Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder november 2014

Korte nyheder november 2014

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Oña
 
Esperanza Oña går af som borgmester i Fuengirola
Efter mere end 20 år valgte Esperanza Oña den 20. oktober at gå af som borgmester i Fuengirola. Beslutningen kommer efter, at det er blevet vedtaget, at man ifølge den nye valglov fra 2011 ikke kan være borgmester og samtidig sidde i det andalusiske parlament. Det er ganske normalt, at en politiker bestrider to poster på samme tid, men for at undgå interessekonflikter, ændrede man for nogle år siden valgloven således, at man ikke kan have to poster indenfor samme region. Esperanza Oña har derfor måtte tage et valg. Hun bliver i det andalusiske parlament, hvor hun sandsynligvis har store ambitioner, og overlader borgmesterposten til hendes højre hånd Ana Mula, som stiller op som spidskandidat for PP i Fuengirola til kommunevalget næste år. Hendes modkandidat fra PSOE bliver Javier García León, som er blev valgt som socialisternes spidskandidat i byen.
 
 
Pantoja
 
Isabel Pantoja på vej i fængsel
Den spanske sangerinde Isabel Pantoja gav i midten af oktober i Almería, med al sandsynlighed, sin sidste koncert de næste to år. Isabel Pantoja blev nemlig kendt skyldig for skattesvindel og hvidvaskning af penge i sagen “Caso Malaya” i Marbella og blev tilkendt en bøde på 1.147.148 euro plus to års fængsel. Isabel Pantoja dannede i en årrække par med den forhenværende borgmester i Marbella Julian Muñoz, som sangerinden flere gange, indirekte, har givet skylden for sin økonomiske kriminalitet. “Den kærlighedshistorie gjorde mig blind, og fik mig ud på et sidespor,” sagde hun blandt andet til publikummet i Almería. Det tyder på, at de 2.000 fremmødte til koncerten i sidste weekend har tilgivet den populære sangerinde. Det samme gælder dog ikke retssystemet, som flere gange har afvist Pantojas ansøgninger om at få fængselsstraffen annulleret. Hvornår og hvordan, den store bøde skal betales, står uvist.
 
 
Lange køer hos ITV i Málaga
Der er i dag tre ugers ventetid i Málaga for at få sin bil igennem det obligatoriske syn hos ITV. Og det er et stort problem for de bilejere, der ikke er opmærksomme på problemet og ikke kan klare sig uden deres køretøj. Det giver nemlig en bøde på mindst 200 euro at føre et køretøj, der har overskredet fristen for et ITV-tjek. De to store ITV-centraler i Guadalhorce og El Palo kan ikke længere følge med. Årsagen er den stigende mængde af ældre køretøjer, der har cirkuleret i trafikken, siden krisens begyndelse i 2008. Ældre køretøjer skal igennem ITV-kontrollen hvert år, hvorimod en ny bil først skal til kontrol efter fire år på vejene. Derfor er der i dag opstået lange ventetider. Fra ITV anbefaler man bilejere i Málaga-provinsen at søge til ITV-centralerne i Marbella, Estepona og Algarrobo, hvor ventetiden blot er et par dage.
 
 
nyheder-appFungi
 
Fuengirola: Ny App til handicap P-pladser
For handicappede bliver det nu lettere at finde en parkeringsplads i Fuengirola. Kommunen lancerer nemlig en ny App, som hurtigt og effektivt viser den handicappede vej til nærmeste ledige parkeringsplads. Servicen er gratis og en del af Kommunens projekt “Juntos Fuengirola Avanza”. App’en hedder “DisabledPark” og hentes gratis online hos App Store og GooglePlay.
 
 
nyheder-arturMas
 
Uafhængighedsvalget i Catalonien aflyst
Efter et maratonmøde med sine støttepartier besluttede Cataloniens politiske leder Artur Mas at aflyse uafhængighedsvalget, som var fastsat til den 9. november. De to nationalist- og regeringspartier CiU og ERC har måttet bøje sig for centralregeringens og retssystemets massive pres, efter at Grundlovsretten erklærede valget ulovligt, og man understregede, at man fra myndighedernes side ville tage alle lovlige midler i brug for at forhindre valget. I sidste ende kunne det have ført til en anholdelse og en retsforfølgelse af Artur Mas. Artur Mas og hans politiske støtter vil nu forsøge at finde alternative muligheder for at få et uafhængighedsvalg gennemført på et senere tidspunkt. En anden mulighed er, at der udskrives regionalvalg i Catalonien.
 
 
nyheder-deflation
 
Deflation på 0,2 procent i september
Prisen på fødevarer og elektricitet faldt i september så markant, at Spaniens samlede prisfald lå på 0,2 procent i forhold til samme måned sidste år. Det er tredje måned i træk, at Spanien oplever et fald i indekset. Faldet skyldes primært, at i juli, august og september sidste år, steg prisen på elektricitet og brændstof markant. Prisen er nu faldet igen og har afgørende indflydelse på det samlede indeks. En negativ inflation er aldrig godt for et lands vækst og økonomi, men faldet i priserne er så lille, at det blandt økonomer ikke er alarmerende. Vigtigst er det, at forbrugertilliden er intakt.
 
 
nyheder-eu
 
EU – laveste inflation siden 2009
Inflationen i eurozonen bevæger sig faretruende mod nulpunktet og dermed også en deflation, som kan indebære et langvarigt fald i priser og efterspørgsel. “I det tilfælde vil værdien af gæld blive øget og dermed vanskeligere at håndtere,” skriver erhvervsavisen E24 på nettet.
Det er den laveste inflation, man har haft siden oktober 2009, og situationen lægger yderligere pres på Den Europæiske Centralbank og Mario Draghi for at iværksætte nye tiltag, der skal sikre, at Eurozonen undgår ekstrem lav inflation og sågar deflation.
Arbejdsløsheden i eurozonen ligger uændret på 11,5 procent.
 
 
nyheder-gaagaderMalaga
 
Flere gågader i Málagas bymidte
Efter fem års debat og forberedelser er byggearbejdet, som skal skabe flere gågader i Málaga påbegyndt. Det er de centrale gader omkring Málagas katedral, Molina Lario og Postigo de Abades, der nu skal gøres til gågader. Efter at kommunen for snart ti år siden gjorde hovedgaden Calle Larios og andre centrale gader i Málaga til gågader, er næringslivet og turismen blomstret markant. Derfor fortsætter man nu i samme spor, og i samarbejde med Junta de Andalucía investerer Málaga Kommune i alt 2,79 millioner euro på nye gågader omkring katedralen. Arbejdet vil stå på i syv måneder og opdeles i to faser for at forstyrre den nuværende trafik mindst muligt.
 
 
nyheder-rociaVasquez
 
Stadig ingen erstatning til den frifundne Dolores Vázques i Wanninkhof-sagen
Hele Costa del Sol, og senere hele landet, blev for 15 år siden dybt chokeret over det brutale drab på den uge pige Rocío Wanninkhof i Mijas. Efterforskningen og retssagen udviklede sig til et stort drama, inden Dolores Vázques, en veninde – og sandsynligvis kæreste – til offerets mor, i september 2001 blev idømt 15 års fængsel for drabet. Dolores Vázques sad 519 dage bag tremmer, inden et nyt brutalt drab på Sonia Carabantes i Coín fandt sted. Dette mord blev kædet sammen med drabet på Rocío Wanninkhof ud fra DNA taget fra et cigaretskod fundet nær liget af Sonia Carabantes. De nye spor pegede på englænderen Tony King, som senere blev idømt 36 års fængsel for begge mord. Dog er livstid i Spanien maks. 30 år, hvorfor dommen afkortes med seks år.
Dolores Vázques blev af det spanske Justitsministerium tilbudt 120.000 euro for uberettiget fængsling, svie og smerte, men Dolores Vázques’ forsvar krævede, og kræver fortsat, fire millioner euro. Dolores Vázques venter stadig på en afgørelse i sagen fra højesteret.
 
 
nyheder-bankia
 
Massivt misbrug af frynsegoder i Bankia
Til sammen er godt 100 personer fra banken Bankia, tidligere Caja Madrid, nu involveret i sagen om misbrug af bankens frynsegoder til ledelsen, bestyrelsen og andre indflydelsesrige personer med tilknytning til banken. Fra perioden 1999 til 2012 er der blevet brugt og hævet i alt 15 millioner euro til hotelovernatninger, middage, rejser, gaver og kontante udbetalinger til bankens ledelse, som har været i besiddelse af nogle særlige firmakreditkort. I 2012 blev Caja Madrid slået sammen med andre sparekasser og omlagt til en børsnoteret bank under det nuværende navn Bankia. Det skete for at undgå en konkurs. Nu er det så kommet frem, at Bankias ledelse siden 2012 har fortsat det massive brug med firmakreditkort til trods for bankens svære økonomiske situation. Og det har skabt stor forargelse, at folk fra både fagbevægelser, arbejdsgiverforeninger og politiske partier også har været i besiddelse af disse firmakreditkort. Hver kortindehaver har tilsyneladende kunnet bruge 4.000 euro om måneden uden at skulle redegøre for, hvad pengene er blevet brugt til.
 
 
nyheder-embajadorDinamarca
 
Danmarks ambassadør indvier stort biomasse-anlæg i Alicante
Med Danmarks ambassadør Lone Wisborg i spidsen kunne papirgenbrugsfabrikken i byen L’Alquería d’Asnar fredag den 10. oktober åbne en ny stor afdeling, som skal producere biomasse-energi til Spaniens industrisektor. Projektet er blevet gennemført under initiativet Empresa de Servicios Energéticos, som er med til at sætte vedvarende energi på dagsorden. Den nye fabriksafdeling råder over en biomasse-dampkedel med en kapacitet på 20 MW, som er blevet leveret af det danske firma Justsen Energiteknik (www.justsen.dk) i samarbejde med deres forretningspartner i Spanien firmaet LSolé (www.lsole.es), som er specialister i rene energiløsninger til industriel brug. Ifølge LSolé er den nye biomasse-dampkedel den største i Spanien og vil bidrage med en årlig energiproduktion tæt på 100.000 MW – den vil kunne forsyne godt 3.400 husstande med varme og varmt vand. Danmark er en vigtig spiller inden for energisektoren, specielt når det gælder teknologi inden for vedvarende energi, og derfor deltog landet også med en stand til eventen Expobiomasa, der blev afholdt i Valladolid.
 
 
Centralregeringen øger markant investeringerne i Málaga
Statsbudgettet for 2015 er klart, og der er gode nyheder til Málaga, efter at provinsen sidste år modtog det laveste tilskud i 15 år. 272,54 millioner euro er blevet afsat til investering og forvaltning af Málaga, hvilket er 44,2 procent mere end sidste år, hvor regeringen i Madrid gennemførte voldsomme besparelser. Det er opsigtsvækkende, at fem millioner euro er øremærket til en ny til- og afkørselsvej fra den nordlige del af provinsen til lufthavnen. Der er også, som noget nyt, afsat 300.000 euro til et forstudie om udvidelsen af kystbanetoget fra Málaga til Marbella og Estepona efter, at Junta de Andalucía i Sevilla har erkendt, at de ikke magter opgaven.
 
 
nyheder-monteCorto
 
Málaga får sin kommune nr. 102
Den lille landsby Montecorto nær Ronda er nu blevet optaget som selvstændig kommune. Montecorto har igennem ti år forsøgt og forberedt sig på at blive uafhængig af Ronda. Anstrengelserne har nu givet resultat. Fremover vil landsbyen få sin egen borgmester, byrådsmedlemmer og budgetter. Montecorto har små 700 indbyggere og er, som mange af Málaga-provinsens andre landsbyer, kendt for sine hvide byhuse, sine smalle gader, sin smukke kirke og centrale plads og, ikke at forglemme, sin gastronomi. Normalt skal en landsby have 5.000 indbyggere for at kunne blive en selvstændig kommune, men i dette tilfælde er der gjort en undtagelse. Montecorto ligger nemlig så afsides fra Ronda, at landsbyen har fået selvstændighed. Landsbyens borgmester og indbyggere håber, at Montecorto fremover vil få lidt større opmærksomhed fra turister og andre nysgerrige.
 
 
nyhed-arbejdsloeshed
 
Arbejdsløsheden stiger på ny – men kun ganske lidt
De seneste tal fra Arbejdsministeriet viser, at arbejdsløsheden i september steg med 19.720 personer. Det er altid trist med en stigning i ledigheden, men i ministeriet ser man ganske positivt på tallene, idet det er den mindste stigning i arbejdsløsheden i en september måned siden 1996. Når sommer- og turistsæsonen slutter ved udgangen af august, stiger ledigheden, traditionen tro, altid. “Tallene viser, at de mange nye arbejdspladser, der er blevet skabt i årets løb, er reelle og ikke bare midlertidige jobs,” siger Engracia Hidalgo fra Arbejdsministeriet. Af de 19.720 nye arbejdsløse kommer de 2.761 fra Málaga-provinsen. Málaga er den spanske provins, hvor arbejdsløsheden er steget mest, kun overgået af Cádiz.
 
 
nyhed-facebook
 
Facebook køber WhatsApp for 21.800 millioner dollars
I starten af oktober opkøbte giganten blandt de sociale medier, Facebook, endelig udbyderen af mobilbeskeder WhatsApp. Handlen har været undervejs siden februar, men skulle først godkendes af EU-Kommissionen.
EU-Kommissionen ville sikre sig mod en monopollignende tilstand, men skønner, at forbrugerne trods opkøbet fortsat har mange forskellige alternativer for at kommunikere via mobilbeskeder. WhatsApp blev stiftet i 2009 i USA og er i dag markedsledende med 600 millioner brugere foran WeChat fra Kina og LINE fra Japan.
 
 
nyhed-malaga
 
#lovingmalaga – oplev Málaga gennem de sociale medier
Màlaga Kommune har indledt en ny kampagne, som skal gøre selve byen til en moderne turistattraktion. Man vil fremover kunne følge spanieren Pablo på de sociale medier, mens han går på oplevelse i storbyens gader. Gennem små videoer, billeder og tweets viser han dig de hyggelige haver, katedralen eller byen set fra hestevogn, og idéen er, at du så kan lade dig inspirere til selv at besøge de unikke steder. Sloganet på kampagnen lyder; ” Én by, 365 turistattraktioner – en til hver dag om året,” og som det indikerer, bygger konceptet på, at Pablo viser et nyt sted frem hver dag i et år. En lille video lægges hver dag op på: http://www.lovingmalaga.es/es, hvor Pablo giver informationer og historiefortællinger fra dagens ekspedition – og videoerne er tilføjet engelske undertekster til de, som ikke er så stærke i det spanske sprog. Den lille virtuelle rundvisning er desuden akkompagneret af et google-kort, som viser lokaliteten. Hjemmesiden for #lovingmalaga er desværre ikke på engelsk, men åbner du den i Google Chrome, oversætter browseren den til et nogenlunde forståeligt dansk. Så pak tasken, og tag på sightseeing sammen med Pablo på: http://www.lovingmalaga.es/es, https://www.facebook.com/lovingmalaga?fref=ts eller https://twitter.com/lovingmalaga?lang=da.
 
 
nyhed-trafik
 
Færre dødsfald i trafikken
Borgerne i Málaga-provinsen er blevet bedre til at køre bil, og antallet af dødsfald i trafikken er faldet mærkbart over de sidste ti år. I 2004 mistede 104 personer livet på Málaga-provinsens veje. I 2013 var tallet faldet til 25, og i indeværende år har 16 personer mistet livet i trafikken. I trafikministeriets afdeling i Málaga er man naturligvis glad for den markante nedgang i antallet af dødsfald. “De mange informationskampagner om at vise respekt i trafikken giver nu resultat. Jeg tror, bilister og motorcyklister i dag er mere opmærksomme på konsekvenserne af en ulykke, og at det kan ramme os alle,” siger Trinidad Hernández fra trafikministeriet i Málaga. Hun peger også på kørekortets pointsystem og radarerne, som i stor grad har fået bilisterne til at sætte farten ned på vejene.
 
 
nyhed-araberhotel
 
Marbella får sit første “halal”-hotel
Når der skal åbnes nye veje indenfor turismen, har Marbella det med at gå forrest. Det sås på den nyligt overståede rejsemesse i Granada, som udelukkende fokuserede på arabiske rejsemål i Spanien.
Hotellet NH Alanda på Den Gyldne Mil i Marbella har fået et certifikat, der giver dem status som “halal”-hotel. Det er det bedst tænkelige varemærke ifølge islamisk lov. På Hotel Alanda er der bl.a. gjort god plads til at kunne bede dagens bønner, nogle værelser vender mod Mekka, og mænd og kvinder har hver deres pool. En arabisk forretningsmand overtog sidste år det konkursramte hotel NH Alanda, der nu er åbnet som arabisk “halal”-hotel.
 
 
nyhed-taxastrejke
 
Taxaerne varsler strejke
Konflikten mellem taxachauffører, Junta de Andalucía og Málagas lufthavn fortsætter. I grove træk går konflikten på, at Málagas taxachauffører vil have eksklusivitet på kørsel til og fra lufthavnen. Tidligere på årets blev der indgået en aftale, men ifølge taxachaufførerne er der ingen kontrol i lufthavnen, og derfor overholdes aftalen ikke. I dag kan chauffører fra andre byer frit køre til lufthavnen for at hente passagerer, og det er der i Málaga stor utilfredshed med. Chaufførerne har derfor varslet strejke alle tirsdage i tidsrummet kl. 10-12. Og findes der ingen løsning inden jul, vil alle chauffører nedlægge arbejdet juleaften, nytårsaften og på helligtrekongersdag den 6. januar.
 
 
nyhed-vandreservoir
 
Masser af regn – men ikke til vandreservoirerne
Luften blev renset, og landmændenes tørre marker har fået masser af vand, da det i midten af oktober regnede voldsomt i store dele af Andalusien, her iblandt i Málaga-provinsen. Men, lidt pudsigt, steg vandmængden i provinsens vandreservoirer næsten ikke. Det skyldes, at regnen primært faldt langs kysten og ikke længere inde i landet, hvor de store vandreservoirer ligger. Der er ikke akut vandmangel, men efter en lang og varm sommer havde det været betryggede, hvis dele af de store mængder nedbør var endt i de halvtomme vandreservoirer.
 
 
nyhed-hundEstepona
 
Ny hundepark i Estepona med badebassin og legefaciliteter
Nu kan menneskets bedste ven nyde godt af afkølende bade og sjove legeområder i en ny hundepark i Estepona. Projektet, som tæller over et 2000 m2 grønt areal, er dedikeret til de logrende væsner. Et budget på ca. 12.000 ligger bag klargørelsen af parken og de mange installationer, hvilket blandt andet dækker over et badeområde, hvor hundene kan dyppe poterne, og mange skyggepladser, som skal gøre tilværelsen tålelig for både ejer og hund i sommermånederne. Hundeparken er placeret ved siden af legeparken, Parque de los Niños, og er ligesom den udstyret med flere legefaciliteter, som ringe, små vipper og rør, til de firbenede venner. Inden for parkens område gælder de samme regler som på gader og stræder i forhold til hundenes efterladenskaber, så husk godt med poser i tasken, hvis du planlægger en dag i det grønne med din hund. Parken er desuden tilpasset handikappede hundeejere.
 
 
nyhed-voldtaegt
 
Ti måneders betinget fængsel for falske voldtægtsanklager
Under dette års Feria i Málaga blev fem unge mænd anklaget for voldtægt af en 20-årig pige. Det kom dog frem, at anklagen var falsk, og pigen havde fundet på det hele i frygt for, at de unge mænd ville offentliggøre en video, som blev optaget på selve aftenen. Den unge kvinde kommer ikke i fængsel, med mindre hun begår en anden forbrydelse inden for de næste to år. Hun skal dog betale en bøde på 2.160 euro for forseelsen.
Hele begivenheden førte til store diskussioner i den sydspanske presse, hvor arrangørerne for la Feria de Málaga måtte står frem og forsvare sikkerhedsniveauet i forbindelse med festlighederne.
 
 
Drømmeår for turismen
Turisterne strømmer til Spanien. I årets første otte måneder besøgte 45,4 millioner turister landet, hvilket er en stigning på 7,3 procent i forhold til sidste år.
Alene i august tog 9,1millioner turister turen til det spanske, viser de nyeste tal fra Ministeriet for Industri og Turisme.
Det er specielt franske, tyske og engelske turister, der står bag den markante stigning, men også belgierne og italienerne tager til Spanien som aldrig før. Catalonien, De Kanariske Øer og Madrid er de tre regioner med størst fremgang, mens Andalusien lige kommer med i top fem.
 
 
Nye 10-eurosedler
Spanien og de øvrige 18 lande i den europæiske monetære union har nu fået nye 10-eurosedler. De nye sedler har nyt design og nye sikkerhedsforanstaltninger, som besværliggør forfalskning. Sidste år kom der nye 5-eurosedler, og det er hensigten, at pengesedlerne for 20, 50, 100, 200 og 500 euro de kommende år også skal udskiftes.
 
 
Varmeste september siden 1962
Den 23. september sluttede sommeren officielt. Hidtil har september været den varmeste i Málaga-provinsen siden 1962 med en gennemsnitstemperatur på 32,6 grader. Årsagen er, at Andalusien i løbet af måneden blev ramt af adskillige varmebølger, som medvirkede til de stigende temperaturer. Også nætterne var de varmeste siden 1962 med en gennemsnitlig temperatur på 21,9 grader.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa