Det danske magasin i Spanien
Tordesillas ligger i provinsen Valladolid i Castilla y León, cirka 3 km sydvest for provinshovedstaden Valladolid. Den lille middelalderby kan byde på det meste; gamle slotte og mægtige konger, smukke kirker og flotte museer, små hus langs trange gader, mystiske nonner og en gal prinsesse!

Vigtig aftale

Vi benytter vores ophold i Valladolid til at tage en dagstur til denne historiske perle, som ligger langs Río Duero, omgivet af La Meseta, den endeløse spanske højslette.
I området omkring byen er der fundet spor efter romersk bosættelse, men det var først i løbet af middelalderen, at Tordesillas fik et økonomisk og socialt løft. Området tilhørte kongefamilien i Valladolid, og det var her, Spanien og Portugal i 1494 underskrev den historiske traktat, som delte den nye verden mellem de to lande. I aftalen stadfæstes det, at grænsen mellem de to landes erobrede områder udenom Europa skulle følge en nord-syd-linje, cirka 1770 meter vest for Kap Verde-øerne. Det, der lå øst for denne linje, skulle ejes af Portugal, og det, som lå vest for linjen, skulle ejes af Spanien. Traktaten blev udvidet i 1529, da der blev lavet en tilsvarende linje i det fjerne Østen. Den har haft store virkninger, når det gjaldt at undgå konflikter mellem de to lande, også i senere tid.

Slottet der blev nonnekloster og kagebutik

Monasterio de Santa Clara blev påbegyndt i årene omkring 1340 og blev først bygget som et slot til den spanske kongefamilie, hvilket interiøret fortsat bærer præg af. I 1363 blev bygningen imidlertid lavet om til nonnekloster. Der bor fortsat nonner i klosteret, og disse skal tidligere have fået forbud mod at omgås andre mennesker. De holder sig fortsat skjult for offentligheden og lever af almisser og tilskud fra kirken. I tillæg tjener de penge på at bage – og sælge – små kager til dem, som besøger klosteret. Salget foregår gennem en lille luge i væggen, men det er ikke muligt at se den, som sidder bag lugen. Man vælger kager fra en plakat, som hænger på væggen, bagværket sendes så ud gennem sprækken i lugen og pengene sendes derefter modsatte vej. Det anbefales så absolut at købe nogle kager med sig, mest på grund af den særlige måde disse sælges på.

El Trato de Tordesillas – fred for al fremtid

Et par minutter fra nonne-klosteret finder vi Casas del Trato. Her blev den historiske traktat mellem Spanien og Portugal undertegnet, og her ligger også turistkontoret.
Lidt herfra, i samme gade, ligger Museo del Trato, også her findes meget information om aftalen, og om hvordan paven var med til at trække i trådene. Det historiske dokument hænger på væggen sammen med flere malerier af de kloge konger.
Mellem de to bygninger ligger Museo de Arte Sacro ”San Antolín”. Bygningen var tidligere en kirke, og er smukt udsmykket. En vindeltrappe fører op til taget, hvor der er en pragtfuld udsigt over byen og området omkring.

Juana Den Gale

Den mest sagnomsuste person i Tordesillas histore er Juana La Loca (Juana Den Sindsyge), født i 1479 og datter af Dronning Isabel og Kong Ferdinand af Castilla. Hun var gift med Felipe I El Hermoso, søn af den tyske hersker Maximilian. Det var et stormfuldt ægteskab fyldt med lidenskab, løgne og utroskab. Da Felipe døde i en alder af bare 28 år, blev den allerede ustabile Juana erklæret sindssyg, og ude af stand til at være dronning. Hun blev låst inde på El Castillo de Tordesillas, hvor hun måtte blive frem til sin død i 1555, 46 år senere. På pladsen foran klosteret er hun hædret med en statue.
 
 
Af Rikke Luell Printz

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.