Det danske magasin i Spanien
Korte Nyheder Novermber 2009

Korte Nyheder Novermber 2009

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Gas i havbunden ud for Mijas
Det spanske olieselskab Repsol har sat sig for at finde ud af om der er gas i undergrunden i havet ud for Mijas.
Selskabet har indleveret en ny ansøgning hos industriministeriet, for at få tilladelse til at bore efter olie- og gasforekomster i havbunden 10 km ud for El Faro i Mijas.
Det er ikke første gang, Repsol håber på at få lov til at bore efter olie og gas ud for Costa del Sol. Sidst det skete, var i 2005, men dengang blev ansøgningen afvist efter massive protester fra miljø- og turistsektoren i området.
Eftersøgningen i undergrunden vil vare en måned, og skal finde sted i juni 2011.

Mariano Rajoy i Gürtel-sagen
Formanden for det konservative parti, Mariano Rajoy, valgte i slutningen af oktober at bryde stilheden i forbindelse med den verserende korruptions sag, som foreløbig har kostet 15 konservative ledere deres poster.
På et pressemøde sagde Rajoy, at han stadig bakker op om den valencianske regeringsleder Fransisco Camps, som er en af de involverede i Gürtel-sagen.
Nogle dage forinden blev den konservative generalsekretær i Valencia, Ricardo Costa, suspenderet pga. hans rolle i sagen. Costa forsikrer, at han ikke har gjort noget ulovligt og kun har adlydt ordrer fra partiets øverste ledelse.
Sagen drejer sig om bestikkelse og ulovlig partistøtte, hvor flere konservative toppolitikere fra Valencia skulle have modtaget kostbare gaver – bl.a. skræddersyet tøj. De entreprenørfirmaer, der menes at have finansieret det konservative partis afdeling i Valencia-regionen, havde en meget god grund til at gøre det. Ifølge politiets undersøgelser fik selskaberne nemlig ordrer for over 800 millioner euro.

Store investeringer i Andalusien
3.100.000.000 euro skal investeres i Andalusiens infrastruktur i 2010. Dermed bliver det den spanske provins, hvor der skal investeres flest penge, og det er samtidig den største investering i infrastruktur i en provins i Spanien nogensinde.
Transportminister José Blanco udtalte under sit besøg i Andalusien den 8. oktober, at regionen dermed også vil blive den provins, der ud over infrastrukturen generelt set vil blive investeret flest penge i for næste år.
Fra 1996 til 2003 blev der investeret i alt 750 mio. euro i Andalusien mens beløbet fra 2004 til 2010 er mere end tredoblet til 2500 mio. euro.

Bøde til forældre
Det kan godt betale sig at sørge for, at ens børn kommer i skole. Det måtte et forældrepar fra Córdoba sande, da Ministerio Fiscal idømte dem begge en bøde på 2700 euro.
Grunden var, at forældrene ikke havde sørget for, at deres 17-årige søn var mødt op til timer i næsten to år fra 2006-2008. Drengen skulle angiveligt have pjækket fra stort set alle sine timer i løbet af de to år, og derfor mener ministeriet, at det er forældrene, der bærer ansvaret for. Den høje bøde skyldes, at forældrene havde ladet det stå på i så lang en periode.
Også i Danmark har debatten været oppe at vende over flere omgange. Således sidste gang i juli måned i år, hvor Dansk Folkeparti ville fremstille et forslag om, at en uges pjæk fra en elev skulle udløse en bøde på 2.000 kr. til forældrene. Dette forslag har tidligere haft opbakning fra Konservative og Venstre, men det har det ikke længere. Undervisningsminister Bertel Haarder siger, at det må være op til de enkelte skoleledere at opfordre til, at det bliver indført lovgivning på området. Men formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle, er ikke meget for forslaget og udtaler, at der allerede bliver rapporteret til de sociale myndigheder, hvis en elev har et bekymrende højt fravær.

Lang fængselsdom til ETA-medlem
Det medlem af den baskiske terrororganisation, som stod bag et planlagt attentat med en bilbombe mod Málaga Lufthavn i 2001, kan se frem til en lang fængselsdom. Ismael Berasategui Escudero er navnet på manden, som til alt held ikke havde succes med sit planlagte terrorangreb. Attentatet skulle have fundet sted i juli måned 2001, men bomben blev til alt held fundet og deaktiveret, men det betød alligevel, at op mod 50.000 passagerer blev forsinkede eftersom 197 flyafgange og – ankomster blev berørt af situationen. Anklageren ved retssagen, der finder sted ved Audencia Nacional, kræver 14 års fængsel til den formodede terrorist.

Eftersøgt mand anholdt i Marbella
En af de mest eftersøgte englændere blev den 9. oktober anhold i Marbella. Ronald William Priestley på 69 år, figurerede på flere internationale lister over de mest eftersøgte englændere. Han er mistænkt for gennem længere tid at have fremstillet falske pund i meget høj kvalitet. I alt mener de britiske efterforskere, at Priestley har fremstillet 4.250.000 pund i 20-pundsedler, som var næsten umulig at identificere som falske med det blotte øje.
Det britiske efterretningsvæsen gav et tip til de spanske myndigheder om, at han angivelig skulle opholde sig på Costa del Sol. Det spanske politi begyndte at efterforske sagen og sporede Priestley efter kort tid, hvorefter han blev anholdt uden større dramatik.

Ronda vil være med på UNESCO verdensarvsliste
Kommunen i Ronda vil bede Junta de Andalucía om at fremlægge et forslag til UNESCO om, at byen bliver optaget på listen over bevaringsværdige områder. Det er ikke mindst på grund af byens historie og unikke beliggenhed, kommunen i Ronda nu vil være med i det fineste kulturelle selskab i verden.
Inden for de sidste år er byen med den berømte tyrefægterarena og broen Tajo blevet én af de mest besøgte kommuner i Andalusien. Der er dog lang vej, før man kan bliver optaget på UNESCOs liste. For det første skal Ronda indstilles af den spanske stat, og derefter skal den godkendes af UNESCO i skarp konkurrence man mange andre uvurderlige områder i verden.
Spanien har i forvejen ikke mindre end 37 bygninger og områder med på den fornemme liste.

Stor gruppe af ulovlige immigranter fanget
På bare få timer i løbet af den første mandag i oktober fangede den spanske kystvagt i samarbejde med politimyndigheder på landjorden ikke mindre end 169 ulovlige immigranter.
Den største gruppe blev fanget ved Cabo de Gata nær Almería, hvor 99 immigranter i otte forskellige både blev fanget. De fleste var voksne mænd fra Algeriet. Kort tid efter i Cartagena i Murcia blev yderlige 48 immigranter fundet ca. 50 km fra kysten i gamle både. Endelig fandt man 26 immigranter nær Alicante, hvoraf den ene var en dreng på 15 år.
Spansk Røde Kors oplyste, at de fleste var ved godt helbredsmæssigt, og at de alle var blevet sendt til lokale centre for at får mad og vand. Selvom det endnu ikke er blevet endelig bekræftet, formodes det, at langt de fleste er fra Algeriet, hvortil de alle forventes at blive sendt tilbage, når deres helbred tillader det.

 

Mange klager over kommunikationsproblemer i Málaga
Málaga er den provins i Andalusien, hvor langt flest personer klager over problemer med telekommunikation som fx fastnetstelefoni, mobiltelefoner, Internet og Tv. Antallet af klager fra utilfredse kunder er netop gjort op, og der var i løbet af 2008 hele 2.867 klager. Det var næsten dobbelt så mange klager som Sevilla, der var på anden pladsen med 1.495 klager.
Det er ingen hemmelighed, at udviklingen indenfor netop telekommunikationsbranchen er gået meget hurtigt langs Costa del Sol, og langt de fleste af klagerne går på, at folk ikke har fået den lovede hastighed på fx deres internetforbindelse eller at prisen for servicen var højere, end man havde fået oplyst. Juan Moreno, der er formand for Forbrugere i Andalusien, siger, at folk ofte ikke får oplyst prisen med IVA og derfor bliver frustrerede, når prisen viser sig at være 16 procent højere end ventet.

Málaga FC laver museum
Málaga FC er i fuld gang med at lave et museum, der skal vise historien bag den andalusiske storklub. Projektet i sig selv blev startet af den tidligere præsident Fernando Puche i løbet hans embedsperiode 1997-2001. Men pga. af manglende økonomi, har det ikke været muligt før nu at færdiggøre projektet.
Under den nuværende præsident, Fernando Sánz, har fans, medlemmer af klubben og alle andre for den sags skyld haft muligheden for at donere penge til projektet. Det har været en så stor succes, at man regner med at kunne åbne inden udgangen af 2009.
"Dette museum bliver fantastisk og det er en drøm, der bliver til virkelighed for klubben og dens fans," sagde Sánz ved pressemødet. Klubben har bl.a. hentet inspiration fra museer hos Real Madrid, FC Barcelona og andre store europæiske topklubber.

Det politiske barometer
Hvis der var valg lige nu, ville det konservative parti PP – trods mistanker om korruption og skandaler – få 41,6 procent af stemmerne, mens regeringspartiet måtte nøjes med 38 procent.
Tallene stammer fra en måling foretaget af Metrocopia for dagbladet El País.

Det lokale catalanske parlament ansætter tolke til EU
Det catalanske parlament, El Parlament, har ansat spanske tolke, der skal arbejde som oversættere mellem spansk og catalansk i Europa Parlamentet, ligesom de skal oversætte til catalansk fra engelsk og fransk.
Det skete efter et møde mellem formanden for El Parlament, Ernest Benach, og repræsentanter for Europa Parlamentet.
Så nu kan de catalanske europa-politikere følge med, når deres kolleger fra f.eks. Madrid, Baskerlandet og Andalusien taler – på spansk – i det europæiske parlament.
En tolk, med en høj nok uddannelse og erfaringer til denne slags opgaver, koster omkring 230 euro i timen.

Eksplosiv udvikling i salget af anti-depressive midler
Der er siden år 2000 sket en tredobling i salget af anti-depressive midler i Sydspanien. Det er ikke kun spanierne, som er forbruger af midlerne, men også vi mange udlændinge.
Mange tilflyttere lider af en eller anden form for sygdom og er flyttet til Andalusien på grund af klimaet, som kan hjælpe med at forbedre humøret. Fabio Rivas, der er chef for Salud Mental på hospitalet Carlos Haya i Málaga, oplyser, at det kan være en farlig udvikling, hvis patienter, der i virkeligheden ikke har brug for midlerne, alligevel tager dem for at få det bedre. "Studier viser, at i 2002 vil mentale problemer have en stor del af skylden for, at flere bliver handicappede eller ude af stand til at arbejde," siger Rivas. Han slår desuden fast, at ca. 4,5 procent af befolkningen lider af depressioner eller angst og at det oftest er kvinder, der bliver ramt.

Udflugt for 103 ældre
Bodil Lok har gjort det til en tradition at arrangere udflugter for ældre spanier. For tredje år i træk inviterede hun den 23. september ældre fra Guaro og Torrequebrada på tur, og så mange som 103 personer tog mod tilbuddet.
"De blev afhentet i busser med kran, da nogle ikke selv kan gå op i bussen, og vi kørte op til krydset Alhaurín/Coin, hvor restaurant Venta Los Morenos ligger. Det gav lidt problemer og en del spekulationer i år, at der er meget vejarbejde ud for restauranten. Vi kunne havde valgt et andet sted, men dels er der normalt gode tilkørsels- og aflæsningsforhold, dels er tjenerne fantastisk søde mod de ældre," fortæller Bodil Lok, som fortsætter: "Værten havde talt med formanden for vejarbejdet og fået ham til at indstille arbejdet i to timer, hvilket var flot. Den resterende tid var det mere roligt og mange af de ældre nød at se på arbejdet."
Frokosten bestod af oliven, franske kartofler, forskellige fisk, og derefter steg med grønt og kartofler samt dessertkage. En af deltagerne havde fødselsdag, og der blev sundet og budt på en cigar. De ældre gav arrangørerne en gave og blomster som tak for turen.
Igen i år deltog den ældre dame, som sidste år var med på en udflugt for første gang i sit liv – i en alder af 98 år.
"Vi vil hermed gerne takke alle, som har sponserede denne tur, særligt tak til Odd Fellow Søstrene – uden deres store bidrag var det ikke lykkedes.
Tak til også til alle dem, der hjalp på anden vis, som at køre de ældre fra og til busserne," slutter Bodil Lok.

Nyheder i tal
1.038.700 ton olivenolie
Med en stigning på 25,1% regner Junta de Andalucía med, at regionen næste år vil producere over en million ton olivenolie.

2.000 finansielle operationer
Skulle Juan Antonio Roca have foretaget for at hvidvaske 670 millioner euro.

1.000.000 demonstranter
Var den 17. oktober på gaderne i Madrid for at protestere mod regeringens planer om at ændre abortloven.

1.549 dræbte
Ifølge Dirección General de Tráfico er så mange dræbte i trafikken i år (frem til 18. oktober), hvilket er 202 personer færre end samme periode sidste år.

550 kilo hash
Blev i slutningen af oktober konfiskeret fra en bil i Barcelona. Hashen kom fra en mellemmand i Benalmádena, som havde købt den i Marokko. 10 personer blev anholdt i operationen, heraf syv i Málaga-provinsen.

31.330 brugte biler solgt i Málaga
En opgørelse viser, at der fra 1. januar til starten af oktober blev solgt 18.653 nye biler i Málaga-provinsen, og i samme periode skiftede 31.330 brugte biler ejer.

70.000 boliger
Lokalregeringen anslår, at 70.000 færdigbyggede boliger står tomme i Andalusien.

86 biler stjålet af én mand
En franskmand blev anholdt i oktober anklaget for tyveri af 86 biler i Valencia. Manden skulle være medlem af en forbryderorganisation, der står bag ca. 1.000 røverier af biler i Europa til en samlet værdi af ca. 10 mio. euro.

191.441 fly
Og et samlet passagerantal på 17.876.414 kom i september via Spaniens lufthavne. Det er et fald på 5,5 procent i forhold til samme måned sidste år.

126 meter
Måler nu Andalusiens højeste bygninger, der er to kontorbygninger, som i oktober blev indviet i Cádiz. De to identiske tårne er formede som cylindre, og dækker hver et areal på 12.000 m2.

Forslag til ændring af arvereglerne
Ud af omkring 4,5 millioner arvesager, som årligt behandles i EU, involverer ca. 10 procent indbyggere i flere lande, der alle har forskellige regler. EU-kommissionen foreslår derfor en forenkling af arvereglerne.
Forslaget går ud på, at det som grundregel bliver den afdødes opholdslands myndigheder, der behandler sagen, og det vil være dette lands arveregler, som gælder. Dette med mindre afdøde i sit testamente har ønsket, at arvereglerne, hvor vedkommende havde statsborgerskab, skal gælde.
Man foreslår ligeledes et fælles EU-certifikat, der bekræfter ens status som mulig arving.
Pga. retsforbeholdet berøres Danmark ikke umiddelbart af ændringerne, men kan dog anmode om at deltage på lige vilkår med de øvrige EU-lande. Det danske Justitsministerium er ved at analysere forslagene.

Málagas lufthavn fejrer jubilæum
Den 20. oktober var det 50 år siden, at det første charterfly landede på Málagas dengang nye landingsbane.
Det var det finske flyselskab Kar Air, der ankom med 48 passagerer. Flyet havde fløjet over 3.500 km, hvilket på daværende tidspunkt var den længste flyrute i Europa. Det finske selskab havde inden da fløjet til både Mallorca og Gibraltar, men man var nødt til at vente på, at landingsbanen i Málaga blev asfalteret og tilpasset den type fly, som flyselskabet benyttede sig af.
De allerførste charterfly landede dog allerede i 1956 og var fra BKS Air Transport i England. Det første år transporterede selskabet 850 passager i et tomotorers propelfly, der var konstrueret til at kunne lande på et naturligt underlag som græs og grus.

Hærværk mod PSOE i Fuengirola
PSOE’s hovedkvarter i Fuengirola er igen blevet udsat for hærværk. Denne gang har ukendte gerningsmænd skrevet skældsord og nationalistiske budskaber på bygningen.
Hærværket fandt sted på Spaniens nationaldag (den 12. oktober), og det er tredje gang på otte måneder, at der begås hærværk mod partiet. Tidligere har det været ETA-sympatisører, der har malet budskaber på muren, og det har begge gange været i forbindelse med en begivenhed i Baskerlandet. Første gang var i februar, lige efter ETA havde sprængt en bombe. Anden gang var i marts, efter socialisterne i Baskerlandet for første gang havde vundet valget til det lokale parlament.
Denne gang formodedes det at være højreorienterede, som var været på spil, eftersom de bl.a. skrev ordene ”revolution” og ”længe leve Spanien” på muren.

Borgmesteren i El Ejido anholdt
Juan Antonio Enciso Ruiz, borgmester i byen El Ejido nær Almería, blev den 21. oktober anholdt sammen med revisoren for kommunen. De står anklaget for hvidvaskning af penge, underslæb, bestikkelse og dokumentfalsk. ’Operación Poniente’ kaldes sagen, som blev gennemført, efter at politiet havde overvåget de implicerede siden 2007. Udover de to førnævnte blev yderligere 18 personer anholdt.
Politiet mener, at borgmesteren har haft et firma, hvormed han forsøgte at dække over sine ulovligheder. Fakturaer udstedt af dette firma til kommunen lyder på ikke mindre end 3.000 euro for at få skiftet en pære og 2.100 euro for at reparere en ødelagt gulvflise. I alt er der tale om underslæb på omkring 150 mio. euro. Det kan være forklaringen på, at de 90.000 borgere i El Ejido-kommunen har den højeste skat i Almería-provinsen, mener politiet.
Borgmesteren blev tilbage i 2005 smidt ud af Partido Popular efter uoverensstemmelser og stiftede derfor sit eget parti, Partido de Almería, som vandt det sidste kommunalvalg med absolut flertal.

Ferrovial sælger britisk lufthavn
Det spanske konstruktionsfirma Ferrovial solgte den 21. oktober London-lufthavnen Gatwick. Salgsprisen lød på 1,5 mia. pund, hvilket svarer til godt 1,6 mia. euro, og køberne er Global Infrastructure Partners, der er en fond kontrolleret af Credit Suisse og General Motors.
Ferrovial ejer desuden Heathrow, der er Englands største og én af de mest travle lufthavne i verden (over 35 mio. passagerer om året), men den anser det spanske firma som deres vigtigste aktiv og har derfor ikke planer om at sælge netop den.
Salget af Gatwick er et resultat af, at Ferrovial for lidt over et år siden forpligtede sig til at sælge tre af sine lufthavne i Storbritannien, to i London og én i enten Edinburgh eller Glasgow. Med salget af Gatwick, vil den næste London-lufthavn, der sælges, efter al sandsynlighed blive den mindre Stansted, hvorefter én af lufthavnene i Skotland står for tur.

Kæmpebibliotek i Málaga
Det historiske bibliotek i Alexandria i Egypten, der blev ødelagt i det 4. århundrede, rådede over den største samling af bøger og skriftruller, som verden nogensinde har set. Det antikke bibliotek har fungeret som inspiration for Miguel Ángel Ferrero, der for seks år siden åbnede en internetportal, hvor det skulle være muligt at købe så mange forskellige bøger som muligt, størstedelen på spansk.
Konceptet viste sig at være en succes, og efter kun seks år er der nu afdelinger i Málaga, Granada, Cádiz, Melilla og Mexico, og yderligere én åbner i begyndelsen af november på Tenerife.
Den store succes betyder, at der nu skal bygges et kæmpe lager i Málaga, som skal fungere som fordelingscentral for alle net-butikkerne. På det nye ’bibliotek’ vil der kunne findes over 200.000 forskellige titler og alt lige fra skønlitteratur over fiktion til magasiner og fagblade.
Det bliver dermed den største samling af bøger på spansk i verden.

Højtstående mafiamedlem fanget i Madrid
Et af de mest magtfulde medlemmer af den italienske mafia-gruppe Giuliano er blevet anholdt i Madrid af Guardia Civíl.
Den anholdte, Vicenzo D, havde gennem flere år gemt sig i Spanien, efter italiensk politi i 2001 anholdte den øverste leder for gruppen. Siden da er der blevet anholdt over 300 medlemmer af den italienske mafia, hvorfor mange af dem har gemt sig i andre lande. Vicenzo D. har levet her under falsk identitet, hvorfor det lykkedes ham skjule sig så længe. Han vil senere blive udleveret til Italien.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa