10 opfindelser, du måske ikke vidste var spanske

10 opfindelser, du måske ikke vidste var spanske

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Her får du en kort præsentation af ti spanske opfindelser!


Slikkepinden…

…eller som alle kender den i Spanien – Chupa Chups. Denne søde opfindelse, der glæder mange børn over hele verden, har sine rødder i Spanien. Det var Barcelona-fødte Enric Bernat, der i 1957 kom på den geniale idé at sætte et stykke slik på en pind, og i 1958 grundlagde han mærket Chupa Chups. Enric Bernat kom fra en konditorfamilie og i 1969 designede selveste Salvado Dalí logoet til dagens populære slikkepind.

Mærket Chupa Chups er nu verdensberømt og sælges i ikke mindre end 150 lande.

Ubåden

Ubåden Peral var den ubåd, der revolutionerede navigationsverdenen. Tidligere havde en anden spanier, Narcis Monturiol, konstrueret et manuelt dykkerskib, men Isaac Peral var den første til at designe en ubåd, der var drevet af elektricitet. Hans idé var at designe og bygge et krigsskib, der ikke kunne ses oven over overfladen, og som kunne affyre torpedoer. Projektet var vellykket og blev lanceret i 1888. Ubåden vejede næsten 80 ton og var 22 m lang.

Peral-ubåden kan ses i dag i Cartagena havn.

Gulvmoppen

I dag ses den som en selvfølge i alle hjem rundt om i verden, men få sender en tanke til personen bag den og tænker slet ikke på, at det er en relativt ny opfindelse. Det drejer sig om gulvmoppen, der blev opfundet i 1956 af ingeniøren og officeren for det spanske luftvåben Manuel Jalón Corominas. Denne gulvmoppe, bestående af et kvasthåndtag med et antal bomuldsbånd i den ene ende, som blev skyllet i en spand med to træcylindre presset sammen ved hjælp af en pedal, blev betragtet som et avanceret rengøringsværktøj på det tidspunkt. I 1965 begyndte varianter i plastik at komme frem.

Før Manuel Jalón Corominas moppe skurede folk deres gulve med en våd klud – enten på deres knæ eller med en børste.

Svævebanen

En spansk opfindelse, der ofte bruges i dag rundt om i verden, ofte til seværdigheder i store højder, udsigtspunkter og skisportssteder, er svævebanen. Denne opfindelse blev designet af Leonardo Torres Quevedo, der i 1887 patenterede “et kabelbanesystem med flere wires”. Den første svævebane blev bygget i Portolín. Den holdt én person og blev drevet af to køer. Den første svævebane for offentligheden blev åbnet i Monte Ulía, nær San Sebastián i 1907, og den næste i Niagara Falls (USA) i 1916.

Blyantsspidseren

Det siges, at det var en franskmand, der opfandt blyantsspidseren, men den moderne variant af denne aggregat blev designet i 1945 af Ignacio Aurresti. Det handler om blyantsspidseren, som han fik inspiration fra en kaffekværn til.

Ignacio Aurrestis blyantsspidser vejer ikke mindre end 1,29 kg.

Hæftemaskinen

Økonomiske kriser enten gør stærkere eller vælter om kuld. Sådan det var for virksomheden “El Casco” i Éibar, der producerede revolvere, hovedsageligt beregnet til eksport. Da den globale økonomiske krise ramte 1929, blev virksomheden tvunget til at ændre kurs, og den begyndte at markedsføre hæfteklammer, designet af virksomhedens grundlægger, Juan Solozábal og Juan Olive.

I 1934 blev den første hæftemaskine lanceret på markedet.

Cigaretten

Ja, tobak oprindeligt fra Amerika, hvor det allerede blev brugt langt tilbage i historien, men det var Christoffer Columbus’ mænd, der var begyndt at ryge rullede tobaksblade, som bragte de første cigarer til Europa. Imidlertid var det først Christoffer Columbus’ efterfølgere, der bragte det med over Atlanterhavet. Og med tobakken kom cigaretten, der stammer fra Sevilla i det 17. århundrede. Det siges at have været de fattige mennesker i byen, der lavede de første cigaretter, da de indsamlede cigarskodder, som de smuldrede i papir, rullede op og røg.

Det var også i Sevilla, at Europas første kendte cigaretfabrik blev grundlagt i 1700-tallet. (Kuriositet: mayaernes ord for rygning er sicar, ikke helt i modsætning til ordet cigar.)

Molotovcocktailen

En glasflaske fyldt med benzin eller alkohol, som antændes ved at stikke ild på en klud, der trykkes ned på flasken, hvorefter den kastes mod fjenden, så det brændende indhold spredes over måle. Dette enkle ildvåben blev nævnt for første gang i kampene i den spanske borgerkrig (1936-1939). Dog var det kun under den finske vinterkrig (1939-1949), at våben blev virkelig kendt.

Navnet må have været en fornærmelse mod den daværende sovjetiske udenrigsminister Vyatjeslav Molotov.

Crowdfounding

Narcis Monturiol er den første, der er kendt for at have brugt crowdfunding. Han var en spansk opfinder og havde et projekt, hvor han ønskede at konstruere et manuelt dykkerfartøj. Dette blev Ictineo, der stod færdigt i 1857, men Monturiol var ikke tilfreds med, at det blev kørt manuelt, så han ville udvikle projektet. Han manglede imidlertid midler, efter at den spanske stat nægtede ham økonomisk støtte, så han skrev “et brev til nationen”, hvor han bad det spanske folk om støtte til at videreudvikle sin ubåd. Monturiol havde succes og indsamlede ikke mindre end 300.000 pesetas fra spaniere og cubanere. Ictineo I var blevet ødelagt i en ulykke i 1862, men allerede i 1864 var Ictineo II klar, og i 1867, efter at have skrabet nogle ekstra penge sammen, var han i stand til at opbygge en lille kuldrevet motor i køretøjet, som nu kunne betjenes med dampkraft i overfladeposition. Kort derefter blev der også udført en vellykket dykketest.

Umiddelbart derefter gik hans firma dog konkurs, og den største kreditor fik fingre i Ictineo II, afmonterede den og solgte delene til skrotværdi.

E-bogen

Allerede i 1949 blev pionererne for den moderne e-bog opfundet. Det var læreren og pædagogen Ángela Ruiz Robles, der producerede den første prototype af et elektronisk udstyr – en mekanisk encyklopædi, som hun patenterede, og som fik patentnummer 190698. Formålet med denne mekaniske encyklopædi var, at hun ville reducere elevernes byrde med at bære mange tunge bøger og i stedet maksimere viden. Prototypen, hun udviklede, bestod af grafik, automatisk belysning, mulighed for at lave noter, tekstlink, gemme en masse information og opdatere indhold. Den indeholdt også undervisningsmateriale på spansk, engelsk og fransk. Derudover kunne det læses både lodret og vandret. Praktisk set bestod det af flere spoler, hvoraf den ene indeholdt alle emner og den anden alfabetet og tal, der muliggjorde beregning og skrivning af tekster. Imidlertid blev det ikke mere end en prototype, for der manglede økonomiske midler.

Prototypen kan ses i dag på Videnskabsmuseet i Coruña.

Af Sara Laine

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa