læreproces i denne forvirrede tid er at leve i nuet og tage tiden og dagene i modgang og medgang, som de kommer.

Vi må holde os centrede og stole på os selv og vide, hvad vi står for, uden at tro på diverse mediers holdninger, der fortæller os den evige ”sandhed.”

Når du tror på dig selv og spreder din livsglæde og tro ”smitter” du andre, der så også finder deres vej og også således spredes forhåbning og glæde ud i verden.

Lad et nytårsforsæt være gode kostvaner

Uddannet og arbejdet som sygeplejerske, sundhedsplejerske, biopat m.m. i mange år har jeg set, at hvad og hvordan vi spiser, påvirker vores fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed og spiller en stor rolle i vores adfærd, opførsel og sindstilstand. Sundhed og trivsel er et emne, der ligger mig stærkt på sinde i mit arbejde med mange mennesker. Jeg prioriterer selv min kost højt, og synes at mange, i stedet for at kigge på kvaliteten af maden, går efter de billigste tilbud.  Tænk på at alt, hvad vi spiser af mad og stimulanser, påvirker hele kropskemien og dermed også vores psyke.

Hverdagens jag og stress hører ikke til ved bordet.

Den måde vi spiser, påvirker os på alle måder. Vi bør spise en veltillavet mad af god kvalitet i rolige omgivelser, i stedet for en hurtig fast food.  Der er så mange trusler i dag mod vores helbred, og vi kan beskytte os meget ved at spise sunde madvarer.

Når du spiser en veltillavet mad i rolige omgivelser, føler du dig mæt og veltilpas, hvorimod når du spiser fast food, føler du dig bare fyldt. Vi fylder maven med fast food uden at tænke over konsekvenserne. Fastfood er ofte bestående af store mængder fedt og salt så risikoen øges for sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme. Undgå ligeledes at købe usunde snacks.

Pas på med sukkeret

Det, vi spiser masser af, og for nogle mennesker er tilvænnende, er sukkeret.  Hvidt sukker er vanedannende og skader kroppen.  Hvis du spiser meget sukker, kommer du let i mangel af forskellige B vitaminer samt en del mineraler bl.a. krom og zink. Ved at begrænse dit indtag af sukker, har du lettere en god tarmflora og blodsukkerbalance og du nedsætter risikoen for hjerte-kar sygdomme. Føler du dig sukkerafhængighed og ønsker at nedsætte dit sukkerforbrug, kan det være en ide at undlade sukkeret totalt et par uger. Det mindsker sukkertrangen. Men pas på ikke at blive afhængig igen.

Hold dig fra kunstige sødemidler. Har du brug for sukker, kan du evt. bruge stevia og/eller honning.

Hold dig ligeledes fra det hvide brød, wienerbrød, slik, sodavand og lignende.

Du kan bestemme dig for at skifte sukkeret ud med friske frugter, der i stedet indeholder mange sunde og helbredende egenskaber. Andre alternativer til den usunde sukker er f.eks. valnødder, mandler, nødder, usvovlede rosiner, citroner, kanel.

Honning diskuteres en del, fordi indholdet af sukker er højt. Selv tror jeg, og som jeg også har læst mange steder, at honning i passende mængder er sundt. Lad dosis være på maksimum 1 spiseske daglig. Undersøgelser har vist, at honning har flere gode virkninger. Bl.a. virker den antiinflammatorisk, mindsker smerter, irritation og siges at forbedre hukommelsen.

Det er vigtigt ikke at overspise

Tyg maden grundigt. Spis langsomt og med mådehold og årvågenhed og lad måltiderne overvejende bestå af frugt og grønsager. Brug gode fuldkornsprodukter og begræns forbruget af rødt kød. Spis i stedet mager fisk og fjerkræ som proteinkilder. Brug en god olivenolie til madlavningen.

Vær opmærksom på, hvad du drikker

Vælg at drikke vand til måltiderne. Jeg tilråder ikke at drikke vand under måltidet, da jeg oplever, at man ofte spiser og så skyller maden ned med vand.  Det er vigtigt først at tygge maden godt. Derefter skal vandet drikkes. Det er en god vane dagen igennem at drikke 6 glas vand. Undgå sukkerholdige drikkevarer, også dem der et tilsat sukkerlignende midler.  Undgå alkohol eller drik meget sparsom af en god kvalitet. Mens du spiser så stop op en gang imellem og vær taknemmelig for, at netop du kan spise den mad, du ønsker.

For mange år siden læste jeg en bog, hvor forfatteren skrev at vores holdning overfor ernæring er meget vigtigere, end hvad vi spiser, eller hvor meget vi spiser.

Vinterdepression og kostens rolle

Mange lider under vinterens mørke og kulde af depression med nedtrykthed, manglende energi, træthed lyst og interesse. Du kan hjælpe dig selv et langt stykke af vejen med gode spisevaner for at undgå vinterdepression.

Du bør være opmærksom på din kost. Nogle af de midler der er anbefales, er nødder, æg, kød og fisk, grønsager, frugt, pasta, ris avokado og olivenolie.

At spise en banan kan få dig i godt humør. Banan indeholder aminosyren tryptofan og B6. Tryptofan hjælper til dannelse af lykkehormonet serotonin. På grund af tryptofanet kan bananer hjælpe mod søvnforstyrrelser og dæmpe angst og lindre en depression.

Gurkemeje som også kaldes curcumin er god mod en vinterdepression. Den kan være rigtig god at tage her ved vintertide, da den også hjælper ved influenza og forkølelse og bihuleproblemer.

Supplerende gode vaner

Sørg for at komme ud mindst en time hver dag også når det er efterår eller vinter.

Det kan måske også hjælpe vinterhumøret med en behandling med lys, hvor man sidder ca. ½ time hver dag foran en særlig lampe, der udstråler kunstigt dagslys.

Vær opmærksom på at sove tilstrækkeligt. Søvnen er vigtig, og kan betragtes som både ven og velgører, der er vigtig for humøret.  Ved vores nuværende levemåde negligeres søvnbehovet ofte.

Sørg for gode kosttilskud i vinteren

Omnimin indeholder alle de nyttige vitaminer og mineraler og er meget let optagelige. Sørg for at tage vitaminerne lige efter din mad.

Vitamin B kompleks er vigtige, de hjælper hele kroppen, nervesystemet, og er med til at give dig energi og påvirke dit humør. Når vi bliver ældre, mister vores krop evnen til at optage og danne visse vitaminer, selvom din krop stadig har behov for dem og her er B12 en af de vigtigste. Er du over 50 år så tag en B12 som sugetablet, hvor den optages lettest. Føler du dig mere træt end du plejer, kan det være mangel på B12. Ligeledes kan mangel på B12 give dig balanceproblemer samt hukommelse og koncentrationsbesvær. Føler du dig trættere end normalt, kan du evt. også tage lidt ekstra B6 der mindsker træthed og følelsen af at være udmattet.

C vitaminer har mange funktioner i kroppen. Medvirker til dannelse af knogler, tænder og bindevæv og hjælper huden til at bevare sin elasticitet. Det forbedrer modstandskraften mod infektioner. Det er et essentielt vitamin for immunforsvaret. Derfor kan C vitaminmangel øge din modtagelighed for sygdom.

D vitaminer. Her i denne mørke vintertid anbefaler jeg et dagligt tilskud af D vitaminer. Vitaminet er essentielt for flere af kroppens funktioner. Mangler du D vitaminer, kan du lide af muskelkramper, træthed og ledsmerter samt risiko for knoglebrud.

Fiskeolie. Sørg for en god fiskeolie. Tager du nogle former for blodfortyndende medicin så tal først med din læge.

Selen og Zink. Husk også et tilskud af selen og zink, der bidrager til immunforsvarets normale funktion.

Magnesium kan være et godt tilskud om aftenen, da det giver ro til ofte stressede muskler. Mangler du magnesium, kan det være svært at koncentrere dig, ligesom du også ofte mangler appetit. Du kan også opleve små kramper i kroppen.

Det kan være godt at tage dine vitaminer om morgenen. Vent dog lige til du har drukket din morgenkaffe, fordi koffeinet i kaffen kan hæmme optagelse af vitaminer og mineraler.

Q10 er et enzym kroppen selv danner. Den hjælper cellerne med at producere energi og fungerer samtidig som en antioxidant. Den findes mest i hjerte, lever, nyrer og bugspytkirtlen. Det er et co-enzym som indgår i cellernes mitokondrier.

Mangles Q10 kniber det med energi til hjertets arbejde. Det findes i hele kroppen, men mest i hjerte, lever, nyrer og bugspytkirtel. Q10 indgår i mange videnskabelige undersøgelser. Det er Q10 fra Pharma Nord der bliver brugt til undersøgelser. Ved at give Selen og Q10 samtidig er det påvist at inflammation i kroppens væv reduceres. Undersøgelser har vist, at livskvalitet og hjertefunktionen bliver bedre.

PQQ (pyrroloquinolin-quinon) er en kraftig antioxidant, der hjælper kroppen med at beskytte mod frie radikaler. Forbedre hukommelsen, og styrker immunforsvaret, samt forbedre humøret og medvirker til forebyggelse af hjertekarsygdomme. PQQ påvirker energiproduktionen og bidrager til øget energi og vitalitet. Den spiller en rolle i dannelsen af nye mitokondrier, der er cellernes energiproducerende organeller. Ældre mennesker, der ønsker at forsinke aldringsprocessen, kan have gavn af PQQ.

En helhedsorienteret tilgang

At kombinere sunde spisevaner, fysisk aktivitet og små daglige pauser til taknemmelighed kan gøre vinteren lettere at komme igennem. Hvis det er muligt, kan et afbræk fra vinterkulden med en tur til et solrigt sted også have en positiv effekt. Når du kommer hjem, kan du glæde dig til, at foråret snart banker på døren.

Du ønskes et rigtig godt og sundt nytår!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.