Det danske magasin i Spanien

alt

Skriv på telefonen, hvem der skal kontaktes i tilfælde af en ulykke
Indenrigsministeriet og Røde Kors opfordrer nu alle til at informere dem om, hvem der skal ringes til, hvis man skulle komme ud for en ulykke.
Man bedes taste Aa, der står for Avisar a, efterfulgt af vedkommendes navn i mobiltelefonens telefonbog, og det vil dermed fortælle myndighederne, hvem man ønsker, de skal ringe til.
”Det er meget enkelt og utroligt effektivt,” udtaler indenrigsminister Rubalcaba, der håber, at alle vil tage ideen til sig.

En tyr får det sidste ord i Pamplona
Hvert år udsættes tyre for rædsel, når en ny flok hver morgen fra den 6. til den 13. juli sendes gennem Pamplonas gader under San Fermin. Undervejs falder de, forsøger at stange de mange løbere, der vover sig som eksperimentelle tyrefægtere, men uanset udfaldet, bliver de alligevel slået ihjel under aftenens tyrefægtning.
Den 10. juli gik det dog ud over den 27-årig David Jimeno fra Alcalá de Henares (Madrid), som blev stanget ihjel af én af tyrene. Dyret stangede ham ved nøglebenet, hvor hornet gik gennem en hovedpulsåre og ind i den ene lunge. Han blev straks transporteret til Hospital Navarra, hvor han blev indlagt ”med puls”, som man omtaler det på disse kanter, men døde senere på operationsbordet.
Tyren, der hed Capuchino pga. sin lysebrune farve, og som kom fra tyreopdrætteren Jandilla, var dog den første af seks tyre til at møde tyrefægteren under aftenens tyrefægtning.
15 personer er omkommet under tyreløbene siden 1922, David Jimeno er den første siden 2003.
Veteranløbere er kede af, at San Fermin er blevet et stort trækplaster for folk fra hele landet samt udlændinge, der vil opleve tyreløbene, som Hemingway var med til at gøre så berømte. De mener, at selv forfatteren ville vende sig i graven, hvis han så, hvad den århundreder år gamle tradition er blevet til.

Hjemmehjælp i ledtog med tyvene
En hjemmehjælper blev i midten af juli anholdt for at have hjulpet tre tyve med at plyndre sin arbejdsgivers hjem i Málaga.
Den 22-årige kvinde havde først påstået, at hun var offer for indbruddet. Ejeren af huset fandt da også kvinden bundet på hænder og fødder og med et slag i nakken, da hun kom hjem.
Kvinden indrømmede senere, at hun havde givet tyvene adgang til huset.

Kvinde dør tre år efter at have født tvillinger som 67-årig
Carmen Bousada, kvinden fra Barcelona, der blev verdens ældste førstegangsfødende, da hun for knapt tre år siden fødte tvillinger.
Hun var blevet kunstig befrugtet på en klinik i Los Angeles, hvor man på trods af en regel om ikke at inseminere kvinder ældre end 55 år, aldrig havde spurgt om hendes alder.
Det havde altid været hendes ønske at få børn, men eftersom hun skulle passe sin egen mor, der levede til hun var 101, blev det udsat, indtil hun var 67.

Ny metrostation på km 0
En ny togstation er indviet på Madrids Puerta del Sol, der ikke blot er centrum i hovedstaden, men km 0, hvorfra kilometerantallet udgår i hele landet.
Stationen, kaldet Sol, havde været under ombygning i seks år og skulle have været færdig for to år siden. Grunden til forsinkelsen var, at man under udgravningerne fandt rester af en tidligere kirke, Buen Soceso, og arkæologer beordrede arbejdet stoppet, indtil de kunne undersøge, hvad der skulle vise sig at være rester af kirkens mur. Man har indrettet et lille museum i metroen, hvor disse rester kan ses.
Arbejdet har kostet 570 millioner euro.
For rejsende fra Málaga til Atocha-stationen, AVE’ens endestation, betyder det, at turen ind til centrum nu kun tager tre minutter.

Doñana tørrer ud
Naturparken Doñana er i fare for at tørre ud. Øget vanding af afgrøderne i de områder, der støder op til naturparken, er med til at dræne undergrunden for vand. Området modtager kun 20 procent at det vand, der er brug for, for at opretholde status quo.
Verdensnaturfonden WWF har advaret de spanske myndigheder om, at der skal afsættes mindst 200 kubikhektometer vand om året for at sikre naturparkens beståen.
Greenpeace mener ligefrem, at der er ved at ske en ”afrikanisering” af Spanien. I følge organisationen er Spanien et af de lande, der er mest udsat for klimaforandringer i hele i EU. Mens gennemsnitstemperaturerne i resten af Europa i løbet af de seneste 100 år er steget med 0,95 grader, er den i Spanien steget med 1,5 grader. Det er mere end dobbelt så meget som på verdensplan.
Også stigningen i verdenshavene rammer Spanien mere end andre steder i Europa. Ved visse kyster er vandstanden allerede steget betydeligt. Det gælder for Cantabien og for de Kanariske Øer, hvor vandstanden i den seneste tid stiger med to – tre millimeter om året.

Salg af biler går op
Salget af biler gik i juni op med 40 procent i forhold til maj i Málaga-provinsen, takket være statens støtteplan, Plan Prever.
Med denne plan får man støtte på op til 2.000 euro, og det resulterede i at bilforhandlerne solgte i alt 2.485 nye biler i løbet af en enkelt måned. Selvom der stadig blev solgt 41,8 procent færre biler end i juni sidste år, og flere kunder havde udskudt køb af bil i forventningen om den nye tilskudsordning, har det større salg skabt en vis optimisme hos bilforhandlere- og fabrikanter efter halvandet år med konstant faldende salgstal.
De mest populære mærker var Peugeot, VW og Seat.
I Andalusien indregistreres i alt 12.435 nye biler, i hele landet 96.706.

Ferieindustrien genererer 10.260.000.000 euro i Andalusien
På trods af nedgang i antallet af besøgende, og selvom rejsearrangører og myndigheder forsøger at satse på nye tiltag som bl.a. golfferie og rural turisme, er det stadigvæk sol og strand, der tiltrækker de fleste turister, viser nye tal fra den andalusiske lokalregerings turistråd.
60 procent af alle overnatninger på regionens hoteller er gæster, som vælger at tage hertil for at dase, altså nyde sol og strand. Denne procentsats betyder i 2009 et forventet besøgstal på 15,5 millioner personer og en anslået indtægt på 10,260 millioner euro, hvormed turismen er regionens vigtigste industri.
Dette tal inkluderer de ikke så positive forventninger til denne sommersæson, hvor hotellerne forbereder sig på en nedgang på 12 procent i overnatninger i forhold til sidste sommer. Værst ser det ud på det vigtigste marked, det britiske, som lider under, at pundet stadig står lavt i forhold til euroen, og det tyske, hvis hjemlands bruttonationalprodukt er for nedadgående.

Spanien falder bagud
Også på landsplan lider turistindustrien. Ifølge World Economic Forum er Spanien faldet en plads på listen over verdens foretrukne rejsemål.
Landet ligger nu på en sjetteplads, overgået af Schweiz, Østrig, Tyskland, Frankrig (op fra en 10.- til en fjerdeplads) og Canada.
Årsagen, mener organisationen, er forholdsvist høje priser og manglende sikkerhed. Man roser dog landets kulturelle udbud.

40 procent af alle skatteydere deklarerer 857 euro om måneden
Da tidsfristen for at indlevere selvangivelsen for 2008 udløb den 30. juni, havde 40 procent af landets skatteydere erklæret, at de det forgangne år kun tjente gennemsnitligt 857 euro om året.
7,2 millioner ud af de 18,7 millioner personer, som valgte at indlevere selvangivelse for 2008, opgav, at de i 2008 tjente mindre end 12.000 euro.

Skattevæsnet jagter sorte udlejningsejendomme
Skattevæsnet vil nu kulegrave det sorte marked for udlejningsejendomme på Costa del Sol.
Den andalusiske lokalregering har barslet et dekret, som skal føre til øget kontrol med udlejningsboliger.
Hotelbranchen går årligt glip af to millioner overnatninger, fordi de besøgende i stedet indlogerer sig i private boliger. I følge dagbladet La Opinion var der sidste år 494.000 rejsende, som undslap de officielle statistikker. Omkring 90 procent af indtægterne fra private udlejningsboliger bliver ikke oplyst til skattevæsnet.

Stadig godt at være offentligt ansat
Det er stadigvæk rigtig godt at være ansat indenfor det offentlige.
Ud over at have et sikkert job med faste arbejdstider, er lønnen god.
Gennemsnitsindtægten for de godt 6.400 offentligt ansatte i Málaga kommune er på 44.551 euro om året. Det er dobbelt så meget landsgennemsnittet, der er på 21.900 euro.
I den høje ende af lønskalaen sidder fem ansatte indenfor det kommunale energiudvalg. De har hver en årlig indtægt på godt 60.000 euro. Derefter følger IT-afdelingen med 125 ansatte og en løn på 58.000 euro.
I den modsatte ende af skalaen er beskæftigelsesudvalgene. Her ligger lønnen på 17.700 euro om året.
For resten af de 3.000 ansatte er indkomsten på gennemsnitlig 47.000 euro.

Gider ikke gå
Spanierne gider ikke gå, cykle eller tage bussen. De vil helst køre – også selv om det drejer sig om få hundrede meter.
En rundspørge blandt 700 personer i Málaga viser at 63 procent bruger bilen hver dag. Det er 7 procent flere end landsgennemsnittet.
Bare 10 procent siger, at de kun tager bilen, når det er absolut nødvendigt.
5 procent af de adspurgte erkender, at de også tager bilen, selv om de skal køre mindre end en kilometer.

Støjværn i Maro
Beboerne langs landevej N-340 i Maro i Nerja vil snart kunne sove roligt om natten.
Efter syv år med gener fra trafikken på landevejen, er der nu ved at blive opsat støjværn langs vejkanten.

Ingen plads til beslaglagt kunst
Den andalusiske forvaltning har slet ikke plads til at opbevare de 1.217 kunstværker, der er blevet beslaglagt i forbindelse med optrævlingen af den såkaldte Malaya-sag i Marbella.
Sagen handler om mange års korruption i kommunalbestyrelsen i Marbella.
Kunstværkerne er fundet hos den forhenværende formand for teknisk udvalg, Juan Antonio Roca, som har været varetægtsfængslet i sagen i tre år. Han menes at være én af bagmændene bag den omfattende korruption, der fandt sted i Marbella i 1990´erne.
Det er retten i Marbella, der har anbefalet, at værkerne blev samlet og opbevaret forsvarligt, mens retssagen står på. Men efter at have forhørt sig hos museumsledelsen, står det klart, at myndighederne slet ikke råder over et passende sted.
I et svar fra museumsledelsen fremgår det, at museerne i forvejen er overbelastede og ikke kan tilbyde den nødvendige beskyttelse og sikkerhed.

Nye afsløringer i Estepona
En beslutning om at løfte sløret for en del af indholdet i sagen om korruption i den tidligere kommunalbestyrelse i Estepona, har kastet nyt lys over den såkaldte Astapa-sag.
Det er nemlig kommet frem, at det var Esteponas nuværende borgmester, David Valadez, og en anden lokalpolitiker, der for tre år siden anmeldte den daværende borgmester Antonio Barrientos for bedrageri.
63 personer blev sigtet i sagen, hvoraf fem kom i fængsel.
Ifølge de nye oplysninger rådede kommunen over tre konti: En A, B og C konto. A-kontoen blev brugt over for skattevæsnet, mens de øvrige to vedrørte returkommissioner og sorte penge.
Valadez har udtalt, at han intet havde at frygte, men at afsløringerne kunne få omfattende konsekvenser. Borgmesteren har dog fortalt, at han har modtaget flere trusler på livet.
Han har nu fået endnu en livvagt.

Fald i antallet af boliglån
Ifølge statistisk institut faldt det samlede antal boliglån fra april 2008 til april 2009 faldet med 42 procent.
Det er betydeligt mere end måneden før, hvor nedgangen var på 25,5 procent.
Det er den største nedgang i antallet af boliglån siden 2001.

Topspion træder tilbage
Direktøren for Spaniens efterretningstjeneste CNI, Alberto Saiz, der af dagbladet El Mundo var anklaget for at have rejst på jagt- og fisketure for offentlige midler, besluttede den 2. juli at trække sig tilbage.
Hans Bond-agtige jagtture skulle være gået til Mali, Senegal og Mexico. I Afrika jagtede han efter et afrikansk vildsvin, som bedst jagtes om natten, og CNI’s ansatte i de to lande skulle være trætte af at agere jagtkammerat med chefen. Derudover skulle han have reformeret sit eget hjem for mindst 300.000 euro fra CNI’s kasse, have købt en kæmpe BMW samt en VW Touareg til brug for jagtture her i Spanien.
Chefspionen satte derefter i gang med at undersøge, hvem blandt hans undersåtter der informerede El Mundo om hans affærer, hvilket bl.a. skulle være sket ved hjælp af løgnedetektorer. Senere måtte han stå skoleret over for kongressen.
Officielt har han trådt tilbage for ikke at skade regeringens og landets omdømme.
Ny generaldirektør for CNI er tidligere general i forsvaret Felix Sanz Roldán.

Baby til Spaniens første offer for influenza A også afgået ved døden
Det var en 20-årig kvinde, som var gravid i 28. uge, der den 1. juli blev det første offer for Influenza A i Spanien. Dagen inden hun døde, havde lægerne på Hospital Gregorio Marañóni Madrid foretaget kejsersnit for at redde barnet.
Den lille dreng, kaldet Rayan, var ikke blevet smittet af influenzaen, men han døde alligevel den 13. juli.
Foreløbige undersøgelser peger på, at drengen, som lå i kuvøse pga. den for tidlige fødsel, døde da en sygeplejerske gav ham mælk intravenøst i stedet for via en sonde.
Faderen har sagsøgt hospitalet. En menneskelig fejl, beklager hospitalets ledelse.
Den 9. juli blev en 41-årig mand fra Gran Canaria landets andet offer for influenzaen.

Lukning af atomkraftværket i Garoña udsat
Statsminister José Luis Zapatero skulle i juli beslutte, hvorvidt landets ældste atomkraftværk, Garoña i Burgos, skulle lukkes.
Kraftværkets licens udløb den 10. juli. Inden da havde atomkraftværkernes sikkerhedsråd, Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), bekræftet, at værket med nogle få justeringer kunne fortsætte sikkert i endnu en årrække.
Zapatero, der havde lovet lukke samtlige akraftværker successivt, besluttede dog at holde Garoña åbent frem til 2013.
Beslutningen blev mødt med kritik fra alle sider. Arbejdsstyrken på ca. 1000 m/k er utilfredse, da deres ansættelsesforhold kun vil overleve nogle får år, og miljøorganisationer som Greenpeace mener ikke, at regeringen har holdt sit ord om at lukke værkerne.
Lederen af PP, Mariano Rajoy, lover derimod, at han vil lade alle værker fortsætte så længe som overhovedet muligt, skulle han blive statsminister ved næste valg.

Fusion af Unicaja og Cajasur bliver til Unicajasur
Sparekasserne Unicaja og Cajasur vil fra midten af august ikke længere eksistere som sådan, da de vil have fusioneret til en enhed ved navn Unicajasur.
Man vil dog endnu en tid kunne se begge navne i bybilledet, men det er kun til man får nye skilte hængt op, nyt brevpapir bestilt o.l.
Unicaja var tidligere på året fusioneret med Caja Jaén, og Unicajasur bliver nu landets sjette største sparekasse.

Europas største afsaltningsanlæg indviet i Barcelona
Det største anlæg til afsaltning af havvand i Europa blev i slutningen af juli indviet i El Prat de Llobregat (Barcelona).
Barcelona har de seneste år været ramt af vandmangel, hvilket i flere omgange har ført til restriktioner for områdets 4,5 millioner indbyggere, men disse tider skulle nu være en sagablot, da det nye anlæg garanterer forsyningerne af vand.
Havvandet hentes fra 30 meters dybde, godt to kilometer fra kysten. Anlægget betyder, at indbyggerne forsynes med bedre og renere vand, men også at de kan med tiden kan forvente højere vandregninger, da det koster 0,6 euro at rense en kubikmeter vand, mens indbyggerne nu betaler 0,32 euro for samme mængde.
Det har kostet 230 millioner euro, 75 procent af hvilke er kommet fra EU.

120.000 herrreløse hunde langs landevejene
Der skulle ifølge trafikrådet (DGT) leve omkring 120.000 efterladte hunde langs de spanske landeveje, et tal der er fordoblet over de sidste fire år.
I 2008 resulterede dyr langs vejene i 12.000 trafikulykker, og i 23 procent af disse var en hund involveret, mens vildsvin var impliceret i 31 procent.
Antallet af trafikulykker med hunde er højest i Andalusien, og herefter følger Catalonien og Valencia.

Sætter sin jomfruelighed til salg
En 28-årig kvinde fra Valencia har sat sin jomfruelighed til salg på internettet til den højestbydende.
Hun har udtalt, at hun har brug for penge til at hjælpe sin syge mor, og at hun ikke har noget alternativ end at ofre sig og have sex for at hjælpe hende. Derudover vil kvinden, der arbejder halvtids som rengøringsassistent, begynde at læse til læge, hvis pengene rækker til det, for dermed aldrig igen at skulle stå i en situation, hvor hun ser sig tvunget til at sælge sig selv.

Storbrande i flere områder
Årets første, større skovbrand gik den 15. juli ud over Sierra Cabrera i Almería, hvor branden nåede at ødelægge 4.000 hektar naturområde, inden brandfolk ved hjælp af militæret fik ilden under kontrol.
Få dage senere kostede en stor skovbrand mindst 5.100 hektar naturområde og et menneskeliv, en 85-årig mand, i Lleida i Catalonien. Årsagen til denne brand menes at være en nedfalden el-ledning, hvorefter hårde vinde gjorde branden svær at kontrollere.
Samtidig måtte 700 personer lade sig evakuere fra et område nær Tarifa.
I Marbella lød alarmen den 15. juli, da der var brand i både Sierra Blanca og Casarabonela. Begge steder kom ilden forholdsvist hurtigt under kontrol, men hhv. 90 og 30 hektar skov og olivenlunde blev forvandlet til aske.
Der er i årets første syv måneder brændt flere hektar skovområder end i hele 2008.

Ny formand for Rotary i Fuengirola
Hver sommer skifter alle Rotary-klubber formand ved en ceremoni kaldet “Cambio de Collares”, videregivelse af halskæden. Således også i Fuengirola, hvor afgående formand, Nina Jarlov, i juli overgav kæden til den nye formand, Antje Rep (billedet).
Rotary International har mere end 1,2 millioner medlemmer fordelt på over 33.000 klubber i hele verden. Klubbens medlemmer er frivillige, der arbejder lokalt, regionalt eller international for at afhjælpe sult og sygdomme og forbedre de sanitære vilkår for mange mennesker. Rotary hjælper også til med f.eks. uddannelse, jobtræning og fredstiltag. For mere information, venligst kontakt: info@rotaryfuengirolamijas.com.

Afdød jet-skier fra Benalmádena fundet ud fra Granadas kyst
En 24-årig pige, som kom fra Baracaldo i Vizcaya, tog den 14. juli på en tur på jet-ski fra Benalmádena sammen med en gruppe venner.
Jet-skien, som hun sad på sammen med en ung mand, kæntrede, og mens han få timer senere blev reddet, kunne man ikke finde hende.
To dage senere blev hun dog fundet ud for Granadas kyst – nærmere betegnet ved Motril, godt 80 km fra Benalmádena, hvortil de stærke strømme havde ført kvinden. Dødsårsagen menes at være drukning.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.