Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa april 2013

Dagens spanske nyheder fra La Danesa april 2013

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


”Regeringen ved, hvor vi skal hen,” siger statsminister Mariano Rajoy (t.h.), her på vej væk fra lederen af oppositionspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Arbejdsløsheden kan blive endnu højere
Lederen af oppositionspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, var i weekenden at høre blandt de kritiske røster imod den konservative regering og statsminister Mariano Rajoy fra PP.
6.202.700 arbejdsduelige spaniere var ved udgangen af årets første kvartal uden arbejde, hvilket er 237.400 flere end det foregående kvartal. Det er det højeste antal arbejdsløse, siden man i 1976 begyndte at føre regnskab.
Det svarer til 27,16 procent af arbejdsstyrken.
Blandt de unge under 25 år er procentsatsen nu 57,2 procent.
I 1,9 millioner husstande er samtlige medlemmer uden et arbejde. I 8,1 millioner husstande er samtlige medlemmer i beskæftigelse, men det er 449.800 færre end for et år siden.
Det er alt sammen på trods af, at 85.000 færre er arbejdssøgende end i slutningen af sidste år, og 235.000 færre end for et år siden, hvilket skyldes, at mange immigranter er vendt hjem, og mange spaniere er flyttet til udlandet. Den spanske arbejdsstyrke er nu på 22,84 millioner, men af disse er 27,16 procent altså uden arbejde.
Tallene, som blev offentliggjort i sidste uge, kom som en bombe under regeringen og hele befolkningen, der havde håbet, at en forventet mindsket recession, som annonceret af nationalbanken, Banco de España, ville have resulteret i øget beskæftigelse.
Men det er kun sket i en enkelt af de 17 regioner, nemlig på Balearerne, mens den region med det største jobtab har været Catalonien. Sammenlagt står det stadigvæk værst til i Andalusien, hvor 36,87 procent af arbejdsstyrken er uden arbejde.
Statsminister Mariano Rajoy har dog udtalt, at han frygter, at yderligere 1,3 millioner kan miste deres job frem til 2016. Han mener alligevel, at ”regeringen ved, hvor vi skal hen”, og han har bedt om tålmodighed, fordi resultaterne af arbejdsmarkedsreformen og de mange besparelser endnu ikke har vist sig.
Men lederen af det socialistiske oppositionsparti, PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, mener ikke, at regeringen ved, hvad den ”skal stille op med Spanien”.
”Regeringen forventer at miste yderligere 1.300.000 arbejdspladser frem til 2016. Hvordan kan de sige, at de forventer en større arbejdsløshed, end da de overtog regeringsmagten?,” kommenterede Rubalcaba.

 


Den nye plan går ud på at mindske underskuddet i indeværende år til 6,3 procent.

EU-mål udsat
Regeringen har nu offentliggjort en ny økonomisk plan, hvormed Spanien ikke når det EU-fastsatte mål på et underskud på under tre procent af bruttonationalproduktet inden for de næste to år.
Sidste års underskud endte på 10,6 procent, og den nye plan går ud på at mindske underskuddet i indeværende år til 6,3 procent, 5,5 procent i 2014, 4,1 procent i 2015 og endelig i 2016 til 2,7 procent.
I år forventes økonomien nu at krympe med 1,3 procent; tidligere spådomme havde lydt på 0,5 procent.

 


Så flot forventedes lystbådehavnen La Bajadilla at blive.

Sheiken skal alligevel ikke udbygge lystbådehavn i Marbella
Den qatarske sheik Abdullah Al-Thani, den samme mand som ejer fodboldklubben Málaga CF, kommer måske alligevel ikke til at udbygge lystbådehavnen La Bajadilla i Marbella.
Udvidelsen af havnen har ellers de senere år været et at de mest ambitiøse projekter på Costa del Sol, og den forventedes at give plads til 1.221 bådpladser og en mole til større krydstogtskibe samt at skabe 3.000 arbejdspladser.
Den andalusiske lokalregering har nu taget det første skridt imod en annullering af tilladelserne til driften og havnebyggeriet. Tilladelsen blev ellers givet, efter en aftalen blev underskrevet i december 2011, en aftale hvormed han skulle foretage udvidelsen og drive havnen i samarbejde med et selskab ejet af kommunen i Marbella.
Han overtog i starten af 2012 driften af den nuværende havn, hvor der er plads til 268 både.
Han har dog ikke betalt den aftalte leje på 750.000 euro om året, skriver avisen El País. Han skulle heller ikke have betalt leverandører, og sært nok heller ikke indkrævet leje for lokaler i havnen eller for de eksisterende bådpladser, for hvilke de andalusiske havnemyndigheder, APPA, tidligere tjente 900.000 euro om året. De manglende betalinger har to gange givet sheiken en bøde på 25.000 euro og senest én på 130.000 euro, efter han ikke reagerede på de førstnævnte. I januar gav myndighederne ham en frist på tre måneder, en frist som udløb i sidste uge.
Ifølge dagbladet Diario Sur har flere andre selskaber, heriblandt et engelsk og to saudiarabiske, vist interessere i at overtage rettighederne til drift og udvidelse af lystbådehavnen.

 


Lægen Eufemiano Fuentes på vej til domstolen i Madrid.

Afgørelse i doping-sagen Operación Puerto på trapperne
Tirsdag den 30. april faldt dommen i dopingskandalen kendt som Operación Puerto endelig.
Dommeren i sagen, Julia Patricia Santamaría, har indkaldt de involverede parter til et retsmøde i morgen eftermiddag, hvor hun forventes at afsige sin dom over de fem implicerede.
Den spanske læge Eufemiano Fuentes er den hovedmistænkte i sagen, som drejer sig om bloddoping i blandt andet cykelsport.
Doping var før Operación Puerto-sagen kom frem, ikke lovstridigt i Spanien, og derfor er de involverede parter anklaget for at have bragt deres klienters helbred i fare, for hvilket de risikerer to og et halvt års fængsel.

 


Mispeldagen byder på uddeling af over et ton frugter.

Mispler til alle i Sayalonga
Frugten mispel giver levebrød til omkring en tredjedel af Sayalongas indbyggere, og på grund af den orange frugts betydning fejres også den med sin helt egen dag, Día del Nispero, som er søndag den 5. maj.
Mispeldagen byder på uddeling af over et ton frugter, samt syltetøj og likør lavet af mispel, men også områdets hedvin bliver udskænket i rigelige mængder.
Omkring 5.000 mennesker møder normalt op på mispelens dag, der hovedsageligt fejres på landsbyens torv.
Sayalonga er en køn og lille by, og så snart man svinger af fra hovedvejen, er landsbyen ikke særlig bilvenlig, men så meget desto hyggeligere. Denne dag er der taler, musik og dans og altså uddeling af et ton frugter.
Festlighederne for mispelen starter kl. 11.00 og varer til omkring kl. 18.00.

 

Søndag den 5. maj i Margrethekirken
Indsættelse af Margrethekirkens nye præst Iben Snell kl. 11.00 med efterfølgende reception. Alle er velkomne.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

1. maj: Arbejdernes dag er helligdag i hele landet.
3. maj: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande, Coín og Motril.
15. maj: Lokal helligdag i Estepona og Nerja.

 

Benalmádena

12. maj kl. 09.30
Cudeca afholder den årlige Walkathon. Man kan vælge at gå to, fem eller 10 kilometer.
Mødestedet er ved Sunset Beach Club. Tilmelding i én af organisationens butikker eller på www.cudeca.org. Her kan man også læse om flere muligheder for at indsamle penge.
Pris: 10 euro, 6 børn. Ved tilmelding samme dag 12/6 euro. Efter gåturen er der forskellige aktiviteter og præmier samt tombola, levende musik og paella på stranden.

 

Frigiliana

Indtil 1. juni
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 31. maj
Dolores og Roger Cummiskey fra Andalusian International Artists udstiller korssting og kultegninger på Restaurant Lucia i Puebla Lucia. Åbent mandag-fredag kl. 12.00-21.00.

1. – 5. maj
Feria International de los Pueblos afholdes på feria-pladsen.

5. maj kl. 19.00
En hyldest til Barbara Streisand og Neil Diamond i Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

19. maj kl. 12.30
Forårskoncert med Banda Municipal de Música i Parque de España. Gratis adgang.

19. maj kl. 20.00
Fra Fuengirola til Universet. Sådan lyder titlen på en event, hvor man sammen med astronomer kan være med til at udforske universet – fra stranden foran Hotel El Puerto.

 

Málaga

Indtil 9. juni
Picassos fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

4. maj kl. 20.00
Oplev komponisten og guitaristen Jesús Gutierrez i Teatro La Cochera Cabaret. For yderligere information ring 952 246 668. Begrænset antal pladser.

5. maj kl. 10.00
Løb imod cancer. Et nyt løb, I Carrera Mujeres Contra el Cancer, afholdes i Málaga. Start og mål ved stadionet Ciudad del Málaga. Ruten er 5,2 km. Alle kvinder over 12 kan deltage. Løbet er arrangeret af bl.a. Málaga kommune. Det koster 6 euro at være med. Se mere på www.inacuamalaga.es.

8. maj kl. 19.00
Niña Pastori giver koncert på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

17. – 19. maj
Messe omkring miljø, natur og helse, Natura Málaga, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos. Mere information på www.fycma.com.

17. maj kl. 21.00, 19. Kl. 19.00
Operaen La Bohème af G. Puccino kan opleves på Teatro Cervantes. Entré fra 20 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

Indtil 5. maj
Dansefestival, Marbella Todo Danza, er ensbetydende med en række varierende forestillinger.

1. maj:
Latin Explosion med Compañía Nicolaás Valiente kl. 13.00 og 19.30 på Plaza de África.

2. maj:
Manuel Cañadas danser Solo, Sin Más kl. 21.30 og 22.30 i Ebe La Polaca.
La Mirada Interior med Producciones Imperdibles kan ses fra kl. 19.00 på Plaza de la Iglesia i San Pedro.

3. maj:
La Mirada Interior med Producciones Imperdibles kan ses fra kl. 19.00 på Plaza de la Iglesia i selve Marbella.

4. maj:
En Skærsommernats Drøm opføres af ballet Carmen Roche kl. 21.00 i teatret Ciudad de Marbella. Entré 10 euro på www.elcorteingles.es.

5. maj:
Dansehistorier – Cuentos para Bailar, er dans for de små, hvor man fra kl. 12.00 kan være med i Centro Cultural San Pedro.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 13. maj kl. 13.00 – 22.00.
Kunstudstilling med værker af bl.a. Sinikka Ahokas-Gröhn og Elaine Carlton på restauranten El JInete. Lukket fredag.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 29. maj
Fotografen Andrés Beijo udstiller med serien Visualia nogle af sine bedste billeder af landskaber og dyr. Se den i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja.

 

Torremolinos

4. – 5. maj
Messe for samlere af historiske objekter, Expo Historia, afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos. Se mere på www.planetacoleccion.es.

 

 

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 22. april 2013:


Hervé Falciani stjal informationer om 130.000 kunder i bank i Schweiz.

HSBC-ansat kom til Spanien, fordi hans liv var i fare
Hervé Falciani, den tidligere ansatte i banken Hong Kong Shanghai Bank Corporation (HSBC) i Schweiz, der har stjålet tusinder af bankkunders informationer, og som sidste sommer ankom til Spanien, har netop afsløret, at han kom hertil, fordi han frygtede for sit liv.
Fra 2006 til 2008 stjal han over 130.000 kunders data i bankens afdeling i Schweiz. Siden har han været eftersøgt af Interpol og opholdt sig bl.a. i Italien og Frankrig, hvorfra han begyndte at samarbejdede med embedsmænd fra det amerikanske justitsministerium. De advarede ham om, at hans liv var i fare, og han valgte at rejse til Spanien.
Den fransk-italienske Falciani ankom sidste år i maj med båd til Barcelona, hvor han blev anholdt. Han blev faktisk løsladt i december, mens hans sag blev behandlet, og nu samarbejder han med de spanske antikorruptionsanklagere. Sammen vil de til bunds i sagerne om de spaniere og andre skattepligtige, som via bankens afdeling i Schweiz undgår at betale skat i Spanien.
I sidste uge blev han afhørt ved højesteret i Madrid – iført paryk, store briller og skægstubbe – og han har netop givet sit første interview i Spanien til dagbladet El País.
”Mit liv var i fare. USA havde advaret mig om, at det ville være let for nogen at betale for at få mig slået ihjel. Jeg valgte Spanien, fordi jeg vidste, at jeg ville blive fængslet, og at Schweiz ville anmode om at få mig udleveret. Min flugt har været planlagt til sidste millimeter; dette er ikke en tilfældighed,” udtaler han til El País.
Han forklarer videre, at han har magtfulde fjender. Blandt dem er HSBC, der er verdens fjerde største bank, det schweiziske bankvæsen, og tusinder af skatteflygtninge, som via lækager er blevet dømt siden 2009, og af disse sidstnævnte har nogle forbindelser til narkokarteller, mafiabander og terroristorganisationer.
”I juni 2012, en måned før jeg kom til Spanien, advarede amerikanerne mig om, at det amerikanske senat ville anklage HSBC for dets faciliteter for pengevask og terrorsponsorering. De sagde, at fra og med det tidspunkt ville mit liv være i fare. Jeg havde to valg: at starte et nyt liv i USA eller rejse et andet sted hen for at købe tid. Jeg fik at vide, at det eneste sikre sted i Europa ville være Spanien, som med succes havde brugt mine informationer i vigtige sager,” forklarer han.
De schweiziske myndigheder har anklaget ham for at stjæle, men også for at forsøge at tjene penge på informationerne. Det benægter han.
Falcianis liste indeholder 659 spanske navne. Det er alt fra ejendomsmoguler og tidligere fodboldspillere til arkitekter og læger. Blandt sidstnævnte er Eufemiano Fuentes, der er anklaget i dopingsagen Operación Puerto. Skattevæsnet håber at kunne indkræve 260 millioner euro, når engang sagerne er opklaret.
Det mest kendte navn på listen er nok Banco Santanders bestyrelsesformand, Emilio Botín, der allerede har stået anklaget. Han insisterede først på, at han ikke kendte noget til en schweizisk konto, da den tilhørte hans far, som åbnede den under borgerkrigen. Ikke desto mindre indvilligede han i højesteret til at betale 200 millioner euro til skattevæsnet.

 


Copla-sangeren er god for et show, selv når hun idømmes to års fængsel og en bøde på 1.147.000 euro.

Marbellas korruption: Isabel Pantoja slipper, Julian Muñoz af sted til næste retssag
To års fængsel og en bøde på 1.147.000 euro lød straffen til den kendte copla-sanger, Isabel Pantoja, efter hun ved provinsdomstolen i Málaga blev kendt skyldig i pengevask og bedrag. Hun skulle have hvidvasket penge for sin forhenværende kæreste og tidligere borgmester i Marbella, Julian Muñoz (GIL), der i årene 2002-2003 skulle have tiltusket sig flere millioner euro fra kommunekassen.
Nu kan Pantoja vel egentlig prise sig lykkelig for, at hun ikke skal afsone fængselsstraffen, eftersom dette var hendes første dom og at denne ikke overstiger to år. En regel som dommere kan benytte, hvis ellers den skyldige ikke er til fare for sine omgivelser og sådant. Men hun tog alligevel straffen hårdt, og nu verserer spekulationerne om, hvordan hun skal skaffe pengene til bøden. En mulighed er ifølge avisen ABC, at hun vinder en sag imod Tv-stationen Tele5, som hun har sagsøgt efter udsendelsen af miniserien Mi Gitana, eller at hun afvikler 25 koncerter ekstra det næste år. Hun kunne også give et par interviews. Da hun i 2011 gav et eksklusivt interview til Hola fik hun 800.000 euro for ulejligheden, eller hun kunne udgive en CD, en kogebog eller sine memoirer. Hun kunne også vælge at sælge ud af sin ejendomsportefølje. Ifølge førnævnte ABC har hun tre lejligheder i Sevilla, en i Marbella, en i Estepona, et hus i El Rocío og et i Madrid-bydelen La Moraleja. Kort sagt er mulighederne mange for den slet ikke så forarmede Pantoja.
Hendes tidligere kæreste blev derimod idømt syv år og seks måneders fængsel og blev straks efter domsafsigelsen ført bag tremmer. Han fik også en bøde på knapt 3,9 millioner euro. Hans ekshustru, Maite Zaldívar, som blev kendt skyldig i kontinuerlig hvidvask af penge, fik en bøde på godt 2,4 millioner euro samt en betinget fængselsstraf på tre år, tre måneder og en dag.
Alle vil appellere dommene, hvilket forventes at ske denne uge.
I mellemtiden er endnu en retssag i gang ved domstolen i Madrid, denne gang er det Saqueo 2-sagen. Blandt de anklagede står netop Julian Muñoz og et andet spøgelse fra sagerne om korruptionen i Marbella, tidligere teknisk direktør, Antonio Roca. Begge er tidligere kendt skyldige i Malaya-sagen. Saqueo 2 omhandler korruptionen i årene 1991 til 1999, da afdøde Jesús Gil y Gil (også GIL) regerede enevældigt på rådhuset i Marbella.

 


Marcelo Gurruchaga ses her med hustruen, som han måske har skåret i stykker og kremeret i dyrlægeklinikkens krematorium.

Dyrlæge kremerer sin kone
En dyrlæge i byen Benijófar, en by med 4.200 indbyggere i Alicante-provinsen, er nu anklaget for at have slået sin hustru ihjel. Ikke nok med det, han mistænkes også for at have kremeret hende.
Manden, den 45-årige argentiner Marcelo Gurruchaga, havde først fortalt parrets børn, at deres mor var bortrejst i påskedagene, men de troede ikke på ham og pressede ham, indtil han selv kontaktede politiet en uge efter hendes død.
Han henvendte sig på den lokale politistation med en kasse, som han hævdede indeholdt hustruens aske.
Han hævdede, at hun torsdagen før påske skulle være død af en overdosis af medicin imod depression, og at han havde forsøgt at genoplive hende. Han skar så hendes lig i stykker og fik det kremeret. Til dette formål skulle han have henvendt sig til et dyrekrematorium i området, hvor han hævdede, at han havde en hastesag med en stor hund, som ejerne ville have kremeret hurtigt, fordi de skulle rejse. Han mødte op med flere store poser, hvis indhold han nægtede at lade andre se. Han kørte derfra med urnen i bagagerummet. En uge senere henvendte han sig så til politiet.
Myndighederne er nu ved at undersøge sagen, der anses som kompliceret, eftersom der ikke er noget lig, Dyrlægen kan desuden risikere at skulle betale en bøde for illegal kremering.

 


200 års dagen for den danske filosofs fødselsdag markeres ved arrangementer i Granada.

200-året for Kierkegaards fødsel fejres i Spanien
Den 5. maj er det 200 år siden, den danske filosof og forfatter Søren Kierkegaard blev født. Det fejres også i Spanien, nærmere betegnet på universitetet i Granada, hvor Prof. Dr. José García Martin, der er formand for Kierkegaard-foreningen Sociedad Hispánica de Amigos de Kierkegaard (SHAK) står bag arrangementer den 8. og den 15. maj.
8. maj: Fra kl. 18.00 er der en forelæsning med titlen ”Hvorfor læse Kierkegaard” af Francesc Torralba Rosellò fra universitetet Ramon Llull i Barcelona. Der vises også et dokumentarprogram om filosoffen.
15. maj: Fra kl. 17.00 er der et større arrangement med flere punkter på dagsordenen og deltagelse af bl.a. Danmarks ambassadør til Spanien, Lone Dencker Wisborg.
Begge arrangementer afholdes på fakultetet for politisk videnskab og sociologi på universitetet i Granada.
Interesserede er velkomne til at kontakte José García Martin på jgarciamartin@ugr.es.

 


Bare bebrejd katten.

Påvirket bilist giver kat skylden for ulykke i Mijas
Policia Local har anholdt en britisk statsborger, der kørte bil med alkohol i blodet. Det er måske ikke så usædvanligt, men ifølge dagbladet Diario Sur fik en kat skylden for ulykken.
Den 37-årige brite kørte ind i to parkerede biler, hvorefter politiet blev tilkaldt. Briten viste ifølge betjentene tydelige tegn på at have drukket alkohol, men ønskede ikke at puste i alkometeret, og i stedet fik en kat, der tilsyneladende ville krydse gaden og ellers bare passede sit, skylden for ulykken.

 

Nye regler for skat på aktiver uden for Spanien
Efter vedtagelsen af den nye spanske lov, 7/2012, der blev vedtaget ved udgangen af sidste år, skal alle residenter i Spanien opgive udenlandske aktiver af en værdi på over 50.000 euro til de spanske skattemyndigheder. Loven er vedtaget for ar bekæmpe skattesvig i Spanien, men har også skabt en del forvirring blandt de udenlandske residenter i landet.
Den nye lov gælder ikke kun personer, der har aktiver i udlandet, men også de der drager fordel af sådanne aktiver i udlandet eller er tegningsberettigede hertil.

Hvis man er skatte-resident i Spanien (spansk statsborger eller udlænding), er man forpligtet til at opgive følgende aktiver i udlandet:

1) Bankkonti.
2) Finansielle dokumenter som aktier, obligationer, værdipapirer og livsforsikringer.
3) Ejendom så som fast ejendom og hvilke som helst rettigheder forbundet med denne.
4) Indtægter opnået ved udlån af kapital, rettigheder eller andre aktiver forbundet med udenlandske virksomheder.

Hvis summen af værdierne af en af de ovennævnte grupper er større end 50.000 euro, skal den opgives til de spanske skattemyndigheder. Det er ikke nødvendigt at erklære aktiver, hvis deres værdi ikke overstiger 50.000 euro.
Erklæringen skal ske gennem formular 720. Præsentationen skal ske online via det spanske skattevæsens hjemmeside. For at fremsende den skal man enten anmode om et personligt sikkerhedscertifikat eller præsentere formularen gennem en advokat med eget sikkerhedscertifikat. Hvis du er i tvivl, så kontakt din advokat eller revisor.

 


Real Madrid og Dortmund mødtes også i gruppespillet i årets Champions League. Her vandt Dortmund den ene kamp, mens den anden blev uafgjort.

Landstræner tror på rent spansk finale
Champions League er i den afgørende fase. To spanske hold møder to tyske hold. Det bliver en fodboldfest uden lige, når Bayern München tager imod FC Barcelona tirsdag aften, og Borussia Dortmund dagen efter skal forsøge at slå Real Madrid i den første semifinale i Europas fineste klubturnering. Den spanske landstræner, Vicente del Bosque der har ført sit land til sejr i VM og EM, tror på, at de to spanske storklubber kommer i finalen.
”Jeg tror og håber, at det bliver en spansk finale. Jeg ser Real Madrid og FC Barcelona som favoritter,” sagde Vicente del Bosque til tyske Bild i sidste uge.
Det bliver dog ikke let for de spanske storhold med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i spidsen, mener landstræneren
”Begge spanske mandskaber kommer til at lide, det står fast. Jeg mener, at Real Madrid er bedre end Dortmund, og Barcelona får det også svært mod Bayern München,” sagde Vicente del Bosque.
Barcelona fører den spanske liga suverænt, og i weekenden sparede holdet stjernespillere som Xavi, Messi og Busquets forud for den vigtige semifinalekamp. Alligevel vandt Barcelona 1-0 mod Levante på et mål af Cesc Fabregas. Real Madrid fik også en god optakt, da holdet fra hovedstaden slog Real Betis med 3-1 på to mål af tyske Mesut Özil og et enkelt af Karim Benzema.
Begge hold fik dermed en fin optakt til en af sæsonens vigtigste kampe.
Tirsdag kl. 20.45 spiller Bayern München – FC Barcelona. Kampen vises på danske 3+ og spanske på TVE og TVE HD.
Onsdag kl. 20.45 spiller Borussia Dortmund – Real Madrid. Kampen vises på danske 3+ og spanske Canal +.
Der er returopgør ugen efter.

 

Forårsmesse i Torremolinos
Besøg messen Homes, Gardens and Lifestyle SHOW i Torremolinos. Messen afholdes i Palacio de Congresos i weekenden den 27. og 28. april fra kl. 10.00 – 19.00. Den kendte engelske have- og byggekonstruktør Tommy Walsh fra tv-programmet Ground Force gæster messe. Entré kun 1 euro. For mere information se www.homesandgardens.es/events/.
Norrbom Marketing deltager også på messen med en stand. Kom forbi og hils på os ved stand 84. Vi er der både lørdag og søndag fra kl. 10-19.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

1. maj:
Arbejdernes dag er helligdag i hele landet.

3. maj:
Lokal helligdag i Alhaurín el Grande, Coín og Motril.

 

Benalmádena

12. maj kl. 09.30
Cudeca afholder den årlige Walkathon. Man kan vælge at gå to, fem eller 10 kilometer.
Mødested ved Sunset Beach Club. Tilmelding i én af organisationens butikker eller på www.cudeca.org. Her kan man også læse om flere muligheder for at indsamle penge.
Pris 10 euro, 6 børn. Ved tilmelding samme dag 12/6 euro. Efter gåturen er der forskellige aktiviteter og præmier samt tombola, levende musik og paella på stranden.

 

Frigiliana

Indtil 1. juni
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 31. maj
Dolores og Roger Cummiskey fra Andalusian International Artists udstiller korssting og kultegninger på Restaurant Lucia i Puebla Lucia. Åbent mandag-fredag kl. 12.00-21.00.

26. – 28. april
Sang med Polly Perkins i en koncert kaldet Music was my First Love afholdes i Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, lørdag kl. 19.00. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

1. – 5. maj
Feria International de los Pueblos afholdes på feria-pladsen.

5. maj kl. 19.00
En hyldest til Barbara Streisand og Neil Diamond i Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

 

Málaga

Indtil 9. juni
Picassos fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

28. april
Málaga CF møder Getafe på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

4. maj kl. 20.00
Oplev komponisten og guitaristen Jesús Gutierrez i Teatro La Cochera Cabaret. For yderligere information ring 952 246 668. Begrænset antal pladser.

5. maj kl. 10.00
Løb imod cancer. Et nyt løb, I Carrera Mujeres Contra el Cancer, afholdes i Málaga. Start og mål ved stadionet Ciudad del Málaga. Ruten er 5,2 km. Alle kvinder over 12 kan deltage. Løbet er arrangeret af bl.a. Málaga kommune. Det koster 6 euro at være med. Se mere på www.inacuamalaga.es.

8. maj kl. 19.00
Niña Pastori giver koncert på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 22. juni

I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

Indtil 5. maj
Dansefestival, Marbella Todo Danza, er ensbetydende med en række varierende forestillinger.

1. maj: Latin Explosion med Compañía Nicolaás Valiente kl. 13.00 og 19.30 på Plaza de África.

2. maj: Manuel Cañadas danser Solo, Sin Más kl. 21.30 og 22.30 i Ebe La Polaca. La Mirada Interior med Producciones Imperdibles kan ses fra kl. 19.00 på Plaza de la Iglesia i San Pedro.

3. maj: La Mirada Interior med Producciones Imperdibles kan ses fra kl. 19.00 på Plaza de la Iglesia i selve Marbella.

4. maj: En Skærsommernats Drøm opføres af ballet Carmen Roche kl. 21.00 i teatret Ciudad de Marbella. Entre 10 euro på www.elcorteingles.es.

5. maj: Dansehistorier – Cuentos para Bailar, er dans for de små, hvor man fra kl. 12.00 kan være med i Centro Cultural San Pedro.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 13. maj kl. 13.00 – 22.00
Kunstudstilling med værker af bl.a. Sinikka Ahokas-Gröhn og Elaine Carlton på restauranten El JInete. Lukket fredag.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

 

Torremolinos

4. – 5. maj
Messe for samlere af historiske objekter, Expo Historia, afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos. Se mere på www.planetacoleccion.es.

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 15. april 2013:


Med var flaget fra netop den 2. Republik, her i Madrid.

Republikkens tilhængere på gaden
Tusinder af utilfredse spaniere demonstrerede i går den 14. april for at markere det 82. jubilæum for den 2. Republik. Langt flere var mødt op i år end ved tidligere demonstrationer i forbindelse med mærkedage for tiderne, hvor Spanien var en republik. Der var demonstrationer i en række byer, heriblandt Madrid og Málaga.
Spanien har i nyere tid oplevet to perioder med republik – i 1873 til 1874 og så igen mellem 1931 og 1939. Diktator Franco udnævnte den nuværende konge, Juan Carlos, som sin efterfølger, og kongen tiltrådte i 1975. Monarkiet og den nye konge samt hans hustru, dronning Sofia, var et billede på det nye Spanien, og det samme blev senere deres børn, Elena, Cristina og Felipe.
Kongen var med til at godkende den nye grundlov, og han spillede en stor rolle, da man i 1982 afværgede forsøget på et statskup, der kunne have ført til endnu et militærdiktatur.
Kongefamilien har siden været populær, og indtil for omkring et års tid siden var det blandt den største del af befolkningen og også blandt moderate politikere tabu at tale om en mulig genindførsel af en republik.
Sådan er det ikke længere. De mange millioner, der lider under den økonomiske krise, leder efter syndebukke i en tid, hvor man kunne bruge kongehuset til at samle landet og dets mange facetterede befolkningsgrupper, men den royale familie har gjort det modsatte.
Kongens ulyksalige elefantjagt for et års tid siden, hans formodede affære med dansk-tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein og ikke mindst den korruptionsskandale, som hans svigersøn Iñaki Urdangarin er involveret i, og som smitter af på prinsesse Cristina, har ændret mange spanieres forhold til kongefamilien og dermed til institutionen som sådan.
Det frygtes, at en afhøring af Cristina kan være dråben, der får bægeret til at flyde over for de ellers loyale spaniere.
Flere skeletter kan være på vej ud af skabene. Sidst er kongen kommet under mistanke for at forsøge at få Urdangarin af vejen til et job som håndboldtræner i Qatar. Værst er nok alligevel mistanken om, at kongen har gemt millioner af euro – penge som han skulle have arvet fra sin far, Juan de Borbón y Battenberg – i skattely i Schweiz. Kongehuset har endnu ikke ønsket at kommentere sagen, og selv regeringens nye regler om gennemsigtighed og offentliggørelse af statens udgifter til kongehuset kan ikke gennemskue disse konti. Det kan kun de schweiziske myndigheder, som EU lige nu lægger pres på, da man mener, at EU-landene sammenlagt går glip af omkring tusind milliarder euro i skatter. Derudover er der rygter om, at kronprinsesse Letizia skulle have fået foretaget en abort før sit forhold til kronprins Felipe, og at han senere skulle have hjulpet med at feje historien under tæppet på La Zarzuela.
Både den yderste venstre- og den ekstreme højrefløj er imod monarkiet, men Spaniens absolut største partier, det regerende PP og oppositionspartiet PSOE, stadig forsvarer det som den bedste garanti for politisk og institutionel stabilitet. Men det kan meget vel vende, specielt hos sidstnævnte parti og dets republikanske formand, Alfredo Pérez Rubalcaba, hvis presset fra vælgerne og de overvejende republikanske græsrødder øges.
Ændrer PSOE holdning, kan der blive tale om en parlamentarisk majoritet imod monarkiet, og indførslen af den 3. Republik. Udsigterne dertil er dog lange, da antallet af gårsdagens demonstranter trods alt udgør mindre end en procent af landets befolkning.

 


Statsministeren hilser på paven i forbindelse med dennes indsættelsesprædiken i marts. Kronprins Felipe ses i baggrunden.

Statsminister Mariano Rajoy i Vatikanet
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), er i dag i Vatikanet, hvor han skal mødes med pave Frans. Rajoy er den første europæiske statsleder, der mødes med den nye pave, hvilket man tillægger en vis betydning.
Der er officielt ingen tungere punkter på agendaen, da der ikke er stridigheder mellem Spanien og Den Hellige Stol, som det var tilfældet under den tidligere pave, Benedikt XVI og forhenværende statsminister, socialistiske José Luis Zapatero. Benedikt var bl.a. utilfreds med, at homoseksuelle fik ret til at gifte sig samt indførslen af en uddannelsesreform, Educación para la Ciudadanía, der fra 2006 har betydet obligatorisk undervisning i skolerne i borgerdeltagelse og menneskelige værdier.
Pave Frans, eller Papa Francisco, der jo kommer fra Argentina, har i øvrigt studeret på Colegio San Ignacio de Loyola de Alcalá de Henares i Madrid.

 


Brandslukningsfly på arbejde over motorvejen langs Costa del Sol.

Skader efter sidste års skovbrand skal udbedres
I slutningen af august sidste år hærgede den store skovbrand, der ødelagde 8.225 hektar fordelt på kommunerne Ojén, Mijas, Marbella, Coín, Monda og Alhaurín el Grande.
Nu har centralregeringen besluttet at give 1,5 millioner euro til at genbeplante de brændte områder. Sammenlagt postes der 17 millioner euro i udbedringen af nedbrændte områder, som udover i Andalusien også skal finde sted i Castilien og León, Castilla La Mancha, Valencia, Catalonien, Aragonien, Murcia, Madrid og De Kanariske Øer, som alle har været ramt af ødelæggende skovbrande.
Pengene skal udover beplantning også bruges på rengøring af skovbunde og vandløb samt beskæringer og beskyttelse imod erosion.

 


Calle Thatcher i Madrid?

Margaret Thatcher skal have gade opkaldt efter sig i Madrid
Den tidligere britiske statsminister Margaret Thatcher, der sidste uge afgik ved døden, 87 år gammel, og som onsdag skal bisættes i London, skal også mindes i Spanien, mener Madrids konservative bystyre, der vil opkalde en vej efter hende.
Om det bliver en almindelig calle eller en avenida eller måske en paseo, vides endnu ikke, men der formodes at blive forbud imod at dreje til venstre.
Oppositionspartierne i hovedstadens byråd har protesteret, da Thatcher jo aldrig har boet i byen. Samtidig kalder de det en politisering af bykortet.

 


Spaniernes støtte til kirken falder drastisk.

Stadig færre spaniere vælger at give til Kirken
En ny opgørelse fra de spanske skattemyndigheder viser, at 65 procent af de skattepligtige borgere i landet – sidste år i deres selvangivelser – ikke valgte at give til kirken. Det er første gang, at tallet er så højt, og det overrasker i et land, hvor den katolske kirke har stor betydning.
Det forventes dog, at endnu flere skattepligtige borgere i år vil vælge ikke at støtte kirken. Hvorvidt tendensen skyldes den økonomiske krise i landet eller en distancetagen fra den katolske kirke vides ikke.
Desuden vokser polemikken omkring, hvorvidt det er borgernes pligt at finansiere kirken. Allerede i 1979 lavede den katolske kirke en aftale med staten om, at den fremover skulle være selvfinansierende, men loven siger stadig den dag i dag, at skattemyndighederne skal give 0,7 procent af det borgerne har indbetalt i skat i løbet af året til kirken, hvis den pågældende borger har sat kryds ud for betaling til kirken i sin selvangivelse.

 


Verden rundt på fem dage.

Kryds i kalenderen: Internationale dage i Fuengirola
Under et besøg på de internationale dage, Feria Internacional de los Pueblos, i Fuengirola kommer man nærmest hele verden rundt.
På feria-pladsen er der et farverigt skue og leben, og i de små huse, casetas, er der mad, musik og dans, kunsthåndværk og tingeltangel fra alverdens lande, inklusive mange sydamerikanske og asiatiske lande samt Finland og Norge.
Arrangørerne af den norske caseta byder alle velkomne til caseta nummer fire på højre side af gaden på feria-pladsen. Overskuddet herfra går til spanske hjælpeorganisationer, som driver humanitært og socialt arbejde i området. Vil man bidrage, eller har man spørgsmål, er man velkommen til at kontakte Solveig Haakonsen på (0034) 696 386 589.
De internationale dage afholdes fra den 1. til 5. maj.

 

Guitarkoncert med Jesús Gutierrez
Lørdag den 4. maj kan man opleve komponisten og guitaristen Jesús Gutierrez i Teatro La Cochera Cabaret i Málaga. Koncerten starter kl. 20.00. For yderligere information ring 952 24 66 68.
Begrænset antal pladser.

 

Forårsmesse i Torremolinos
Besøg messen Homes, Gardens and Lifestyle SHOW i Torremolinos. Messen afholdes i Palacio de Congresos i weekenden den 27. og 28. april fra kl. 10.00 – 19.00. Den kendte engelske have- og byggekonstruktør Tommy Walsh fra tv-programmet Ground Force gæster messe. Entré kun 1 euro. For mere information se www.homesandgardens.es/events/.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

1. maj:
Arbejdernes dag er helligdag i hele landet.

 

Frigiliana

Indtil 1. juni
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 20. april
Udstilling med akvareller af Jussi Suominen og Antti Sarpila på Galeria La Perla.

Indtil 31. maj
Dolores og Roger Cummiskey fra Andalusian International Artists udstiller korssting og kultegninger på Restaurant Lucia i Puebla Lucia. Åbent mandag-fredag kl. 12.00-21.00.

15. og 16. april kl. 20.00
Alfred Hitchcocks gyser Dial ’M’ for Murder opføres på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

19. april kl. 20.00
Rock ’n Roll-nostalgi med numre af Elvis, Roy Orbison, Buddy Holly og mange andre på Salon Varietes.

26. – 28. april
Sang med Polly Perkins i en koncert kaldet Music was my First Love afholdes i Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, lørdag kl. 19.00.

 

Málaga

Indtil 9. juni
Picassos fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

28. april
Málaga CF møder Getafe på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

8. maj kl. 19.00
Niña Pastori giver koncert på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

4. maj kl. 21.00
En Skærsommernats Drøm opføres af ballet Carmen Roche i teatret Ciudad de Marbella. Entre 10 euro på www.elcorteingles.es.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 13. maj kl. 13.00 – 22.00
Kunstudstilling med værker af bl.a. Sinikka Ahokas-Gröhn og Elaine Carlton på restauranten El JInete. Lukket fredag.

21. april 11.00 – 15.00
Dyreværnsforeningen PAD afholder i samarbejde med udlændingekontoret i kommunen et marked til fordel for foreningens marked. Det afholdes på Plaza Virgen de la Peña.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

19. april kl. 21.00
Flamenco med Úrsula Moreno, der kommer fra samme familie i Málaga som den kende performer Antonio Molina, kan opleves i kulturhuset, Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro.

 

Torremolinos

4. – 5. maj
Messe for samlere af historiske objekter, Expo Historia, afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos. Se mere på www.planetacoleccion.es.

 

Dagens spanske nyheder den 9. april 2013:


Spaniens prinsesse Cristina.

Prinsesse Cristina for retten
Først var hun indkaldt til et retsmøde, så var hun alligevel ikke.
Spaniens prinsesse Cristina blev onsdag den 3. april indkaldt til et retsmøde i forbindelse med sagen imod manden, Iñaki Urdangarin. Han er siden 2011 blevet beskyldt for at have bedraget sig til omkring fem millioner euro fra lokale myndigheder i Valencia og Mallorca via sin organisation, Instituto Nóos. Penge som han senere skulle have sendt til forvaring i et vist bjergrigt land, i hvert fald er der her fundet flere konti i hans navn.
Prinsesse Cristina har så været under mistanke for at have været medvirkende eller i det mindste medvidende om det formodede bedrag.
Tilbage i februar meddelte den offentlige anklager, at det ikke var nødvendigt at indkalde hende til afhøring. Urdangarins forretningspartner i Instituto Nóos, Diego Torres, havde ellers tidligere forklaret, hvordan prinsesse Cristina som medlem af bestyrelsen i organisationen var medvidende om alt, hvad der skete. Men Torres har under de seneste afhøringer i Palma de Mallorca måttet erkende, at hun aldrig mødte op på Nóos, at hun ikke arbejdede for organisationen, ligesom hun heller ikke skulle have modtaget penge derfra, men det er én af de ting, som dommeren vil have afklaret.
Den 47-årige, som er kongeparrets yngste datter, mistænkes desuden for at have været involveret i aktiviteterne i et boligselskab kaldet Aizoon, som hun ejer sammen med gemalen. Selskabet kan være benyttet til hvidvaskning af pengene fra Nóos, Højrefløjsorganisationen Manos Limpias mener, at hun på bare et par år skulle have tjent 571.000 euro efter en investering på blot 1.500 euro.
I onsdags besluttede sagens dommer, José Castro, så at indkalde hende til en afhøring, der skulle finde sted den 27. april, hvilket prompte blev appelleret af hendes forsvarer, der mener, at hun bliver uretfærdigt behandlet. Det fik så dommer Castro til at udsætte afhøringen, til han har taget stilling til appellen, hvorefter han eventuelt vil offentliggøre en ny dato for en afhøring.
Hun er ikke anklaget, og det er endnu heller ikke den besværlige svigersøn, der sidst blev afhørt den 23. februar ved domstolen i Palma de Mallorca. Men det er første gang, at et medlem af kongehuset er under mistanke og involveret i en retssag, og den spanske kongefamilies popularitet ligger nu et sted under frysepunktet, hvilket kong Juan Carlos selvfølgelig selv har bidraget til ved nærmest offentligt at erkende sin affære med den dansk-tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

 


Ender spanske hunde i kødboller?

Mistanke om hundekød fra Spanien i hollandske kødboller
Hvis du synes, det er grotesk, at der har været hestekød i lasagnen, så blegner kvalmen eller utilfredsheden med, at man ikke kan være sikker på, hvad man spiser, måske ved en næste skandale.
Hollandske myndigheder mener nemlig, at de har fundet hundekød i kødboller, og at dette kød skulle komme fra Spanien. Det skriver bl.a. dagbladet El Mundo.
Nu har Europa Kommissionen besluttet at undersøge sagen, og et brev skulle være på vej fra Bruxelles til sundhedsministeriet i Madrid, hvori man udbeder sig detaljeret information.
Talsmanden for sundhed i EU, Frédéric Vincent, understreger, at der kun er tale om ’ren spekulation’ og at intet EU-land har anmeldt en sag.
”Det er en spekulativ historie. Vi har set avisartikler om emnet i Holland, hvor det nævnes, at kødet kunne komme fra Spanien. For at finde ud af, hvad der er sket, har vi skrevet til de ansvarlige spanske myndigheder,” udtaler Frédéric Vincent.
På internettet florerer nu historier om hundeejere, der mener, at deres hunde er forsvundet og at dyrene er blevet aflivet.
El Mundo påminder dog om agurkehistorien. Her beskyldte tyske myndigheder i 2011 spanske landmænd for at have eksporteret agurker med e-colibakterier. Det viste sig senere at være usandt, men i mellemtiden havde beskyldningen alene kostet de spanske landmænd flere millioner euro.

 


Parkering ved borgen Castillo Sohail.

Nye parkeringspladser i Fuengirola
Parkeringspladser er en mangelvare i Fuengirola.
Derfor skal der nu bygges en ny og større parkeringsplads ved byens borg, Castillo Sohail.
Arbejdet starter den 15. april og skulle vare 47 dage, og for 213.626 euro får byen så 180 parkeringspladser samt nye tilkørselsveje og fortove – anlagt med respekt for de historiske omgivelser, forlyder det.

 


Se- og fotoværdige gader i Esteopnas gamle bydel.

Estepona forskønner den gamle bydel
Kommunen i Estepona er nu klare med arbejdet på forskønnelse af 25 gader i den gamle bydel.
Her er lagt nyt fortov, her er opstillet fontæner og haner med drikkevand og så er her malet og opsat flere fine planter. Specielt to af gaderne, Suspiro og Azucena, har fået gevaldige ansigtsløftninger, og fra at være i meget dårlig stand, er begge forvandlet til værdige motiver til postkort. Hele den gamle bydel beskrives nu som én af de smukkeste i hele Andalusien.

 


Jerez er hjemsted for den berømte rideskole Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre.

Kryds i kalenderen: Hestenes feria i Jerez
Heste-feriaen, Feria del Caballo, i Jerez de la Frontera begyndte som et hestemarked tilbage i 1284.
I dag er markedet i Jerez, som jo er hjemsted for den berømte rideskole Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, et ugelangt, prægtigt skue af Andalusiens fineste heste. Der er også væddeløb, konkurrencer og underholdning. Og ingen feria uden flamenco og sherry, da slet ikke i Jerez. I år fejres Feria del Caballo den 6. – 12. maj.
Læs mere på www.jerez.es og på www.reaescuela.org.

 


Efter regnen de sidste måneder, er der snart ikke plads til mere regnvand i Málagas vandreservoirer.

Málaga-provinsen kan ikke klare mere regn
Det er ingen hemmelighed, at det har regnet meget i februar og marts og også før det. Rigtig meget. Og det betyder, at de syv vandreservoirer i Málaga næsten er fyldte, efter al den regn vi har fået siden oktober. Flere steder er der faldet tre gange så meget vand som hele sidste år, forlyder det.
Vandreservoirerne har en kapacitet på 620 kubikhektometer, hvilket svarer til 620 mia. liter vand, og lige nu er de fyldt med knap 600 hm³. Og faktisk er 300 hm³ allerede kanaliseret væk fra reservoirerne. På samme tidspunkt sidste år var der 502 hm³ vand.
Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Alt regnvandet betyder, at vandtilførslen i Málaga er sikret de næste år.

 


Den tidligere håndboldspiller og kongens svigersøn kan være på vej til et job som træner for Qatars håndboldlandshold.

Urdangarin tæt på at blive træner i Qatar
Der er ikke en ny uge uden en overskrift om den spanske konges svigersøn, Iñaki Urdangarin, der er sigtet for korruption. Den tidligere håndboldspiller Iñaki Urdangarin er blevet tilbudt at blive træner for Qatar, som skal være vært for VM i 2015, sammen med den nuværende spanske landstræner Valero Rivera, der har et tilbud om at blive landstræner for Emiratet, hvor han årligt vil blive betalt 800.000 euro. Og Urdangarin har nu meddelt Kong Juan Carlos, at han vil tage imod tilbuddet og flytte til Qatars hovedstad, Doha, skriver www.abc.es. Valero Rivera er tidligere træner for Urdangarin, og de to har efterfølgende opbygget et godt venskab. Hvis det hele lykkes, bliver Urdangarin en del af den tekniske stab på Qatars håndboldlandshold.
Ifølge abc.es siger kilder tæt på Urdangarin, at han har takket ja til jobbet for at vise, hvad han virkelig kan. Nemlig håndbolden.
Selvom Urdangarin er sigtet for korruption i Nóos-sagen, har chefanklageren Pedro Horrach ikke villet tage passet fra ham, og derfor kan han få lov at rejse til udlandet for at bo, men han skal vende tilbage, hvis han skal retsforfølges. Urdangarin, der er gift med kongens yngste datter, Cristina, spillede 14 år i Barcelona med Valero Rivera som træner.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

Helligdage
1. maj: Arbejdernes dag er helligdag i hele landet.

 

Frigiliana

Indtil 1. juni
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 20. april
Udstilling med akvareller af Jussi Suominen og Antti Sarpila på Galeria La Perla.

Indtil 31. maj
Dolores og Roger Cummiskey fra Andalusian International Artists udstiller korssting og kultegninger på Restaurant Lucia i Puebla Lucia. Åbent mandag-fredag kl. 12.00-21.00.

11. og 12. april kl. 09.30-14.00 og 16.00-22.00
Bonsai-udstilling i Casa de la Cultura.

15. og 16. april kl. 20.00
Alfred Hitchcocks gyser Dial ’M’ for Murder opføres på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

19. april kl. 20.00
Rock ’n Roll-nostalgi med numre af Elvis, Roy Orbison, Buddy Holly og mange andre på Salon Varietes.

 

Málaga

Indtil 9. juni
Picassos fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

14. april kl. 19.00
Koncert med Raimundo Amador y Vargas Blues Band, der spiller blues og flamenco, på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

14. april
Málaga CF spiller imod Osasuna på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

8. april
Málaga CF møder Getafe på La Rosaleda. Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

8. maj kl. 19.00
Niña Pastori giver koncert på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

12. april kl. 19.30
Klassisk klaverkoncert, Fin de Ciel & Art Symphony, i Kunsthaus Berlin-Marbella. Entre fra 25 euro på www.elcorteingles.es.

13. og 14. april
Den internationale volleyballturnering XIII Torneo Internacional de Voleibol arrangeret af Costa del Voley afholdes i kongrescentret, Palacio de Congresos. Mere information fås på costadelvoley.wordpress.com.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 13. maj kl. 13.00 – 22.00
Kunstudstilling med værker af bl.a. Sinikka Ahokas-Gröhn og Elaine Carlton på restauranten El JInete. Lukket fredag.

21. april 11.00 – 15.00
Dyreværnsforeningen PAD afholder i samarbejde med udlændingekontoret i kommunen et marked til fordel for foreningens marked. Det afholdes på Plaza Virgen de la Peña.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

19. april kl. 21.00
Flamenco med Úrsula Moreno, der kommer fra samme familie i Málaga som den kende performer Antonio Molina, kan opleves i kulturhuset, Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro.

 

Torremolinos

4. – 5. maj
Messe for samlere af historiske objekter, Expo Historia, afholdes i kongrescentet, Palacio de Congresos. Se mere på www.planetacoleccion.es.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa