Tre Vise Mænd fra Andalusien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi kender historien: Da Jesus var blevet født i stalden i Betlehem, ledte en stjerne De Tre Vise Mænd til stedet. De medbragte gaver i form af guld, røgelse og myrra. De tre herrer, skulle være kommet fra Østerland.

I Mattæusevangeliet står der:

“Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes’ dage, se, da kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem og spurgte: ‘Hvor er jødernes nyfødte konge? For vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham.'”

Fra Babylon eller Persien?

Der er flere teorier og kilder, der refererer til de tre gavebringende herrer. En teori er, at Østerland skal forstås som Babylon, i dagens Irak, eller Persien, dagens Iran. De skulle desuden være konger, deraf selvfølgelig De Hellige Tre Konger, der hed Kasper, Melchior og Balthazar.

Teologen Origines fra Alexandria skrev omkring år 245, at de repræsenterede de daværende tre kendte kontinenter, Afrika, Asien og Europa, og deraf den etniske diversitet.

Men intet af det stemmer.

Snarere fra Tartessos

De Tre Vise Mænd kom derimod fra Andalusien, mener i hvert fald den pensionerede pave Benedikt 16, alias Joseph Alois Ratzinger. 

Han skriver i sin tredje og sidste bog i serien Jesus fra Nazareth, at de Tre Vise Mænd kom fra Tartessos. Det er jo det mytiske land, der sammenlignes med det forsvundne Atlantis, eller som ligefrem er Atlantis. 

Men Tartessos har eksisteret, det ved vi takket være en lang række fund gjort i store dele af dagens Andalusien og Extremadura. Folket hed tarteserne, landet hed Tarsis og deres hovedby Tartessos. Byen skulle have ligget ved Guadalquivirflodens udmunding og kan være dagens Huelva.

Landet har muligvis været det Tarsis, der er nævnt flere steder i Det Gamle Testamente. hvor der bl,a. står: ”Konger fra Tarsis og fjerne øer skal frembære gaver, Sabas og Sebas konger skal bringe tribut”. 

Svaret i de hemmelige arkiver

Benedikt 16’s teori stemmer overens med mange historikeres gryende antagelse om, at andalusiske byer kan havde spillet en større rolle i dannelsen af kristendommen, end man hidtil har troet.

Tidsrammen synes dog ikke at passe med den gængse opfattelse af, at Jesus blev født i år 0. Da var Sydspanien for længst en integreret del af Romerriget. Benedikt 16 har nærlæst tekster af blandt andre evangelisten Mattæus og profeten Esajas, og der refereres desuden til, at De Tre Vise Mænds hjemsted var i det yderste vest og ikke Østerland. Men den egentlige forklaring på hans teori menes at være at finde blandt de millioner af dokumenter, der ligger gemt i Vatikanets hemmelige arkiver. 


Benedikt 16

På billedet ses Benedikt 16 under et Spaniens-besøg i 2010. Han er født i 1927 i Bayern og hedder egentlig Joseph Alois Ratzinger.Han blev pave i 2005, abdicerede i 2013 og er nu pave emeritus. 

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa