Korte Nyheder oktober 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

75 procent af landets 868.000 analfabeter er kvinder

868.000 personer over 15 år i Spanien er analfabeter, og af disse er 75 procent kvinder, viser en ny undersøgelse foretaget af verdensorganisationen UNESCO. Her er dog fem procent færre analfabeter end i 2008.

Halvdelen af dem er over er 70 år, mens ni procent er i den næste aldersgruppe, 65-69 år.

UNESCO hævder desuden, at der verden over findes 796 millioner voksne analfabeter, og af disse skulle to tredjedele være kvinder. Heriblandt 67,4 millioner piger, der slet ikke har mulighed for nogen form for skolegang.

Missilbærende ubåd sælges
Missilbærende ubåd, der trænger til en kærlig hånd, sælges. Dette er ordene i en annonce fra det spanske forsvarsministerium.
Som mange andre gør, når der er lavvande i kassen, har ministeriet ryddet op i pulterkamrene for at finde ting og sager, man ikke længere anvender, men som alligevel kan sælges for en fornuftig sum.

Ministeriet fandt en missilbærende ubåd af typen S-72 Siroco, som ikke længere bruges. Den er 28 år gammel, og det anslås, at det vil koste en ny ejer omkring 25 millioner euro at holde den operationsdygtig i en periode på cirka fem år.

Salgsprisen er ikke offentliggjort. Dog vides det, at pengene skal gå til en ny ubåd af typen S-80, der tages i brug i 2013.

30 procent af Ferrari-salget skete i Marbella

18 splinternye, eller 30 procent af alle Ferrari’er solgt i perioden januar – august i Spanien, kørte ud fra forhandleren C de Salamanca i Marbella.
5,2 procent flere af de italienske biler blev solgt i forhold til samme periode sidste år.

Der sælges flest i Madrid, mens der også i Barcelona blev solgt 18 nye Ferrari’er. De har en prisseddel på op til 400.000 euro.

14 anholdt for at holde mænd som sexslaver
For første gang nogensinde er en organisation, der holdt unge mænd som sexslaver, blevet optrævlet. 14 personer blev i september anholdt i Spanien, nærmere betegnet i Madrid, Barcelona, Palma, Alicante og León. De unge mænd kommer dog fortrinsvis fra Brasilien.

De mandlige prostituerede var blevet lokket til Spanien under falske løfter om at arbejde som modeller eller dansere. De fik efter ankomsten til Spanien besked på at aflevere alle deres ejendele, inklusiv deres pas og flybilletter, der i øvrigt var købt med ”klonede” kreditkort. I stedet forsynedes de med kokain og anden narko samt viagra, så de kunne ”arbejde” 24 timer i døgnet.

Hovedparten af mændene boede i en lejlighed i Torrevieja i Alicante, hvorfra de blev sendt rundt på kundebesøg.
De prostituerede fortæller, at de havde modtaget dødstrusler både mod dem selv og også mod pårørende i Brasilien, hvis de gik til politiet eller sladrede til myndighederne, hvilket er den samme modus operandi, som bruges mod tusinder af unge kvinder.

Organisationen skaffede kunder via annoncering og billeder på Internettet, hvilket har fået ligestillingsministeriet til at påminde om, at man ønsker at indføre et forbud mod annoncer for prostitution. Hidtil er forslaget blevet afvist, da mellem fem og ti procent af dagbladenes annonceindtægter stammer fra denne slags annoncer.

Arbejdsløsheden stiger, og arbejdsminister trækker sig tilbage

Antallet af arbejdsløse steg igen i september med 61.000. Det sker dog hvert år, når sommeren er slut, og de mange sæsonarbejdere igen er arbejdssøgende. Regeringen trøster sig med, at antallet sidste år på denne tid steg med 85.000.

Det totale antal arbejdsløse ligger stadig på lige knapt fire millioner, eller godt 20 procent af arbejdsstyrken, og det er årsagen til, at arbejdsministeren, Celestino Corbacho, trækker sig tilbage.

Det sker ikke helt på eget initiativ, men efter opfordring fra statsminister José Luis Zapatero og formanden for den catalanske lokalregering, José Montilla (også PSOE). Der er regionalvalg i november i Catalonien, og de to regeringsledere frygter, at de mange arbejdsløse vil betyde, at catalanerne vil stemme på et alternativt parti, som for eksempel PP. Derfor har man bedt Corbacho om at sige op. Han slutter i oktober. Det er endnu ukendt, hvem som bliver hans afløser.

Julio Iglesias gifter sig i Marbella
Efter 20 års samliv og fem børn, giftede Julio Iglesias og Miranda Rijnsburger sig i august i Marbella. Brylluppet blev afholdt under stor hemmelighed, kun parrets børn og et par vidner var tilstede i den lille kirke Virgen del Carmen.

Senere afholdtes en religiøs ceremoni i et kapel på parrets finca i Ojén.

Julio Iglesias (66) og hollandske Miranda Rijnsburger (45) bor ellers i Miami. Ægteskabet er den spanske sangers andet, han var tidligere gift med Isabel Preysler, med hvem han har tre børn, heriblandt Enrique, der følger i farens fodspor. De blev skilt i 1979.

Diskotek skifter navn efter trusler fra muslimske ekstremister
Et diskotek i Murcia er blevet tvunget til at skifte navn. Diskoteket, der ligger mellem Águilas og Calabardina, havde i 22 år heddet La Meca, men pludselig havde muslimske ekstremister og organisationer set sig vrede på stedet, hvis navn naturligvis oversættes til den Mekka, den hellige by i Saudi Arabien.

Efter en periode med trusler mod selve diskoteket og angreb på stedets hjemmeside, besluttede ejerne at give efter og skifte navn.
"Vi har den største respekt for den muslimske tro og byen Mekkas betydning, sagde indehaverne", da de offentliggjorde beslutningen om, at diskotekets navn fremover vil være La Isla.

Plaza de la Merced får ansigtsløftning

”Bedre sent end aldrig,” ville være et passende valgslogan for Málagas borgmester Francisco de la Torre, der nu haster et længe ventet byggeprojekt igennem inden forårets kommunalvalg. Renovationen af Plaza de la Merced var et af valgløfterne ved kommunalvalget i 2003 og det blev lovet færdigt senest i 2007. Det er imidlertid først nu, med næste års valg på trapperne, at borgmesteren ser en anledning til at indfri løftet med syv års forsinkelse.

I august måned præsenterede Francisco de la Torre flankeret af repræsentanter fra Málagas byråd deres forslaget til fornyelsen af Plaza de la Merced. Forslaget går på udvidet fortovsbelægning, mere gadebelysning samt flere træer og bænke. Der vil derimod være færre parkeringsmuligheder og man ønsker at lukke af for den nordgående biltrafik og offentlige busser. Områderne omkring Casa de Campos og Picassos fødehjem bliver fortrinsvist forgængerzone. Desuden ønsker kommunen at anlægge en cykelsti, der skal have sit udspring fra Calle Madre de Dios og slutte på Calle Alcazabilla.

Málaga kommune ønsker at omdanne de to biografer Astoria og Victoria til et centrum for kulturelle aktiviteter. Disse bygninger tilhører imidlertid boligselskabet Grupo Baensa, og Málaga kommune har ligget i forhandlinger med ejerne det sidste års tid for at overtale dem til at udlicitere bygningerne til kommunen. Ledelsen for biograferne har dog bekræftet at “selvom der hverken eksisterer et konkret kulturprojekt eller en dato for dette, så skal facaden under alle omstændigheder renoveres, så den passer ind i den nye Plaza de la Merced.”

Ifølge den kommunale opposition, PSOE og IU, reduceres projektet til en simpel ansigtsløftning på grund af dets syvårige forsinkelse. Men Francisco de la Torre svarer til genmæle, at ”fornyelsen er i konsensus med pladsens butiksejere og naboer samtidig med at den afspejler det 19. århundredes arkitekturstil". To centrale forudsætninger for påbegyndelsen af renoveringen. Viceformanden for beboerforeningen i Málagas historiske bydel, Ester Ramírez udtrykker da også generel tilfredshed med kommunens forslag til fornyelsen. ”Vi er begejstrede for projektet, som respekterer og bevarer pladsens særlige kendetegn,” siger hun. Hun er dog skeptisk over for det manglende fokus på parkeringspladser, som er “uundværlige i en bys historiske centrum, især taget i betragtning af projektets satsning på at gøre pladsen til et kulturelt brændpunkt”.

Forsinkelse eller ej så tyder det altså på, at Francisco de la Torre får indfriet sit valgløfte uden større komplikationer eller kritikpunkter. Men hvad mener Málagas arkitekter egentlig om forslaget? Vi har spurgt Angel Cózar Peña, som er én af Málagas arkitekter med speciale i renovering.

”Forslaget til renoveringen af Plaza de la Merced virker helt på sin plads og i tråd med en bevarelse af den historiske bydel, – med udvidet fortovsbelægning og med fokus på kulturelle aktiviteter”, indleder Angel Cózar Peña, men indrømmer da, at kritikken af projektets forsinkelse er mere end velfunderet, eftersom ét af Francisco de la Torres valgløfte var at have projektet og bygningsarbejdet færdigt inden 2007.

”Der hersker ingen tvivl om, at det er valgstrategi, der ligger til grund for byfornyelsen, hvilket er en tendens, der går igen i flere kommuner,” konkluderer han, for herefter at vende tilbage til at kommentere på pladsens arkitektoniske udformning.

”Efter min mening træder man måske lidt for varsomt med hensyn til renoveringen, men det er tydeligt, at man satser på at omdanne pladsen til Málagas kulturelle brændpunkt. Jeg synes især, at belysningen af pladsen lyder spændende, ligesom flere bænke og træer kan gøre meget,” siger han. Han deler ikke pladsens beboeres utilfredshed med kommunens manglende fokus på parkeringspladser:

”Filosofien bag mobiliteten i byens centrum bør være baseret på fortovsbelægning og en opgradering af de offentlige transportmidler samt cykler. Der er allerede skabt rigeligt med parkeringspladser.”

Om renoveringen kan nå at blive færdig på seks måneder, er han ikke i tvivl om, og han peger igen på den politiske vilje som primus motor bag enhver byfornyelse.

”Arbejdet kan sagtens nå at blive færdigt med en seks måneders frist. Igen handler det ikke så meget om de tekniske foranstaltninger som den politiske vilje, der ligger bag iværksættelsen af bygningsarbejdet.

Angel Cózar Peña er uddannet arkitekt fra Sevilla Universitet i 2004. Siden 2008 har han boet og arbejdet i Málaga som selvstændig arkitekt med fokus på indretningsdesign og renovering. I øjeblikket er han ved at færdiggøre et bidrag til en e-bog, som udgives af Junta de Andalucía, og har til formål at oplyse om design af turistområder på Costa del Sol. Under arbejdet med denne bog fandt han interesse for renoveringen af Plaza de la Merced.

Plaza de la Merced i tal:
• 4.846.259 euro er den estimerede pris for pladsens fornyelse.
• 12.400 m2 er det samlede areal, kommunen ønsker at renovere.
• 30 stenbænke med ryg- og armlæn installeres på pladsen.
• 28 appelsintræer skal pryde pladsen.
• 25 Jacaranda-træer med lilla blomster vil blive plantet.
• 22 affaldsspande af stål skal hjælpe til at holde pladsen pæn og ryddet.
• 4 Magnolia-træer med store blomster plantes som prikken over i’et.

Pave-automobil kun ad Barcelonas smalle gader

Pave Benedict XVI besøger den 7. november Barcelona. Med sig har han sin automobil, der skal føre ham gennem byen og til den endelige destination, La Sagrada Familia.

Vatikanet har dog bedt om, at ruten ikke inkluderer byens brede boulevarder, da paven der ville være meget udsat i de forventede menneskemasser.
Politiet har lige nu travlt med at krydstjekke indbyggerne langs ruten med strafferegistrene, ligesom man holder nøje øje med alle ejendomme med skilte for udlejning eller salg. 100 kæmpe Tv-skærme bliver sat op i byen, så alle kan få et glimt af manden.

Myndighederne, i dette tilfælde Barcelonas byråd og lokalregeringen, har ikke offentliggjort, hvad pavens besøg vil koste byen, men begge parter beregnes at få udgifter på 150.000 euro for politiet og andre offentlige ansattes overtidsbetaling.

AVE-toget når Valencia

Den nye forbindelse med hurtigtoget mellem Madrid og Valencia skal være færdig til indvielse mellem den 15. og 20. december.
Strækningen er på 438 kilometer, som det tager omkring halvanden time at tilbagelægge. Der vil være mellem 13 og 17 daglige afgange mellem de to byer, og togene vil desuden inkludere stop ved de største byer i Castilien-La Mancha. Den har kostet 12,4 milliarder euro og beregnes at komme til at transportere 2,8 millioner passagerer om året.

Dermed vil Spanien være det land i verden, der har det længste hurtigtogsnetværk i verden. Målet er 10.000 kilometer omkring år 2020.
Ifølge samme ambitiøse plan skal banen mellem Madrid og Lissabon åbne i 2013.

Statsminister Zapatero og Marokkos konge enige om fredelige relationer

Spaniens statsminister, José Luis Zapatero, mødtes den 20. september med Marokkos konge, Muhammed VI, for at drøfte de to nabolandes relationer.

Mødet fandt sted i FN’s hovedkontor i New York, hvor statsministeren deltog i FN-topmødet omkring årtusindets udfordringer.
Han og Muhammed VI blev enige om, at forholdet er ganske godt.

Det på trods af de seneste ugers gnidninger, specielt mellem marokkanere og de spanske politibetjente ved grænsen Melilla og Marokko, hvor førstnævnte anklager betjentene for vold og betjentene marokkanerne for diskrimination mod kvindelige betjente. Derudover har forholdet de to lande imellem lidt under episoden med de 14 spaniere, der i september var rejst til Laâyoune i Vestsahara for at deltage i demonstrationer mod det, de kalder en marokkansk okkupation af området. De fik, hævder demonstranterne, tæv af det marokkanske politi og derefter sat ombord på et fly til De Kanariske Øer.

Ifølge dagbladet El Mundo skulle Zapatero under mødet med Marokkos konge have sagt, at ”billedet er det vigtigste”, dermed forstået, at et billede af de to mænd sammen skulle forbedre forholdet mellem de to lande – på trods af, at det altså allerede skulle være godt.

Flypassagerer skal betale til de fattigste

Under FN topmødet i New York i slutningen af september gav statsminister José Luis Zapatero udtryk for, at han støttede et initiativ, der går ud på at opkræve flypassagerer en ekstra afgift, som skal være med til at bekæmpe fattigdom.

Initiativet har sine rødder i Frankrig, der allerede sammen med13 andre lande har indført systemet.

I Spanien vil det betyde, at man skal betale en euro mere for en indenrigsflyvning og to euro mere for en tur til udlandet. Der er endnu ikke truffet en endelig beslutning om, hvorvidt eller hvornår de spanske myndigheder påtænker at indføre systemet. Der er heller ikke givet en forklaring på, hvorfor netop flypassagerer skal pålægges dette ekstra beløb.

To ældre omkommer efter at være efterladt i minibus
To ældre, rullestolsbundne mænd på hhv. 83 og 87 år omkom i september, da den mand, der havde ansvaret for dem, glemte dem i en minibus.
Det skete i Ciempozuelos, en forstad til Madrid, hvor de var blevet hentet til et privatejet dagcenter af direktøren. Da de kom frem, hjalp han de ældre, der selv kunne gå, ind i centret, Her skulle han ifølge avisen El País have modtaget et telefonopkald, som distraherede ham, og han glemte derfor de to i minibussen. Her sad de så, bundet til rullestolene i 10 – 12 timer. Da den 47-årige mand kom i tanker om dem, var det for sent, også på trods af hans forsøg på at genoplive dem.

Han er nu tiltalt for uagtsomt manddrab.

Vil, vil ikke, have atomgravplads

Da industriministeriet i begyndelsen af året bad de af landets kommuner, der måtte være interesserede i at lægge jord til en gravplads for atomaffald, der her kaldes en ATC (Almacén Temporal Centralizado), om at indsende en ansøgning, fik man svar fra 11 små kommuner.

Ministeriet lokkede med investeringer på 700 millioner euro, heraf en husleje på 10 millioner euro, og omkring 300 arbejdspladser, hvilket var interessant for små kommuner, der ellers har en stor risiko for at blive affolket.

Industriministeriet har siden nærlæst ansøgningerne og ud fra en række forskellige kriterier så som mest trængende bedømt kandidaterne. I september meddeltes det, at kommunen Zarra i Valencia nu bliver anset som den bedst mulige til at lægge jord til gravpladsen.

Det har dog fået den valencianske lokalregering, Generalitat Valenciana til at fare i kridthuset. Problemet er som udgangspunkt, mener denne myndighed, at industriministeriet er gået direkte til kommunerne, altså udenom landets autonome lokalregeringer, der alle mener, at en eventuel atomgravplads i højeste grad vedkommer dem. Fra starten var det Catalonien og Castilien-La Mancha, som beklagede sig, men nu hvor valget sandsynligvis falder på Zarra, har Valencia også modsat sig industriministeriet og har truet med at lægge sag an, skulle det endelige valg falde på den valencianske by.

Zarra har 511 indbyggere og ligger i dalen Ayora, som huser i alt 2.000 mennesker.

Chiringitos i Mijas holder åbent uden for sæsonen

Selv om sommeren for længst er forbi, vil det fortsat være muligt at nyde sine grillede sardiner på strandbarerne i Mijas. Kommunen bryder nemlig med sommersæsonen ved at tillade, at chiringitos holder åbent hele året.

”Da vi nyder det gode vejr hele året, er der ingen grund til, at vores chiringitos ikke også holder åbent resten af året. Vi håber, at initiativet vil åbne op for en større tilstrømning til strandbarerne,” fortæller turistformand Fuensanta Lima til La Opinión de Málaga. Han fremsatte initiativet sammen med formanden for sammenslutningen for de forretningsdrivende på Mijas’ strande, Salvador Gallardo. Forslaget mødte opbakning under et møde om Mijas’ aktuelle turistfremstød mellem repræsentanter fra den offentlige såvel som den private sektor. Rent praktisk kommer det til at foregå sådan, at Mijas’ 15 chiringitos skiftes til at holde åbent i en form for turnusordning. Fremover vil det derfor hele året være muligt at finde en åben chiringito i Mjas.

Marbella kommune kræver fire milliarder euro efter Malaya

Den 27. september satte retssagerne omkring korruptionsskandalen i Marbella, den såkaldte Mayala-sag, endelig i gang ved domstolene i Málaga.
I sagen, der kom for dagens lys i 2006, har myndighederne foreløbig beslaglagt værdier for 400 millioner euro. 98 personer, hvoraf nogle er politikere og disses familier, andre embedsfolk eller forretningsfolk, er sagsøgte.

Blandt de anklagede er den forhenværende formand for teknisk udvalg, Juan Antonio Roca, som menes at have været hjernen i korruptionssagens netværk. Han kan risikere 30 års fængsel og at skulle betale 810 millioner euro i kompensationer og bøder.

Også tidligere borgmester Julian Muñoz, hans eks-kone, Maite Zaldivar, samt hans forhenværende kæreste, sangeren Isabel Pantoja, får, skulle de blive kendt skyldige, både fængselsstraf på op til tre år samt bøder – begge er anklagede for at have været med til at hvidvaske penge.

Marbella kommune, anført af borgmester Ángeles Muñoz, mener, at de beslaglagte værdier og bøder løber op i fire milliarder euro, og at eftersom det er Marbella by, der har lidt under alle årene med korruption, bør pengene tilfalde byen og ikke, som det er kutyme, statskassen.
Kommunen har rettet en skriftlig henvendelse til provinsdomstolen omkring sagen.

Samtidig er man i kommunen klar over, at det er urealistisk at tro, at de forventede mange bøder vil blive betalt. Realistisk regner man med 400 millioner.

Al-Qaeda medlemmer udvises
De spanske myndigheder har besluttet at udvise to medlemmer af den spanske Al-Qaeda-celle, der var involveret i terrorangrebet 9/11 i USA.
De to mænd, som ifølge dagbladet El País er Mohammed Zaher (43) og Mohammed Needl (48), er begge syriske statsborgere og kan forvente at blive fløjet til Damaskus i midten af oktober.

De blev anholdt i 2001, mistænkte for at tilhøre den afdeling af Al-Qaeda, ledet af Imas Eddin Barakat, også kendt som Abu Dahdah, der grundlagde den spanske afdeling. Zaher og Needl blev sammen med 12 andre dømt i det, der dengang var den hidtil største sag mod muslimske terrorister (den næste skulle blive sagen, der fulgte efter angrebet i 2004 på togene i Madrid).

Højesteret fandt dem først skyldig i meddelagtighed i angrebet den 11. september, men dommen blev anket, og de blev frikendt for denne tiltale, men idømt otte års fængselsstraf for at tilhøre en terroristgruppe.

Efter endt fængselsstraf ventede den næste del af straffen; udvisning.

Zaher, der er gift med en spansk statsborger, en kvinde fra Ceuta, ankede sagen, men blev afvist. Hans advokat argumenterede, at de som tidligere fanger, mistænkt for at have været involveret i terrorhandlinger, risikerer at blive fængslet og udsat for tortur, når de ankommer til Syrien.
Den spanske dommer sagde dog i sin begrundelse, at sikkerheden for dette lands indbyggere er vigtigere end noget andet.

De to mænd var begge aktive medlemmer af Al-Qaeda-gruppen. Den blev nøje undersøgt af Baltasar Garzón, som konkluderede, at dens medlemmer arbejdede på at finde potentielle ”hellige krigere” i Spanien og sende dem til træningslejre i Bosnien, Tjetjenien eller Afghanistan, og at indsamle penge til støtte for ”hellig krig”.

Ups, der var en spansk grænse

Gibraltars lokalregering måtte i september undskylde overfor de spanske myndigheder at to betjente fra den britiske koloni havde krydset den spanske grænse i embeds medfør.

Hændelsen fandt sted i august, da de to politifolk ransagede en bolig i Alcaldesa uden først at have indhentet tilladelse til det. Det fik Spaniens udenrigsminister, Miguel Ángel Moratinos, til at sende en klage til Storbritanniens ambassadør og lederen af lokalregeringen i Gibraltar, Peter Caruana, hvori han gav udtryk for sin ”store utilfredshed”.

Peter Caruana gjorde i sin skriftlige undskyldning opmærksom på, hvor heldigt det er, at det spanske og britiske politi kan ”samarbejde” om at bekæmpe kriminalitet. De spanske myndigheder har naturligvis accepteret undskyldningen.

Tidligere er også det spanske politi ”kommet til” at krydse grænsen til Gibraltar. Betjente fra Guardia Civil jagtede sidste år en båd, som de mente havde narko ombord, og fulgte efter den ind i Gibraltars havn, hvor de blev stoppet af Gibraltars politi. Også det krævede en undskyldning.

Elektricitetsregningen stiger 1. oktober
4,8 procent. Så meget stiger elregningen for omkring 20 millioner husstande den 1. oktober.

Det er industriministeriet, som fastsætter tariffen. Først var det planen, at prisen per kilowatt skulle stige med 5,6 procent, men i slutningen af september blev stigningen endelig fastsat til 4,8 procent.

Årsagen skulle være, at elektricitet er blevet dyrere at producere, og elselskaberne mener, at priserne bør stige med 20 procent for at dække udgifterne. Ifølge Europapress.es mener forbrugerforeningen Facua dog, at der overhovedet ingen grund er til prishøjningen og at mens prisen de seneste par år er steget med omkring 30 procent, er også elselskabernes overskud steget.

Over tre år i fængsel for voldelig fodboldfest
Tre år og otte måneders fængsel. Så meget har en dommer i Barcelona idømt to unge mænd, der i maj 2009, efter FC Barcelonas sejr over Chelsea i Champions League, hvilket reddede Barca en plads i finalen, kom op at slås. Da det catalanske politi Mossos d´Esquadra forsøgte at dæmpe gemytterne, smed de unge mennesker flasker og sten efter betjentene.

Det koster nu de to unge mænd tre år og otte måneders fængsel.

Banderas og Almodóvar genforenes i psyko-thriller

Efter 21 års adskillelse genoptager Antonio Banderas og Pedro Almodóvar samarbejdet i filmen La Piel que Habito (Den hud, jeg bor i). De indledte deres samarbejde i 1982 med filmen Lidenskabernes labyrint. Siden blev det blandt andet til filmene Kvinder på randen af nervøst sammenbrud (1988) og Bind mig, elsk mig (1990).

Indspilningerne foregår nu i Santiago de Compostela, Toledo og Madrid.

La Piel que Habito revolutionerer det almodovariske filmunivers ved at være den første film, der bryder med instruktørens tidligere dramaer og komedier, for i stedet at prøve kræfter med det psykologiske gys. Derudover er det også første gang, at Almodóvar producerer en film, der ikke er baseret på hans eget manuskript. Filmen er en fri fortolkning af den franske forfatter Thierry Jonquet’s roman Mygale fra 2003.
“Det er den sværeste film, jeg nogensinde har skrevet, og Banderas rolle er brutal. Hovedrollen er en gennemført psykopat og Antonio, nu med sine 50 år, er perfekt castet til rollen,” har Almodóvar udtalt.

Antonio Banderas spiller hovedrollen som den psykopatiske plastikkirurg, Doktor Ledgard der mister sin kone i en bilulykke. Efter ulykken udvikler han en besættelse af at udvikle en hud som kunne have reddet hende. Tolv år senere lykkedes det Dr. Ledgard at fremdyrke huden i sit laboratorium ved hjælp af celleterapi. Han tøver ikke med at gå skridtet videre til at udforske den menneskelige gentransplantation. Og det skal vise sig, at hans etiske forfald ikke er den eneste forbrydelse, han begår…

Almodóvars inspirationskilde, Thierry Jonquet, døde i en alder af 55 år den 9. august sidste år. På hans hjemmeside beskriver han sine litterære værker som gennemsyret fransk pessimisme:

“Jeg skriver “sorte romancer” med en handling, hvor fortvivlelsen og hadet har hovedrollen, og det ender med at knuse de stakkels personer, som jeg ikke giver en eneste mulighed for redning.”

På Amazon.com anmeldes bogen blandt andet som at være “et rigtigt godt gys i stil med Hannibal the Cannibal”. La Piel que Habito har premiere den 18. marts 2011.

9.958 rige sidder på 30 procent af velstanden

9.958 personer ejer 30 procent af Málaga-provinsens velstand, afslører en analyse foretaget af Banif, der er Banco Santanders afdeling for Private Banking.

Analysen fortæller også, at der i dag er 3,7 procent færre personer, som med en opsparing på mindst 300.000 euro kan kalde sig rige, end der var samme tid i 2007. I Marbella er situationen dog anderledes. Her er der 12 procent flere personer med en formue på over 300.000 euro.

Store formuer i provinsen:
• Málaga
3.343 personer har en formue på mere end 300.000 euro. Deres gennemsnitlige formue er 690.000 euro.
• Marbella
646 personer hører til de heldige, og her er den gennemsnitlige formue 873.000 euro.
• Fuengirola
335 personer ejer gennemsnitligt over 873.000 euro.
• Vélez-Málaga
384 personer har gennemsnitligt 690.000 euro.

Ikke-spiselige snegle skal ryddes fra Ebro
Landbrugsrådet i den catalanske lokalregering har formelt bedt EU og tilladelse til at tørlægge en del af floden Ebros delta for dermed at kunne bekæmpe de sydamerikanske snegle, der plager floden.

Omkring 10.000 hektar skal drænes. Dele af området er i øjeblikket tilplantet med ris. Landmændene får tilskud af EU til risdyrkningen og for at de ikke skal miste denne støtte, har de catalanske myndigheder bedt EU om dispensation.

Sneglene menes at være kommet hertil fra Sydamerika, de lever af unge risplanter og betegnes som meget aggressive.

 


Nyhederne i tal

6-4, 5-7, 6-4, 6-2
Var kampens resultat, da Rafael Nadal besejrede Novac Djokovic og dermed blev den yngste spiller nogensinde til at have vundet alle Grand Slam-turneringer.

200 mord
Skulle to colombianere, som i september blev anholdt i Valencia, have begået. De er en del af en colombianske narkoliga.

1.800 euro
Giver Junta de Andalucía til kvinder, der kan bevise, at de var udsat for diskrimination under borgerkrigen og diktaturets første år.

7 års fængsel
Har en kvinde i Peñarroya (Córdoba) fået for tre gange at have sat ild til sin mand. Tredje gang resulterede i en måned indlæggelse med tredjegrads forbrændinger.

3 iberiske lose
Døde den samme weekend i september. En blev fundet død i naturparken Sierra Morena, to andre i Doñana. Årsagerne er endnu ukendte.

42 procent
Af alle spaniere går ind for, at spanske soldater skal trækkes ud af Afghanistan.

14 procent
Af alle spanske unge mellem 15 og 24 år hverken arbejder eller studerer. De kaldes ni-ni-generationen (hverken eller).

1 million cent
Eller 10.000 euro vandt den spanske nonne Nubia Pena, da hun blev passager nummer 100 million på en rute til eller fra Italien hos Ryanair.

50 millioner
Oliven. Så mange regner olivenfarmere i Málaga-provinsen med at høste dette efterår.

96.346 boliger
Skulle være blevet opført i Málaga-kommune siden årtusindskiftet. Kun i Murcia er der bygget flere end her.

8.000 krydstogtsgæster
Befandt sig d. 20. september nogle timer samtidigt i Málaga, da 6 krydstogtskibe lagde til. De anslås at have efterladt omkring 640.000 euro i byens forretninger.

3 km
Cykelsti er blevet indviet i San Pedro de Alcántara.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa