Nyheder april 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Gravide og mødre mobbes på de spanske arbejdspladser. I forbindelse med den forgangne måneds International Kvindedag blev der bl.a. sat fokus på kvindernes situation på arbejdsmarkedet. At blive gravid er normalt en lykkelig omstændighed for parret, men dette gælder oftest kun for spanske mænd, der bliver belønnet i form af lønforhøjelser, når de skal være fædre. For mange spanske kvinder på arbejdsmarkedet er situationen en helt anden.
NGO’en Fundación Madrina (Moderstiftelsen) har offentliggjort, at ud af 10 kvinder mellem 25 og 35 år med mellemlange eller korte uddannelser bliver otte ofre for mobning på arbejdspladsen, når de bliver gravide eller beslutter sig for at blive det. Arbejdsgiverne anser graviditeten og forældreskabet som et stort problem og opfordrer derfor kvinden til abort. Hvis kvinden ønsker at beholde barnet, er dette, ifølge stiftelsen, den primære årsag til en kraftig lønnedsættelse eller endda afskedigelse. Formanden for stiftelsen, Conrado Gimenez siger, at kvinden tvinges til at tage et valg mellem arbejde eller graviditet. Diskriminationen finder typisk sted i de små og mellemstore virksomheder, hvor 80 procent af kvinderne arbejder på sæsonkontrakter, som ikke forlænges i tilfælde af graviditet.
Mobningen kan have store konsekvenser såsom depression, angst og skilsmisser, som i den sidste ende kan føre til spontan abort.

En million for oplysninger om afdøde Marta
Sagen om Marta del Castillo fra Sevilla, der angiveligt blev myrdet den 24. januar sidste år, ser nu ud til at have taget en betydningsfuld drejning. Mens politi og familie i månedsvis har ledt i floden Guadalquivir, på en losseplads og på et jordstykke i nærheden af familiens hjem, har en anonym person i sidste måned afsat en findeløn på en million euro til den person, der kan lede politiet til Martas lig. Pengene har dog en holdbarhedsdato og såfremt liget ikke er fundet senest den 17. i denne måned, bortfalder findelønnen.
Martas familie kender ikke personen, men er meget taknemmelig for at have fået nyt håb om at finde den unge kvinde.

ETA’s første drab på fransk politimand
ETA myrdede i marts for første gang en fransk politimand. Drabet skete cirka en måned efter, at Ibon Gogeascoechea, en højtstående ETA-leder, blev anholdt i Frankrig. Der har gennem de sidste ti år, hvor terrororganisationen har været aktiv i nabolandet, været sammenstød mellem medlemmer af ETA og fransk og spansk politi, hvor en spansk politimand sidst blev dræbt i 2007, mens det er det første drab på en fransk politimand.
Drabet fandt sted i Danmarie-lés-Lys, en lille by uden for Paris, hvor en politipatrulje var blevet kaldt ud til et biltyveri. Ifølge franske medier befandt tre mænd og en kvinde sig i bilen, men da disse blev bedt om at identificere sig, ankom endnu en bil med to mænd, hvorfra der blev affyret tre skud, som, på trods af skudsikker vest, ramte den 52-årige politimand og familiefar Jean-Serge Nérin dødeligt i armhulen. Han døde en time senere af sine kvæstelser, og det franske politi iværksatte efter skyderiet en omfattende eftersøgning og efterlysning af gruppen, hvoraf én person er arresteret og identificeret som Joseba Fernández Aspurz, også kendt som El Guindi og medlem af ETA. Han er flygtet fra Spanien, men har været efterlyst siden midten af marts for at have forsøgt at sprænge en politipatrulje i luften i 2009 og for at have kastet molotow cocktails mod bankfilialer.
Efter skyderiet i Danmarie-lés-Lys beslaglagde politiet en Magnum af kaliber 11,3 fra den ene af gruppens biler. Den franske indenrigsminister, Brice Hortefeux, aflagde umiddelbart efter skyderiet et visit på politistationen, hvor den dræbte politimand, Nérin, havde gjort tjeneste gennem 30 år.

Alhauríns borgmester skulle have skummet 238.000 euro
Borgmesteren i Alhaurín el Grande, Juan Martín Serón, er af den offentlige anklager i Málaga blevet anklaget for at have modtaget 238.000 euros i kommission fra bygherrer for til gengæld at tillade opførelse af ejendomme uden for bymæssig bebyggelse.
Den lyssky betaling skulle angiveligt have fundet sted mellem 2002 og 2006 og ifølge anklageskriftet er rådmanden for byplanlægning, José Gregorio Guerra Gil, bagmanden bag bestikkelsen. Han skulle angiveligt have modtaget 782.445 euros fra 16 bygherrer, hvoraf borgmesteren skulle have modtaget 238.000, og derfor bliver han tiltalt for passiv bestikkelse og kræves fængslet i fire et halvt år, betaling af en bøde på 500.000 euros og bliver i 11 år frataget retten til alle offentlige erhverv. Derudover tiltales han for embedsmisbrug og kræves frataget retten til alle offentlige erhverv på yderligere otte år.
Rådmanden for byplanlægning skal også for en dommer, hvor han vil blive tiltalt for gentagen bestikkelse, som vil koste ham fem og et halvt år i fængsel, en bøde på 1,6 millioner euros samt 11 års fratagelse af alle offentlige erhverv. Derudover vil han blive tiltalt for 14 lovovertrædelser mod distriktsplanlægning og kræves fængslet i yderligere to år samt fratages 10 år mere uden for offentlige erhverv.
De 16 bygherrer, som mod betaling fik favorable, ulovlige vilkår til opførelse af ejendomme, bliver tiltalt for aktiv bestikkelse og kræves hver fængslet i to år samt betaling af bøder på mellem 10.000 og 200.000 euros.

Rajoy tror på Andalusien

Ved sit besøg nummer 150 i Andalusien i midten af sidste måned, proklamerede PP’s leder, Mariano Rajoy, at han er overbevist om, at Andalusien nu er inden for PP’s rækkevidde. Efter Rajoys udsagn har Andalusien brug for forandring, og han mener, at den andalusiske regering er ”udtømt, opslidt og gammeldags”, og med henvisning til indtægten per capita, mener han, at det er ”uacceptabelt”, at denne er lavere end det nationale gennemsnit. En socialistisk avis viste da også i februar måned, at 69 % af andaluserne for første gang i 28 år er klar til forandring og dermed et farvel til PSOE, der regerer i Andalusien. Det er første gang, at Rajoy i sin tale fremhævede især de unge andalusere, som han ser et stort potentiale i, da de unge ”ikke har de fordomme, som andre kunne have”.

Familiedrama om milliarder
En familiefejde er nået ud over de almindelige sladderspalter, da den drejer sig om milliarder og har alle de ingredienser, der gør den værdig til en TV-serie: En af landets mest kostbare kunstsamlinger, en afdød baron, en tidligere Miss Spanien og en stedsøn.
Familien er den kendte Thyssen-Bornemisza, som lægger navn til museet i Madrid, der indeholder en enorm kunstsamling, der rummer 800 malerier fra 1300-tallet og frem til det 20. århundrede, til en værdi af knap en milliard euro. Da Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza døde i 2002 arvede hans femte kone – tidligere fotomodel og Miss Spanien, Carmen ”Tita” Carvera – sin mand.
Da boet var gjort op, udlånte Carmen Cervera samlingen til den spanske stat i syv år. Ganske gratis og til gengæld opførte staten et udstillings-anneks ved siden af det egentlige Thyssen-museum. Denne aftale udløber næste år og hvis samlingen skal bevares i Spanien, vil det koste den spanske statskasse adskillige millioner euro.
Carmen Cervera blev gift med baronen i 1985, hun var da 42 år og han 64 år. Hun bragte sønnen Borja med sig, og denne blev adopteret af baronen. Hun har aldrig afsløret, hvem der er biologisk far til drengen, som i mellemtiden er blevet 29 år.
Denne har fået bemyndigelse af moderen til at varetage forhandlingerne om kunstsamlingen med staten, mens mor og søn ikke længere er på talefod. Striden mellem dem brød ud i 2007, da han giftede sig med den 10 år ældre Bianca Cuesta. Carmen Cervera mener, at Bianca Cuesta kun er ude efter hans penge, og da parret samme år fik en søn, krævede hun, at der blev foretaget en DNA-test. Sagen tilspidsede sig, da Borja Thyssen ved rettens hjælp fik indsigt i sin fars testamente og dermed fik klarhed over, hvad han havde krav på i forhold til baronens øvrige børn. Moren blev rasende og sagsøgte sønnen for "at offentliggøre" familiehemmeligheder. Da hun for anden gang blev bedstemor, fik hun nyheden gennem pressen. Sønnen føler sig overbevist om, at morens plan er at kompromittere hans hustru mest muligt, og stakken af sagsanlæg for injurier og andet vokser støt, mens mor og søn kommunikerer via pressen.

Omstridte ændringer af abortlovgivning vedtaget

De meget diskuterede lovændringer i forbindelse med abort er blevet vedtaget af Senatet. Her stemte 132 medlemmer for, mens 126 stemte imod.
Den nye lov tillader afbrydelse af graviditeter frem til uge 14, og er moderens liv i fare endog op til 22. uge. Derudover kan unge kvinder ned til 16 år få foretaget abort uden forældrenes samtykke.

Nye anklager mod Isabel Pantoja
Retten i Marbella vil nu sagsøge den landskendte sangerinde Isabel Pantoja, som gennem flere år var kæreste med Marbellas forhenværende borgmester, Julian Muñoz. Derudover vil man stævne hans ekskone Maite Saldívar og 11 andre personer. Sagen drejer sig om medvirken til korruption og hvidvaskning af sorte penge.
Anklageren har set nærmere på Isabel Pantojas personlige bankkonti, og her skulle der ikke findes noget bevis for betaling af en lejlighed i boligkomplekset Guadalpín i Marbella, som Isabel købte i 2003. Lejligheden kostede 360.000 euro. Pantoja hævder, at hun har betalt den kontant med penge, hun havde liggende derhjemme. Også Pantojas villa i La Perla i Marbella er kommet i myndighedernes søgelys, da man ikke har kunnet finde bevis for en del af den samlede betaling på 3,3 millioner euro.
Pantoja blev i 2007 anholdt i sagen Malaya, hvor hun erklærede, at hun ikke havde kendskab til de 1,1 millioner euro, som mellem 2003 og 2007 var dukket op på hendes bankkonti. Hun blev dengang løsladt mod en kaution på 90.000 euro, men den sag er endnu ikke afgjort, og nu skal hun så igen for retten for at forklare, hvordan hun har betalt for sine boliger i Marbella.

Regnvejr giver store problemer og mistede indtægter
De forgangne måneders megen regn har givet store problemer i hele landet.
Værst er det gået ud over beboerne langs Guadalquivir-floden, der flød over sine breder i både Córdoba-, Jaén- og Sevilla-provinsen. Floden nåede niveauer, som aldrig tidligere er registreret, og omkring 1.500 mennesker måtte forlade deres hjem.
Omkring 70 andalusiske vandreservoirer blev tvunget til at slippe vand ud på grund af den megen regn, og også det var med til at få flodens vandstand til at stige. På visse steder måltes en stigning på 19,6 meter.
I Córdoba måtte lufthavnen desuden lukke, da dele af start- og landingsbanen blev oversvømmet.
I Málaga-provinsen har de 13.000 barer, cafeer og restauranter mistet indtægter anslået til 936 millioner euro, mens sælgere på markederne melder om et fald i salget på 85 procent, svarende til et tab på 70 millioner euro, og olivenhøsten giver et fald på 21 millioner euro – alt sammen grundet regnen.
Ikke siden 1963 har landet haft så voldsomt regnvejr. Fra den 15. december til den 1. marts faldt gennemsnitligt 610 mm vand.

Dalai Lama mod tyrefægtning
Også Dalai Lama blander sig nu i debatten om tyrefægtning.
Modstandere i Catalonien har fundet en støtte i den buddhistiske leder, som har fulgt den catalanske lokalparlaments forsøg på at forbyde tyrefægtningen. Han har derfor skrevet et brev til en catalansk dyreværnsorganisation, hvori han fordømmer denne tradition og giver udtryk for, at han er imod alle former for mishandling af dyr.

Tyrefægterfamilie anholdt i sag om menneskehandel
Tyrefægteren Juan Pedro Galán (39), hans søster (35), far (70) og faderens kone (62) er anholdt i sagen kaldet Operación Toscana for at drive fem bordeller i Cádiz-provinsen og ét i Málaga-provinsen. De to sidstnævnte personer har angiveligt levet i vild luksus med mindreårige tjenestefolk af formodet filippinsk og østeuropæisk oprindelse.
Ved anholdelsen fandt politiet 15.000 euro i kontanter gemt i husets pengeskab sammen med dokumenter over familiens lyssky forretninger. Situationen var en helt anden for de udenlandske kvinder, der på sultegrænsen og under kummerlige forhold, blev tvunget til at arbejde på familiens bordeller.
Politiets efterforskning af familien begyndte sidste år i april, og den endelige operation endte med 15 anholdte, beslaglæggelse af en halv million euro i kontanter og fastfrysning af familiens formue på 50 millioner euro. Anklagerne lyder på seksuel udnyttelse, hvidvaskning af penge, dokumentfalsk samt menneskehandel.

Positivt tal fra turistsektoren

Gennem de seneste 18 måneder er antallet af besøgende faldet drastisk, men tal fra januar kunne pege på, at den negative kurve er vendt. Ikke drastisk, men antallet af besøgende var i januar 2,5 millioner, hvilket var 1,1 procent højere end samme måned sidste år.
Ifølge Eurostat ankom 8,1 procent færre briter, der traditionelt har repræsenteret den største gruppe, men det kompenseredes af 19,1 procent flere italienere, 16,5 procent flere schweizere, 5,9 procent flere belgiere og 5,5 procent flere franskmænd.
31,3 procent valgte i januar at feriere på De Kanariske Øer.
Eurostat meddeler desuden, at Spanien i 2009 var det mest besøgte land i EU, hvilket man baserer på antallet af hotelovernatninger, der i 2009 løb op i 251 millioner, 6,5 procent færre end i 2008.

Kat reddet efter tre dage i træ
Blandt nyheder om økonomi og korruption, oversvømmelse og terrorisme, kommer en solstrålehistorie om en reddet kat. En dag i begyndelsen af marts ringede en beboer på Avenida de Valle Inclán i Málaga til politiet for at fortælle, at en stakkels kat havde siddet tre dage i et træ og ikke kunne komme ned.
Det venlige politi rykkede fluks ud for i samarbejde med repræsentanter for en dyreværnsorganisation at redde kræet. Man afspærrede gaden, satte en vogn under træet, og katten hoppede selv ned i vognen.
Den tilsyneladende uskadte kat flygtede derefter for at fortsætte sit gode liv på gaden.

Censur i Valencia
En sag om presse- og ytringsfrihed udspillede sig i sidste måned på et museum i Valencia. Fotoudstillingen "Fragments d’un any-2009" på Museu Valencià de la Ilustració i la Modernitat (MuVIM), der viste sidste års politiske gang i Valencia, blev lukket efter at have været åben få timer for offentligheden. Museet er ledet af det konservative byråd i Valencia.
Af de 91 fotografier, der var taget af professionelle fotografer fra anerkendte aviser, blev otte billeder, hvoraf seks forestillede hændelser fra ”el caso Gürtel”, som var en sag fra 2009 om korruption inden for PP’s egne rækker, censureret. Censuren blev foretaget af personer fra byrådet, der især følte sig stødt over Gürtel-billederne, og medførte, at La Unió de Periodistes Valencians (Sammenslutningen af valencianske journalister) lukkede udstillingen, da ”nogen forsøger at slette en del af historien”, som formanden, Ximo Clemente, udtrykte det. Han stillede sig uforstående over for censuren, eftersom ”alle billeder tidligere har været bragt i pressen og andre medier”. Sammenslutningen udsendte efter lukningen en kommunikation, hvor der blev givet udtryk for, at censuren havde tydelige spor af manipulation og var et angreb på ytringsfriheden. Udstillingen vil forsøges åbnet et andet sted. Denne gang med alle billeder.

Spansk støtte til ændring af dobbeltbeskatningsaftalen
Det var også dårlige nyheder for Mijas kommune, da den danske regering opsagde dobbeltbeskatningsaftalen med Spanien, eftersom kommunen traditionelt har modtaget mange danske tilflyttere. Opsigelsen af aftalen betyder i korte træk, at dem, der flyttede ud efter den 28. november 2007, er skattepligtige i hjemlandet.
Interesseorganisationen Redan España arbejder for at få den danske regering til at omstøde lovændringen, men har foreløbig løbet panden mod en mur. Derfor havde Carl Erik Knutson (formand for Redan España) og Jens Gylling (næstformand) den 19. marts sat Antonio Sánchez (Mijas’ borgmester), Anette Skou (fra udlændingekontoret), Luis Tomás García (medlem af kongressen i Madrid) og Javier Garcia León (sekretær for udenrigspolitiske spørgsmål i PSOE Andalusien og byrådsmedlem i Fuengirola kommune) stævne for en debat om, hvordan aftalens ophør påvirker både kommunen og hele landet, og hvordan man vil kunne lægge pres på den spanske regering til at forhandle med Danmark om en ny aftale.
De spanske politikere gav udtryk for deres velvilje og lovede at samarbejde med den danske forening. De mente, at man via det spanske skatteministerium kan indgå en dialog med den danske modpol, og at selvom det ikke er realistisk at tro, at man kan skrue tiden tilbage, håber de, at man kan forhandle sig frem til en løsning lig den, som Schweiz allerede har opnået med Danmark, og som ikke er helt så drastisk, som den Danmarks regering besluttede i 2009.
Læs mere om Redan España på www.redan.es

Tidligere leder af Guardia Civil på fri fod
Den tidligere leder af Guardia Civil Luis Roldán, der i 1999 blev idømt 31 års fængsel, er, efter at have afsonet 15 år bag tremmer, en fri mand.
Roldán var i begyndelsen af 1990’erne, da han stadig ledede Guardia Civil, indblandet i en korruptionssag, der førte til hans afgang i 1994. Han flygtede derefter fra Spanien, men blev i 1995 anholdt i Bangkok Lufthavn og i 1998 blev han stillet for en dommer i Madrid. Roldán blev idømt 31 års fængsel for bestikkelse, bedrageri, underslæb samt svindel. Midt i sidste måned kunne Roldán så træde ud i friheden igen, som en fri og nygift mand. Gennem sine år bag tremmer har Roldán været stille omkring sit privatliv, men ved sin løsladelse havde han giftet sig med en russisk kvinde, som han, ifølge spanske medier, skulle have kendt i et par år via Internettet.

Uheldige konsekvenser af momsstigning
Momsstigningen vil den 1. juli være en realitet. Stigningen blev i marts vedtaget i kongressen med en marginal på seks stemmer, da regeringspartiet lykkedes at få støtte af det baskiske parti PNV og Coalición Canaria. De øvrige venstrepartier stemte med højrefløjen (først og fremmest PP) imod stigningen.
Fra skæringsdatoen hedder IVA’en således 18 procent, hvor den tidligere var 16, og otte procent på varer der nu er pålagt syv. Det, mener regeringen, vil indbringe 5,1 milliarder euro i løbet af indeværende år. Andre har derimod regnet på de uheldige følger, momsstigningen kan få, og er kommet frem til, at stigningen i gennemsnit vil koste hver familie knapt 290 euro om året, og at der allerede sidste år sås et fald i indbetalt moms. I 2007 indbetaltes i alt 55,849 milliarder euro, i 2008 48,015 milliarder og i 2009 blot 33,573 milliarder.
Sammenligner man med andre lande, er momsen dog stadig lav, f.eks. ligger den i nabolandet Portugal på 20 procent, i Frankrig på 19,6 procent, og i Grækenland samt Slovakiet på 19 procent for ikke at tale om Danmark og Sverige, hvor den stadig ligger på 25 procent.

Gas i Cádiz
Syv kommuner i Cádiz-provinsen vil i midten af april sandsynligvis danne rammen om et større fund af gas. Undersøgelser har vist, at der med sikkerhed er forekomster af kulbrinte i provinsen og derfor står de to spanske firmaer, Schuepbach Energy España SLU og Vancast Exploración SL, klar til at foretage undersøgelser, der skal klarlægge, om der er nok gas til at danne basis for udnyttelse. Undersøgelserne må vare seks år og i fald der er nok gas til udnyttelse, vil der blive givet tre år yderligere. Ifølge de to firmaer er der 99 % sandsynlighed for, at udnyttelse af gas kan blive aktuel, og det garanteres, at undersøgelserne ikke vil være en belastning for miljøet. De to firmaer har stor erfaring inden for undersøgelser af gasforekomster og Schuepbach har bl.a. afdeling i Danmark.
Undersøgelserne i Cádiz vil foregå både under vand og på land. Det største område, som hedder Tesorillo, er på størrelse med ikke færre end 62.000 fodboldbaner.
Vancasts og Schuepbachs ankomst og tilstedeværelse i Cádiz samt de positive økonomiske gevinster til provinsen, som dette kan afføde, bliver hilst velkommen fra politisk side.

Lokaltoget Fuengirola-Málaga atter til hjemmebanen
Lokaltogets endestation i Málaga hedder atter La Alameda. Efter to års arbejder omkring banesporet i forbindelse med den nye metro, hvor endestationen var María Zambrano, kunne toget den 23. marts atter stoppe i La Alameda i centrum.


Nyheder i tal

3 milliarder euro
Regner regeringsleder Zapatero med at kunne spare det næste år med et nyt program, der skal spare elektricitet i 2000 af landets offentlige bygninger.

30 års fængsel
Vil den franske præsident Nicolas Zarkozy give ETA-medlemmerne, der myrdede den franske politimand.

2000 euro
Udgjorde værdien af Viagra stjålet i marts fra et apotek i Málaga. Det er ikke første gang inden for de seneste måneder, at apoteker i byen er udsat for ’Viagra-tyve’.

10 dage
Var over 220.000 husstande i marts uden strøm i og omkring Girona. Den største apagón i nyere tid.

0 euro
Ønsker landets største partier fremover at betale for annoncer på de private Tv-stationer.

1-0 til fiskerne
Over den røde tun, som EU’s grønne fløj ønsker at frede, da der i Doha under et FN-topmøde blev stemt i fiskernes favør. Spanien har den største kvote af den truede fisk i Unionen.

100.000 euro
Regner Partido Popular med at spare årligt ved at formindske partiets bilpark. Partitoppen skal fremover deles om fem biler og ellers anvende egen eller offentlige transportmidler.

14- til 29-årige
Unge i Fuengirola skal fremover få mulighed for at udføre socialt arbejde i stedet for at betale bøder. Grænsen er 150 euro, en bøde man f.eks. får for at køre på knallert uden styrthjelm.

1.000 guiris
Protesterede i marts i centrum af Málaga mod Junta de Andalucías planer om at nedrive boliger, som kommunerne ellers havde givet tilladelse til at opføre. Spaniere var også med, da truslerne gælder alle.

735 euro
Får kranførere i Málaga ekstra i den månedlige lønningspose, hvis de fjerner minimum seks ulovligt parkerede biler om dagen.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa