Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder juli 2015

Korte nyheder juli 2015

shutterstock 251120989taxi

Kreditkortmaskiner i alle taxaerne i Málaga
Málaga Kommune har accepteret et forslag fra turistsektoren i byen om, at alle taxaer i Málaga skal have en kreditkortmaskine, så de kan betjene de mange turister, der kommer til byen hvert år. Alt for ofte sker det nemlig, at en turist må vente på den næste taxa, da den første ikke tager imod kort, eller der skal sendes en taxa ud til lufthavnen fra centrum for, at kunden kan få lov at betale med kort – og det er på trods af, at der holder godt 180 taxaer lige ved terminalens udgang. Grunden til, at mange taxachauffører ikke ønsker at tage imod betalingskort, er, at de på den måde kan undgå at betale en bankkommission på godt én procent. Fra 1. januar 2016 skal situationer som de førnævnte dog ikke kunne ske, og alle taxaerne skal inden årets udgang kunne tage imod kreditkort.
 
 
shutterstock 166165430lastbiler
 
Lastbilerne skal væk fra landevejene i Andalusien
Et nyt pilotprojekt skal sørge for, at lastbiler fremover tager turen på de store betalingsmotorveje i stedet for landevejene i Sydspanien. Projektet, som er blevet fremlagt af Transportministeriet og Organisationen for Godstransport i Spanien, går ud på at sænke prisen på motorvejene for lastbiler, så det bliver mere attraktivt at køre på disse veje. Idéen er, at lastbilerne får en rabat på hele 50 procent, hvilket gerne skulle motivere chaufførerne til at bruge AP-vejene i stedet for at optage plads på de små landeveje. Det vil i første omgang dreje sig om den 326 km lange vejstrækningen imellem Jerez Norte og Dos Hermanas ved Sevilla, hvilket vil være den første rute af sin slags i Andalusien. Projektet skydes i gang den 1. juli og vil køre frem til den 30. november, hvorefter det bliver vurderet, om det skal fortsætte og eventuelt udbredes til andre vejsystemer i området.
 
 
shutterstock 75568579boligpriser
 
Boligpriserne stiger fortsat i Spanien
I de første tre måneder af 2015 steg boligpriserne i Spanien med 1,5 procent, og det er således det fjerde kvartal i træk, at ejendomspriserne stiger. Det er især nyopførte boliger, der i øjeblikket går som varmt brød, og der berettes om en stigning på hele fire procent, hvilket er den største i syv år. Også salget af boliger af en ældre årgang er steget, hvor der har været en stigning i salget på 1,1 procent. Tallene kommer fra det nationale statistiske institut, Instituto Nacional de Estadística (INE), og den positive tendens fra 2014 ser således ud til at fortsætte efter flere års faldene priser, efter krisen i 2008 gjorde sit indtog i Spanien.
 
 
Kopivarer
 
Politiet på piratkopieringsjagt i Fuengirola
Fuengirolas sikkerhedsafdeling holder godt øje med, om byens borgere overskrider reglerne for intellektuel ejendomsret, så de kan komme salg og køb af kopivarer til livs. Det har byrådsmedlem og ansvarlig for sikkerhedsafdelingen i Fuengirola, Rodrigo Romero, udmeldt ifølge mediet Ivecinos.es. I løbet af de første fem måneder af 2015 har det lokale politi beslaglagt 2353 falske varer, hvoraf 1.535 af dem var piratkopierede cd’er og dvd’er. Resten af produkterne var håndtasker, briller, ure, tøj, sko mm. I samme periode er i alt 63 personer blevet anholdt for at overskride den intellektuelle ejendomsret. Derudover er 77 sager om forfalskning og piratkopiering blevet åbnet i 2015.
Byrådsmedlem Romero forklarer, at der en del bureaukratiske foranstaltninger, der sættes i værk, efter politiet har opsnappet en kopi-forbryder. Det er nemlig politiets ansvar at kontakte den originale producent af tasken for at advare om, at det er en falsk kopi af deres produkt på det sorte marked. Politiet beholder de falske kopiprodukter som bevis, indtil sagen er afsluttet. Derefter bliver varerne oftest destrueret.
 
 
Biller-pa-træ
 
Insekter skal erstatte sprøjtemidler i Fuengirola
I Fuengirola er der kommet en ny lovgivning, der skal sørge for bæredygtig brug af pesticider i de kommunale parker og grønne områder, har byrådsmedlem og miljøansvarlig i Fuengirola, Dolores Buzón, offentliggjort på et pressemøde, ifølge nyhedsmediet Ivecinos.es. Missionen er at begrænse brugen af kemiske sprøjtemidler og i stedet opnå en naturlig balance i økosystemet. Den nye, bæredygtige metode indebærer, at et højt antal insekter bliver frigivet på de grønne arealer. Insekterne er uskadelige for mennesker og miljø, men kan hjælpe med at udrydde de små skadedyr og mikroorganismer, som ødelægger blomster og træer.
Projektet er allerede kickstartet, og indtil nu er 6.000 insekter blevet sat fri, hvilket har behandlet 800 træer. Selvom det lyder af mange insekter, så er de så mikroskopisk små, at de ikke er til at få øje på. Planen er, at 16.000 træer og buske i Fuengirolas grønne områder skal behandles.
 
 
shutterstock 219437380
 
Markant fald i arbejdsløsheden
De sidste 16 måneder er arbejdsløsheden i Spanien faldet støt, men det hidtil største fald skete i maj måned, hvor 117.985 kom i arbejde. De nye arbejdspladser blev primært skabt indenfor hotel- og restaurationsbranchen, administration, handel og byggeri. De nye tal lover naturligvis godt for fremtiden, men den samlede ledighed i Spanien ligger forsat på 4,2 mio. personer, hvilket er en af de højeste blandt EU-landene.
Positivt er det, at antallet af tilmeldte til Seguridad Social er steget i samme takt, som arbejdsløsheden falder. Det viser nemlig, at de forhenværende ledige er kommet i job i Spanien og nu bidrager til systemet og ikke blot er begyndt på en uddannelse eller rejst til udlandet.
I Málaga-provinsen faldt arbejdsløsheden med 3.224 personer, så det samlede antal ledige i dag er reduceret til omkring 185.000. Forventningerne er nu så gode, at flere fremtrædende økonomer forudser, at ledigheden i provinsen vil falde til 27,50 procent inden årets udgang.
 
 
Trafikulykker
 
Antallet af trafikulykker stiger
Efter fire år med et jævnt fald i antallet af trafikulykker steg antallet af ulykker på ny i 2014. Sidste år blev der registreret omkring 42.000 flere trafikulykker og 31 dødsfald flere end året før. Det er primært de helt unge (18-24 år) i trafikken og de lidt ældre på 51-65 år, der er involveret i de mange ulykker. Til de triste tal skal dog tilføjes, at antallet af køretøjer i trafikken i følge det spanske trafikministerium DGT er steget markant i 2014. Stigningen skyldes et øget bilsalg på grund af landets forbedrede økonomiske perspektiver samt det faktum, at flere er kommet i arbejde og dermed har brug for et køretøj.
 
 
Skovbrand
 
Stor risiko for skovbrande
En tør vinter, en lav luftfugtighed og udsigten til en meget varm sommer øger risikoen for store skovbrande. Fra den 1. juni og frem til midten af oktober er alle former for markafbrænding forbudt. Det samme gælder private, som ikke må tænde bål, grille, osv. i skovområder. José Luis Espejo fra Junta de Andalucía’s miljøafdeling forklarer til dagbladet SUR, at man har gjort alt for at forberede sig. Miljøafdelingen har lavet flere brandbælter end tidligere for, at en brand ikke skal kunne sprede sig. Tilsvarende forklarer han, at antallet af kontrolposter med personale er blevet udvidet, og at man alene i Málaga-provinsen har ti brandbiler og fem specielle brandslukningsfly til rådighed. Dertil kommer personale, biler og fly i det øvrige Andalusien, som man vil trække på, hvis det bliver nødvendigt.
 
 
lidl
 
Lidl ekspanderer
Den tyske supermarkedskæde Lidl har så gode forventninger til det spanske marked, at man investerer 200 mio. euro i opførelsen af 40 nye supermarkeder. De mange nye supermarkeder vil skabe 400 nye arbejdspladser, som primært går til unge under 35 år. Lidl har i dag 530 supermarkeder med over 10.000 ansatte fordelt over hele landet.
 
 
Iberia
 
Iberia flybilletter på auktion
Det spanske flyselskab Iberia har lanceret en ny og underholdende måde at købe flybilletter på. Flyselskabet udbyder på det nye site subastas.iberia.com hver dag nye flybilletter til populære destinationer som bl.a. New York, Paris og Rom, som sælges til højestbydende. Hver auktion varer 48 timer, og man skal blot registrere sig på det nye site, som også er tilpasset mobiltelefoner og tablets. “Det er en innovativ og sjov måde at købe flybilletter på,” skriver Iberia i en pressemeddelelse. Selskabet vil med tiden øge udbuddet af billetter på auktion til mange andre destinationer.
 
 
arraijanal-academia--575x323
 
Málaga CF’s fodboldskole godkendt
Efter flere års politisk debat og revidering af projektet har Junta de Andalucía endelig definitivt godkendt projektet for opførelsen af Málaga Club de Fútbols nye fodboldskole “La Academia”. Projektet er budgetteret til 14,7 mio. euro og skal opføres i tre faser. Den første del vil koste 5 mio. euro og vil blive sat i gang i løbet af sommeren. Når projektet står klart, vil Málaga CF have en moderne fodboldskole, hvor klubben kan arbejde seriøst med udviklingen af unge talenter. Fodboldskolen vil udover fodboldbaner tilbyde et kollegium, undervisningslokaler, fitnesscenter, kantine, mm.
 
 
Fattigdom
 
To ud af ti spaniere tæt på fattigdomsgrænsen
Næsten 22 procent af den spanske befolkning lever i fattigdom, eller tæt på fattigdomsgrænsen, ifølge de nyeste tal fra Spansk Statistik (INE). Og det er to procentpoint flere end i samme periode sidste år. Fattigdomsgrænsen er sat til 60 procent af en gennemsnitsindkomst. Det betyder, at hvis en person ikke har en årsindkomst på mindst 60 procent af en årlig spansk gennemsnitsindkomst, vurderes det, at han/hun lever i fattigdom. Beløbet for indeværende år er udregnet til 7.961 euro. Antallet af spaniere, der lever under eller tæt på fattigdomsgrænsen, er primært steget, fordi flere end tidligere arbejder til mindstelønnen på 648 euro pr. måned, på deltid eller endnu færre timer og dermed kun genererer en lille løn.
 
 
Vandresko
 
Vandreruten “La Gran Senda” bliver mere attraktiv
Overnatning med WiFi, cykelstativer og billige værelser langs vandreruten “La Gran Senda” er nogle af de tiltag, som Málagas amtsråd har på tegnebrættet. Det har formanden for amtsrådet, Elias Bendodo, annonceret. Målet med projektet er at forbedre faciliteterne for aktiv turisme i de landlige områder. La Gran Senda er en 650 km lang vandrerute, som strækker sig fra Estepona til Nerja. Ruten snor sig gennem nationalparker, naturreservater og landsbysamfund, hvor man kan opleve de traditionelle andalusiske håndværk og smage egnsretterne.
Udover at forbedre forholdende for turisterne skal projektet også være med til at skabe flere lokale jobs, fortæller Bendodo til mediet Ivecinos.es.
 
 
Bla-flag
 
Fire blå flag til Estepona
Estepona bliver belønnet for at forbedre deres strande – fire blå flag er det blevet til. Flagene er gået til strandene: El Padrón, La Rada og el Cristo – og for første gang også til stranden El Saladillo. Flagene vidner om, at Estepona har gjort et stort stykke arbejde for at forbedre kysten og badeforholdene. Der er blevet malet, udført VVS-arbejde, repareret gangbroer og opsat 200 skraldespande for at gøre den 20 km lange kysttrækning endnu mere attraktiv. Målet er, at Esteponas strande og promenader skal indbyde folk til at bade, dyrke sport og andre udendørs aktiviteter, fortæller Susana Aragon fra Esteponas byråd til Ivecionos.es. Kystfornyelsen i kommunen skal være med til at styrke Estapona i konkurrencen om turisterne.
For at lokke turister og lokale ned til de blå flag vil kommunen i maj og juni også køre nyt sand til de badevenlige strande.
 
 
Skat
 
Spansk skatteopkrævning stærkt forbedret
Regeringens stramme økonomiske politik og et stigende forbrug lægger grundstenene for, at statens skatte- og momsindtægter for 2014 næsten er på samme niveau som i 2007, som var det sidste “gode” år, inden den finansielle krise brød ud i 2008. I 2014 fik staten indkrævet knap 175.000 millioner euro i skatter mod godt 200.000 millioner i 2007, men tallet for indeværende år forventes at tangere niveauet fra ’07. Statens momsindtægter overstiger med sine ca. 56.000 millioner allerede nu indtægterne fra ’07 med 0,5 procent. Til gengæld ser det fortsat skidt ud med skatteindkrævningen fra landets virksomheder, som slet ikke leverer samme overskud, og dermed overskudsskat, som i 2007. Sidste år fik staten kun små 19.000 millioner i kassen mod næsten 45.000 millioner i ’07. Den spanske skatteminister ser dog positivt på de nye tal og håber, den positive udvikling vil fortsætte i 2015 – også for spansk erhvervsliv.
 
 
Lønninger
 
Spanierne tjener 1634 euro om måneden
En ny rapport fra Eurostat, som er EU’s officielle afdeling for statistik om EU-borgernes lønniveau, vækker stor opsigt. Rapporten viser, at en spanier i gennemsnit tjener 1634 euro pr. måned, hvilket er 432 euro mindre end gennemsnittet blandt alle EU-borgere. I toppen af skalaen ligger danskerne med 3706 euro/måned, mens en svensker i snit tjener 2617 euro/måned. I bunden af skalaen ligger Litauen, Rumænien og Bulgarien, hvor de gennemsnitlige månedslønninger ligger på henholdsvis 484, 467 og 376 euro. Til sammenligning tjener en dansker næsten ti gange mere end en bulgarer.
 
 
Selvmord
 
Antallet af selvmord i Spanien er steget tre år i træk
I 2013 tog 3.870 spaniere deres eget liv, hvilket er 22 procent flere end i 2010. Det var tredje år i træk, at selvmordsraten steg og blev den hidtil højst registrerede i 25 år. Det svarer til, at der hver dag var 10 spaniere, som begik selvmord. Ud af disse mennesker var 2.911 mænd og 959 kvinder. Juni er den måned, hvor flest vælger at tage deres eget liv.
Det er Spaniens nationale statistiske institut (INE), der tidligere i år offentliggjorde udviklingen i selvmord. Dataene viser, at antallet af selvmord faldt i starten af den økonomiske krise, men siden 2010 er tallet igen vokset. Det første år var stigningen lille, men fra 2011 til 2012 steg antallet med 11 procent, og fra 2012 til 2013 steg tallet med 9 procent.
Foruden trafikulykker er selvmord den hyppigste årsag til en unaturlig død – for hver død i trafikken, er der én, som begår selvmord.
Ifølge José Torbio, formand for den spanske del af “Psykologer uden Grænser”, skyldes stigningen i selvmord, at der ikke er nok psykologer ansat på de offentlige hospitaler, skriver det danske magasin Finans.dk. Torbio fortæller, at personer, der har brug for psykologhjælp, kan vente flere måneder på at komme til samtale – selvom det højst bør tage ti dage.
Til trods for, at raten af selvmord de seneste år er vokset i Spanien, er det stadig et af de lande med den laveste selvmordsrate – otte selvmord for hver 100.000 indbyggere. Til sammenligning var der ifølge Danmarks Statistik 11 selvmord per 100.000 indbyggere i Danmark i 2012.
Kilde: http://www.elmundo.es/espana/2015/02/27/54f0cff4e2704ef9158b4573.html
 
 
Court
 
Marbella har det højeste antal retssager i Spanien
Med 303 retssager per 1000 indbygger i 2014 har retskredsen i Marbella den højeste rate af retssager i hele Spanien, skriver nyhedsmediet Sur.es på deres hjemmeside. Dataene fra Spaniens 431 retskredse er indhentet fra Sección de Estadística del Consejo General del Poder Judicial, den juridiske statistiske afdeling i Spanien. Andalusien har et gennemsnit på 218,2 retssager per 1000 indbygger, mens landsgennemsnittet er 185, som dermed ligger en hel del under antallet af retssager i Marbella.
Andre retskredse på Costa del Sol oplever også en høj rate i antallet af retssager – Málaga (255), Fuengirola (237) Torremolinos (234). Faktisk er Estepona (217) den eneste retskreds langs solkysten, som ikke ligger over gennemsnittet for retssager i Andalusien, men i stedet placerer sig i midten.
I forhold til antallet af retssager den enkelte domstol kører, så ligger Málaga på landsplan i top. I 2014 udspillede 5510 retssager sig ved Málagas domstol.
Kaster man blikket mod afsluttede retssager i Andalusien, så scorer retskredsene på sydkysten også højt. Forholdet mellem de færdige og de nyindkomne retssager er højest i Estepona med forholdet 1,06, efterfulgt af Marbella med forholdet 1,05 og Fuengirola og Torremolinos, der begge har forholdet 1,04. Det vil sige, at der i de nævnte retskredse er blevet løst flere retssager i 2014, end der er kommet ind. Det er altså de retskredse, der har den højeste rate af retssager per indbygger, som ofte er de mest effektive og dem, som sjældent lader uløste spørgsmål hænge og svæve.
 
 
starbucks
 
Starbucks ekspanderer på Costa del Sol
For et halvt år siden åbnede den første Starbucks Café i Puerto Banús, Marbella. Og allerede nu i juli åbner den verdenskendte kæde endnu en café i Marbella. Den kommer til at ligge i samme bygning som El Corte Inglés lige overfor kongrescentret. Starbucks har også set dagens lys i Málaga, hvor caféen er blevet en del af El Corte Inglés i bymidten. “Vi fortsætter ekspansionen i Costa del Sols større byer. Vi skal blot finde de helt rigtige beliggenheder for vores caféer,” siger Álvaro Salafranca, som er administrerende direktør for Starbucks i Spanien. På verdensplan har kæden over 20.000 caféer.
 
 
Katadral-2
 
Se Málaga fra tårnets top
Seks euro og 200 trappetrin er, hvad det koster at komme op på taget af Málagas katedral. Fra katedralens top fås den bedst tænkelig udsigt over Málaga by – og fra flere vinkler. Åbningen af katedralens top er endnu et initiativ fra kommunens side for at gøre byen så attraktiv som mulig for de mange besøgende. Katedralen kan også besøges om aftenen, men så stiger prisen til ti euro. Det er ikke nødvendigt at bestille tid, og billetter sælges direkte fra katedralen.
 
 
Free-wifi-lufthavn
 
Gratis ubegrænset WiFi i alle spanske lufthavne
Senere på året vil man kunne surfe gratis og ubegrænset på nettet i alle Spaniens 46 lufthavne, har Spaniens nationale lufthavnsautoritet, AENA, offentliggjort. Ifølge AENA vil internettet samtidig blive fire gange hurtigere, end det er i dag. I oktober kan internetleverandører byde ind med, hvordan de vil løse internetopgaven mest tilfredsstillende. Når AENA har fundet vinderen til oktober, træder den toårige kontrakt om gratis ubegrænset WiFi i kraft to måneder efter.
Hvis man vil have endnu hurtigere internet, end standardløsningen tilbyder, vil det sandsynligvis blive muligt at købe en premium-pakke, som det også er tilfældet i dag.
I mange spanske lufthavne som Barajas i Madrid og El Prat i Barcelona kan man, indtil internetaftalen kommer i hus, bruge internettet gratis i 30 minutter ved at forbinde sin mobil, iPad eller computer til Kubi Wireless trådløse internet. Hvis man ønsker mere internet, kan det købes online.
I Københavns lufthavn er det også muligt at få ubegrænset gratis trådløst internet, hvis man er medlem af fordelsprogrammet CPH Advantage. Hvis man ikke er medlem, kan man betale for adgang til internettet med sit kreditkort. I Malmø lufthavn behøver man ikke være medlem af et fordelsprogram for at få adgang til gratis internet. Her kan du surfe gratis på nettet i op til tre timer, så længe du ikke bruger mere end 100 MB data.
 
 
FOTO-HC-Andersen
 
H.C. Andersen hyldet
Efter Kierkegaard-kongressen, der blev afholdt på universitetet i Granada midt i maj, blev der efterfølgende spist middag i Málaga, og i den forbindelse blev H.C. Andersens statue hyldet med et foto.
Forrest til venstre ses María Ángeles Garmendia Sagristá, gymnasielærer og gift med Professor Dr. José García Martin, Dra. Martina Pavliková fra Universitetet i Nitra (Slovakiet), Annette Sahlertz, og til højre for statuen står Professor Dr. Roman Králik, Director del Instituto Centroeuropeo de Investigación de Søren Kierkegaard, Universitetet i Nitra (Slovakiet).
Bag ved H.C. Andersen ses til venstre Professor Dr. José García Martin, der har stået for den store 3-dages Kierkegaard-Kongres i Granada og Rafael Fernández Gavilanes, gift med Annette Sahlertz.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.