Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder januar 2016

Korte nyheder januar 2016

kn pantoja
Det er almindeligt med mere frihed til de dømte for økonomisk kriminalitet, når halvdelen af straffen er afsonet.
 
Isabel Pantoja bliver halvfri
Den spanske sangerinde Isabel Pantoja får nu lidt mere frihed. Efter at have afsonet halvdelen af sin fængselsstraf på to år for økonomisk kriminalitet er hun blevet tildelt den såkaldte ”tercer grado”, som gør, at hun blot skal sove i fængslet på hverdage. Dermed kan Pantoja nu genoptage sin karriere, som har ligget stille de sidste år som følge af retssagen og den efterfølgende fængsling. At Isabel Pantoja får mere frihed skyldes ikke kun, at hun har afsonet halvdelen af sin dom. Med til historien hører, at hun nu har erkendt sin skyld i at hvidvaske penge for Marbellas tidligere borgmester Julián Muñoz. Desuden har hun også for nyligt betalt sidste del af bøde på 1,15 mio. euro. For at betale bøden har Isabel Pantoja måtte sælge flere af sine ejendomme, blandt andet luksusvillaen i Marbella.
kn lufthavn
Der er masser af kapacitet til mere i Málaga lufthavn. En ny landingsbane står til næste år klar til at blive taget i brug.
 
Rekord i Málaga lufthavn
Der sættes i år passagerrekord i Málaga lufthavn. For første gang passerer lufthavnen de 14 millioner passagerer. Det står fast efter, at lufthavnen ved udgangen af november har haft 13,65 millioner rejsende, hvilket er en stigning på 4,5 procent i forhold til sidste år, hvor der også blev sat rekord. Og tallene er over al forventning. Da man for et par år tilbage indviede den nye terminal, havde man en drøm om at runde de 13 millioner passagerer årligt, hvilket allerede er sket. Det irske flyselskab Ryanair er størst i Málaga med 2,8 millioner passager. Derefter følger Easyjet og Vueling, som begge har ca. 1,6 millioner passagerer. Norwegian indtager med sine én million rejsende fjerdepladsen. Málaga lufthavn er i dag landets fjerdestørste lufthavn målt på passagerer efter Madrid, Barcelona og Mallorca, som årligt har 23 millioner passagerer.
 
Estepona sparer 1,7 millioner i telefoni
Fra 2011 og frem til i dag har Estepona kommune sparet i alt 1,7 millioner euro på telefoni. Da det nuværende byråd kom til magten i 2011, indhentede man tilbud fra alle selskaber for at få det bedste tilbud. Derudover eliminerede man 110 linjer til funktionærer og samarbejdspartnere, som man fandt overflødige. De to tiltag har fået den årlige regning på 658.000 euro i 2011 ned på 217.000 euro i dag. ”Tidligere var der alt for meget frås og dårlig økonomisk styring i kommunen. Sådan er det ikke længere,” udtager byrådsmedlem Manuel Aguilar fra Partido Popular.
kn ayeayecaptain
Godt 600 personer var ombord, da San José sank.
 
Colombia bjerger den spanske galeon San José
Et colombiansk hold af marinearkæologer har nu fundet det spanske fragtskib San José, som i 1708 blev skudt i sænk af englænderne ud for Colombias kyst. Og skibet bliver nu bjerget, forlyder det fra Colombias præsident, Juan Manuel Santos, som efter fundet proklamerede nyheden på sin twitterkonto. Den spanske galeon var oprindeligt på vej mod La Habana i Cuba med en meget værdigfuld last. Guld og sølvbarer, smaragder og et lager af mønter er blot nogle af de skatte, det 300 år gamle faretøj gemmer på, og værdien estimeres i dag til at ligge på godt 5.000 millioner dollars. I slutningen 1900-tallet blev flere eftersøgninger sat i søen for at finde det værdifulde skib, og i 1982 lokaliserede man farttøjets gravsted, men det skulle først være i 2015, at det dukkede op til overfladen igen.   
kn dronemail
Dronen har givet luftpost en ny betydning.
 
Posten sendes ud med droner
Et nyt forsøg er blevet indledt i det nordlige Spanien, nærmere bestemt i byen Sotres i Asturien, som skal gøre det nemmere at sende posten ud til ufremkommelige landområder. En drone er nemlig blevet sat på sagen, og den skal nu fungere som flyvende postbud, så beboere på landet også kan regne med at få deres julekort i fremtiden. Prøveflyvningerne foregår i området omkring Sotres, da det opfylder de perfekte geografiske forhold for forsøget. Det er et ufremkommeligt område og bliver ofte isoleret om vinteren på grund af sne og is. Dronen er en Hexacopter (mindre helikopter lignende drone), og den kan bærer en vægt på op til 1,5 kg. Den er nem at styre, og GPS-styringssystemet er fuldstændig automatisk, og skulle dronen miste sin ”destination”, er den programmeret til at vende tilbage til postkontoret.  
kn arbejdsloshed
7.844 medlemmer er i november blevet meldt ud af Seguridad Social-systemet sammenlignet med oktober måned.  
 
Flere arbejdsløse i Málaga-provinsen
Málaga-provinsen er den anden provins i hele Spanien, hvor arbejdsløshedstallene er steget mest i november måned. 2.029 flere personer end i oktober har stillet sig om bag i køen hos jobcentrene i provinsen i den forgangne måned, hvilket svarer til en stigning i arbejdsløsheden på 1,11 procent. Den totale arbejdsløshed i Málaga-provinsen når således op på 184.985, men det er dog stadig 10.687 personer færre end i november 2014. Kun på De Baleariske Øer er arbejdsløsheden steget mere end i Málaga-provinsen. Her måtte hele 9.843 se sig afskediget fra arbejdsmarkedet i november.   
kn venezuela
Venezuela har et anderledes valgsystem end i Europa. Derfor fortsætter Maduro som præsident, men det er koalitionen MUD, der nu får den politiske magt.
 
Stor spansk interesse for valget i Venezuela
Efter 16 år med absolut flertal led Hugo Chavez’ revolutionære socialistparti et kæmpe nederlag i parlamentsvalget.
Nicolás Maduro, som tog over efter Chavez’s død i 2013, vandt knebent det såkaldte præsidentvalg i 2013, som sikrer ham posten frem til 2019, men oppositionen, som er den midt-højreorienterede koalition MUD sikrede sig først på ugen 112 af parlamentets 167 pladser. Det giver koalitionen de tre femtedele af mandaterne, som er nødvendige for at kunne sætte landets nye politiske kurs og sågar afsætte ministre – dog ikke selve præsidenten før præsidentvalget i 2019. Venezuela står overfor nogle voldsomme problemer. Landets BNP er faldet med ca. ti procent de sidste par år, inflationen er eksploderet, og der er ofte mangel på medicin og dagligvare. Valget og den forestående udvikling følges på nært hold af flere spanske virksomheder. Spanien har altid haft tætte relationer Venezuela og de øvrige sydamerikanske lande, men flere spanske virksomheder har store aktiver låst i Venezuela grundet den nuværende regerings skæve syn på udenlandske virksomheders virke i landet.
 
kn mijas

Hverken byens æsler eller de ansvarlige fra kommunen var at se til protesten.

 
Protest i Mijas mod mishandling af æsler
Søndag den 29. november var rundt 200 personer mødt op til demonstration i Mijas Pueblo som en reaktion på den nylige sag om mishandling af et æsel i byen og den efterfølgende mangel på aktion fra kommunen trods mange løfter.
Mange forskellige nationaliteter var samlet, men budskabet var fælles: Stop udnyttelsen og mishandlingen af æslerne i Mijas. Demonstrationen var arrangeret af Concentración Pro-Defensa Burritos Mijas Pueblo, der via Facebook havde inviteret interesserede i sagen, og opslutningen var meget større end håbet.
Oprindeligt skulle protesten have været en protestmarch gennem byens gader, men lokalpolitiet pålagde arrangørerne af afholde demonstrationen foran parkeringskælderen i smørhullet mellem rådhuset og æseltaxapladsen. Dog var hverken de ansvarlige i sagen fra kommunen eller æslerne tilstede denne solrige søndag eftermiddag i den populære hvide landsby.
Også den nationale TV-stationen Telecinco var til stede og filmede protesten. Samme aften bragte TV-kanalen et indslag om sagen om det mishandlede æsel samt protesten i Mijas Pueblo.
Arrangørerne, Concentración Pro-Defensa Burritos Mijas Pueblo, var derfor meget tilfredse, selvom det ikke lykkedes at få en reaktion fra kommunen. Arbejdet for at forbedre æslernes forhold i MIjas stopper ikke, og borgere og organisationer vil fortsætte med at lægge pres på kommunen for, at der bliver igangsat markante ændringer og eventuelt en fuld afskaffelse af æseltaxaerne i byen.
 
kn vin
Jonas Tofterup har boet på Costa del Sol det meste af sit liv.
 
Ny dansk ambassadør for chilensk vin
Den chilenske vinproducent Valdivieso har ansat danske Jonas Tofterup som deres ambassadør for det europæiske og britiske marked. 30-årige Jonas Tofterup har siden 2012 været en del af den dansk/spanske vinproducent Hammeken Cellars grundlagt i 1997, hvor hans bror David Tofterup har arbejdet siden 2001. Begge brødre flyttede i begyndelsen af 90’erne til Costa del Sol med deres forældre, hvor interessen for spansk vin for alvor blev vakt. Den yngste Tofterup skal især stå for udbredelsen af Valdiviesos vin Caballo Loco, som er lanceret i fire forskellige varianter under fanen Caballo Loco Grand Crú. Tofterup har en Master of Science in Viticulture and Enology og taler både engelsk, spansk og dansk, hvorfor han var den perfekte kandidat. Valdivieso bestyres i dag af New Zealandsk Brett Jackson, men trækker linjer helt tilbage til 1897, hvor firmaet i sin tid blev grundlagt. Valdivieso var den første sydamerikanske producent, som lancerede en champagne, og de står desuden bag en af Chiles første ultra-premium vine, den smagfulde non-vintage solera Caballo Loco.   
 
300 catalanske virksomheder er flyttet til Andalusien
Den politiske ustabilitet og uvisse fremtid om Cataloniens tilhørsforhold til Spanien har forårsaget en mindre virksomhedsflugt til det øvrige Spanien.
3.000 catalanske virksomheder har siden 2012, hvor Artur Mas og andre ledende politikere begyndte at tale om selvstændighed, valgt at forlade Catalonien. Virksomhederne er primært flyttet til Madrid og Valencia, men 300 af de catalanske virksomheder har valgt at slå sig ned i Andalusien – primært Sevilla og Málaga. Og det er ikke enkeltmandsvirksomheder eller småerhverv, der vælger at pakke flyttekasserne. Blandt virksomhederne, som efter regionalvalget den 22. september har valgt at forlade Catalonien, figurerer blandt andet datterselskaberne til CaixaBank og Banco de Sabadell samt den europæiske division af hotelkæden NH.
 

kn selvstyrendebiler

16. november godkendte DGT (Dirreción General de Tráfico) prøvekørsel af automatiske biler på veje med trafik.   
 
Selvstyrende bil indtager de spanske veje
En prøvekørsel på 600 km fra byen Vigo til Madrid med en ny automatisk bil er forløbet med succes. Det er firmaet PSA Peugeot Citröen, som står bag den nye, moderne bil, og det er første gang denne type bil har kørt så mange kilometer. Det er hverken nødvendigt at bruge hænder, fødder eller synet for at kører denne bil, da den er udstyret med en avanceret GPS, som tager sig af ruteføringen, og raderer og sensorer, der tager sig af farten og ikke mindst distancen til medbilisterne, så de ikke støder sammen. Biler som denne vil dog først være at finde i trafikken tidligst fra 2020, men prøvekørslen er første skridt mod fremtidens biludvikling.   
kn arroyoMiel
Specielt i myldretiden er der problemer ved afkørslerne til Arroyo de la Miel.
 
Forbedret tilkørsel til Arroyo de la Miel
Centralregeringen i Madrid har nu bevilliget 18 millioner euro til at udvide og forbedre tilkørselsforholdene til Arroyo de la Miel fra motorvejen A-7. Uanset om man kører fra Málaga eller Fuengirola, bliver man næsten altid mødt af uendelig lange trafikkøer ved afkørsel 222 mod Arroyo de la Miel. Afkørslerne er nemlig etsporede og krydret med en masse rundkørsler og mindre til- og frakørsler. De store trafikpropper har igennem flere år været et af Málaga-provinsens største problemer rent trafikmæssigt. Men nu kommer der med al sandsynlighed til at ske noget. Allerede næste år vil projektet blive udliciteret, og de indledende studier kan starte. Arbejdet skal stå færdigt inden udgangen af 2019.
 
Ny sag mod Roca
Den tidligere ansvarlige for by- og egnsudvikling i Marbella og en af bagmændene bag den omfattende korruption i årene, hvor partiet GIL sad på magten i byrådet, Juan Antonio Roca, får ikke fred. Siden marts 2006 har han delvist været varetægtsfængslet og har afsonet sine mange domme for ulovlige byggetilladelser, svindel med offentlige midler og bestikkelse. Han fik 17 års fængsel i Malaya-sagen plus en række mindre fængselsdomme i andre sager. Nu står han til yderligere otte års fængsel i en ny sag, hvor rettergangen begynder den 21. december. Ud over denne sag ligger der en halv snes sager i bunken mod Roca, som venter på at komme for retten. Meget tyder på han kommer til at tilbringe resten af sine dage bag tremmer, præcis som de tidligere Marbella-borgmestre Julián Muñoz og Jesús Gil, hvor sidstnævnte døde af et hjerteanfald i fængslet i 2004.  
 
Kollaps på ”bilkirkegården” i Marbella
Parkerer du ulovligt i Marbella kommune, behøver du ikke være bange for, at myndighederne fjerner din bil. Der er nemlig ikke mere plads på kommunens depot for efterladte og ulovligt parkerede biler, hvor 1.200 køretøjer i dag står opmagasineret. Det skønnes, at 600 køretøjer står efterladt rundt om i kommunen, men den sidste måned har kommunen ikke fjernet et eneste køretøj, for man ved ikke, hvor man skal gøre af dem. De uafhentede biler sælges normalt på auktioner, men det store administrative arbejde forud for en auktion tager tid. Ejerne skal således kontaktes, og ofte reagerer de ikke, enten fordi der er gæld i bilerne, eller fordi ejerne ikke længere er i landet. Dernæst skal bilerne værdisættes, og arbejdet med at skaffe de nødvendige papirer forud for en auktion tager også tid. Kommunen lover at gøre noget ved problemet. En mulighed er at opføre en ny og større ”bilkirkegård” i industrikvarteret La Ermita.   
 
Kystens hoteller investerer markant
Nogle af Costa del Sols hoteller trænger sikkert til en kærlig hånd. Men den gode sæson og de gode fremtidsperspektiver har også fået kystens hotelejere til at investere i deres hoteller. I følge hotelejerforeningen på Costa del Sol (Aehcos) er 30 af kystens hotelejere gået i gang med omfattende renoveringer til en samlet værdi af 28 millioner euro. Størstedelen af hotellerne under renovering ligger i Torremolinos, som ikke kun er kommunen i Málaga-provinsen med flest hoteller, det er også kommunen med de ældste hoteller. Men den mest omfattende hotelrenovering sker i Nerja, hvor Hotel Mónica, som ejes af Riu-kæden, har igangsat en renovering til fem millioner, som skaber beskæftigelse til 200 personer.     
 
kn terrorisme
Terrorangreb slår to spaniere ihjel.
 
Døde politifolk hjemvendt til Spanien
Fredag den 11. september blev to spanske politifolk dræbt på den spanske ambassade i Kabul, Afghanistan. Bag angrebet står terrorgruppen Taliban, som ved hjælp af en bombe placeret i en bil uden for hoveddøren til den spanske ambassade slog 48-årig Isidro Gabino Sanmartín Hernández, der patruljerede området, ihjel. Efterfølgende trængte de ind i på ambassaden, som udover hovedkontoret også består af to boligbygninger, og det var i en af de boliger, de skød 45-årig Jorge García Tudela. Begge politifolk var af høj rang og blev efter angrebet fragtet med fly tilbage til Spanien sammen med de resterende kollegaer, som overlevede angrebet. Tirsdag den 15. december ankom flyet, hvor kisterne blev mødt af de pårørende inden bisættelsen samme dag. Til begravelsesceremonien deltog både præsident Rajoy, oppositionsleder Pedro Sánchez, Podemos’ leder Pablo Iglesias og Ciudadanos’ Albert Rivera foruden Spaniens kong Felipe og dronning Letizia. 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.