Det danske magasin i Spanien
Vi præsenterer Danmarks nye ambassadør i Spanien

Vi præsenterer Danmarks nye ambassadør i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lars Thuesen hedder Danmarks nye ambassadør i Spanien. Han overtog d. 1. september posten efter Niels Pultz, men var først officielt ambassadør, da han den 28. september afleverede sine såkaldte akkreditiver til Kong Juan Carlos.
Det er Lars Thuesens første udstationering som ambassadør. ”Jeg blev udnævnt til ambassadør for godt fire år siden, men Spanien er min første udstationering som ambassadør. Jeg har tidligere boet i Luxembourg, USA i flere omgange, Mexico og såmænd også i Spanien,” fortæller han.

Fra Borgerservice i Udenrigsministeriet
Lars Thuesen kommer fra posten som ansvarlig for Borgerservice i Udenrigsministeriet. Her varetager man danskeres interesser i udlandet samt vurderer, om der er fare for at rejse ud. Det er sjældent, at man varsler fare, når det drejer sig om Spanien eller andre europæiske lande. Heller ikke under ETA’s sidste terrorkampagne på Mallorca vurderede man, at faren var så stor, at det var nødvendigt at advare mod at opholde sig på øen.
”Terrorrisikoen i Spanien og andre europæiske lande er meget begrænset i forhold til andre risici, som man bliver udsat for. Der er eksempelvis betydeligt større risiko for at komme til skade i trafikulykker end som følge af terrorisme. Og der er vel ikke nogen, som mener, at vi skal advare danskerne mod at tage til Spanien eller andre lande på grund af risikoen for trafikulykker,” forklarer han og skitserer de opgaver, som Borgerservice også varetager: ”For det første assistance gennem ambassader og konsulater til de 5.-10.000 danskere, der hvert år kommer i større eller mindre problemer i udlandet. For det andet står Borgerservice for et storkriseberedskab, som f.eks. trådte i kraft, da 6.000 danskere skulle evakueres fra Libanon. Det træder også til, når der har været terrorangreb, naturkatastrofer, skibskapringer, kidnapninger etc. For det tredje har Borgerservice det overordnede ansvar for ambassadernes og konsulaternes behandling af ca. 100.000 ansøgninger om visum og opholdstilladelse, udstedelse af pas og kørekort og legalisering af titusindvis af dokumenter.”

Den nye ambassadørs målsætninger
Hans målsætning som ny ambassadør for Danmark i Spanien er at varetage danske interesser og værdier bedst muligt og yde sit bidrag til, at det gode forhold mellem Danmark og Spanien fortsætter. ”På den korte bane er det især Klimakonferencen i Købehavn og det kommende spanske EU-formandskab, som sætter dagsordenen. Hertil kommer ambassadens assistance til danske virksomheder, så de klarer sig bedst muligt under den nuværende økonomiske krise,” siger Lars Thuesen, der er meget begejstret for forholdet mellem de to lande ”Som spanierne har sagt igen og igen under mine første samtaler: ”estupendo” – fremragende. På trods af geografien ligger vi tæt på hinanden på en række områder. Eksempelvis med hensyn til bekæmpelse af klimaforandringer og kampen mod terror. Og på andre områder supplerer vi hinanden godt. Det kan være med hensyn til Latinamerika og Nordafrika, hvor Spanien selvfølgelig har stor indsigt, mens Danmark kan bidrage med viden om Østersøområdet. Med et spansk EU-formandskab i 2010 og et dansk EU-formandskab i 2012 har begge lande en stor interesse i et tæt samarbejde.”
Også på kulturområdet har han de seneste år fulgt en positiv udvikling, bl.a. en markant spansk interesse for de arrangementer, som den danske ambassade har været med til at sætte i værk.
Om Spaniens styrker og svagheder mener han, at landet har oplevet en fantastisk fremgang de senere år på alle områder, men at det tilsyneladende rammes ekstra hårdt af den økonomiske krise. Han lovpriser satsningen på vedvarende energi, som, mener han, dels giver Spanien nye muligheder i en mere klimavenlig verdensøkonomi, dels giver gode muligheder for politisk og kommercielt samarbejde med Danmark.

Forhåndskendskab til Spanien
Han og familien boede i årene fra 1998 til 2002 i Madrid, hvilket de var glade for. ”Det er ikke nogen hemmelighed, at Madrid er den post i hele udenrigstjenesten, som jeg allerhelst ville have. Spanien er et interessant land i mange politiske og økonomiske sammenhænge. Hertil kommer spansk mentalitet og kultur, de enkelte regioners og byers særpræg, klimaet, fodbolden, rødvinen og fiskeretterne – ja Spanien har så meget at byde på, at Madrid såvel privat som arbejdsmæssigt er den perfekte post,” siger Lars Thuesen, der vil deltage i lokale arrangementer, så vidt det kan indpasses i hans kalender.

Blå bog
Født: 12. februar 1960 i Fausing på Djursland, opvokset i Himmerland
Uddannelse: Cand. Scient. Pol fra University of Massachusetts i USA og Århus Universitet.
Tidligere stillinger:
1986-87: Forskningsassistent i Europa-Parlamentet
1987-91: Fuldmægtig i Udenrigsministeriet
1991-94: Ambassadesekretær i Mexico
1994-98: Fuldmægtig i Udenrigsministeriet
1998-2002: Ambassaderåd i Madrid
2002-2003: Fuldmægtig i Udenrigsministeriet
2004-2005: Presse- og kommunikationschef i Udenrigsministeriet
2005-2009: Chef for Udenrigsministeriets Borgerservice
Civil status: Gift med Jeanine Arreguin Ayerdi. Sammen har de en 11-årig søn, Jonatan A. Thuesen
Interesser: Nyere dansk litteratur (især Ib Michael, Carsten Jensen, Jens Christian Grøndahl). Rockmusik – især Bruce Springsteen. Og at rejse og opleve verden.
Sport: Cykler, svømmer og står på ski. Fodbold, som tilskuer (Real Madrid- og Aab-fan).

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa