Det danske magasin i Spanien
Korte ugentlige nyheder – uge 3. 2017

Korte ugentlige nyheder - uge 3. 2017

Når sneen falder…

Onsdag og torsdag faldt sneen over det meste af landet – også i Málaga-provinsen. Man skulle således kun få kilometre ind i baglandet for at kunne lave sig en snebold og rulle en snemand. Det hænder, der falder et par snefnug på provinsens bjergtoppe, men det er helt usædvanligt at snakke om direkte snevejr. Mest sne faldt der selvsagt i de højtliggende byen som bl.a. Ronda men selv en by som Alhaurín el Grande,som blot ligger 15 km. fra Torremolinos, blev natten til torsdag en ”hvid” by, og det er ikke sket i 63 år.
Fra lørdag stiger temperaturerne på ny – og så falder der ikke mere sne i år i Málaga-provinsen, lover metrologerne.

Uventet kandidatur til ny PSOE-formand

Første mand har præsenteret sit kandidatur som ny formand for socialistpartiet. Og det kommer fra en helt uventet kant, for mens alles øjne er rettet mod Pedro Sanchéz og Susana Díaz, har Patxi López meldt sig på banen. ”Jeg er hverken for eller imod nogle af frontfigurerne i partiet. Jeg stiller op til formandsvalget med det klare formål at samle partiet og genskabe et stærkt og nytænkende socialistparti,” udtalte han på en større pressekonference først på ugen. Patxi López er basker og 57 år gammel. Fra 2009 til 2012 var han præsident for Baskerlandet. Efter længere tids uvished står det nu klart, at PSOE’s formandsvalg bliver til juni. Hverken Susana Díaz, Pedro Sánchez eller andre kandidater har officielt meldt deres kandidatur.

Andaluserne er EU´s dårligste til engelsk

En omfattende analyse fra Cambridge University placerer andalusierne på en trist sidsteplads i evnen til at snakke engelsk. Andalusierne er ellers kendt for at være et snakkesaligt folkefærd, men det omdømme holder ikke, hvis snakken foregår på engelsk. I følge Cambridge er det kun 14 procent af andalusierne, der praktiserer engelsk på et højt eller meget højt niveau. På Landsbasis er satsen 22 procent. I undersøgelsen får de 1.051 udvalgte spaniere 2,67 point ud af fem mulige, hvilket ikke rækker til at bestå. Positivt er det dog, at Spanien ved samme test i 2013 fik karakteren 2,41, og dermed har forbedret sig lidt. Positivt er det også, at 33 procent mellem 18 og 25 år praktiserer engelsk på et højt eller meget højt niveau.

Drømmetal for lufthaven

Alt tydede på et godt turistår for Costa del Sol, men kun de færreste havde forestillet sig et passagertal på 16,7 millioner i Málaga lufthavn. Det er en stigning på hele 15,7 procent i forhold til 2015, som også var et rekordår. Vel er Málaga og Costa del Sol en attraktiv destination, men de mange uroligheder i Tyrkiet, Egypten og Tunesien har været med til at give turismen og lufthavnstrafikken et skub i den rigtige retning. Málaga lufthavn er i dag Spaniens fjerdestørste lufthavn efter Madrid, Barcelona og Mallorca. Største selskab i Málaga lufthavn er Ryanair med 3,8 millioner passagerer. Der er et stort spring til Easyjet, Vueling og Norwegian på de efterfølgende pladser.

Sidste tårn til katedralen i Málaga

Efter flere års debat og uenighed er både biskoppen, kommunen og Junta de Andalucía kommet frem til, at katedralen bør have sit sidste tårn. Historien vil, at Málagas katedral aldrig blev færdigbygget, og derfor kun har ét tårn. Nogle mener, det er forkert at ”røre” ved katedralen efter at have stået uberørt i en menneskealder. Men argumentet at landets katedraler er blevet opført gennem generationer, og derfor bør den nuværende generation færdiggøre værket, har nu fået markant flertal. Biskoppen, kommunen og Junta de Andalucía er derimod ikke blevet enige om hvem, der skal betale de 1,6 million euro, det vil koste at bygge det sidste tårn.

Málaga plejer om problembørn

Málaga står for en fin rekord ved at være den provins, der har flest plejefamilier målt på antal indbyggere. Málaga-provinsen har ca. 900 børn, der er blevet tvangsfjernet fra familier med store sociale problemer. Heraf har de 611 fået et nyt hjem hos en plejefamilie, mens resten er på børnehjem. Siden det i 2008 blev muligt at blive plejefamilie i Málaga, har flere og flere familier tilmeldt sig. Nogle plejebørn bliver hos familierne i en kort periode på et par måneder eller et år, mens andre bliver boende, til de bliver voksne. At blive plejefamilie og adoptere et barn er to vidt forskellige ting. Det er bl.a. meget lettere og hurtigere at blive godkendt som plejefamilie.

Beskeden vækst i byggeriet

Der er gang i både boligsalget og byggeriet på Costa del Sol, men sektoren er fortsat milevidt fra væksten i 00’erne. Sidste år blev der opført 3.041 nye boliger i Málaga-provinsen. Det er en stigning på 24 procent i forhold til året inden og en tredobling set i forhold til 2014. Det lyder flot, men tallene er langt fra de 20-25.000 boliger, der tidligere blev opført årligt. Det er Málaga, Estepona og Mijas, der går forrest i den beskedne genoprejsning i byggesektoren. Marbella kan ikke føle med, grundet de mange problemer der er med at få deres byplan godkendt.

Kristian Lilholt Band

Fredag den 20. januar 2017 kl. 18.00 i Margrethekirken
Kristian Lilholt Band er efterhånden blevet Margrethekirkens “husorkester”, og det er vi rigtig glade for! For det er både et skønt musikalsk og meget underholdende og hyggeligt band at have på besøg.
Denne gang står der helt nye sange og dejlig instrumentalmusik på programmet,
Glæd jer til et genhør med bl.a. Tine Lilholt på harpe og fløjte.
Entre: 30 € inkl. sandwich og vin
Billetter kan købes i kirken og i Vitamina, Centro Idea. Eller ring til “Vennernes” kasserer Jørgen Kobstrup, tlf. 661 714 508, the.kobstrups@get2net.dk
 
 
 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.