Det danske magasin i Spanien
Korte Nyheder – Del 2

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Estepona tæt på økonomisk kollaps
I flere uger kunne man ikke anvende krematoriet i Estepona, fordi gasselskabet havde lukket for hanen, eftersom kommunen ikke havde betalt regningen. Nu kører krematoriet igen, men det er kun midlertidigt.
Kommunen skylder mange andre penge, bl.a. Sevillana-Endesa. Blot fra 1992 ligger der stadig en regning på 500.000 euro, og først da elselskabet truede med at lukke for strømforsyningen, blev man enige om en afdragsordning. Det samme gælder Telefónica, som har et udestående på 200.000 euro.
Esteponas økonomiske problemer har været offentligt kendt siden 2007, hvor kommunen havde et underskud på 64 millioner euro.
Kommunens største udgiftspost er lønninger på i alt fire millioner til de 1.300 medarbejdere.
Man har nu opfordret de ansatte til at spare på strømmen og til kun at bruge telefonen, når det er absolut nødvendigt, ligesom man har fjernet en bonusordning, der gav medarbejderne en årlig ekstra udbetaling på 1.200 euro for simpelthen at møde op på arbejde.
I samme by er tre lokalpolitikere, talsmanden for PES (Partido Estepona) samt to tidligere medlemmer af GIL-partiet beordret af retten til at tilbagebetale 624.000 euro, som de skulle have modtaget i ikke retfærdiggjorte udgifter i GIL-perioden mellem 1995 og 1999. Talsmanden for PES har appelleret sagen, da han mener, at han kun er ansvarlig for de 78.000 euro. Han har desuden nægtet at trække sig tilbage.

Juan Antonio Roca må selv betale sin advokatregning
Den spanske højesteret Audencia Nacional har nægtet Juan Antonio Roca, tidligere byplanlægger i Marbella, tilgang til 800.000 euro af hans formue til at betale sine advokatregninger, der har nået svimlende summer. Den store regning skyldes naturligvis alle retssagerne i Malaya-sagen.
Dommeren begrundede afgørelsen med, at ”man dermed eliminerer enhver fordel, som den kriminelle handling måtte have.”
Rocas advokat gennem de to et halvt år sagen har foregået, er derfor ikke blevet betalt for de ca. 40 retssager, der foreløbig er holdt mod den sidste byplanlægger under GIL-partiets regime.

Regeringen har tabt den første afstemning
Da det baskiske separatistparti PNV tabte valget den 1. marts, og magten i stedet til gik socialisterne, mistede Spaniens PSOE-regering en støtte i parlamentet. Det forventedes derfor, at regeringen snart ville miste afstemninger, og det skete for første gang den 28. april.
Det drejede sig om et forslag om, at regeringen næste år skal skære ned på antallet af ministerier med mindst et. Forslaget blev godkendt på trods af regeringspartiets medlemmers stemmer imod.
Forlaget blev rejst, da oppositionspartierne havde forventet, at statsminister Zapatero af økonomiske hensyn ville skære ned i antallet af ministerier ved den seneste ministerudskiftning, hvilket ikke skete.

Nu i alt 29 politikere og forretningsfolk sigtede i Alcaucín
Operación Arcos, korruptionssagen i Alcaucíns byråd, tæller i alt 29 sigtede, efter at fem personer, arkitekter og vurderingsmænd, i slutningen af april blev anholdt.
Korruptionen i byen kom for dagens lys i begyndelsen af marts, og byens daværende borgmester, José Manuel Martín Alba, har siddet fængslet siden den 3. marts, anklaget for korruption, hvidvaskning af penge og bestikkelse. Det var desuden i dennes hjem, at politiet fandt 160.000 euro gemt i en madras.
Udover ham sad også den tidligere leder af arkitektdepartementet i Málaga-provinsen, José Mora Lampérez, længe fængslet i den pågående sag, men han blev i midten af maj løsladt mod en kaution på 120.000 euro.
Det nye byråd regner med, at det vil tage mindst 15 år at rydde op i mængden af ulovlige byggetilladelser, og man har derfor bedt den andalusiske lokalregering om hjælp.

Asparges på 3,12 meter fundet i Villanueva de Tapia
En kæmpe asparges på 3,12 meter blev i maj fundet af Francisco Espejo, der bor i landsbyen Villanueva de Tapia.
Han er én af de mange, som med jævne mellemrum plukker asparges i de omkringliggende skovområder, og det var under en sådan jagt, at han fandt den lange asparges i et oliventræ.
Når en asparges vokser mellem tæt beplantning eller inden i et udtørret oliventræ, søger det op mod lyset, og derfor kan den blive så lang.
Aspargesen egnede sig ifølge Espeojo på grund af længden ikke til at blive brugt i én de aspargesomeletter, han ellers ynder at tilberede efter endt aspargesjagt.

De spanske banker klarer sig bedre end frygtet
Landets banker klarer krisen bedre, end man kunne have frygtet.
Årets første kvartal faldt bankernes samlede underskud med kun 18,6 procent i forhold til samme kvartal i 2008.
Ikke alle har det dog lige godt. Caja Madrids overskud steg med 1,2 procent, mens Caixa Catalunyas overskud faldt med 83 procent.

Abortpille fås nu i håndkøb
Sundhedsministeriet godkendte den 12. maj et forslag om, at den såkaldte abortpille eller dagen-efter-pille skal sælges i håndkøb.
Sundhedsministeriet henviser til en lignende ordning i andre europæiske lande, her i blandt Tyskland og Danmark, hvor abortpillen har været i håndkøb i flere år. Formålet med den nye ordning er at begrænse antallet af uønskede graviditeter og aborter.
Helseminister Trinidad Jiménez understreger dog, at pillen skal være en nødløsning og ikke et nyt præventionsmiddel.
Abortpillen skal være på apotekernes hylder til august.

Golfklub og nyt boligområde mellem Churriana og Torremolinos
Málagas tekniske udvalg har givet tilladelse til opførelse af 2.847 boliger og en golfklub i området kendt som Rojas-Santa Tecla, mellem Churriana og Torremolinos.
Her skal bygges rækkehuse og lejligheder, parker, skole og indkøbscenter, der sammen med de 18 huller vil optage et område på 330.000 kvadratmeter.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa