Det danske magasin i Spanien
Marbella efter Michelle

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Michelle Obamas ferieophold på hotel Villa Padierna i Marbella den 4. – 8. august var genstand for massiv international mediedækning, som vurderes til en samlet markedsføringsværdi af 800 millioner euro.

Under Michelle Obamas ophold i Marbella kom den spanske såvel som den internationale presse på overarbejde i den ellers normalt stille og begivenhedsfattige august måned. Og selv om den internationale presse gjorde sit for at fremhæve kritikpunkter af dette og hint i forbindelse med besøget, så kan man ikke komme uden om, at den massive omtale har genereret en guldgrube for byen rent markedsføringsmæssigt.

Medieovervågningsvirksomheden Oak Power Comunicación har estimeret den samlede internationale mediedækning til at tælle mindst 660 tv-kanaler, 2.500 aviser, 2.100 internet-medier, 900 radiostationer samt 950 magasiner og ugeblade. Formand for turisme i Junta de Andalucía, Luciano Alonso, lagde da heller ikke skjul på sin begejstring, da han udtalte sig fra Verdensudstillingen i Shanghai: “Dette er den fineste forfremmelse, man kan forestille sig, fordi det placerer Marbella og Andalusien i allerførste række, når det kommer til kvalitetsturisme. Det er noget vi har arbejdet for meget længe.”

Mellem glæde og misundelse

Michelles besøg har udløst stor glæde og begejstring blandt Marbellas beboere. Men hvor der er glæde, er der oftest også misundelse, hvilket blandt andet har resulteret i en del polemik blandt spanske politikere. Eksempelvis har minister for offentlige arbejder, José Blanco, kritiseret Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz for at tage al æren for Michelles besøg. Han mener derimod, at “det var frugten af de eksisterende gode relationer mellem Spanien og USA”.

Mindre harmløs var polemikken, da PR-virksomhederne Imagen Consulting og Compremosa Sur satte et skilt op på N-340-motorvejen i San Pedro de Alcántara med ordene ”Welcome Obama Family – Thank you for choosing Marbella”. Da virksomhederne ikke havde fået tilladelse til at sætte skiltet op, blev det senere beordret fjernet af Marbella kommune. Og sidst men ikke mindst har der været en del uenighed om, hvilken by hotellet Villa Padierna hører ind under. For selvom det proklameres som hørende til Marbella, så ligger det faktisk i nabokommunen Benahavís, men da de fleste kender Marbella, og de færreste Benahavís, er det Marbella, de internationale medier og hotellet selv refererer til.

Marbella på verdenskortet
Marbellas plettede ry som følge af gentagende korruptionsskandaler siden 1990erne har været medårsag til de sidste årtiers dalende tilstrømning af turister til byen. Herunder især amerikanere. Tidligere i år begyndte Marbella derfor aktivt at markedsføre sig på det amerikanske marked, og Ángeles Muñoz var i marts måned i New York for at promovere byen. Indtil oktober måned udbyder Delta Airlines en direkte flyforbindelse mellem New York og Málaga, som sidste år medførte en 40 procents stigning i antallet af amerikanske turister i regionen. Marbella har på fire dage fået opgraderet sin internationale profil i en sådan grad, at denne kan åbne op for en tilbagevenden til den amerikanske turisttilstrømning, som den Marbella oplevede tilbage i 1970erne. Blandt andet motiveret heraf, arbejder den andalusiske regering nu på, at Iberia får en permanent flyforbindelse på denne rute.
 

Af Lajka Hollesen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa