Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder marts 2012

Dagens spanske nyheder marts 2012


Uenighed om udstrækningen af generalstrejken den 25. Marts. Her går det ud over affaldscontainere i Barcelona.

Spanien holdt vejret: gummikugler og tåregas mod demonstranter, 116 såret
Der er blandede følelser om meningen med gårsdagens strejke. Og der er lige så forskellige meninger om, hvorvidt den kan kaldes en succes eller en fiasko.
Ifølge de spanske fagforeninger CCOO og UGT var det en vellykket strejke.De mener, at ”flere millioner”deltog i demonstrationer i 381 byer, de største i Madrid, Barcelona og Valencia. De opgiver deltagelsen til at være 77 procent af samtlige medlemmer af fagforeningerne, og de anslår, at strejken lammede 97 procent af den samlede spanske industri.
Arbejdsgiverforeningerne CEOE og CEPYME har derimod meddelt, at strejken ifølge deres opfattelse ikke lammede mere end 15
procent af virksomhederne.
Myndighederne mener, at kun omkring 800.000 var på gaderne. Politiet kalder strejken ”moderat” og sammenligner tilslutningen
med den, der var til generalstrejken i september 2010 under den daværende socialistiske regering. Fra regeringens side lyder der ikke noget officielt bud på, hvor omfangsrig strejken egentlig var, man nøjes med at informere, at 176 personer blev anholdt.
Flere steder var der sammenstød mellem demonstranter og politi, som brugte både gummikugler og tåregas. Det gik specielt voldsomt for sig i Barcelona, da demonstranter satte ild til affaldscontainere, smadrede butiksvinduer og generelt vandaliserede byen.
I Málaga, anslår fagforeningerne, at der deltog omkring 50.000 i demonstrationen, og her forløb dagen nogenlunde fredeligt. 11 personer blev dog anholdt.

I alt meldes 116 personer såret, 76 af dem er betjente.
Fagforeningerne truer nu med flere strejker, hvis ikke regeringen imødekommer kravet om at ændre den nye arbejdsmarkedsreform. Man har givet en frist til den 1. maj.
”Reformen kan ikke stoppes,” svarer beskæftigelsesminister Fátima Báñez, som tillægger, at selvom regeringen altid er åben for forslag, så er reformen nødvendig for at mindske arbejdsløseheden, der nu ligger på omkring 23 procent.

 


Spaniens 14 ministre, inklusive statsminister Mariano Rajoy, på trappen til Moncloa og en ny finanslov.

Efter strejken kommer finansloven
Spaniens ministerråd, anført af statsminister Mariano Rajoy, forventes i dag at lægge sidste hånd på finansloven for 2012.
Som forventet er den på forhånd beskrevet som en ”meget stram” finanslov.
De forskellige ministerier får omkring 15 procent mindre at arbejde med. Der kan komme skattestigninger, mens momsen ikke forventes at gå op. Offentligt ansatte kan se frem til at få deres lønninger fastrosset, ligesom deres arbejdsuge kan stige fra de nuværende 35 til 37,5 timer.
Målet er at begrænse udgifterne til 118,565 milliarder euro for at beholde underskuddet under 5,3 procent af bruttonationalproduktet, som er fastsat af EU, efter den spanske regering selv ønskede at have et loft på 5,8 procent.
Finansminister Luis de Guindos er ikke med til ministerrådsmødet i dag på La Moncloa, han er nemlig i København for sammen med de øvrigefinansministre i Eurozonen for bl.a. at diskutere situationen i Spanien.

 


Farvel og tak for denne gang.

Hotel Incosol i Marbella lukker
55 gæster og 130 ansatte har de seneste dage haft deres daglige gang på Hotel Incosol i Marbella.
Det er ikke et uvant, skævt forhold, og det er derfor blevet besluttet at lukke hotellet, et af Marbellas bedste og mest emblematiske hoteller, der har fem stjerner, og som specielt har gjort sig godt med spaophold og -behandlinger.
Hotellets ejer, Grupo Jale, skylder 50 millioner euro til bl.a. ansatte, skattevæsnet, sygesikringen og diverse leverandører. Der
havde længe været rygter om, at der var flere interesserede købere, men der er ikke sket noget i sagen, og nu har ejeren valgt at smide håndklædet i ringen.
Der lukkes den 1. april, bekræfter dagbladet Diario Sur.

 


GuauGuau til hundene.

Andalusiens største hundepark åbner i dag i Fuengirola
Den hidtil største hundepark i Andalusien åbner i dag fredag i Los Pacos, i Fuengirola.
Det er kommunen og dens hundeglade borgmester, Esperanza Oña (PP), som står bag anlægget, der er på 5.409 m2,og som ligger mellem vejen Alcalá Galiano og motorvejen.
Her vil hundeejere kunne lufte dyrene uden at genere andre, ligesom der bliver områder til hundetræning, konkurrencer og andre aktiviteter.
Parken er døbt GuauGuau. Indvielsen finder sted kl. 18.00.

 


Van Nistelrooys kropssprog fortæller om det sidste møde med Real Sociedad.

Málaga på teoretisk overkommelig opgave i weekenden
Málaga CF skal forsvare fjerdepladsen i La Liga, hvor holdet har 47 point. På søndag kl. 16.00 gælder det således Real Sociedad, der med en 14. plads og 33 point i teorien skulle være en overkommelig opgave, også selvom det baskiske hold vandt sæsonens første opgør med 3 – 2.
Allerede lørdag kl. 20.00 møder FC Barcelona Real Zaragoza, mens Real Madrid søndag kl. 21.30 er oppe imod Valencia, der ligger på tredjepladsen.
Se flere spilletider, resultater m.m. her

 


End ikke Raúl hos Schalke kunne stille noget op imod sine landsmænd.

Europa League: to ud af tre
Tre spanske hold dystede i aftes i kvartfinalerne i Europa League.
•Atlético Madrid – Hannover: 2 – 1 lød sejren over det tyske hold.
• Schalke – Athtetic Bilbao: Baskerne havde bibeholdt ånden fra Manchester og vandt 4 – 2.
• AZ Alkmaar – Valencia: Det spanske hold led og blev slået 1 – 2.
Returmatcherne spilles den 5. april.

¿Quépasa? – de kommende dage

 

Benalmádena

Indtil 20. april
Den finske kunstner Sinikka Ahokas-Gröhn udstiller et udvalg af sine værker, der inkluderer malerier og litografier, i Castillo Bil-Bil.

Hver weekend
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent lørdag og søndag fra kl. 11.00 – 19.00. Der vil også være åbent i påskedagene.

 

Frigiliana

29. marts – 2. juni
Udstilling med værker af Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 1. april
The Sound of Music opføres i Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

30. marts og 2. april kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt:
Arvid Grobæk, tel. 952 93 53 26 og 617 67 68 01, Ivar Bjørnvik, tel. 952 599 243 og 653 052 314.


Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yomismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 17. juni
En udstilling over Jesus’ Ligklæde, La Sábana Santa, kan ses i katedralen. Læs mere på www.sabanasantaexpo.com.

Indtil 1. april
Spanske mesterskaber i svømning afvikles i Centro Acuático de Málaga. Mere information på www.rfen.es.

 

Marbella

Indtil 31. marts
Raúl Gómez Valverde udstilling gravørkunst, Colocar, Editar, Ocupar, på Museo del Grabado.

31. marts kl. 08.00
Europæiske mesterskaber i kickboxing afholdes i kongrescentret. Mere information på www.cagemania.info.

31. marts kl. 20.00
Cancerforeningen Asociación Española Contra el Cancer (AECC) afholder i samarbejde med kommunen en festival i kongrescentret.
Formålet er at indsamle midler til foreningens arbejde.
Entréen koster 3 euro. Udover at støtte det gode formål får man også fornøjelsen af flere former for underholdning, inklusive musik og dans.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

6. april kl. 11.30, 13. april kl. 16.00
Hestevæddeløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Entré 5 euro, børn kommer gratis ind.

 

Nerja

31. marts kl. 21.00
Tango, musik og dans med Proyecto Tamgú, i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro på www.teleentrada.com.

 

 

Nyheder den 29. marts 2012


Sammenstød mellem demonstranter og politi denne morgen i Málaga.

Spanien strejker i dag
Generalstrejken i dag startede officielt ved midnat. Ikke længe efter invaderede strejkevagter diverse virksomheder, ligesom demonstranter allerede var på gaderne.
Det har foreløbig ført til en række hændelser og sammenstød mellem demonstranter og politiet. Ni personer er allerede blevet anholdt og fem betjente er kommet til skade i Málaga, men situationen skulle foreløbig være nogenlunde under kontrol.
Spaniens to største fagforeninger, CCOO og UGT, står bag strejken, og de håber i sagens natur, at så mange som muligt vil møde op til demonstrationerne, der i løbet af dagen afholdes i næsten samtlige byer.
Det betyder dog ikke, at hele landet står stille. Dagbladet Diario Sur meddeler f.eks., at kun omkring 30 procent af virksomhederne i industrikvartererne omkring provinshovedstaden har valgt ikke at åbne fra morgenstunden. Størstedelen af provinsens skolelærere er mødt op, mens omkring 75 af forældrene har valgt at holde deres børn hjemme. Krydstogtskibet Gran Celebration med 1.896 passagerer om bord skulle i morges være anløbet havnen i Málaga, men rederiet valgte at sende skibet til et helt andet land.

Usikker trafik
Mellem 25 og 30 procent af den offentlige trafik vil blive afviklet, hvilket skyldes, at fagforeningerne ønsker, at demonstranter skal kunne tage sig frem og tilbage.
En del tog er aflyst, men i løbet af dagen gennemfører Renfe seks afgange fra Málaga til Madrid og to til Barcelona.
I Málagas lufthavn råder der indtil videre næsten normale forhold. Der var planlagt 256 flyvninger i dag, og af disse er kun 34 annulleret. Man kan dog forvente forsinkelser.
Skal du ud at rejse eller hente nogen i lufthavnen? Tjek afgange og ankomster her

Bag strejken
Generalstrejken skyldes utilfredshed med den nye arbejdsmarkedsreform, hvormed det er blevet billigere for virksomheder at afskedige medarbejdere, men den drejer sig også om de mange besparelser og den store arbejdsløshed.
Den spanske statsminister, Mariano Rajoy (PP), har på forhånd meddelt, at regeringen ikke påtænker at ændre noget ved reformen, som man mener, skal føre til øget beskæftigelse, eller ved besparelserne, der er tvingende nødvendige.

 


Strand i Estepona.

Død mand fundet på strand i Estepona
En død mand blev i går fundet på stranden i Estepona, nærmere betegnet mellem Isdabe og Atalaya, skriver Diario Sur.
Man ved endnu ikke, hvem den afdøde er. Retsmedicinere arbejder på at identificere ham, mens Guardia Civil undersøger sagen nærmere for at kunne afgøre dødsårsagen.

 


María Jesús Cebrián Valero så forleden sin mor for første gang.

Forenet med sin mor efter 44 år
María Jesús Cebrían Valero på 44 år har netop mødt sin mor for første gang. Hun kørte fra sit hjem i Valencia til As Pontes i A Coruña, hvor moderen bor. Hendes navn er offentliggjort som Manuela P., og hun fylder snart 80.
Datteren blev lige efter fødslen adopteret af familien i Valencia, hvilket hun fandt ud af, da hun 14 år gammel skulle ansøge om ID-kortet DNI. Siden da har hun ledt efter sin biologiske mor. DNA-prøver, udført af en association i A Coruña, viser, at Manuela P. med 99,7 procents sikkerhed er hendes mor.
I 1968 blev Manuela P. indlagt på et privathospital i A Coruña, fordi både læge og præst havde fortalt hende, at der kunne være komplikationer i forbindelse med den ventede fødsel. Hun havde tidligere født seks børn hjemme uden problemer.
Efter fødslen blev hun fortalt af nonner på hospitalet, at barnet, en dreng, var dødfødt. Selv har moderen dog altid haft en fornemmelse af, at det ikke var tilfældet.
”Du har allerede seks børn, hvad vil du med flere,” havde nonnerne ifølge en af hendes ældste børn sagt til hende, da hun stillede spørgsmål omkring dødsfaldet.
Da Manuela P så nyhederne, om de mange tilfælde af stjålne børn, tænkte hun, at de måske også havde taget hendes nyfødte barn. En DNA-prøve blev taget og via en database fandt man så frem til, at María Jesús efter al sandsynlighed er hendes stjålne barn.
”Se hende, kan du se, at hun er min!” sagde moderen, da hun så sin datter for første gang.

 


Påskeæg kan jages i Marbella.

Kryds i kalenderen: Æggejagt i påsken
Foreningen Arboretum Marbella, der arbejder for at få plantet flere træer i Marbella, arrangerer en æggejagt onsdag den 4. april.
Æggejagten afholdes i foreningens smukke anlæg i byen, som er fuldt af træer og planter, der stammer fra Málaga-provinsen. Her vil der være mulighed for en rundvisning, og efter jagten kan børn lære at plante træer med teknikken Nendo Dango.
Arrangementet starter kl. 15.00 og forventes at vare til kl. 18.00. Det koster ikke noget at være med.
Læs mere om arrangementet og organisationens arbejde her.

 


Messi klemmes ud af en målchance.

Barcelona måtte nøjes
FC Barcelona måtte i aftes nøjes med det ene point mod AC Milan. Den første kamp i kvartfinalen mellem de to hold, som blev spillet i Milano, endte 0 – 0.
Barcelona havde chancer nok, men spillede ikke det helt skarpe spil, som ellers kendetegner spillerne. Alligevel er man godt tilfredse i Barça-lejren, eftersom næste dyst jo skal stå hjemme på Camp Nou, hvor det så bliver deres tur til at have medvind af 80.000 indædte tilskuere.
Returmatchen spilles den 3. april.

Europa i aften
I aften er der mulighed for at se tre spanske hold dyste i Europa League. Det gælder nu kvartfinalerne mellem:

• Atlético Madrid – Hannover. Kampen kan ses fra kl. 21.05 på Canal +.

• Schalke – Athtetic Bilbao. Den vises kl. 21.05 på Cuatro.

• AZ Alkmaar – Valencia. Se med fra kl. 21.05 på Canal + Liga.

N.B. Udsendelserne kan blive annulleret på grund af generalstrejken.

 

Nyheder den 28. marts 2012


Boligblokken i Valencia, hvor politiet i går anholdt den formodede jihadist, kendt som ”Al-qaedas bibliotekar”.

Anholdt i Valencia – rekrutterede terrorister som manden i Toulouse
Et medlem af Al-qaeda blev i går anholdt i Valencia. Politiet havde længe holdt øje med manden, der stod for en hjemmeside – en af Al-qaedas vigtigste – hvis formål var at rekruttere ”hellige krigere” til at udføre terrorattentater som den i Toulouse. Den anholdte er kendt som ”Al-qaedas bibliotekar”.
Blandt dem, han skulle have rekrutteret, var ifølge El Mundo netop terroristen fra Frankrig, Muhamed Merah.
”For at vi forstår hinanden, så er uddannelsen af folk som Muhamed Merah, morderen fra Toulouse, foregået på dette site,” sagde den spanske indenrigsminister, Jorge Fernández Díaz, i forbindelse med offentliggørelsen af nyheden om anholdelsen. Han sagde desuden, at man har bekræftet den anholdtes tilhørsforhold til Al-qaeda.
Guardia Civil havde fulgt ham siden februar 2011, og anholdelsen skete, efter attentatet i Toulouse udløste en varsel om, at man i Vestlige lande skal slå ned over for formodede jihadister.
Manden, der har initialerne M.H.A., havde bopæl i Valencia, er født i Amman i Jordan, men har Saudiarabisk statsborgerskab.
Se et videoklip fra anholdelsen her

 


Hotel Algarrobico i Almería.

Højesteret river omstridt hotel ned
Hotel Algarrobico ligger ufærdigt og uønsket ved stranden i det smukke naturområde Cabo de Gata i Carboneras, Almería. Opførelsen startede i 2003 med tilladelse fra kommunen.Det blev aldrig bygget færdigt på grund af legale stridigheder, men har i stedet stået som en skamplet på stranden, det omkringliggende naturområde og på de lokale myndigheders renommé.
Det var miljøorganisationen Greenpeace, som for snart fire år siden gjorde domstolene opmærksom på eventuelle ulovligheder. Det skyldes, at en lov omkring kystsikring dikterer, at der ikke må bygges tættere end 100 meter fra vandkanten.
Sidste år beordrede den andalusiske domstol det uønskede hotel jævnet med jorden. Den dom ankede den andalusiske lokalregering til landsretten, hvor den blev stadfæstet, hvorefter kommunen i Carboneras ankede den afgørelse til højesteret, som i går stadfæstede landsrettens dom.
Dermed skulle sagen være afsluttet og vejen endelig være banet for, at hotellet, der skulle have haft 411 værelser, endelig kan blive revet ned.

 


Der gøres rent på en strand i Marbella.

Strandene skal smukkeseres
Sommeren er ventet med længsel på Costa del Sol. Først ser man frem til påsken, der er startskuddet på feriesæsonen.
Derfor har lokalregeringen, Junta del Andalucía, godkendt planerne for smukkesering – rengøring og påfyldning af nyt sand – på
strandene i 11 kommuner i Málaga-provinsen, skriver La Opinión de Málaga.
Arbejdet er allerede i gang flere steder, også selvom flere byråd havde anmodet om at vente med det til efter påske, af frygt for der kan komme blæst og regn efter helligdagene, som kan risikere at ødelægge strandene igen.
Junta de Andalucía har endnu ikke godkendt planerne for selve Málaga, Nerja og Torrox af den årsag, at kommunerne endnu ikke har forelagt deres planer.

 


Lobo Ibérico, Canis Lupus Signatus.

Den iberiske ulv får amnesti af EU
Man må kun jage den iberiske ulv nord for floden Duero, og det kun på visse tider af året og med visse andre restriktioner.
I januar overfaldt ulve dog flere gange får og andre husdyr i Ávila, hvilket fik landmændene til at protestere imod de gældende regler. De mener, at antallet af overfald er eskaleret de seneste måneder. Deres holdning er også, at eftersom der for hundrede år siden ikke fandtes ulve i området, så har dyrene ikke ret til at være der, og at de, som insisterer på at give ulven frit lejde, selv bør betale for omkostningerne.
Derfor foreslog minister for landbrug, fiskeri og miljø, Miguel Arias Cañeta (PP), i begyndelsen af marts, at man skulle klassificere ulven som vildt og tillade jagt på dyret også syd for Duero.
Men det er kun Europakommissionen, der kan give tilladelse til en sådan ændring, og fra Bruxelles lyder det nu, at man da vil se på sagen, uden at det dog meddeles hvornår.
Det anslås, at der i øjeblikket er omkring 2.500 ulve på hele den Iberiske Halvø. Størstedelen af dem lever på den nordlige del af halvøen, men der er også en flok i Andalusien, nærmere betegnet i Sierra Morena i Jaén.

 


Paddlespilleren ses her på Reserva del Higuerón i Benalmádena.

Carolina Navarro Björk favorit ved VM i Barcelona
Den spansk-svenske paddlespiller fra Málaga, Carolina Navarro Björk, er sammen med makkeren, argentinske Cecilia Reiter, storfavorit til at vinde verdensmesterskabet i paddle-tennis, der afholdes disse dage i Barcelona.
Carolina, født 1976, har svensk mor og spansk far. Hun vandt verdensmesterskaberne i 2000 og 2006 og er stadig nummer et på
verdensranglisten (PPT).
Verdensmesterskaberne spilles på Club Bonasport i den catalanske hovedstad, hvor finalen er på søndag.
Læs mere her

 


Karim Benzema skyder med skarpt i Cypern.

Real Madrid levede op til forventningerne
Der var ingen grus i maskineriet, da Real Madrid i aftes mødte underhunden Apoel Nicosia i kvartfinalen i Champions League, der blev spillet i den cypriotiske hovedstad. Benzema scorede to mål, Kaká et enkelt, og dermed blev resultatet 3 – 0.
Returkampen spilles den 4. april i Madrid.
FC Barcelona er i Milano, hvor holdet i aften spiller den første dyst i kvartfinalen mod AC Milan på legendariske San Siro. Kampen kan ses fra kl. 20.45 på Canal Sur.

 

Nyheder den 27. marts 2012


José Antonio Griñán (t.v.) fra PSOE og Diego Valderas fra IU forventes at danne regering.

Endnu ikke en endelig afgørelse i Andalusien
Godt et døgn efter stemmerne til valget til det lokale, andalusiske parlament, Junta de Andalucía, var talt op, arbejder partierne stadig
på at nå til enighed om at danne en regering.
PP gik som forventet frem og fik stemmer til 50 mandater, mens det nuværende regeringsparti, PSOE, gik tilbage til 47 mandater. Med støtte fra venstrefløjskoalitionen IU, som fik 12 mandater, kan PSOE sandsynligvis fortsætte med at lede den lokale regering. Men der forhandles stadig mellem partierne, ledet af José Antonio Griñán fra PSOE og Diego Valderas fra IU, og intet er endnu afgjort. Efter det sidste valg i naboregionen Extremadura valgte netop IU paradoksalt nok ikke at indgå et partnerskab med PSOE, hvorfor PP i dag har regeringsmagten i den region.
PP i Andalusien har dog ikke mulighed for at danne en koalitionsregering, da hverken PA, som alligevel ville have været en usandsynlig partner, eller UPyD fik stemmer nok til at blive repræsenteret.
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), nedtonede i går sit partis bittersøde resultat i Andalusien.
”Vores parti har opnået det bedste resultat nogensinde i Andalusien. Vi vandt det valg, som vi aldrig før har vundet,” sagde Rajoy.

 


Statsminister Mariano Rajoy ankommer til Seoul.

Spaniens statsminister fejrer fødselsdag med atommøde i Sydkorea
Også den spanske statsminister, Mariano Rajoy, er i øjeblikket i den sydkoreanske hovedstad Seoul, hvor han deltager i FN’s konference omkring atomsikkerhed og -terrorisme sammen med bl.a. FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon og alverdens statsledere, heriblandt Barack Obama og Helle Thorning-Schmidt.
Udover at deltage i konferencerne, som jo i høj grad fokuserer på Nordkorea, har den spanske statsminister under et møde med Ki-Moon forsikret, at Spanien fortsat vil bidrage til internationale fredsmissioner, selvom han da også påmindende om landets svære økonomiske problemer.
Han har også mødt Barack Obama, der inviterede ham til at komme til Washington. Der forventes snart at foreligge en dato for det besøg.
Rajoy kan desuden fejre sin 57 års fødselsdag i dag tirsdag.
Onsdag flyver han tilbage til Madrid for at lægge sidste hånd på finansloven anno 2012, der forventes offentliggjort fredag.

 


Dramaet udspillede sig i bydelen Los Poetas.

Tre såret i skuddrama i Nerja
Tre personer blev i går såret i et skuddrama i Nerja. Det fandt sted kl. 18.00 i bydelen Los Poetas, skriver dagbladet Diario Sur.
Et af ofrene, en mand på 25 år, blev ramt i halsen og er indlagt på hospital Carlos Haya i Málaga, hvor hans situation er kritisk.
Guardia Civil er nu ved at undersøge årsagen til skyderiet, som formodes at være et opgør mellem to bander.

 


En aspargesmark i Sydspanien.

Aspargessæsonen i gang i Málaga-provinsen
Startskuddet på aspargessæsonen i Málaga-provinsen har netop lydt, og der er ingen grund til at bekymre sig om, at høsten kommer til at lide under tørken, beroliger La Opinión de Málaga.
Alene i Antequera forventer de aspargesdyrkerne, der er medlemmer af foreningen Horticultores El Torcal, at kunne høste 700 tons af stænglerne, hvilket vil være en ny rekord. I 2011 høstede man 400 tons og for tre år siden blot 100 tons.
Lave nattetemperaturer har dog gjort, at høsten er startet en smule senere end vanligt. Den varer omkring 70 dage, og i den tid vil det altså være muligt at købe friske og lokale asparges på markeder og i supermarkeder.
Der eksporteres desuden til andre europæiske lande, hvor den spanske asparges dog har hård konkurrence fra billige asparges fra bl.a. Marokko og Kina.

 


Strejken annonceres i Málaga.

Generalstrejke på torsdag
Alt tyder på, at generalstrejken vil finde sted som planlagt på torsdag den 29. marts.
Strejken vil bl.a. delvist lamme den offentlige transport. Men Spaniens to største fagforeninger, CCOO og UGT, som har opfordret til strejken, ved, at en succesrig strejke med dertilhørende demonstrationer er afhængig af, at folk kan komme frem og tilbage med tog, undergrundsbaner og busser. Derfor har de tilbudt, at mellem 25 og 30 procent af den urbane, offentlige transport vil blive afviklet. Bortset fra det kan man forvente, at landet står stille og at de fleste forretninger m.v. holder lukket.
Det bliver den sjette generalstrejke siden genindførslen af demokratiet. Den seneste var i september 2010, og den beskrives af alle, bortset fra selvfølgelig fagforeningerne selv, som en fiasko, da langt færre end ventet mødte op til demonstrationerne og man ikke opnåede noget.
Strejken den 29. marts skyldes først og fremmest utilfredshed med regeringens nye arbejdsmarkedsreform.

 


27 koncerter på programmet i juli.

Kryds i kalenderen: Guitarfestival i Córdoba
Den årlige guitarfestival i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, byder i år på 27 koncerter og 16 workshops.
Årets program er netop blevet offentliggjort, og man vil denne gang få mulighed for at opleve jazz og rock, flamenco og klassisk spansk guitar. Blandt artisterne er Tomás Marco, Joan Manuel Serrat og Joaquín Sabina, Pltingo, Luar na Lubre, Robben Ford og Michael Landau.
Det er 32. gang, festivallen afholdes.
Tid: 3. – 14 juli.
Sted: Tre forskellige; Teatro de la Axerquía, Teatro Góngora og Gran Teatro de Córdoba.
Mere info: Er på vej til www.guitarcordoba.org.

 


Real Madrids træner, José Mourinho, under en pressekonference før afgangen til Cypern.

Real Madrid vs. Apoel Nicosia
Real Madrid er i Nicosia på Cypern, hvor holdet i aften skal møde Apoel Nicosia i kvartfinalen i Champions League.
Den spanske klub er storfavoritter. Hvis man udregner styrkeforhold efter økonomien, ville Real Madrid vinde 500 – 1. Real Madrid har de seneste tre år spenderet 500 millioner euro på køb af spillere, mens den cypriotiske klub har brugt en enkelt million.
Kampen vises fra kl. 20.45 på La 1.

 

Nyheder den 26. marts 2012


Formanden for PSOE i Andalusien, José Antonio Griñán, glæder sig over den formodede sejr med nogle af sine partifæller.

Bittert valg for PP i Andalusien
Selv venstrefløjen forventede, at det konservative parti, PP, søndag ville vinde valget til det lokale, andalusiske parlament, Junta de Andalucía. Men selvom partiet vandt valget som sådan, overtager det nok ikke regeringsmagten.
PP med Javier Arenas i spidsen fik flest stemmer, 40,66 procent, hvilket giver 50 mandater. Det er tre mandater flere end før, og det er første gang, at PP har vundet flere stemmer end PSOE, men det er stadig fem mandater fra at kunne overtage regeringsmagten.
Det formodes derfor, at PSOE med José Antonio Griñán, beholder regeringsmagten i Junta de Andalucía. Socialisterne fik 47 mandater, hvilket er ni færre end sidst, men partiet forventes at danne alliance med venstrefløjskoalitionen IU (Izquierda Unida), der fik de resterende 12 mandater. Det er dobbelt så mange som ved det sidste valg.
Hverken Partido Andalucista eller UPyD fik stemmer nok til at blive repræsenteret i den lokale regering.
Det var José Antonio Griñáns første valg som formand for PSOE, efter han overtog formandsposten fra Manuel Chaves. Dermed forventes 30 års socialisme i den sydspanske region at fortsætte – denne gang altså med støtte fra IU.
”Vi har igen vendt op og ned på meningsmålingerne,” sagde Griñán euforisk, efter stemmerne var talt op. Derimod er der naturligvis skuffelse i PP-lejren.
”Vi fortsætter med at arbejde, som det vi er; den største politiske styrke i Andalusien,” sagde Javier Arenas. Det er fjerde gang, den konservative frontfigur går glip af regeringsmagten.
62,23 procent af de omkring seks millioner stemmeberettigede andalusiere valgte at bruge søndagen på at stemme. Alle stemmerne var talt op i aftes kl. 23.54.

 


Francisco Álvarez Cascos.

Socialistisk sejr, men konservativ koalition i Asturien
Også i Asturien var der i går valg til det lokale parlament. Her var PSOE den store vinder, mens alt dog tyder på, at det bliver Foro Asturias (FA), ledet af Francisco Álvarez Cascos, som kommer til at beholde regeringsmagten ved at danne koalition med PP.
PSOE fik 16 mandater, mens FA og PP tilsammen vandt 23 mandater.

 


Det første fly til at gå i luften døbes i Barajas-lufthavnen i Madrid.

Iberia Express er lettet
Det spanske luftfartsselskab, Iberia Express, der er Iberias lavprisvariant, er endelig kommet fra start. Jomfruturen fandt sted søndag og gik fra Madrid til Alicante.
Det kontroversielle selskab har kostet Iberia 12 strejkedage af tre millioner euro plus dertilhørende ballade, eftersom selskabets besætningsmedlemmer anført af deres fagforening, Sepla, mente, at lavprisselskabet var i strid med deres overenskomst. Iberia har dog holdt fast i planerne, eftersom moderselskabet alene sidste år tabte 61 millioner euro. Efter ministeriet for offentlige arbejder, Fomento, i begyndelsen af marts trådte ind i sagen og udpegede en forhandler, undgik man på et hængende hår yderligere 24 strejkedage, der bl.a. skulle have lammet flytrafikken i påsken.
Foreløbig er der fire ruter på Iberia Express’ program, og udover førnævnte forbinder man hovedstaden med Málaga, Sevilla og Palma de Mallorca. I maj tilføjes yderligere fem indenrigsruter, mens selskabet i løbet af den kommende sommer også vil lancere en række europæiske ruter. Foreløbig er bl.a. Dublin og Riga på tegnebrættet.
Selskabet har fire fly, men planlægger at udvide til 13 maskiner inden årets udgang og op til 40 i 2015.

 


Fernando Alonso (t.h.) ved siden af den mexicanske kører Sergio Pérez.

Fernando Alonso overrasker alle og er igen nummer et
Den spanske Formel 1-kører, Fernando Alonso, vandt overraskende søndagens Formel 1- løb i Malaysia og ligger dermed igen nummer et på verdensranglisten.
Hans Ferrari F2012 har ellers ligget efter McLaren og Red Bull, men det lykkedes i går den tidligere verdensmester at udnytte den våde bane til sin fordel.
Den unge mexicanske kører Sergio Pérez fra Sauber kom ind på andenpladsen, mens Lewis Hamilton for McLaren blev nummer tre.
Fernando Alonso fører nu med 35 point, mens Lewis Hamilton er nummer to med 30 point og hans holdkammerat Jenson Button nummer tre med 25 point.

 


Flyselskabet lancerer eget betalingskort.

Ryanair lægger seks euro i administrationsgebyr på billetten
Det irske lavprisselskab vil fra den 15. april også opkræve seks euro i administrationsgebyr, når man vil betale sin billet med et kreditkort i Spanien, skriver intereconomia.com.
For at undgå dette gebyr, der lægges på til allersidst i købsprocessen, skal man have et af flyselskabets egne betalingskort, et såkaldt Ryanair Cash Passport.
Kortet er et MasterCard og altså et betalingskort, der kun kan anvendes, hvis det er tanket op. Det kan så også bruges til at hæve penge fra automater og til at betale i forretninger m.v., frister flyselskabet.

 


Van Nistelrooy hopper i armene på holdkammerat.

Málaga CF bider sig fast på fjerdepladsen
To mål i det sidste kvarter gav søndag Málaga CF sejren over Espanyol, der ellers førte Liga-matchen. Coutinho bragte Espanyol foran allerede efter 24 minutters spil, men med to mål af henholdsvis Van Nistelrooy og Demichelis vandt Málaga kampen.
Dermed har Málaga CF bidt sig fast på fjerdepladsen, kun overgået at Real Madrid, FC Barcelona og Valencia.
Real Madrid vandt denne gang og uden det store drama 5 – 1 over Real Sociedad, mens FC Barcelona lod sig nøje med at vinde med 2-0 over Mallorca.
I aften står den på et andalusisk opgør mellem Granada og Sevilla. Kampen starter kl. 21.00 og kan ses på Canal + Liga 2 og Gol Tv.

 

Nyheder den 23. marts 2012


Statsminister Mariano Rajoy vil også lade befolkningen vide, hvad offentlige midler går til.

Ny lov om større gennemsigtighed på trapperne
Spaniens ministerråd forventes i dag den 23. marts at godkende en ny lov, der skal garantere større gennemsigtighed i det offentliges affærer. Den skal bl.a. sikre befolkningens indsigt i offentlige dokumenter, politikeres og andre offentligt ansattes lønninger og ansættelseskontrakter, aftaler indgået med private selskaber, hvad offentlige midler går til, og den skal i det hele taget skabe et meget mere synligt og mindre tungt bureaukrati.
Loven vil omfatte statslige affærer, men også regionale og kommunale.
Spanien er det sidste EU-land til at lovgive om indsigt i offentlige affærer. Indtil nu har landet haft et af de tungeste og mindst gennemsigtige bureaukratier i den vestlige verden.
Med indførelsen af loven opfylder statsminister Marianjo Rajoy (PP) det valgløfte, han gav op til parlamentsvalget i december sidste år.
Loven skal også forhindre forskelsbehandling i det offentlige, hvor det ikke har været et ukendt begreb, at man har tilgodeset familie, venner og bekendte. Det er de seneste år set i korruptionsskandalerne, der har plaget de lokale, konservative myndigheder i Madrid, Valencia og på de Baleariske Øer. Skulle det alligevel ske, lover statsministeren, at ”deres navne vil blive offentliggjort”. Offentliggørelsen af alle informationer vil først og fremmest ske på Internettet.
”I løbet af de kommende måneder vil vi indføre flere reformer, for vi er nødt til at modernisere Spanien, så vi kan konkurrere på det globale marked,” siger statsminister Rajoy omkring de nye tiltag.
Loven om gennemsigtighed skal først godkendes af kongressen, men eftersom regeringspartiet har majoritet, anses det som en ren formalitet.

 


Sådan ser der ud i Zara i Milano.

Zara slår H&M
Den spanske tøjgigant Inditex – den med bl.a. tøjkæderne Zara og Mango– har nu overhalet svenske H&M og er dermed den mest lønsomme tøjfabrikant i verden.
Inditex har netop offentliggjort regnskaberne for 2011, og her steg overskuddet i forhold til 2010 med 12 procent til 1,93 milliarder euro, mens H&M tjente 1,78 milliarder euro. Det spanske firma havde allerede slået den svenske konkurrent, hvad angår salg og markedsandele.
Inditex blev grundlagt af galiciske Amancio Ortega, der i dag er Spaniens rigeste person.
Giganten har nu 5.527 forretninger; sidste år alene åbnede Inditex 483 nye forretninger, heriblandt en på Fifth Avenue i New York og en på Corso Vittorio Emanuele i Milano.
I år planlægger man at åbne mellem 480 og 520 nye forretninger, heraf 150 i Kina.

 


590.000 spaniere synes tyrefægtning er værd at værne om.

590.000 underskrifter for at bevare tyrefægtning
Tyrefægterforeningen i Catalonien, Federación de Entidades Taurinas de Catalunya, afleverede torsdag 590.000 underskrifter for at bevare tyrefægtningen til det nationale statistiske institut, INE. Her skal underskrifterne så tælles op, og resultatet hændes over til kongressen i Madrid.
For at sikre bevaringen af tyrefægtningen kræver man, at denne organiserede form for dyremishandling inkluderes på listen over særlige kulturinteresser, hvormed den skal fredes i hele Spanien.
Underskrifterne fyldte 40 kasser. Med til at aflevere dem var flere kendte tyrefægtere samt formanden for foreningen, Luis María Gibert, der forsikrede, at der inden tidsfristen for underskriftindsamlingen udløber på mandag den 26. marts ”vil være mindst 10.000 flere underskrifter”.
150.000 af underskrifterne er indsamlet i Catalonien, hvor tyrefægtning nu er forbudt.

 


Kunder ivrige efter at få fingrene i den nye iPad.

iPad 3 i Spanien fra i dag
I flere andre lande har man kunnet købe den tredje generation af iPad siden den 16. marts, og i dag startede salget også i Spanien.
Flere hundrede ivrige kunder har stået i kø hele natten, og i Fnac i Madrid åbnede man allerede ved midnat for at tilfredsstille det ellers umættelige behov.
Andre steder, som i Apple Store og Fnac i Marbella, lød startskuddet dog kl. 08.00.

 


At rejse hurtigt mellem de to hovedstæder på den Iberiske halvø forbliver en drøm.

Hurtigtog mellem Madrid og Lissabon droppet
Drømmen om at kunne tage hurtigtoget mellem Madrid og Lissabon på bare to timer og 45 minutter må foreløbig forblive netop det, oplyser El País.
Den portugisiske regering har lige besluttet at afblæse planerne om at konstruere banen til AVE’n, der ellers blev aftalt i 2003 mellem den daværende spanske statsminister, José María Aznar (PP) og hans portugisiske kollega, José Manuel Dorâo Barroso.
Også Portugal er gået på slankekur efter at have fået en hjælpepakke på 78 milliarder euro fra EU. Opførelsen af den portugisiske del af banen ville have kostet 2,3 milliarder euro. Alligevel underskrev den nuværende, socialistiske statsminister José Sócrates en aftale om konstruktionen af banen med selskabet Elos, og det er den aftale, som den portugisiske højesteret har dømt ugyldig.

 


Málaga kravler opad på Liga-listen. Her jubler Rondón over et af sine mål.

La Liga i weekenden
I aftes vandt Málaga CF 4 – 2 over Rayo Vallecano hjemme på La Rosaleda. Dermed ligger Málaga nu på femtepladsen med 44 point i La Liga.
Weekendens første match bliver FC Barcelona mod Mallorca, der mødes lørdag kl. 18.00 i Palma.
Real Madrid, der har to spillere og en træner i karantæne efter skandalekampen mod Villarreal tidligere på ugen, spiller to timer senere mod Real Sociedad hjemme på Santiago Bernabeu.
Málaga CF er på igen, denne gang på udebane, når det på søndag kl. 16.00 gælder Espanyol.
Se mere om resultater og spilletidspunkter her.

 


Festival for en god sag i Palacio de Ferias y Congresos i Marbella.

Kryds i kalenderen: Festival arrangeret af cancerforeningen AECC
Den 31. marts afholdes en festival arrangeret af cancerforeningen Asociación Española Contra el Cancer (AECC) og kommunen i Marbella i kongrescentret i samme by. Formålet er at indsamle midler til foreningens arbejde.
Arrangementet starter kl. 20.00, og entréen koster 3 euro. Udover at støtte det gode formål får man også fornøjelsen af flere former for underholdning, inklusiv musik og dans.

¿Qué pasa? – de kommende dage

 


SANGAFTEN I CLUB DANÉS
”Den syngende slagter” alias Jens Peter Jørgensen og Ilse fra Ry vil i aften kl. 19.00 og underholde i Club Danés med sange, som vi alle kan genkende og som er lige til at synge med på. ”Den syngende slagter” og Ilse vil sørge for, at det bliver en dejlig aften, måske endda gerne med en lille svingom. Restaurant Casa Danesa kan levere tapas for en pris af 5 euro, tilmelding på 952475151.

 

Benalmádena
Indtil 20. april
Den finske kunstner Sinikka Ahokas-Gröhn udstiller et udvalg af sine værker, der inkluderer malerier og litografier, i Castillo Bil-Bil.

Hver weekend
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent lørdag og søndag fra kl. 11.00 – 19.00. Der vil også være åbent i påskedagene.


Frigiliana

Indtil 24. marts
Udstilling med forskellige kunstnere i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

23. marts – 1. april
The Sound of Music opføres i Salon Varietes. Hver aften kl. 20.00, bortset fra søndag som er kl. 19.00. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.


Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 17. juni
En udstilling over Jesus’ Ligklæde, La Sábana Santa, kan ses i katedralen. Læs mere på www.sabanasantaexpo.com.

23. marts kl. 21.00
América Canta, en koncert med forskellige latinamerikanske kunstnere, på Teatro Cervantes. Entré fra 18 euro på www.unientradas.es.

29. marts – 1. april
Spanske mesterskaber i svømning afvikles i Centro Acuático de Málaga. Mere information på www.rfen.es.


Marbella

Indtil 29. marts
Kunstmaleren José Luis Valverde, som kommer fra Málaga, udstiller nogle af sine eksperimentale værker i Centro Cultural San Pedro.

Indtil 31. marts
Raúl Gómez Valverde udstiller gravørkunst, Colocar, Editar, Ocupar, på Museo del Grabado.

31. marts kl. 19.00
Europæiske mesterskaber i kickboxing afholdes i kongrescentret. Mere information på www.cagemania.info.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.


Nerja

23. marts kl. 21.00
Flamencodans med Rosi de Alva i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 12 euro på www.teleentrada.com.

24. marts kl. 21.00
Mere flamencomusik og –dans, nu med Antonio de Verónica og Saray Cortés, i kulturhuset. Entré 12 euro på www.teleentrada.com.

28. marts kl. 21.00
Klassisk koncert med Dúo La Loma, der har ladet sig inspirere af spanske kompositioner, kan opleves i kulturhuset. Entré 10 euro på www.teleentrada.com.

 

Nyheder den 22. marts 2012


Politiet leder efter rester af offeret ved Manzanares-floden i den spanske hovedstad.

Kannibalisme i Madrid: Serbisk bande lavede fars af offer
Resterne af et menneske, som er fundet ved floden Manzanares i Madrid, har fået politiet og retsmedicinerne til at frygte, at der er tale om kannibalisme, skriver dagbladet El País.
Politiet har brugt flere dage på at opsamle stykkerne af den afdøde, som man går ud fra, var medlem af den serbiske bande kendt som Arkan Tigre. Det var oprindeligt en paramilitær gruppe, der desuden er beskyldt for i 2003 at have dræbt den daværende serbiske statsminister, Zoran Djindjic.
Blandt resterne ved floden var der også en kødhakker, som, formoder politiet, er blevet brugt til at lave fars af ofret.
Resterne af den afdøde blev fundet, fordi dommer Fernando Andreu havde beordret en eftersøgning, efter afhøringer af fire andre bandemedlemmer, som blev anholdt sidste måned.
De havde dannet en ny gruppe, Zemun Clan, hvis liste over kriminelle aktiviteter er lang som en arm. Flere medlemmer af både Arkan Tigre og Zemun Clan bor i dag i Spanien, og Zemun Clan formodes altså at have stået bag mordet på et medlem af den oprindelige gruppe, Arkan Tigre.
Lederen af Zemun er Luka Bojovic, som er blandt de anholdte, og han antages at være den, som skød den forhenværende statsminister i Serbien, hvilket skulle være som straf for, at han gik med på at udlevere den tidligere diktator og højrefløjshelt Slobodan Molisevic til den Internationale Menneskerettighedsdomstol i Haag.
Spansk politi har fundet dokumenter i Bojovic’ hjem, hvori det barbariske drab og selve kannibalismen bliver beskrevet.
Serbien har ansøgt om at få Bojovic udleveret.

 


Julián Muñoz ankommer til retsbygningen, Ciudad de la Justicia, i Málaga.

Tidligere Marbella-borgmester skal betale 1,8 millioner euro tilbage til kommunen
Højesteret har netop stadfæstet Málagas provinsdomstols dom mod den tidligere borgmester i Marbella, Julián Muñoz. Dommen lød på, at han skal betale godt 1,8 millioner euro tilbage til kommunen.
Julián Muñoz skulle have tilranet sig pengene ved at udstede falske fakturaer, som var præsenteret af et advokatkontor, der tilhørte den forhenværende formand for fodboldklubben Sevilla, José María del Nido. Både Muñoz og del Nido er desuden blevet idømt syv års fængsel i sagen kendt som Minutas, hvori kommunen i Marbella mellem 1999 og 2003 betalte del Nido 6,7 millioner euro. I denne sag skal Muñoz tilbagebetale 3,05 millioner euro, mens del Nido skal betale 2,7 millioner
Muñoz sad i går på anklagebænken i en tredje sag, nemlig den omkring Malaya-korruptionsskandalen. Her er han sammen med den hovedanklagede, tidligere rådmand men ansvar for byplanlægning, Juan Antonio Roca, og 94 andre anklaget for bestikkelse, underslæb, magtmisbrug m.m. Muñoz nægtede at have modtaget penge fra Roca, der tidligere har udtalt, at initialerne JM i hans hemmelige regnskaber ikke står for Julián Muñoz. Han risikerer op til 10 års fængsel i denne sag.

 


Mindesmærket der stadig hædrer Jaume Matas ved Paseo Maritimo i Fuengirola.

PSOE i Fuengirola kræver Matas-sten fjernet
Efter Jaume Matas (PP) forleden blev idømt seks års fængsel for embedsmisbrug og bestikkelse af en journalist, har PSOE i Fuengirola igen krævet, at kommunen, nærmere betegnet borgmester Esperanza Oña (PP), fjerner den sten ved byens strandpromenade, der hædrer den forhenværende miljøminister og formand for den lokale regering på de Baleariske Øer.
Stenen blev rejst i 2002, da den daværende miljøminister besøgte Fuengirola i forbindelse med indvielsen af en renoveret del af strandpromenaden.
”Vi har i to år bedt borgmesteren om at få stenen fjernet. Og nu, hvor en dommer har sagt, at Matas er korrupt, er der endnu mere grund til det. I øvrigt var det Kongen, ikke Jaume Matas, der indviede strandpromenaden,” citerer La Opinión de Málaga vicetalsmand for PSOE i kommunen, Samuel García Tamajón.

 


Billederne af lejemorderne, morderne, og voldtægtsforbryderne, som indenrigsministeriet har offentliggjort.

12 internationale forbrydere anholdt i Spanien
Policia Nacional har netop offentliggjort navne og billeder af 12 forbrydere, der har været på flugt, men som er blevet anholdt i år, nærmere betegnet mellem den 23. januar og 8. marts.
De 12 personer, seks lejemordere, to mordere, to voldtægtsforbrydere, en kidnapper og en voldsmand opholdt sig alle i Spanien på flugt fra forbrydelser begået i andre lande. Mordene var begået i hhv. USA, Mexico, Peru, Portugal og Tyskland, mens de andre forbrydelser har fundet sted i Peru, Chile, Rumænien og Belgien.
De gemte sig, og nogle af dem levede her under falske navne. Indenrigsministeriet tilskriver anholdelserne et succesrigt samarbejde mellem politiet i Spanien og i de pågældende lande.
Anholdelserne fandt sted i Málaga, Madrid, Barcelona, Torrevieja, Orense, Gijón og på Fuerteventura.

 


Sneen falder i Segovia.

Halve Spanien lukket på grund af sne
Sne og regn volder i øjeblikket store problemer i det nordlige Spanien.
I går var flere skoler lukket, veje afspærrede og mange hjem uden elektricitet. Myndighederne var ude med 477 sneplove, ligesom man strøede 4.236 tons salt på vejene. I den sydlige del af landet kan man dog i dag forvente sol og temperaturer op til 17 grader.

 


José Mourinho får endnu et rødt kort.

Mourinho udvises, Barcelona nærmer sig
José Mourinho blev i aftes udvist fra kampen mod Villarreal for at råbe efter dommeren. Det var dommeren fra Málaga, Paradas Romero, der ikke ville finde sig i den portugisiske træners opførsel.
Romero var desuden den første til at udvise Mourinho, efter han var kommet til Madrid. Det var i en match imod Murcia, hvor træneren tilsyneladende havde råbt ”a la mierda” efter dommeren.
Men ikke nok med det, gav dommeren også rødt kort til Rui Faria, Sergio Ramos og Mesut Ôzil samt til Pepe efter kampen for at råbe ”Vaya atraco, hijo de puta,” hvilket ikke skal blive oversat i denne sammenhæng.
Dramaet endte i øvrigt 1 – 1, hvormed Real Madrid nu kun fører La Liga med seks point over FC Barcelona.
I aften spiller Málaga imod Rayo Vallecano på La Rosaleda. Kampen kan ses fra kl. 22.00 på Canal + Liga og Gol Tv.

 

Nyheder den 21. marts 2012


Jaume Matas.

Tidligere formand for de Baleariske Øer får seks års fængsel
Den tidligere formand for lokalregeringen på De Baleariske Øer og forhenværende miljøminister Jaume Matas (PP) blev i går idømt en fængselsstraf på seks år.
Matas er tiltalt i flere sager, bl.a. for bestikkelse og korruption i forbindelse med opførelsen af sportsanlægget Palma Arena i Palma. Den aktuelle tiltale går ud på, at han har bestukket journalisten Antonio Alemany, og det med offentlige midler. I årene 2003 til 2007 skulle Alemany have modtaget næsten en halv million euro for sine tjenester, der bl.a. gik ud på at skrive Matas taler, men også at omtale politikeren i det bedst tænkelige lys i sine artikler, som blev udgivet i flere forskellige aviser. Han fik desuden penge til at starte et nyhedsbureau, der var pro-Matas, og således var et helt lille diktatur godt på vej på Mallorca og de omkringliggende øer. Alemany fik tre år og ni måneders fængsel for sine handlinger.
Matas er stadig anklaget i yderligere 25 lovovertrædelser og kan også forvente at komme på anklagebænken i forbindelse med betalingerne til Iñaki Urdangaríns organisation, Instituto Nóos. Den konservative politiker var formand for den baleariske lokalregering fra 1996 til 1999 og igen fra 2003 til 2007, ligesom han var miljøminister i årene 2000 til 2003 under den daværende statsminister José María Aznar.
Han er den niende formand for en lokalregering i Spanien, der er anklaget for korruption, og han bliver formentlig den fjerde til at skulle afsone en fængselsstraf. Hvad tidligere ministre angår, er der kun en et enkelt forgangstilfælde, hvilket var José Barrionuevo (PSOE), som i 1998 blev dømt for sin delagtighed i den daværende regerings illegale jagt på formodede ETA-aktivister. Han afsonede kun tre måneder, selvom straffen oprindeligt lød på 10 års fængsel.
PP har taget afstand fra Matas og påpeget, at han ikke har været aktiv i partiet siden 2010. Hans advokat har i dag sagt, at han ønsker at anke sagen, da dommen ’er baseret på formodninger og ikke på beviser’.

 


Helikopteren var en ældre model og slet ikke indregistreret.

Tre dræbt i helikopterulykke
Tre personer omkom tirsdag, da en helikopter styrtede ned ved Lebrija i Sevilla-provinsen.
Omkring kl. 12.30 modtog Guardia Civil flere opringninger fra folk, som havde set den forulykkede helikopter, og da politiet og redningsfolkene kom frem, fandt man desuden de tre omkomne.
Ingen så tilsyneladende selve ulykken, og årsagen er endnu ukendt, men helikopteren skulle være civil, af ældre model og slet ikke indregistreret hos luftfartsmyndighederne. Navnene på de omkomne er ikke offentliggjort, kun at der er tale om tre mænd.

 


Besætningsmedlemmer poserer ved et af selskabets A380.

Emirates søger 4.000 medarbejdere – nu i Marbella
Luftfartsselskabet Emirates skal i år ansætte 4.000 kabinemedlemmer, og der søges nu efter de nye medarbejdere i Spanien. For at tiltrække potentielle stewardesser og samtidigt se dem an, afvikler Emirates en række arrangementer a la åbent hus.
Det første arrangement fandt sted den 17. marts i Madrid, og på lørdag den 24. marts er turen kommet til Marbella. Arrangementet finder sted på hotellet Iberostar Coral Beach. Man skal tilmelde sig på hjemmesiden www.emiratesgroupcareers.com.
Man skal kunne tale flydende engelsk og være fyldt 21 år for at komme i betragtning.
Der arbejder allerede en del spaniere i Emriates – 45 piloter og 182 kabinemedlemmer – ud af selskabet omkring 12.000 medarbejdere.
Den samme dag afholdes et lignende arrangement i Santiago de Compostela, den 29. marts i Granada og Barcelona, den 14. april i Sevilla og endelig den 21. april i Valencia.

 


Tony Soprano-efterligneren Juan Francisco Trujillo i midten ankommer til retten.

Vi brugte titusinder af euro hver måned på kokain, siger chauffør i ERE-skandalen
Chaufføren Juan Francisco Trujillo, der kørte for den forhenværende rådmand med ansvar for beskæftigelse i den andalusiske lokalregering, Javier Guerrero (PSOE), blev i går afhørt af dommer Mercedes Ayala. Trujillo var ansat af Guerrero fra 2003 – 2007.
Han forklarede dommeren, hvordan de to brugte omkring 25.000 euro om måneden på kokain, som de ofte delte i nogle maraton-trip.
Chaufføren blev belønnet med en førtidspension på 1,3 millioner euro under ERE-programmet, der lød på i alt 650 millioner euro, som Guerrero administrerede. Pengene var øremærket hjælp til kriseramte virksomheder, så de kunne mindske arbejdsstyrken ved at tilbyde medarbejdere førtidspension. I stedet har Guerrero tilsyneladende strøet pengene omkring sig til venner, bekendte og politiske forbindelser. Samt kokain.
Trujillo tilstod også, at han havde forfalsket sin mors underskrift i et forsikringsnummer, som han fik 122.000 euro ud af. Også de penge brugte han på kokain.
Den nu tidligere chauffør er tiltalt i sammenlagt 11 lovovertrædelser, inklusiv bestikkelse og dokumentfalsk.

 


FC Barcelonas Abidal.

Håb for Abidal
FC Barcelona-spilleren Éric Abidal fik for omkring et år siden konstateret cancer i leveren. Han blev dog hurtigt erklæret rask igen og vendte tilbage til truppen på Camp Nou.
I sidste uge blev det imidlertid meddelt, at kræften er vendt tilbage, og at den franskfødte spiller har brug for en delvis levertransplantation. Hans fætter har meldt sig på banen og tilbudt at give Abidal en del af sin. Fætteren er allerede i Barcelona, undersøgelserne af begge er i fuld gang, og det forventes, at operationen vil kunne finde sted i løbet af de næste par uger.

 


Vandstanden er passende, men de langbenede fugle har stadig brug for regn for at kunne bygge reder.

Også flamingoerne sukker efter regn
Den regn, som faldt i går i Málaga-provinsen, tilgodeså ikke saltvandssøen Fuente de Piedra.
Her sukker over 8.100 flamingoer ligesom områdets landmænd efter regn. Vandstanden i søen er på omkring 46 cm, hvilket i sig selv er passende, men de har også behov for, at regnen blødgør øerne i søen, så de kan bygge reder med bl.a. ler.
Kommer regnen ikke snart, er der dog stadig hårb, da det før er sket, at de prægtige lyserøde og langbenede fugle i stedet har bygget deres reder af små sten. Lige nu venter de for at se, om der skulle komme regn, før de træffer den endelige beslutning om valg af byggemateriale.
Læs mere om flamingoerne her.

 

Nyheder den 20. marts 2012


Iñaki Urdangarín.

Kongens svigersøn tiltalt for fire lovovertrædelser
Underslæb, korruption, dokumentfalsk og magtmisbrug. Sådan lyder de fire tiltaler imod Iñaki Urdangarín, kong Juan Carlos’ svigersøn, som er mistænkt for at have begået disse forbrydelser i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos. Det skriver dagbladet El País.
Anklagemyndigeden har brugt de seneste ni måneder på at indsamle beviser. Man har bl.a. afhørt 63 virksomhedsejere, ligesom man i februar forhørte Urdangarín i hele to dage, og nu mener man altså, at der er beviser nok til at kunne anklage ham.
Urdangarín skulle have krævet alt for meget for at arrangere konferencer for sport og turisme for de lokale myndigheder. Derefter skulle han have overført overskuddet til private konti i diverse skattely samt til sit boligselskab, Aizoon, som han i øvrigt ejer sammen med sin hustru, prinsesse Cristina. Hun er ikke blevet afhørt og vil heller ikke blive det.
Kongens svigersøn vil nu ikke længere tale med pressen, overfor hvem han hele tiden har hævdet, at han er uskyldig. I stedet har han beskyldt sin forretningspartner, Diego Torres, for at være ansvarlig for de uheldige handlinger i Nóos. Det har åbenbart ikke hjulpet ham, tværtimod mener sagens dommer, José Castro, at det modsatte er tilfældet.
Dommeren forventes desuden at kræve en kaution fra Urdangarín. Hvor stor den bliver, vides endnu ikke, men den ventes at blive på omkring to millioner euro.
En af de lokalpolitikere, som skulle have tildelt Nóos de lukrative aftaler, er tidligere minister og forhenværende formand for lokalregeringen på de Baleariske Øer, Jaume Matas (PP). Matas er tiltalt for bl.a. bestikkelse og korruption i forbindelse med opførelsen af sportsanlægget Palma Arena i Palma, og netop i dag skal han til domstolen for at høre dommernes afgørelse i den ene af anklagerne. Han risikerer over fem års fængsel.

 


ETA-sympatisører demonstrerer ved fængsel i Baskerlandet.

Skal kræftsyge ETA-aktivister frigives?
José Ángel Viguri Camino og Gotzone López de Luzuriaga blev begge fængslet i 1989 for at have deltaget i bombningen af Guardia Civil-barakker i Llodio (Ávila). De sidder fængslet i Martutene i Gipuzkoa.
Nu har de begge fået diagnosticeret cancer og har derfor ansøgt regeringen om at blive løsladt før tiden.
Den baskiske venstrefløj, Arbertzale, arbejder for at få frigivet en lang række syge ETA-fanger, og i disse to tilfælde har man fået støtte fra det moderate, baskiske nationalistparti PNV og fra socialistiske PSOE i regionen, som mener, at loven tillader frigivelse før tiden, når der er tale om en uhelbredelig sygdom.
Derudover arbejder Abertzale på at få de ETA-aktivister, som er placeret i fængsler i andre regioner, flyttet til Baskerlandet. En stor del af den baskiske befolkning støtter dette krav, hvilket bl.a. ses ved demonstrationer og ved de såkaldte Marchas a las cárceles (march til fængsler).
Den spanske regering, nærmere betegnet indenrigsministeriet, overvejer nu, om man skal imødekomme kravene.

 


En synshal – Inspección Técnica de Vehículos eller bedre kendt som bare ITV.

Så kan der synes i San Pedro
Fra i morgen onsdag vil det endelig være muligt at få bilen synet i den nye synshal i San Pedro de Alcántara.
Synshallen åbner med et års forsinkelse og er først og fremmest tiltænkt indbyggerne i Marbella, Benahavís, Istán og Ojén. Den kan efterse 66.000 køretøjer om året.
Junta de Andalucía planlægger desuden at opføre nye synshaller i Benalmádena, Mijas og Cártama.

 


Smoggen hænger over Madrid.

Hold vejret
En ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur EEA, som blev offentliggjort mandag, viser, at luften i Spanien er langt mere forurenet end hidtil antaget.
Man har længe vidst, at Spanien som det eneste land i EU ikke overholder reglerne omkring det maksimale indhold af gasser som svovldioxid og nitrogenoxider.
Den nye rapport placerer igen Spanien blandt de mest forurenede lande. Den fastslår, at den også er gal med indholdet af ozon. Sidste sommer havde luften i 24,3 procent af landet i mere end 25 dage et højere indhold af ozon, end tilladt ifølge EU’s miljøvagthund. Forureningen går ud over 8,8 procent af befolkningen.
Det næstværste tal i Europa blev sidste år målt i Puertollano i Ciudad Real, så den er altså ikke kun gal i storbyerne.
Den atmosfæriske forurening kan resultere i høfeber og irritation i øjnene, men den påvirker også nervesystemet og kan fremprovokere cancer.
Ifølge EEA dør 500.000 mennesker hvert år for tidligt i Europa på grund af luftforurening.

 


Kong Juan Carlos står til bifaldet af den spanske grundlov.

Kongen af Cádiz
Kong Juan Carlos var sammen med dronning Sofía og statsminister Mariano Rajoy (PP) samt en lang række andre notabiliteter og politikere i går i Cádiz for at fejre 200 års jubilæet for den spanske grundlov. Den blev underskrevet her, den 19. marts 1812, i den sydspanske by.
Dagen blev markeret i kirken San Felipe Neri, hvor den gamle grundlov blev underskrevet. Den spanske monark benyttede den ellers så festlige lejlighed til at opfordre befolkningen til at finde inspiration i det sammenhold blandt alle spanierne, der tillod den fælles grundlov.

 


Den 22. april er der suppe til alle.

Kryds i kalenderen: Stor suppedag i Monda
Mange byer fejrer hvert år én af deres mest værdsatte retter ved at tilegne den sin egen dag. Således også i Monda, hvor man den 22. april fejrer en suppe. Det er den populære Sopa Modeña, som består af brød, peberfrugter, tomater, kartofler, hvidløg, hestebønner, æg og olivenolie.
Ved frokosttid dækkes der op midt i den lille bjergby, hvorfra der bliver serveret Monda-suppe til alle besøgende.

 

Nyheder den 19. marts 2012


Lejlighedsblokken i Fuengirola, hvor den russiske kvinde formodenligt blev dræbt.

To udlændinge antages dræbt på Costa del Sol
Med bare to dages mellemrum er to udenlandske kvinder fundet døde, formodentlig dræbt, i hver deres hjem på Costa del Sol.
Det ene tilfælde var en 55-årig russisk kvinde, der i fredags blev fundet død i sin lejlighed i Fuengirola, hvor hun tog sig af en ældre mand. Ifølge Málaga Hoy skulle hun være blevet stukket med en kniv i brystet. Det formodes, at drabsmanden var en bekendt, eftersom der ikke er tegn på, at døren til lejligheden er blevet forceret.
Det andet tilfælde drejer sig om en amerikansk kvinde på 71 år, som søndag blev fundet af sin mand på gulvet i parrets bolig i Estepona. Hun havde en plasticpose og et håndklæde over hovedet og formodes at være død ved kvælning. I dette tilfælde udelukkes dog ikke selvmord.
Politiet og retsmedicinere undersøger nu begge sager.

 


Lederne af de to fagforeninger, Ignacio Fernández Toxo fra CCOO (t.v.) og Cándido Méndez fra UGT.

Definitivt generalstrejke den 29. marts
Der bliver definitivt generalstrejke i Spanien den 29. marts. I hvert fald har lederne af landets to største fagforeninger, Ignacio Fernández Toxo fra CCOO og Cándido Méndez fra UGT, nu registreret strejken hos beskæftigelsesministeriet, Ministerio de Empleo y Seguridad Social.
Ifølge de to fagforeningsbosser er ”nedtællingen nu begyndt” til den ”uundgåelige” strejke, der er en protest mod den nye arbejdsmarkedsreform, der bl.a. gør det billigere for virksomheder at afskedige medarbejdere. Strejken skal vare i 24 timer.

 


Bordellet Tabarín, hvor skuddramaet fandt sted.

Tre døde under skuddrama på bordel i Badajoz
Tre mænd døde lørdag aften under et skuddrama på bordellet Tabarín i byen Don Benito i Badajoz-provinsen.
Den ene arbejdede som tjener på bordellet, mens de to andre boede i et anneks til stedet. Annekset fungerede som et rehabiliteringssted for narkomaner.
Politiet har anholdt en mand, som formodes at være delagtig i drabene, mens man efterlyser en anden mand, der også antages at være involveret.
Årsagen til drabene er endnu ukendt.

 


Messi får det sværere end Ronaldo.

Champions-lykke tilsmiler Real Madrid
Tombolaen har rullet i Schweiz, og det er nu afgjort, hvem der skal møde hvem i kvartfinalerne i Champions League.
Real Madrid skal spille imod Apoel Nicosia, som aldrig før har mødtes. Vinderen af den dyst skal møde enten Olympique Marseille eller Bayern München.
Anderledes kort var FC Barcelonas strå. Catalonierne skal møde Milan og derefter eventuelt Chelsea eller Napoli.
I Europa League undgik de tre spanske hold hinanden.
Athletic Bilbao skal møde Schalke 04.
Atlético skal op imod Hannover.
Valencias modstander bliver AZ Alkmaar.

 


Politiet har beslaglagt 110.000 piller til en værdi af over en million euro.

Otte anholdt: Fremstillede falsk Viagra i Coín og Torremolinos
Politiet har anholdt otte personer, der er mistænkt for at have fremstillet illegalt Viagra og lignende potensfremmende medicin samt anabolske steroider, som de så har solgt over internettet.
Anholdelserne fandt sted i Coín og Torremolinos. Samtidigt har politiet beslaglagt 110.000 piller til en værdi af over en million euro på tre forskellige steder, ligesom man har blokeret bankkonti og konfiskeret biler til en samlet værdi af 3,5 millioner euro.
Operationen kaldes Elevador.

 


Santi Cazorla, dagens Málaga-mand.

Málaga CF vinder med uafgjort
Málaga CF blev det vindende hold i går søndag på Bernabeu i den spanske hovedstad. Selvom det egentlig kun blev til et enkelt point, så lykkedes det at fravriste lederen af La Liga, Real Madrid, endnu en sejr.
Benzema scorede i det 35. minut, og bedst som Madrid-holdet troede sig på den sikre side, gjorde Málagas Cazorla det til 1 – 1 i det 91. minut. Et historisk øjeblik for Málaga-klubben.
”Det er ikke for at kritisere dommeren, men han dømte ikke to helt klare straffespark,” beklagede Real Madrids træner og sludrechatol, José Mourinho.
Barcelona beklagede sig derimod ikke, men vandt 2 – 0 over Sevilla. Dermed fører Real Madrid kun med otte point.
Der er mere Liga i aften, hvor Espanyol spiller mod Racing. Kampen vises kl. 21.00 på Canal + Liga2.

 

 


Las Cortes vedtager den spanske grundlov i Cádiz i 1812.

Grundloven runder de 200 år i dag

To århundreder lyder måske ikke af meget, men rent faktisk blev den spanske grundlov vedtaget 37 år før den danske. Og det har ikke været nemme år. Den spanske grundlov har gennemgået en turbulent tid, hvor republik og monarki skiftesvis har regeret landet. Det har betydet, at grundloven flere gange er blevet ophævet. Første gang var i 1814, kun to år efter den var blevet vedtaget, da Fernando VII igen blev konge af Spanien. Grundloven blev kortvarigt genindført i perioden 1820-23 samt i en kortere periode fra 1936-37. Alle disse kontroverser til trods har grundloven overlevet – og ej heller borgerkrigen fra 1936-1939 eller det spanske diktatur fra 1939-1975 har kunne ryste den spanske grundlov, der nu den 19. marts kan fejre 200 år.


Historien bag La Pepa

Den spanske grundlov, også kaldet La Pepa, fordi den blev underskrevet på helgendagen Día de San José (Pepe er kælenavnet for José, og idet ordet grundlov er hunkøn, bliver det til La Pepa), blev underskrevet i den sydvestlige havneby Cádiz, og ikke som man måske kunne forvente, i landets hovedstad Madrid. Men det var der en god grund til. Landet og hovedstaden var invaderet af franske Napoleon, Spanien var i krig, en uafhængighedskrig der varede fra 1808 – 1814. Kun den sydvestlige del af landet, herunder havnebyen Cádiz, var i stand til at holde de franske styrker på afstand. Derfor blev det besluttet, at den spanske regering, Las Cortes, skulle samles i Cádiz, og at byen midlertidigt skulle fungere som landets hovestad. Mens los gaditanos (indbyggerne fra Cádiz) med hjælp fra britiske og portugisiske soldater kæmpede mod Napoleon ved den lille nabolandsby San Fernando, blev Las Cortes i 1810 inkaldt til møde med det formål at påbegynde det, der skulle blive hele landets og koloniernes grundlov. I marts 1812 blev den endelig vedtaget.


Europas første liberale grundlov

La Pepa var den første liberale grundlov i Europa, og blandt de vigtigste punkter i grundloven var, at landet til trods for, at det skulle forblive et arveligt monarki, fratog kongen en stor del af hans tidligere beføjelser. I stedet var det Las Cortes (regeringen), der fik den lovgivende magt. Kongen var heller ikke længere berettiget til at hindre eller udsætte regeringens møder, hvilket tidligere havde været kutyme, hvis kongen frygtede, at regeringen promoverede borgernes rettigheder i stedet for hans egne.

Grundloven omfattede også vedtagelsen af en tredeling af magten i en udøvende, dømmende og lovgivende magt, samt pressefrihed, ytringsfrihed og national selvbestemmelsesret (regeringen kunne udøve kontrol over sit eget territorium uden indflydelse udefra).


Grundloven til folkeafstemning

Der er siden den 19. marts 1812 blevet foretaget mindre ændringer i grundloven, men den største var i december 1978 to år efter Francos død, hvor en ændring af grundloven blev lagt ud til folkeafstemning. Det langvarige diktatur nødvendiggjorde en ændring af grundloven. Det vigtigste punkt var vedtagelsen af et konstitutionelt monarki, samt en demokratisk retsstat, hvor nye love vedtages af et folkevalgt flertal. Samtidig fik de spanske borgere visse frihedsrettigheder, hvormed statens magtbeføjelser overfor borgerne blev begrænset.

Siden 1979 har Spanien fejret grundlovsdag, Día de la Constitución, den 6. december. Dagen fejres over hele landet og er en helligdag. Den 19. marts anses stadig som den dag Spanien fik sin første grundlov, men dagen er ikke en helligdag – kun i de regioner hvor man fejrer helgen San José.

 

Nyheder den 16. marts 2012


Desperate forældre har fået nyt håb og efterlyser deres børn på alle mulige måder.

Nonne anklaget i sagen om stjålne babyer
Søster María Gómez Valbuena er netop blevet anklaget for at have stjålet børn fra deres forældre. Nonnens navn dukkede op i adskillige søgsmål fra desperate forældre, som mener, at deres børn blev tvangsfjernet og ikke var enten dødfødt eller døde umiddelbart efter fødslen, sådan som nonner og læger ellers havde fortalt dem.
Hun er den første, der bliver anklaget i sagen, der kan inkludere op til 30.000 børn, måske endnu flere.
Adoptionerne skulle være begyndt under diktaturet i starten af 1940’erne og fortsatte selv efter demokratiet blev indført godt 30 år senere. Den nyeste, mest kendte sag stammer fra 1982.
Adoptionerne blev i begyndelsen anvendt til at straffe forældre, der støttede republikanerne under borgerkrigen, og enlige kvinder, der
blev anset som uværdige forældre, men det endte som en lukrativ forretning, der lænede sig op ad en lov, der tillod tvangsadoption. Loven blev først ændret i 1987.
Nogle af forældrene blev fortalt, at barnet var dødt kort efter fødslen, og at man allerede havde begravet det. Andre forældre blev vist et andet dødt barn og deltog i fiktive begravelser af tomme kister. Mange af forældrene har dog lige siden været i tvivl, og i 2008 begyndte historiker Richard Vinyes og dommer Baltasar Garzón at undersøge nogle af sagerne.
Både læger, sygeplejere og nonner menes at have tvangsfjernet nyfødte børn og solgt dem til mere ”værdige” forældre.
Foreløbig har María Gómez Valbuena nægtet at udtale sig.
Læs hele historien omkring de stjålne børn og et interview med en kvinde fra Málaga, hvis bror muligvis blev tvangsfjernet, kan læses her.

 


Nogle af dem var kriminelle, som havde købt eksamensbeviser (arkivfoto).

Bedrager passer på atomkraftværk
Politiet har netop anholdt 55 personer, der gav sig ud for at være uddannede sikkerhedsvagter, mens de i realiteten slet ikke havde de krævede kvalifikationer.
Anholdelserne fandt sted i Madrid, Toledo, Cuenca og Badajoz.
De anholdte skulle have købt falske eksamensbeviser fra en tidligere ansat ved et uddannelsescenter, der printede beviserne for 600 – 1.800 euro. Mange af de anholdte var tidligere blevet straffet for at have overtrådt loven.
De arbejdede bl.a. som personlige sikkerhedsvagter, mens den ene af dem var beskæftiget ved atomkraftværket Zorita i Guadalajara.
De er nu alle anklaget for dokumentfalsk.

 


Dyrere fra den 1. april.

Elpriserne stiger
Elektriciteten i Spanien er allerede blandt den allerdyreste i Europa, men nu lader det til, at den skal have endnu en tand opad.
Minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, sagde i går i kongressen, at elpriserne vil stige fra den 1. april, selvom han ikke ville præcisere med hvor meget. Det forlyder dog, at der kan blive tale om en stigning på syv procent.
Spanien ligger allerede på en tredjeplads i Europa, kun i Cypern og Malta koster det mere at tænde lyset.

 


Så fint skal der også være i centrum.

Torre del Mars centrale gader skal konverteres til gågader
Kommunen i Vélez-Málaga vil konvertere to af Torre del Mars centrale gader til gågader, skriver Diario Sur.
Det drejer sig om en stor del af Calle del Mar, som gennem mange år har været den principielles færdselsåre ind til byen, samt Calle Saladero Viejo.
Borgmesteren, Francisco Delgado (PP), er blevet enige med handelstandsforeningen i Torre del Mar (ACET) om at renovere området. Det vides endnu ikke, hvornår arbejdet starter, kun at det kommer til at koste omkring 1,5 millioner euro, og at de penge først skal findes. Men når renoveringsarbejdet er færdigt, vil det blandt andet være muligt at have cafeborde placeret på gågaderne ,og dermed vil der blive pustet nyt liv i centrum af byen.

 


Fernando Lllorente åbnede ballet imod Rooney & co.

Spanien nedlægger Europa
Specielt Athletic imponerede i aftes i anden omgang af ottendedelsfinalerne i Europa League. Mægtige Manchester United var kommet til Bilbao for at hævne sig efter nederlaget på 2 – 3, men baskerne ville det anderledes. 2 – 1 vandt Athletic Bilbao til fryd for et tætpakket San Mamés.
Også Atlético Madrid vandt anden omgang, 3 – 0 blev det til over Besiktas efter 3 -1 i første kamp. Valencia spillede uafgjort 1 – 1 mod PSV efter at have vundet den første med 4 – 2.
Dermed er de tre spanske hold klar til kvartfinalerne.

 


Kan opleves i Granada og Barcelona.

Kryds i kalenderen: Lenny Kravitz turnerer
Den amerikanske multi-musiker Lenny Kravitz turnerer og giver i maj to koncerter i Spanien.
27. maj: Ciudad de Atarfe, Granada.
3. juni: Sant Jordi Club, Barcelona.

Entreer fra 46 euro kan bookes på www.elcorteingles.es.

 


Sommer i marts på Costa del Sol.

Vejret skifter, men solen går ingen steder
Mens sommeren lader til at være startet i marts, kan vi dog forvente skiftende vejr den kommende weekend.
Temperaturerne kommer til svinge mellem 9 – 20 grader, der kan komme en smule regn enkelte steder, mens solen dog det meste af tiden skulle skinne.
På mandag den 19. marts er det helligdag i seks regioner, Madrid, Castilien og León, Valencia, Murcia, Navarra og La Rioja samt i Melilla, hvorfor der kan forventes ekstra meget trafik i weekenden, også i Andalusien.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

 

Benalmádena

22. marts – 20. april
Den finske kunstner Sinikka Ahokas-Gröhn udstiller et udvalg af sine værker, der inkluderer malerier og litografier, i Castillo Bil-Bil.

Hver weekend
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder fra den 17. – 18. marts åbent lørdag og søndag fra kl. 11.00 – 19.00. Der vil også være åbent i påskedagene.

 

Estepona

Indtil 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

 

Frigiliana

Indtil 24. marts
Udstilling med forskellige kunstnere i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

16. marts kl. 20.30
Jazzkoncert med Javier Denis – tenor, sopran, saxofon – i Casa de la Cultura. Gratis entré.

20. marts kl. 19.00
Odd Fellow Broderloge Costa del Sol har møde i Edificio Bourgainvilla, Los Boliches.

 

Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

16. marts kl. 21.00, 17. marts kl. 20.00
Giuseppe Verdis opera La Traviata opføres i Teatro Cervantes. Entré fra 18 euro på www.unientradas.es.

16. og 17. marts kl. 22.00
Koncert med Manolo García i Auditorio Municipal Cortijo de Torres. Entré fra 34,50 euro på www.malagaentradas.com.

 

Marbella

Indtil 29. marts
Kunstmaleren José Luis Valverde, som kommer fra Málaga, udstiller nogle af sine eksperimentale værker i Centro Cultural San Pedro.

Indtil 31. marts
Raúl Gómez Valverde udstilling gravørkunst, Colocar, Editar, Ocupar, på Museo del Grabado.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften. Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.

 

Nerja

22. marts kl. 21.00
Flamencodans med Antonio Guerra kan opleves i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 12 euro på www.teleentrada.com.

23. marts kl. 21.00
Flamencodans med Rosi de Alva i kulturhuset. Entré 12 euro på www.teleentrada.com.

24. marts kl. 21.00
Mere flamencomusik og –dans, nu med Antonio de Verónica og Saray Cortés, i kulturhuset. Entré 12 euro på www.teleentrada.com.

 

Nyheder den 15. marts 2012


Statsminister Mariano Rajoy advarer i kongressen om højere skatter.

Skattestigninger i sigte
Siden EU-kommissionen beordrede Spanien til at fastholde budgettet til et underskud på højst 5,3 procent, og ikke som planlagt 5,8 procent af bruttonationalproduktet for indeværende år, har regeringen forsøgt at finde veje til yderligere besparelser eller øgede indtægter på omkring fem milliarder euro.
Således er turen nu igen kommet til skatterne, IRPF’en.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) forklarede i går kongresmedlemmerne, at regeringen vil ”korrigere skattestigningen i nær fremtid”. Han forklarede dog ikke, hvem der kommer til at betale, hvor meget mere.
Der skal spares i alt 35 milliarder euro på finansloven anno 2012, som forventes klar til offentliggørelse i slutningen af marts.

 


Stadig dyrest i Málaga.

Benzinpriserne tager endnu et hop opad
Priserne på benzin og diesel er steget endnu engang og slår igen alle rekorder.
Benzinen er steget med 0,98 procent, og en liter (95) koster nu gennemsnitligt 1,45 euro.
Dieselen er steget med hele 1,91 procent til en gennemsnitspris på 1,39 euro.
Priserne i Málaga-provinsen ligger stadig over landsgennemsnittet, mens priserne i Spanien stadig ligger under EU-snittet, der lyder på 1,634 euro for en liter benzin og 1,515 euro for en liter diesel.

 


Den fredelige park gemte på dynamit fra et sort kapitel af Spaniens historie.

Bombemateriale fra GRAPO fundet i Madrid-park
Et par gadefejere faldt forleden over en mystisk pakke i parken Emperatriz María de Asturia nær Plaza Elíptica i Madrid.
Politiet blev tilkaldt, og pakken viste sig at indeholde bombemateriale, en mobiltelefon, dokumenter og avisudklip. Sidstnævnte har overbevist politiet om, at pakken blevet gemt eller glemt der af medlemmer af terroristgruppen GRAPO for omkring 12 år siden.
Gruppens historie er blevet overskygget af den langt mere voldelige gruppe, baskiske ETA. Men GRAPO, der står for Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, var en antikapitalistisk gruppe, der blev grundlagt den 1. oktober 1975. Siden da nåede dens medlemmer at udføre en lang række attentater og at dræbe 82 personer.
Gruppen formodes at være blevet desintegreret i slutningen af 2000.
Flere af deres attentater skulle være mod ETT-kontorer, som formidler midlertidigt arbejde, da man anså ETT som et udtryk for udnyttelse af proletariatet. Flere gange, som i 2000 i Sevilla, Vigo og Valencia, adviserede gruppen dog politiet, som nåede at detonere bomberne.
Derudover har GRAPO beskæftiget sig med kidnapninger, som sandsynligvis har finansieret medlemmernes eksistens og aktiviteter. Et af ofrene var Publio Cordón Munilla, en forretningsmand fra Zaragoza, som blev kindnappet den 27. juni 1995, men selvom hans familie allerede samme år betalte løsesummen på 400 millioner pesetas, er han endnu ikke fundet.
I 2006 konkluderede den spanske højesteret, at GRAPO var grundlagt som en voldelige fraktion af det daværende kommunistiske parti, Partido Comunista de España.
Politiet finkæmmer nu parken og pakken for at se, om der skulle være fingertryk eller andre spor, som kan lede til GRAPO-aktivister, der eventuelt stadig måtte være på fri fod.

 


Det famøse kys.

Iker Casillas og Andrés Iniesta skal giftes
Iker Iniesta og Andrés Iniesta skal giftes i juli – med hver deres kæreste.
Målmand hos Real Madrid og det spanske fodboldlandshold, Iker Casillas, og Tv-rapporter Sara Carbenoro gifter sig på en endnu ukendt dato i juli.
De to blev for alvor kendt som et par i 2010, da Spanien vandt VM i bold. Hun var med som Tv-reporter for Telecinco, og da hun skulle interviewe ham om finalekampen, svarede han med et spontant kys for åben skærm.
FC Barcelona-spilleren og målkonge ved VM, Andrés Iniesta, der har været sammen med sin kæreste gennem mange år, Ana Ortiz, har sat datoen til den 8. juli. Parret har en datter sammen, som blev født ni måneder efter verdensmesterskaberne.

 


Albert Einstein (14. marts 1879 – 18. april 1955).

Einstein besøger Marbella
En udstilling om Albert Einstein er netop åbnet i Centro Cultural Cortijo Miraflores i Marbella.
Her kan man se omkring 30 paneler med forskellige facetter af geniets liv og videnskabelige arbejde og få hans forklaringer om fysik og universets sammenhæng, heriblandt selvfølgelig relativitetsteorien. Og netop den er ikke blevet mindre interessant, siden en italiensk videnskabsmand sidste år satte spørgsmålstegn ved dens rigtighed.
Museet ligger på C/ José Luís Morales Marín. Tlf.: 952 902 357.
Udstillingen er åben frem til den 22. marts.

 


CR7 peger finger.

Så er også Real Madrid videre
Onsdag aften kvalificerede også Real Madrid sig til kvartfinalen i Champions League. Det skete med en sejr på 4 – 1 over CSKA Moskva. Det russiske hold var kommet til den spanske hovedstad for at forsvare stillingen 1 – 1, men stille og roligt gjorde to mål af Cristiano Ronaldo, samt et af henholdsvis Higuaín og Benzemá det af med russerne.
FC Barcelona er også blandt de otte tilbageværende hold.

Manchester United i Bilbao
I aften gælder det Europa League med både Athletic, Valencia og Atlético.

• Athletic tager imod Manchester United i Bilbao, hvor det gælder anden halvdel af ottendedelsfinalen. Baskerne vandt den første dyst på Old Trafford med 3 – 2. Kampen vises kl. 19.00 på Cuatro.

• Valencia derimod er draget til Eindhoven for at mødes med PSV, som det spanske hold i den første omgang besejrede med 4 – 2. Den kamp spilles også kl. 19.00 og kan ses på Canal + Liga.

• Atlétido de Madrid forsvarer sig efter første omgangs sejr på 3 – 1 imod Besiktas i Istanbul, hvorfra kampen vises kl. 21.05 på Canal + 1.

 

Nyheder den 14. marts 2012


Iñaki Urdangarín skal måske betale en kaution på to millioner euro.

Frygter kongens svigersøn vil flygte
Anklagemyndigheden overvejer nu at kræve en kaution på to millioner euro fra kong Juan Carlos’ svigersøn, Iñaki Urdangarín. Det skriver dagbladet 20 Minutos.
Man er ved at undersøge omfanget af det formodede bedrag i forbindelse med hans organisation, Instituto Nóos, der i teorien skulle være en ikke-lukrativ affære. Anklageren, Pedro Horrach, mener, at Urdangarín og hans partner, Diego Torres, kan have snydt myndighederne på de Baleariske Øer og i Valencia for flere millioner euro. Et foreløbigt, men kvalificeret gæt fra Horrach lyder på 5,8 millioner euro.
Det var fagforeningen og højrefløjsfortaleren Manos Limpias, der sidste år anlagde sag mod Instituto Nóos og dermed prisesse Cristinas mand, og allerede dengang krævede man, at han enten skulle fængsles eller betale kaution.
Nu afventes en rapport fra skattevæsnet, som skal afgøre, hvorvidt Horrach vil bede sagens dommer, José Castro, om at beordre udbetalingen af en kaution og i så fald, hvor stor den skal være.
Prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarín rejste efter afhøringerne den 25. og 26. februar i Palma tilbage til Washington.

 


Deres arbejdsgivere kan komme i klemme hos skattevæsnet.

Kan spansk fodbold gå bankerot?
De store spanske fodboldklubber skylder skattevæsnet 752 millioner euro. Men mens resten af samfundet skal spare, arbejdsløsheden synes uden ende og stadig flere almindelige mennesker bliver hjemløse, lader fodboldklubberne til at være fredede.
De seneste fire år er gælden steget med 150 millioner euro, og PSOE, som havde regeringsmagten i samme periode, mener, at det er ”logisk”, at også klubbernes økonomi går trægt, og at gælden er steget.
Udover gælden på 752 millioner euro, der er et præcist tal fra det spanske skattevæsen Hacienda per 1. januar 2012, skylder klubberne også adskillige millioner euro til den offentlige sygesikring, Seguridad Social. Dette beløb er endnu ikke offentliggjort, men kan meget vel være i samme størrelsesorden.
Venstrefløjskoalitionen IU har nu taget den uholdbare situation op, og regeringen, ledet af PP, har givet et gult kort, der advarer om, at ingen skal forskelsbehandles, og at også denne ”boble” kan briste.

 


Den forhenværende borgmester, José Manuel Martín Alba, anholdes af Guardia Civil.

Otte personer anholdt i Alcaucín, mistænkt for at snyde udenlandske købere
Den forhenværende borgmester i Alcaucín (Axarquía), José Manuel Martín Alba (PSOE), blev sammen med syv andre medlemmer af det tidligere byråd anholdt i går. De er mistænkt for at have bedraget først og fremmest udenlandske købere til at købe illegale byggegrunde i kommunen.
De anholdte er mistænkt for at have forfalsket byggetilladelser på jord, der var fredet, ligesom de skulle have taget mod bestikkelse.
Sagen er kendt som Operación Tristán, der er en gren af sagen kendt som Arcos, hvor omkring 50 personer siden 2009 har været i politiets søgelys. Det udelukkes ikke, at der kan blive tale om flere anholdelser.

 


Den lille pige, Alaitz, er med på pressekonference i Barcelona.

Catalanske lægers banebrydende kirurgi redder 26 uger gammelt foster
Fosteret vejede kun 800 gram, da neonataloger i Barcelona foretog et banebrydende kirurgisk indgreb.
”Havde vi ikke opereret, var hun død,” citerer El País Julio Moreno, som var ansvarlig for operationen på hospitalet Sant Joan de Déu i den catalanske hovedstad. ”Det var en kompliceret procedure, men resultatet er tilfredsstillende,” fortsætter han.
Fostret var på nippet til at dø på grund af en genetisk fejl, som får luftvejene til at svulme op, hvormed fostret forhindredes i at få nok ilt, ligesom lungerne ikke udvikles normalt. I 90 procent af disse tilfælde har fostret ikke overlevet.
Det er første gang nogensinde, at læger har udført denne operation på et foster, og proceduren varede 30 minutter.
Pigen, Alaitz – som på baskisk betyder lykke – er nu 16 måneder gammel, og lægerne har endelig præsenteret hende for offentligheden, da de forventer, at hun kommer til at leve et helt almindeligt liv, selvom det ikke startede på almindeligt vis.

 


Fire smørtenorer på vej til Barcelona og Madrid.

Kryds i kalenderen: Il Divo giver koncert i Spanien
Den internationale pop-opera sanggruppe Il Divo giver i april to koncerter i Spanien. Et af de fire medlemmer, nemlig barytonen Carlos Marín er spanier, selvom han er født i Tyskland.
26. april: Palau San Jordi, Barcelona.
27. april: Palacio de Deportes Comunidad de Madrid, Madrid.
Entréer fra 46 euro her

 

José Mourinho (t.v.) lader Cristiano Ronaldo tale.

Cristiano bryder tavshed efter 17 måneder

Anden del af ottendedelsfinalen i Champions League mellem Real Madrid og CSKA Moskva spilles i aften.
I den anledning tillod Madrid-klubbens træner, José Morinho, at topscorer Cristiano Ronaldo kunne deltage i en pressekonference efter 17 måneders tavshed.
Pressens spørgsmål drejede sig dog mest om Ronaldos rival, Barcelonas Messi, mens Ronaldo dog også understregede, at Mourinho trods forlydender om det modsatte forbliver i Madrid, ligesom han sagde, at han selv er ”feliz”.
Den første dyst mellem Real Madrid og CSKA endte 1 – 1.
Kampen i aften starter kl. 20.45 på Santiago Bernabeu og kan ses allerede fra kl. 20.20 på Canal Sur.

 

Nyheder den 13. marts 2012


Den forventede vinder manglede til Tv-debat. Her er den nuværende formand for lokalregeringen, José Antonio Griñán (t.v.), og Diego Valderas.

Den formodede vinder af valget udebliver fra Tv-debat
”Jeg kan ikke deltage i en debat på en Tv-station, som er blevet fordømt af valgkomiteen,” sagde PP’s spidskandidat til det andalusiske valg den 25. marts, Javier Arenas.
Dermed aflyste han sin deltagelse i en debat i aftes på Canal Sur.
Arenas begrunder sit boykot med, at Canal Sur har været partisk i sin dækning af valgkampagnen. Tv-stationen kom også i konflikt med valgkomiteen ved at manipulere et billede af statsminister Mariano Rajoy, da denne aflagde rapport omkring en politiaktion mod pædofile.
Den planlagte trepartidebat blev i stedet til en debat mellem to partiledere fra venstrefløjen, den nuværende formand for lokalregeringen, José Antonio Griñán (PSOE), og Diego Valderas, som repræsenterer koalitionen IULV-CA.
De to spidskandidater beskrev begge Arenas’ fravær som beklageligt, men også som et tegn på, at han ikke vil ”forsvare” sit program. Ellers drejede debatten sig om den høje arbejdsløshed, som Griñán ellers sagde, at man ”ikke bør anvende som et valginstrument”. Han afslørede også, at hans yngste søn er arbejdsløs og bor hjemme hos forældrene.
Javier Arenas har i stedet tilbudt at stille op til en debat på den landsdækkende og statsejede station TVE.
PP forventes at opnå en jordskredssejr den 25. marts, hvormed Andalusien vil sige farvel til 30 års socialisme.

 


Regeringen holder nu flyene i luften.

Iberias besætningsmedlemmer afblæser strejke
Iberias piloter havde sammen med deres fagforening Sepla planlagt 24 punktstrejker fordelt over de næste tre måneder. Den næste skulle være på fredag den 16. marts, ligesom der bl.a. også var planlagt strejke i påsken i begyndelsen af april.
Strejkerne skulle følge op på de 12 strejkedage, som siden slutningen af december har holdt den halve flåde på landjorden. Først var det kun piloterne, som strejkede, men også kabinepersonalet og deres fagforening, Stavia, har fulgt trop.
Den flyvende bemanding er utilfreds med oprettelsen af Iberias nye lavprisselskab, Iberia Express, der ifølge dem vil koste 8.000 arbejdspladser i selve Iberia.
Gennem de seneste måneder har regeringen via ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) og beskæftigelsesministeriet forsøgt at mægle uden dog at bringe arbejdsgiverne og arbejdstagerne nærmere hinanden.
I går lykkedes det dog ministerierne at få fagforeningerne til at afblæse strejkerne og i stedet indgå i forhandlinger, hvor de får lov til at komme med forslag til, hvordan man kan redde jobs i Iberia.
Kun nogle få timer før det blev meddelt, at strejkerne er afblæst – eller i det mindste udsat – havde Iberia aflyst 245 flyvinger fordelt på den 16. og 19. marts. Hver strejkedag har kostet selskabet omkring tre millioner euro.

 


13.500 hektar er brændt alene i januar og februar.

Manglende nedbør øger risikoen for skovbrande
Den tørre vinter er ikke kun et stort problem for de spanske landmænd, det øger også faren for skovbrande.
Alene i januar og februar er over 13.500 skov- og landbrugsarealer brændt af, og flere regioner har bedt staten om hjælp til at takle problemet.
Catalonien er værst ramt, her er 1.500 hektar svedet af i 228 forskellige brande, hvilket er det værste siden 1984.

 


ETA-medlemmerne har ikke været ene om at udføre eksekutioner.

Efter 40 år: Erstatning til ofre for statens glemte krig mod ETA
Den baskiske lokalregering har netop meddelt, at man vil udbetale kompensation til pårørende til ofrene for statens eksekutioner af mistænkte ETA-aktivister for over 40 år siden.
Da den baskiske terrororganisation ETA i 1968 for alvor begyndte at blive uregerlig, satte den spanske stat, stadig ledet af diktator Franco, en aktion ind. Den blev ledet af Guardia Civil, og betjentene, der optrådte inkognito, er mistænkt for at have dræbt omkring 60 personer i årene frem til 1978. De likviderede formodede ETA-aktivister, der aldrig fik en chance for at forsvare sig – præcist som organisationens egne 829 ofre.
Men ulig efterladte til ofrene af ETA’s terror de sidste 40 år og ulig de formodede aktivister, som det regerende socialistiske partis gruppe kendt som GAL dræbte i 1980’erne, så har ofrene for Francos forsøg på at stoppe ETA været efterladt og nærmest glemt i et legalt ingenmandsland.
Ingen vidste, hvad man skulle gøre ved dem, da drabsmændene tilhørte Guardia Civil, men nu erkender den baskiske lokalregering så, at drabene faktisk fandt sted, og at også de efterladte til disse ofre har ret til en kompensation.

 


Mercedes SL 500 ved Museo del Automovilístico.

Mercedes filmer i Málaga
Mercedes har valgt bilmuseet Museo del Automovilístico de Tabacalera i Málaga som scene til præsentationen af de nye modeller SL 500 og SL 350.
Frem til den 22. marts forventes omkring 600 journalister at lægge vejen forbi for at rapportere om bilerne.
Bilmuseet ligger på Avda. Sor Teresa Prat 15. Der er åbent alle ugens dage bortset fra mandage fra kl. 10.00 – 19.00. Entré 6 euro.

 


Afbrænding af dukker er kulminationen på denne sære fest.

Las Fallas begynder denne uge i Valencia
Marts er lig med Fallas i Valencia. I centrum af festivalen er de store dukker, som kaldes ninots. Mange af dem er adskillige etager høje, og de forestiller ofte kendte mennesker som politikere eller kendisser i satiriske udformninger.
Det hele kulminerer i, at man brænder dukkerne af.
Festivallen afholdes denne gang fra torsdag den 15. marts til den 19. marts.

 

Nyheder den 12. marts 2012


Guerrero anholdt, da dommer frygter, han vil flygte.

Første fængsling i Andalusiens pensionsskandale
Den hovedmistænkte i skandalen omkring de illegale ERE-pensioner i Andalusien blev den forgangne weekend som den første varetægtsfængslet i sagen.
Forhenværende rådmand med ansvar for beskæftigelsesområdet i Junta de Andalucía, Francisco Javier Guerrero (PSOE), blev lørdag hentet af politiet efter ordre fra sagens dommer, Mercedes Alaya. Hun frygtede, at han ville flygte.
Han mistænkes for at have stået for godkendelser af pensioner til personer, der slet ikke var berettiget hertil. Pengene var tiltænkt kriseramte virksomheder, så de kunne tilbyde overflødigt personale en form for førtidspension. Dommer Alaya er i gang med at optrævle den miserable affære, hvori der kan være tale om bedrageri for så meget som 647 millioner euro.
Guerrero er mistænkt for personligt at have tildelt mange af disse pensioner og for at have udnyttet dem til sin egen fordel. Anholdelsen kom efter flere dages afhøringer af hans tidligere kolleger i Junta de Andalucía.
Han udtalte i lørdags, at han mener, at alle dem, han godkendte pensioner til, havde ret til dem. Også hans svigermor.

 


Fagforeningerne CCOO og UGT kalder til strejke og demonstrationer, som i går i Málaga.

En generalstrejke imod flertallet
Der bliver generalstrejke i Spanien den 29. marts. Det har lederne af de to største fagforeninger, CCOO og UGT, nu besluttet.
Arbejdsmarkedsreformen, som den konservative regering indførte i februar, gør det langt billigere for virksomheder at afskedige medarbejdere, og det er først og fremmest dette punkt, som får fagforeningerne til at kalde til strejke.
Søndag var der demonstrationer i 60 forskellige byer, der skal ses som en slags generalprøve på strejken. Ifølge fagforeningerne var der alene i Madrid hen imod en halv million deltagere, mens der ifølge myndighederne kun var omkring 30.000. I Málaga var der ifølge den ene part 30.000, mens den anden mener, der var omkring 8.000.
Hvorom alting er, så udtalte lederne af de to fagforeninger, Fernando Toxo og Cándido Méndez, at der bliver strejke med mindre, regeringen er villig til at forhandle. Det er dog usandsynligt, og statsminister Mariano Rajoy har da også før sagt, at en strejke ikke vil få ham og regeringen til at ændre holdning, og at reformen i stedet burde være indført for længe siden for at redde arbejdspladser.
Den sidste generalstrejke blev afholdt i september 2010, og det var dengang i protest mod en udvandet reform, som den daværende socialistiske regering indførte. Men strejken var ingen større succes, og flere undersøgelser viser da også, at flertallet af spanierne er imod en strejke. I den seneste meningsmåling foretaget af El País svarer 67 procent af de adspurgte, at en strejke ikke er løsningen på den høje arbejdsløshed.
Det bliver Spaniens sjette generalstrejke siden genindførslen af demokratiet.

 


Statsminister Mariano Rajoy overraskede EU med større mål for underskud. Men har han manipuleret tallene for 2011?

EU inspicerer Spaniens finanser
EU-kommissionen har netop bekræftet, at man har sendt et hold til Spanien for at inspicere landets finanser. Det skete allerede lige efter, det kom frem, at landets underskud sidste år var på 8,51 procent af bruttonationalproduktet, mens målet for den daværende socialistiske regering havde været seks procent.
Det fik statsminister Mariano Rajoy (PP) til at hæve målet for det tilladte underskud for indeværende år; det gik op fra 4,4 til 5,8 procent. Flere satte dog spørgsmål ved, om regeringen har manipuleret og altså forværret tallene for 2011 for bedre at kunne forsvare det mere beskedne mål for i år.
”Et team af eksperter i økonomiske affærer er taget til Spanien for at holde møder omkring den spanske stats finanser,” bekræftede formanden for økonomiske affærer i EU, Amadeu Altafaj, fra Bruxelles.
”Vi har ingen grund til at betvivle tallene fra Spanien,” tillagde han, ”men vi er nødt til at klarlægge dem.”
I begyndelsen af sidste uge sagde Altafaj, at når EU har nærlæst Spaniens budgetplan for i år, vil det blive besluttet, om Spanien ifølge paragraf 126 i traktaten, som omhandler straf af lande med større underskud end tilladt, skal straffes. Det kunne betyde en bøde svarende til 0,2 procent af bruttonationalproduktet.
Regeringen skal finde besparelser på 37,9 milliarder euro bare for at kunne få underskuddet ned under 5,8 procent. Det inkluderer de 15 milliarder euro, der skal komme fra de besparelser og højere skatteprocenter, som netop er indført.
Situationen i Spanien forventes at være øverst på agendaen, når euro-landenes finansministre mødes i dag den 12. og i morgen den 13. marts.

 


Salvador Andrés Reina blev fundet dræbt i sin egen bil.

Formodet tysk drabsmand fængslet
Familien til Salvador Andrés Reina, den 49-årige advokat fra Torremolinos, som i torsdags blev fundet dræbt i bagagerummet på sin egen bil, stedte ham til hvile i lørdags.
Samtidig besluttede sagens dommer at fængsle den 50-årige tyske statsborger P.R.B, som har tilstået drabet.
Inden han slog Reina ihjel, tvang han ham til at hæve 600 euro i to forskellige bankautomater. Det var takket være videoovervågninger ved bankautomaterne, at det lykkedes politiet at finde frem til den tyske mand, der under afhøringerne fortalte, at bilen med den afdøde stod parkeret ved busstationen i Málaga.
Den formodede drabsmand blev arresteret ved sin bolig i Torrox.

 


Vi køber igen i Málaga-provinsen.

Udlændinge redder boligmarkedet
Efter to års fald i salg af boliger til fastboende udlændinge i Málaga-provinsen er antallet af handler igen opadgående, skriver Málaga Hoy.
Tallene for 2011, som netop er lagt sammen af ministeriet for offentlige arbejder (Fomento), viser en fremgang, som giver grund til optimisme for det ellers så trængte boligmarked. Således købte udlændinge sidste år 3.999 boliger i provinsen, hvilket er 16 procent flere end i 2010 og 22 procent flere end i 2009.
Det sidste kvartal af 2011 peger på en positiv tendens, da steg salget nemlig med 22 procent i forhold til samme periode af 2010.
De udenlandske købere står dog for en stadig større del af boligkøbene. Ifølge Fomento stod udlændinge sidste år for 23 procent af alle køb i provinsen, i 2010 for 15 procent og i 2009 for 14 procent.
Sidste år blev der solgt i alt 17.377 boliger i Málaga-provinsen, hvilket er 23 procent færre end i 2010 og 57 procent færre end i boom-året 2007.

 


Jubel over en fjerdeplads i La Liga.

Perfekt præstation fra Málaga CF
”En af sæsonens mest perfekte kampe,” sagde Málaga CF’s træner, Manuel Pellegrini, efter lørdagens kamp mod Levante.
Málaga-klubben vandt 1 – 0 over det nyoprykkede Levante fra Valencia, og det betyder, at klubben nu ligger på en fjerdeplads i La Liga – med 40 point, hvilket er to mere end netop Levante.
Øverst i Ligaen er der status quo. Real Madrid fører fortsat med 10 point over FC Barcelona. Førstnævnte vandt 3 – 2 over Betis, sidstnævnte 2 – 0 over Racing.
Villarreal og Getafe mødes i aften. Kampen kan ses fra kl. 21.00 på Canal+ Liga2, GolTV.

 

Nyheder den 9. marts 2012


Direktør Hans Hugo From (i midten) i selskab med to af sidste års løbsdeltagerne,
Francisco Fernandez fra Málaga og Almudena Rodríquez fra Sevilla.

Helle Hollis støtter sporten og sundheden
Søndag den 18. marts afvikles det 22. Málaga Halvmaraton med start fra Estadio de Atletismo i Málaga – en begivenhed, der indgår i Andalusiens officielle løbskalender.
Ruten på 21.097 km går fra stadion langs Málaga-bugten ud til Baños del Carmen og tilbage igennem den gamle bykerne til stadion.
Der bliver samtidig arrangeret et 5 km løb for de mindre energiske.
Der er 3.500 tilmeldte til halvmaraton og 500 deltagere i 5 km-løbet.
Det lokale danske biludlejningsfirma Helle Hollis er igen sponsor på de biler, der skal bruges til at transportere de frivillige hjælpere, løbere, vand og frugt rundt på ruten.
Løbet støttes økonomisk af Junta de Andalucía, som under præsentationen bl.a. oplyste, at statistikker har vist at én euro investeret i sport genererer 50 euro i besparelse i sundhedssektoren.
Fra Helle Hollis løber foruden direktør Hans Hugo From to andre medarbejdere, økonomichef Mette Broe Aagaard og Juan Manuel Vega fra firmaets Fuengirola-afdeling.

 


Tusinder vil demonstrere på søndag mod arbejdsmarkedsreformen.

Mulig generalstrejke den 29. marts
Lederne af Spaniens to største fagforeninger, CCOO og UGT, skal i dag afgøre, hvorvidt der skal afholdes en generalstrejke i protest mod arbejdsmarkedsreformen. Datoen, man overvejer, er den 29. marts.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har allerede sagt, at en strejke ikke vil ændre regeringens holdning, og at reformen allerede er en realitet, indført som et dekret. Den blev da også godkendt af kongressen i går.
Fagforeningerne, der pudsigt nok er kommet på banen, efter det konservative PP efter knapt otte års socialistisk styre kom til magten i december, har opfordret til massedemonstrationer på søndag den 11. marts, hvilket så kan forventes i alle større byer.

 


En politibetjent leder efter fingeraftryk på bilen.

Advokat fra Torremolinos fundet dræbt i bagagerum – tysker anholdt
Familien til Salvador Andrés Reina, en 49-årig advokat fra Torremolinos, meldte ham savnet i lørdags, den 3. marts.
Og bedst som politiet i går skulle til at bede befolkningen om henvende sig, hvis de havde set eller hørt noget til den forsvundne mand, kom meddelelsen om, at andre betjente havde fundet ham, død i bagagerummet på sin egen bil. Bilen var parkeret på en gade nær busstationen i Málaga.
Man fandt ham på grund af afhøringer af den nu formodede drabsmand, en 50 årig tysk statsborger, som man havde mistænkt for at have kidnappet advokaten, tvunget ham til at hæve 600 euro i to forskellige bankautomater for derefter at slå ham ihjel.
Takket være videoovervågninger ved bankautomaterne lykkedes det at finde frem til den hovedmistænkte, der ifølge La Opinión de Málaga er 50 år og har initialerne P.R.B.
Liget har flere slag, og den afdøde har åbenbart blødt voldsomt, men retsmedicinerne skal de følgende dage afgøre, hvad som var den præcise dødsårsag.

 


Gabriel Escarrer, ejer af hotelkæden Meliá, er nu også blandt verdens allerrigeste.

Og så troede man, det gik så skidt
To nye spanske navne er at finde på magasinet Forbes’ nye liste over verdens über rige mennesker.
Det betyder, at 16 spaniere nu kan nyde godt af, hvad der svarer til en milliard dollar, som det kræver for at komme på listen.
Det er Daniel Badenes fra mineselskabet Glencore og Gabriel Escarrer fra hotelkæden Meliá, der nu har tilsluttet sig klubben af rige spaniere, der bl.a. inkluderer Amancio Ortega – ham med Zara og alle de andre tøjforretning – som er verdens femte rigeste person.
Den samlede liste er steget fra 1.210 til 1.226 virkeligt rige, og øverst ligger igen Carlos Slim fra Mexico med 69 milliarder dollar, mens Bill Gates er nummer to med 61 milliarder dollar.

 


Kampen står om de 108 pladser i den andalusiske parlamentsbygning i Sevilla.

PP vinder Andalusien, viser ny undersøgelse
Det konservative parti, PP, vil vinde det lokale andalusiske valg med en jordskredssejr, i hvert fald hvis spådommen baseret på en ny meningsmåling går i opfyldelse. Valget afholdes den 25. marts.
Undersøgelsen er foretaget af Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), og den viser i tal, at PP vil få 45 procent af stemmerne, hvilket er lig med 54 eller 55 mandater, mens det nuværende regeringsparti, PSOE, kun vil få 38 procent af stemmerne, og det berettiger partiet til 44 eller 46 mandater.
Det bliver formodentligt et farvel til 30 års socialistisk styre i Andalusien, senest med José Antonio Griñán som formand. Han er plaget af flere onder, bl.a. korruptionsskandalen kendt som ERE, hvori politikere har uddelt pensioner til mennesker, der ikke var berettiget hertil, og en arbejdsløshed på 31 procent.
Det andalusiske parlament, Junta de Andalucía, har 109 sæder. Dets nye formand forventes at blive PP’s Javier Arenas.
CIS forudser desuden, at Francisco Álvarez Cascos taber valget i Asturien, der afholdes samme dag som valget i Andalusien. Han forlod for nogle år siden det konservative parti for at danne sit eget, FAC. Her i den nordlige region er der dog et tæt løb mellem PP og PSOE, som begge forventes at blive i stand til at danne regering med støtte fra et mindre parti.

 


Baskerne regerer med 3 – 2 på Old Trafford.

Athletic knuser Manchester
Athletic Bilbao styrede hele kampen i aftes i Europa League-matchen mod normalt mægtige Manchester United.
Alex Ferguson havde advaret mod de stoiske baskere, men selvom Rooney scorede to gange, var det ikke nok til at stoppe dem. Llorente svarede igen, og det gjorde derefter også De Marcos og Muniain.
Manchester kommer i næste uge til Bilbao, hvor Athletic så allerede er foran med gode muligheder for at gå videre i Europa League.
Samtidig vandt Atletico Madrid 3 – 1 over Besiktas, mens Valencia vandt 4 – 2 over PSV.

 


Samme udsigt som fuglene fra Calamorro.

Svævebane i Benalmádena kører igen fra i dag
Svævebanen Teléferico de Benálmadena starter igen i dag efter at have været lukket for vinteren.
Turen starter fra Arroyo de la Miel og går over en del af byden, krydser motorvejen og så op langs bjergskråningen til toppen Calamorro, omkring 800 meter over havet. Turen tager ca. 15 minutter.
På toppen er der et rigt skue af flora og fauna, muligheder for spændende vandreture og så er der selvfølgelig en fantastisk udsigt over store dele af Costa del Sol. På klare dage kan man se Afrika.
Se afgangstidspunkter m.v. her


¿Qué pasa? – de kommende dage

 

Benalmádena

10. marts kl. 12.00
Biograf for børn, filmen Planet 51 vises i Casa de la Cultura i Arroyo de la Miel. Entré 1 euro.

15. marts kl. 20.30
Klassisk koncert med Dúo Kandinsky, der spiller værker af bl.a. Debussy og Chopin, i Castillo Bil-Bil. Entré 5 euro.


Estepona

Indtil 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana

Indtil 24. marts
Udstilling med forskellige kunstnere i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com

 

Fuengirola

9. marts kl. 20.00
The Rat Pack er tilbage i Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com

 

Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

11. marts
Tango med Rea Danza, der opfører Broken Tango 2.0, kan opleves på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es

 

Marbella

Indtil 29. marts
Kunstmaleren José Luis Valverde, som kommer fra Málaga, udstiller nogle af sine eksperimentale værker i Centro Cultural San Pedro.

Indtil 31. marts
Raúl Gómez Valverde udstilling gravørkunst, Colocar, Editar, Ocupar, på Museo del Grabado.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften. Mere information kan fås på www.my-rasgos.com

 

Nyheder den 8. marts 2012


Kvinder fratages deres ret til at blive mor, mener Ruiz-Gallardón.

Abort er lig med diskrimination
”Det er en systematisk form for diskrimination, som tvinger kvinder til at få foretaget en abort,” lød det i går i kongressen i Madrid fra justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP), som videre sagde: ”kvinder fratages deres ret til at blive mor. Ingen kvinde burde være tvunget at få foretaget en abort på grund af familie, arbejde eller sociale konflikter”.
Udtalelserne anses for at være den ventede opvarmning til ændringen af den gældende abortlov, som den tidligere socialistiske regering indførte. Den giver kvinder ret til fri abort i graviditetens første 14 uger, ligesom unge kvinder mellem 16 og 18 år kan få foretaget en abort uden at forældrene informeres herom.
Ikke uventet blev justitsministerens holdning mødt med vilde protester både i kongressen og efterfølgende i pressen og befolkningen.
Foreningen af abortklinikkerne, Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazo (ACAI), mener, at strengere regler vil føre til udbredelse af illegale aborter, eftersom en kvinde, som ønsker at afbryde en graviditet, ”gør det på den ene eller den anden måde”. Foreningen svarer også igen på justitsministerens udtalelser omkring diskrimination og tvang: ”At tvinge en kvinde til at fortsætte med en graviditet er lige så alvorligt som at tvinge en kvinde til at afbryde en ønsket graviditet.”

 


Nu svarer ledelsen igen.

Iberia sagsøger piloter
Iberias ledelse har netop sagsøgt deres piloters fagforening, Sepla, og hævder, at strejkerne er ulovlige og en form for magtmisbrug.
Selskabet kræver samtidig, at piloterne kompenserer for det økonomiske tab, som er fulgt i strejkernes slipstrøm, hvilket vil beløbe sig til tre millioner euro per strejkedag.
Iberias piloter har strejket 12 dage siden slutningen af december, og yderligere 24 punktstrejker er planlagt for marts, april og maj.
Piloterne lader ikke til at kunne stoppe selskabets planer om at starte sig eget lavprisselskab, Iberia Expres, der ifølge planen skal lette den 25. marts.

 


367 siders spænding fra den spanske hovedstad.

Dansk forfatter udgiver spændingsromanen Moncloa-Syndromet
Lars Kofoed udgav i går onsdag den 7. marts sin debutroman, spændingsromanen Moncloa-Syndromet.
Som navnet afslører, er der tale om politisk spænding på 367 sider. Den nybagte forfatter fortæller om handlingen:
”Henrik Madsen accepterer en udstationering i Madrid og håber, at han dermed vil kunne redde sit skrøbelige ægteskab og sin haltende karriere i et dansk medicinalfirma. Men han hvirvles ind i livsfarlige konspirationer udtænkt i Moncloa, det spanske statsministerium, hvor landets ministerpræsident har lagt en hemmelig plan for endelig at besejre ETA, den baskiske terrorbevægelse, og dermed sikre sig pladsen i historiebøgerne som en ægte statsmand.
Hans ambitiøse kvindelige viceministerpræsident bærer også rundt på en hemmelighed, som hun er sikker på vil kunne knuse hendes karriere, hvis politiske modstandere får nys om det.
Med livet som indsats, og på trods af den depression han kæmper med efter sin kones død, beslutter journalisten Navarro sig for at efterforske omstændighederne omkring et voldsomt bombeattentat på sin avis El Globo og kommer samtidig i besiddelse af dokumenter, som vil kunne føre ham på sporet af en omfattende sammensværgelse mod det spanske demokrati.”
Lars Kofoed har boet i Madrid siden 1995. Han er spansk gift, har tre børn og driver sin egen virksomhed.
Moncloa-Syndromet kan købes online på forskellige danske boghandler-hjemmesider, som f.eks. www.arnoldbusck.dk, www.boegerogpapir.dk, www.boghandleren.dk og www.saxo.dk.

 


1.052.000 euro skulle være brugt på kurser, mens pengene skulle redde arbejdspladser.

Fortsatte lig i korruptionsskandalen i Andalusien
Ligene fortsætter med at rasle ud af skabene, hvor skandalen om de falske førtidspensioner, kendt som ERE, først blev set.
Det sidste nye drejer sig om nogle videregående uddannelser og kurser, som PSOE-politikere fra Junta de Andalucía, provinsstyrelser og enkelte borgmestre skulle have deltaget i på det offentliges regning. Over en million euro skulle ifølge Diario Sur være brugt på disse konti.
Problemet her er, at pengene kommer fra kassen, der er tiltænkt ERE-programmet, som i korthed går ud på at støtte kriseramte virksomheder, så de kan tilbyde overflødigt personale en form for førtidspension. Så meget som 647 millioner euro skulle dog være tildelt personer, som aldrig nogen sinde har arbejdet i nogen trængt virksomhed, men måske havde en fætter eller bekendt på det rette sted i lokalregeringen, hvorfor virksomhederne er blevet snydt for pengene.
Oppositionspartiet PP i Andalusien har nu anlagt sag mod PSOE i regionen.

 


Nummer 10 hyldes endnu engang af kollegerne.

Messi overgår sig selv
Leonild Messi overgik sig selv igen i aftes. Ikke færre end fem mål blev det til fra FC Barcelonas spillerens støvler i kampen mod Bayer Leverkusen. Kampen gjaldt ottendedelsfinalen i Champions League.
Resultatet blev 7 – 1 til Barça, men det er nok den argentinske spillers målfest, der vil blive snakket mest om, og som vil blive husket i fodboldhistorien, eftersom han er den første til at score fem mål i en Champions League-match.
Barcelona er nu videre til kvartfinalen, hvilket er femte år i træk.

Atlético i Europa League
I aften gælder det kvartfinalerne i Europa League.
• Atlético Madrid får besøg af tyrkiske Besiktas. Kamp starter kl. 19.00 og kan ses på Canal +.
• Athletic spiller ude mod Manchester United, følg med fra kl. 21.05 på Cuatro.
• Valencia har hjemmebane mod PSV Eindhoven, også den kamp kan ses fra kl. 21.05, på Canal + Liga.

 

Nyheder den 7. marts 2012


Monumentet for ofrene den 11. marts 2004 ved Atocha-stationen i Madrid.

Årsdagen for terrorattentatet markeres med massedemonstration
Den 11. marts, som er datoen for terrorattentatet på togene på Atocha-stationen i Madrid, vil i år blive markeret sammen med en demonstration mod nedskæringerne i uddannelsessektoren og den nye arbejdsmarkedsreform.
Det er landets to største fagforeninger, CCOO og UGT, som kalder til massedemonstrationer i alle byer, inklusiv hovedstaden, søndag den 11. marts.
Nogle mener, at fagforeningerne og demonstranterne burde respektere denne dato og demonstrere en anden dag. Men organisationen, der repræsenterer ofrene for attentatet, Asociación 11-M Afectados por el Terrorismo, mener ikke, at man har eneret på datoen og har derfor indvilget i at deltage i demonstrationerne og på den måde mindes de 191 personer, som blev dræbt, og de omkring 1000, der blev såret, da bomberne sprængtes om morgenen den 11. marts. 2004.

 


Volden i bl.a. Homs får nu den spanske regering til at lukke ambassade.

Spanien lukker ambassaden i Syrien
Spanien har besluttet at lukke ambassaden i den syriske hovedstad Damaskus. Udenrigsminister José Manuel García-Margallo bekræftede i går, at det sker i protest mod det syriske regimes undertrykkelse af befolkningen og volden i bl.a. Homs.
Spanien følger dermed Storbritanniens, Frankrigs og Tysklands eksempel.
Fremover vil Spaniens diplomatiske affærer blive varetaget fra EU’s kontorer i Syrien.

 


Imamen forlader politistationen, hvor han nu står anklaget for opfordring til vold.

Imam anholdt, anklaget for at opfordre til at tæve kvinder
En imam ved en moske i Terrrassa i Catalonien er blevet anholdt og anklaget for at have opfordret sine tilhængere til at tæve kvinder. Det være sig hustruer, der ikke retter sig efter deres mænd, og også alle andre kvinder, som ikke måtte leve efter hans fortolkning af den islamiske tro.
Imamen hedder ifølge El País Abdeslam Laaroussi og stammer fra Marokko. Under hans prædikener skulle han have forklaret tilhørerne, hvordan det var bedst at slå kvinderne på kroppen, hvor det ikke ville kunne ses, og samtidig sørge for, at de ikke brækkede nogen knogler eller slog, så kvinderne blødte.
Laaroussi har måske fundet inspiration hos imamen Muhammed Kamal Mustafa i Fuengirola, som ligefrem udgav en bog om, hvordan man bedst kunne slå kvinder, uden at det ville blive opdaget. Han blev i 2004 idømt en straf på 15 måneders fængsel.

 


Nye spor kan lede til Yéremi Vargas, der den 10. marts for fem år siden forsvandt.

De 12 forsvundne børn
Amy Fitzpatrick, den irske pige fra Mijas, søskendeparret Ruth og José Bretón, som forsvandt i Córdoba, og Juan Pedro Martínez, der ikke er set af sine forældre siden 1986, er nogle af de 12 børn, der er sporløst forsvundet i Spanien, men som hverken pårørende eller myndighederne endnu ikke har opgivet håbet om at finde.
Blandt dem er også Yéremi José Vargas Suárez. Den 10. marts er det fem år siden, han forsvandt fra legepladsen ved familiens bolig i Vecendario på Gran Canaria. Han var syv år gammel. Hans bedstemor kaldte på ham, da han skulle komme ind for at spise. Men han kom ikke.
I anledningen af årsdagen har Guardia Civil udsendt en anmodning til alle, der måtte have set eller hørt noget. De sidste 24 timer har man modtaget over 90 henvendelser på telefon og mail, og der lader faktisk til at være et nyt spor i sagen, som politiet nu er ved at undersøge.
Man kan læse mere om de forsvundne børn her. LINK www.sosdesaparecidos.com/

 


Sidste gang Athletic og Barcelona mødtes.

Kongefinale spilles på lille Madrid-stadion
Fodboldfederationen Real Federación Española de Fútbol (RFEF) har endelig besluttet, hvor finalen i Copa del Rey skal spilles. Det skete i går efter møder mellem de to klubber, FC Barcelona og Athletic Bilbao.
Kampen skulle have været spillet på Santiago Bernabeu i Madrid, men her planlægger man at foretage nogle renoveringer i maj måned. Derfor stemte Barcelonas ledelse for at afvikle kampen den 25. maj på Atlético Madrids hjemmebane, Vicente Calderón, mens Bilbao-klubben ville spille den 20. maj på La Cartuja i Sevilla.
Førstnævntes forslag vandt, så dysten skal stå på det lille Madrid-stadion, der kun har omkring 60.000 pladser.
Real Madrid beskyldes nu for at have planlagt renoveringerne, som menes at være ubetydelige, bare for at genere rivalerne, specielt ærkefjenden Barcelona.

 

Nyheder den 6. marts 2012


Spaniens 17 regioner må holde sig til målene.

Regionerne får intet pusterum
Kort efter, at Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, meddelte, at man ville tillade et underskud på 5,8 procent i forhold til BNP for indeværende år, begyndte regionerne at bede om at få et tilsvarende pusterum.
De første til at melde sig var de to mest befolkningstætte regioner, Andalusien og Catalonien. Her frygter man, at besparelserne går for vidt, hvad angår regionernes ansvarsområder, nemlig sundhedsvæsnet og uddannelsesinstitutionerne.
Men nej, siger finansminister Luis de Gundos. Regionerne var stort set selv ansvarlige for, at underskuddet i 2011 var langt større end ventet, nemlig 8,51 procent og ikke seks procent, og de skal i år spare yderligere 15,6 milliarder euro og begrænse underskuddet til maksimalt 1,5 procent.
Skatteminister Cristóbal Montoro har advaret regionerne mod at klynke, da det skræmmer investorer og foruroliger markedet.
Den spanske regering skal nu samlet set finde yderligere besparelser for 37,9 milliarder euro, bare for at nå målet på et underskud på ikke mere end 5,8 procent.

 


Hasta Luego til Spanien.

Garzón ikke blandt de arbejdsløse
Den forhenværende højesteretsdommer Baltasar Garzón bliver ikke blandt de mange arbejdsløse i Spanien, efter han sidste måned blev kendt skyldig i at have beordret ulovlig afhøring af mistænkte i Gürtel-korruptionsskandalen.
På trods af, at den respekterede spanske jurist som straf er suspenderet i 11 år, har andre været parate til at hverve ham. Han takkede ja til et tilbud fra kongressen i Argentina, hvor han skal rådgive i spørgsmål om menneskerettigheder, ligesom han skal give forelæsninger om emnet ved forskellige konferencer rundt om i det sydamerikanske land.
Han befinder sig allerede i Argentina, hvor selv præsidenten har budt ham velkommen.
”De beærer os med Deres tilstedeværelse,” sagde Cristina Fernández under åbningen af kongressen, hvorefter alle kongresmedlemmerne gav ham et stående bifald.
Garzón er specielt populær i Argentina, fordi han i 1990’erne ledte undersøgelserne mod det argentinske diktatur og den tidligere officer Adolfo Scilingo, der til slut tilstod, at han havde givet ordrene til de såkaldte dødsflyvninger, hvor 30 modstandere af regimet blev kastet levende ud fra fly over Atlanterhavet.

 


Alt virker roligt omkring El Hierro.

Undersøisk vulkanudbrud ved El Hierro forbi, men vulkansk urolighed fortsætter
Videnskabsfolk anser, at det undersøiske vulkanudbrud, som startede i juli sidste år i Mar de las Calmas ved El Hierro, nu endelig er forbi, meddeler komiteen i Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico de Canarias (Pevolca).
Vulkanen har ikke spyet magma ud i flere uger. Alligevel, mener geologerne, fortsætter den seismiske aktivitet, hvormed den vulkanske proces altså stadig pågår, og der forekommer fortsat jordskælv på og omkring den lille kanariske ø, hvorfor myndighederne stadig holder nøje øje med omstændighederne. Der er desuden forbud mod at sejle på Mar de las Calmas, fordi havets overflade endnu er uroligt. Og man ved ikke, hvor længe det vil vare. Krateret på den nu inaktive, undersøiske vulkan befinder sig 88 meter under havets overfalde.

 


Flygtede for seks år siden.

Malaya-skandalen: Carlos Fernández er flygtet til Argentina
Tidligere byrådsmedlem i Marbella Carlos Fernández forsvandt for seks år siden. Det var, da jorden for alvor begyndte at brænde under ham og en lang række andre lokalpolitikere samt forretningsfolk i forbindelse med korruptionsskandalen Malaya.
Afhøringerne er som bekendt i gang i den gigantiske sag, og her har hans forhenværende kollega og tidligere borgmester Marisol Yaghüe netop fortalt, at han gemmer sig i Argentina. Hun sagde desuden, at en af hendes venner i 2006 havde mødt Fernández i lufthavnen i Buenos Aires, og at det spanske politi ”sagtens havde kunnet finde ham, hvis de ville.”

 


Forretninger i Puerto Banús altid populære.

50% flere forretninger i Marbella
På trods af alt åbner der faktisk flere nye forretninger i Marbella end tidligere, citerer dagbladet La Opinión de Málaga rådmand med ansvar for handel, José Eduardo Díaz.
Han udtaler, at kommunen har udstedt flere åbningstilladelser og ændret ejerskabet i allerede eksisterende forretninger i december 2011 og januar 2012 end i samme periode for et år siden.
Man har nu givet tilladelse til åbningen af 56 forretninger, og det er en stigning på 50 procent. De fleste er tøjforretninger, rejsebureauer og frisørsaloner.
Kommunen tilskriver stigningen, at handlen i kommunen går rigtigt godt samt den nye ordning ”Permisos Esprés”, hvormed man kan få en åbningstilladelse i løbet af meget kort tid.
I hele 2011 gav kommunen åbningstilladelse til 976 forretninger, hvilket var 180 flere end året før.

 


Rafa Nadal ved sit nye hus i den Dominikanske Republik.

Nadal køber hus i den Dominikanske Republik
Den spanske tennisspiller Rafael Nadal har netop været en tur i den Dominikanske Republik. Her fik han udleveret nøglerne til sin nye feriebolig, som ligger i komplekset Playa Nueva Romana i Bahía Príncipe, der ligger omkring tre kvarters kørsel fra hovedstaden, Santo Domingo.
Boligen skulle være på 227 m2 og ligge ved vandet og tæt på en ni hullers golfbane. Prisen skulle være 643.000 dollars, altså ca. 495.000 euro.

 


Sneen har bidt sig fast.

Vinteren fortsætter i ni provinser
Seks provinser risikerer i dag at få sne og en meget stærk pålandsvind. Blandt dem er Menorca og Girona.
I den nordlige del af landet kan man mange steder se frem til regn og temperaturer lige over frysepunktet.
I den sydlige del af landet, inklusiv i Málaga-provinsen, forventes dog en del sol og temperaturer på op til 12 grader. Det gælder for resten af dagen og i morgen.
Tjek vejrudsigten for andre områder af Spanien ved at klikke her

 

Nyheder den 5. marts 2012


5,8 procent er stadig indenfor reglerne, mener statsminister Mariano Rajoy.

Spanien negligerer EU og giver sig selv et pusterum
Spaniens regering anført af statsminister Mariano Rajoy (PP) havde under møderne i EU i forbindelse med vedtagelsen af den nye finanspagt forsøgt at få de andre medlemslande til at gøre en undtagelse og tillade, at Spaniens underskud i år kan blive større, end de planlagte 4,4 procent af bruttonationalproduktet (BNP).
Nej, lød det i nogenlunde samlet kor i Bruxelles.
Derefter meddelte Spanien simpelthen, at målestangen alligevel var sat ned til et underskud på maksimalt 5,8 procent af BNP. Forklaringen på kovendingen skal findes i, at underskuddet for 2011 endte på 8,51 procent mod det ventede underskud på seks procent.
Regeringen mener, at man derfor ville skulle spare i alt 44 milliarder euro i indeværende år for ikke at overskride 4,4 procent, og at det er for meget, når landet måske er på vej i en recession, når der allerede er skåret på uddannelsesområdet, og der er indført en arbejdsmarkedsreform, som gør det billigere for virksomheder at afskedige overflødigt personale, hvilket alt sammen har ført til demonstrationer, uroligheder og en reel risiko for en generalstrejke.
Statsminister Mariano Rajoy er naturligt nok nervøs for at spare landet ihjel, og han mener, at 5,8 procent holder Spanien på den rigtige side ifølge regelsættet, som dikterer en reducering på 1,5 procentpoint.

 


Et af Iberias Airbus 319 malet i retro fra 1960’erne.

Iberias piloter strejker 24 dage mere
Iberias piloter har ikke opnået det ønskede resultat, faktisk har deres strejker overhovedet ikke ændret flyselskabets planer om at lancere et eget lavprisselskab, Iberia Express.
Derfor fortsætter piloterne med punktstrejkerne, meddeler deres fagforening Sepla, og ifølge dagbladet 20 Minutos strejkes der de følgende 24 dage:
• D. 16., 19., 23., 25., 26. og 30. marts
• D. 2., 4., 9., 13., 16., 20., 23., 27. og 30. april.
• D. 2., 4., 7., 11., 14., 18., 21., 25. og 28. maj.
Piloterne har ellers strejket 12 dage siden den 18. december. Iberia har meddelt, at hver af de tidligere strejkedage har kostet selskabet tre millioner euro.
Blandt de mest upopulære, nye punktstrejker bliver dem i begyndelsen af april, der rammer trafikken op til påske, samt den 2. maj, hvor mange kunne tænkes at ville rejse hjem efter den lange weekend i forbindelse med 1. maj.
Det er ikke alle fly, der forbliver på jorden. Alle flyvninger mellem øerne og fastlandet gennemføres f.eks. på grund af en særskilt aftale med den spanske stat, der garanterer, at øerne ikke afskæres fra den øvrige del af landet.
40 fly forventes at blive overført fra Iberia til Iberia Express, ligesom omkring 8.000 medarbejdere sandsynligvis mister deres arbejde i førstnævnte afdeling.

 


Byrådet skærper tonen.

56 procent mere i bøder i Mijas
Kommunen i Mijas forventer i indeværende år at opkræve 56 procent mere i bøder end sidste år, står der ifølge La Opinión de Málaga i kommunens budget.
I tal vil det sige, at man venter at kunne opkræve godt 1,05 millioner euro, mod sidste års ca. 450.000 euro. Beløbet er delt op i forskellige grupper, hvoraf den største er trafikbøder, hvor man sammenlagt forventer at opkræve 875.000 euro fra fartsyndere, ulovlige parkeringer o.l.
Oppositionspartiet PSOE mener, at det nuværende bystyre (PP) indfører alt for mange regler for indbyggerne. Talsmanden for PP, Mario Bravo, udtaler dog, at de regler, de indfører, er for indbyggernes bedste, og at man ikke som det tidligere bystyre vil nøjes med at udstede bøder, men også opkræve dem. Det gælder bøder så langt tilbage som til 2009.3.000 euro for at smide tæppe i affaldscontainer
Indbyggerne i Mijas er begyndt at kunne mærke, at kommunen tager ordnede forhold og ordentlig opførsel seriøst.
Således fik en mand forleden en bøde for at smide et tæppe og nogle malerbøtter i den almindelige affaldscontainer, skriver La Opinión.
Bøden kan blive på så meget som 3.000 euro.

 


Spanske studerende var med.

19 spaniere om bord på et af de forulykkede polske toge
19 spanske studerende var med på det ene af de to toge, som lørdag aften kolliderede i Polen.
Flere vogne blev totalt smadret, og dødstallet er ifølge El Economista nu på 16 personer, ligesom mindst 54 kom til skade. Samtlige spaniere er dog i god behold.

 


Cannabis kunne hjælpe Rasquera fra fallittens afgrund.

Marihuanafarme forbydes måske af loven
Den lille by Rasquera i Tarragona-provinsen (Catalonien) får måske alligevel ikke lov til at dyrke marihuana på et offentligt stykke jord. Byrådet besluttede ellers sidste uge, at man ville starte en marihuanafarm for at tjene penge til den trængte kommunekasse.
Nu ser den offentlige anklager i Tarragona dog på kommunens planer, som, mener man, meget vel kunne være ulovlige.
Den spanske lovgivning er uklar, hvad angår marihuana. Tilhængere mener og har ved flere retssager fået ret i, at man gerne må dyrke og indtage marihuana, når det sker af helbredsmæssige årsager.

 


Málaga-spillerne fejrer et af tre mål.

Ligaen god ved Málaga, resten uændret
Málaga CF levede lørdag op til de slet ikke så små forventninger. Tre mål betød tre skridt mod Europa League, da holdet vandt 3 – 1 over Getafe og nu har 37 point, hvilket berettiger til en femteplads.
FC Barcelona vandt samtidig 3 – 1 over Sporting Gijón og var et døgns tid kun syv point fra Real Madrid på ligaens førsteplads. Madrid-klubben vandt dog søndag med 5 – 0 over Espanyol, og er så igen 10 point fra konkurrenten.
Levante og Betis mødes i aften kl. 21.00. Kampen kan ses på Canal+ Liga2.

 

Nyheder den 2. marts 2012


Franske ETA-sympatisører angriber den franske præsident.

Sarkozy i ly på bar i Baskerlandet
Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, måtte i går søge ly på en bar, da han besøgte Bayonne i det franske Baskerland.
Mens de fleste øvrige EU-ledere samledes i Bruxelles, mente Sarkozy, at han lige kunne nå at tage sydpå for at besøge den oprørske region og opmuntre de uregerlige vælgere til at stemme på ham ved det næste franske præsidentvalg, der afholdes i to runder i hhv. april og maj. Han besøgte først et landbrug i Itxasou. Emnet omkring ETA kom op, og han udtalte, at det er ”ønskeligt”, at fængslede medlemmer af ETA bliver flyttet til fængsler i Baskerlandet, hvis det vel at mærke bliver vedtaget og afviklet under fredelge omstændigheder.
Da han ankom til centrum af Bayonne, blev han modtaget med æggekastende og hujende baskere, som mener, at fangerne efter ETA’s fredserklæring har ret til at komme nærmere deres egen region. Demonstranterne blev så truende, at den franske præsident måtte søge ly på baren Bar du Palais, hvor han så ventede, til politiet havde fået situationen under kontrol.
Sarkozy nåede kun lige til Bruxelles for at være med på EU-ledernes familiefoto.
Det er kun en uge siden, at den spanske regering (PP) har gjort sin holdning klar, og det er, at ETA-aktivisterne ikke bliver flyttet til Baskerlandet, før organisationen overgiver samtlige våben. Indtil da, anser man, er fredserklæringen kun et løfte.


Hotel Incosol, som ingen har villet røre.

Ingen seriøse købere til Hotel Incosol i Marbella
Den 1. marts genåbnede et af Marbellas bedste og mest kendte hoteller, Los Monteros, efter at have været lukket nogle måneder for renovering. Det skete efter nogle turbulente år med økonomiske problemer og alt det onde, som følger med det. Men nu skulle Los Monteros gå en ny, lys epoke i møde.
Anderledes står det til på et andet af byens bedre hoteller, Incosol. Ejeren, Grupo Jale, gik konkurs helt tilbage i 2008, og ifølge tillidsmanden fra CSIC, Javier Moreno, har hotellets 150 medarbejdere mellem 15.000 og 18.000 euro til gode, skriver La Opinión de Málaga.
Rygter har dog på det sidste forlydt, at der er interesserede købere, og at specielt én skulle være meget seriøs. Derfor mødtes Moreno i går med Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz, for på vegne af de ansatte at forhøre sig om, hvorvidt der var blevet ansøgt om tilladelser o.l. hos kommunen.
”Der er ikke noget om det,” beklager Moreno.
Det 5-stjernede hotel, der specielt har gjort sig godt med spaophold og -behandlinger, er stadig åbent. I øjeblikket er der 45 gæster på hotellet.


Så fredeligt burde de have det.

Fire anholdt i Murcia for mishandling af grise
Guardia Civil i Murcia har anholdt lederen af en gård samt tre andre ansatte. De er anklaget for at have mishandlet nogle af gårdens grise.
En anden medarbejder havde siden 2010 videofilmet, hvordan de slog drægtige grise, der ikke klarede sig så godt blandt de andre grise. Op til tre mænd ad gangen slog på dyrene med jernstænger for derefter at skære dem op – nogle gange mens grisen stadig var i live – for at fjerne griseungerne. Derefter lod mændene sig fotografere med foden på grisen, mens de pralede af deres sejr. Grisen blev så efterladt til sig selv for at bløde ihjel.
Den ansatte, som optog mishandlingen, gav filmene til dyreværnsforeningen Igualdad Animal, der anlagde sag. Det samme gjorde ejeren af gården, der har 3.000 voksne grise og 7.000 unger, efter at have set optagelserne.’
De anholdte risikerer nu et års fængsel for dyremishandling, der ifølge straffelovens paragraf 337 faktisk er ulovligt.


Lokalpolitiet vil undgå dette billede.

396 procent flere fulderikker i Estepona
Enten har der inden for det sidste år været 396 procent flere fulde mennesker på gaderne i Estepona i forhold til året før, eller også er politiet blevet langt hurtigere til at udstede bøder.
30 personer blev anholdt forrige år, mens 149 personer sidste år blev anset for at have drukket eller på anden måde forstyrret freden på gader eller andre offentlige områder, skriver Diario Sur.
Også ejere af de farlige hunderacer, der lader deres dyr gå uden snor, er der slået hårdere ned på. Forrige år blev der udstedt 15 bøder i denne kategori, mens 72 hundeejere fik bøder sidste år, hvilket er en stigning på 380 procent.


Joaquín usikker i morgen.

Málaga til Getafe
La Liga går nu ind i runde 26. Det betyder, at Málaga CF i morgen lørdag spiller mod Madrid-klubben Getafe.
Træner Pellegrini havde tænkt sig at starte med de samme 11 mand, som for seks dage siden gjorde det af med Zaragoza, men det forlyder, at det er tvivlsomt, om Joaquín, der spillede en vigtig rolle specielt i slutningen af den sidste kamp, kan være med.
Kampen starter kl. 18.00 og kan ses på C+ Liga 2.
Samtidig spiller Mallorca ude mod Osasuna, mens kampen mellem FC Barcelona og Sporting fløjtes i gang to timer senere. Real Madrid spiller først søndag kl. 21.30 mod Espanyol.


Carlos Moya og hans hustru, Carolina Cerzuela, (til højre), Ámbar Muñoz og Nomi ved siden af Carlos.

Nomi Wilkens udstiller i Madrid og Benalmádena
Den danske kunstmaler Nomi Wilkens udstiller i øjeblikket 20 af sine værker på Montebello i Benalmádena.
Nomi har ladet sig inspirere i Spanien og har været godt integreret, siden hun i 1984 flyttede fra Kolding til Málaga med sin familie. Således har hun også fornyligt udstillet nogle af sine billeder i Madrid, nærmere betegnet i Santo Domingo Club Social, en eksklusiv sportsklub, hvor den tidligere verdensetter i tennis Carlos Moya er direktør for tennisafdelingen.
”Jeg donerede to af mine malerier med afrikanske motiver til en velgørenhedsfest til støtte for Chad i Afrika, som blev afholdt på stedet. Carlos Moyas kone, Carolina Cerzuela, var konferencier til arrangementet,” fortæller Nomi, der gerne involverer sig og bidrager til en bedre verden.
”Jeg er så heldig at leve et dejligt sted, men der er desværre en verden derude fuld af kaos og nød, som vi bliver mindet om hver dag i Tv. Jeg håber, at mine billeder kan skabe lidt god stemning af ro og harmoni, men også at beskueren bliver nysgerrig og får pirret fantasien – til at skabe sine egne illusioner og drømme,” forklarer Nomi, hvis malerier altså kan ses hele marts på Montebello.
Læs mere om Nomi Wilkens på www.nomiwilkens.com.

¿Qué pasa? – de kommende dage


Estepona

Indtil 18. marts
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.


Frigiliana

Indtil 24. marts
Udstilling med forskellige kunstnere i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

4. marts kl. 20.00
Flamencomusik og –show Azabache Flamenco kan opleves i Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

4. marts kl. 20.30
Klassisk koncert med Dúo Zambrano i Casa de la Cultura. Gratis entré.

5. marts kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt: Arvid Grobæk, tlf. 952 93 53 26 og 617 67 68 01, Ivar Bjørnvik, tlf. 952 599 243 og 653 052 314.

Málaga

2. marts kl. 22.00
Manuel Carrasco kan opleves i Cortijo de Torres. Entré fra 24,50 euro på www.malagaentradas.com.

2. marts kl. 20.30, 3. marts kl. 20.00
Koncert med titlen Sonidos del Agua, der inkluderer værker af H. Berlioz, G.C. Menotti m.fl. spilles i Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.

5. marts – 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Marbella

Indtil 3. marts
Udstilling af gravørkunst, XIX Edición Premios Nacionales de Grabado, kan ses på Museo del Grabado på Hospital Bazán i den gamle bydel.

Indtil 29. marts
Kunstmaleren José Luis Valverde, som kommer fra Málaga, udstiller nogle af sine eksperimentale værker i Centro Cultural San Pedro.

Indtil 31. marts
Raúl Gómez Valverde udstiller gravørkunst, Colocar, Editar, Ocupar, på Museo del Grabado.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften. Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.

Nerja

2. marts kl. 21.00
Flamencomusik og -dans med Cia Ricardo de Juana og Luis de Luis, som opfører Aires de lo Puro i kulturhuset. Entré 10 euro på www.teleentrada.com.

Torremolinos

Indtil 3. marts
Europæisk dansedyst, XXIII Campeonato de Europa de Baile, afholdes i forskellige lokaliteter i byen. Læs mere på www.torremolinosbailando.com.

Nyheder den 1. marts 2012


Billeder fra Barcelona, som går verden rundt.

Hidtil værste sammenstød mellem demonstranter og politi
Igen i går var der demonstrationer i 57 af de største spanske byer på grund af nedskæringer i uddannelsessektoren.
I Barcelona førte demonstrationerne til sammenstød mellem demonstranter, hvoraf størstedelen var studerende, og politiet. Nogle af demonstranterne satte ild til biler og affaldscontainere, hvilket fik politiet, det catalanske lokalpoliti, Mossos d’Esquadra, til at affyre advarselsskud. 12 personer blev anholdt.
I Málaga var flere tusinde samlet på og omkring Plaza de la Constitución, men her var demonstrationen mere fokuseret på arbejdsmarkedsreformen end på nedskæringerne indenfor uddannelse, og den forløb uden voldelige hændelser.
Demonstrationerne fortsætter i dag, hvor flere veje omkring Barcelona nu er blokeret af demonstranter.
De to største fagforeninger, CCOO og UGT, pønser stadig på at arrangere en generalstrejke, hvilket vil blive endelig besluttet den 9. marts.


Los Monteros åbnede første gang i 1962.

Et af Marbellas mest emblematiske hoteller genåbner i dag
Hotel Los Monteros lukkede for fire måneder siden, tilsyneladende for at kunne udføre gennemgribende renoveringer, og åbner igen i dag.
Hotellets direktør, Fernando Al-Farkh, udtaler til Diario Sur, at man nu ser frem til en sæson med stor fremgang og en belægning på 70 procent. Al-Farkh er også ansvarlig for Hotel Guadalmina, og her opnåede man større efterspørgsel og en lønsom drift, efter hotellet blev renoveret for to år siden.
Hotel Los Monteros har ellers levet en omtumlet tilværelse med skiftende ejere, strejker samt op- og nedture. Senest var det lukket i 13 måneder frem til august 2010, hvor det blev købt af selskaberne New Monteros S.L. og Monterotel S.L. Med til renoveringsarbejdet hører åbenbart også udskiftning af personale kombineret med en mindskning af arbedsstyrken; i januar afskedigede ejerne ifølge fagforeningen CCOO 39 af medarbejderne. Der er trods det stadig 90 medarbejdere til at tage sig af gæsterne.
Dette år er specielt på Los Monteros, eftersom det er 50 år siden, hotellet for allerførste gang åbnede dørene til det, som dengang var et sjældent, fornemt hotel.
Los Monteros har i dag kategorien 5 stjerner ”gran lujo”.


Javier Zabaleta leverede det udskældte kød.

Contadors slagter anlægger sag
Da den spanske cykelrytter Alberto Contador skulle forklare, hvorfor han havde clenbuterol i blodet, da han blev testet under Tour de France i 2010, sagde han, at stoffet var kommet fra en bøf, han havde spist aftenen før, og at kødet kom fra en slagter i Irún i Baskerlandet.
Som bekendt blev Contador kendt skyldig i brug af doping, hvormed man altså konkluderede, at stoffet ikke var kommet fra kød, men fra et kosttilskud. Alligevel føler slagteren, Javier Zabaleta, der leverede kødet, at der er sat spørgsmål ved kvaliteten af det kød, han leverer, og at han på grund af anklagerne har haft det meget svært. Derfor overvejer han nu at anlægge sag mod Alberto Contador.
”Mine advokater er nu ved at gennemgå alle udtalelserne i forbindelse med sagen,” siger Zabaleta, der har støtte fra flere landbrugsorganisationer i Baskerlandet.


Værd at beskytte.

Orden på Benalmádenas strande
Benalmádena har aldrig haft et regelsæt for, hvad man må og ikke må på strandene i kommunen, men den mangel er der nu rettet op på.
Fremover ved alle, hvad man har at rette sig efter, og det er bl.a.:

Man skal senest en uge i forvejen ansøge om tilladelse til at grille på strandene, og man skal lægge 50 euro i depositum.
Der må ikke anvendes gas eller andre tændvæsker.
Hunde skal være i snor.
Man må ikke bruge shampoo i havet.
Ejerne af strandbarerne, der også står for udlejning af solsenge- og parasoller, har nu ansvaret for, at der ikke sælges illegale varer af f.eks. gadesælgere på deres område.
Badegæster må ikke lægge håndklæder eller stille parasoller i strandkanten mellem de autoriserede solsenge og havet.

Overholdes reglerne ikke, kan lokalpolitiet nu give bøder på mellem 100 og 6.000 euro afhængigt at, hvor slem lovovertrædelsen er.


Prinsesse Cristina vidste endnu mindre. Hun og Iñaki Urdangarin er igen rejst fra Spanien.

Han vidste ingenting om noget som helst overhovedet
Iñaki Urdangarín blev sidste weekend afhørt i samfulde 21 timer ved domstolen i Palma. Han er mistænkt for korruption og for at have taget de lokale myndigheder i Valencia og på Balearerne lidt for godt ved næsen.
Siden weekenden har alle haft mulighed for at læse referatet fra afhøringerne, og den spanske presse har regnet ud, at Urdangarín 113 gange svarede, at han enten ikke kendte svaret, at han ikke var informeret om sagen, eller at han ikke huskede det.
Hans hustru, prinsesse Cristina, ved tilsyneladende endnu mindre.
Dommeren har tidligere afvist at afhøre hende, mens højrefløjsorganisationen Manos Limpias har insisteret på at anlægge en særskilt sag mod hende. Men i går blev det forslag afvist af anklageren igen med begrundelsen, at hun ikke ved noget.
Manos Limpias mener, at hun har nydt godt af de penge, som hendes husbond har snydt sig til, hvilket bl.a. skulle være i forbindelse med parrets ejendomsselskab, Aizoon. Hun skulle på bare et par år have tjent 571.000 euro efter en investering på blot 1.500 euro.
Parret rejste i begyndelsen af ugen tilbage til Washington, hvor Urdangarín nu må afvente dommerens beslutning om, hvad der videre skal ske i sagen mod ham.


Et af de fem mål fejres.

Fodboldlandsholdet skaber eufori i Málaga
Det spanske fodboldlandsholds venskabskamp i aftes mod Venezuela var en ren fodboldreklame.
Resultatet på 5-0 beskriver kampen meget godt. Tre mål af Soldado, et af Silva og et af Iniesta ville have fået et tag til at lette på Málaga CF’s hjemmebane, La Rosaleda, havde det haft et sådant.
Også hele dagen op til kampen blev de regerende verdens- og europamestre hyldet i Málaga. Fra ankomsten om formiddagen på togstationen via turen til hotellet og træningen på La Rosaleda var spillerne fulgt af ivrige tilhængere.
Men La Rosadeda var trods alt ikke fuld. Kun 23.000 tilskuere havde fornøjelsen af at se kampen, hvilket avisen Diario Sur tilskriver de høje billetpriser. Det er ikke stadionledelsen, men den spanske fodboldfederation, som fastsætterne priserne. De billigste pladser kostede 25 euro, mens priserne på de lidt bedre lå på op til 70 euro.
Det er anden gang af de i alt otte gange, som landsholdet har spillet i Málaga, at der ikke har været fulde huse.
Kampen mod Venezuela var det spanske fodboldlandsholds kamp nummer 600.

Læs flere nyheder her!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.