Kap. 3: Moderne arkitektur i Spanien som du skal opleve

Kap. 3: Moderne arkitektur i Spanien som du skal opleve

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du er måske allerede bekendt med de ikoniske, spanske bygninger som La Sagrada Família i Barcelona, Alhambra i Granada og Pradomuseet i Madrid. Men Spanien er også hjemland for en lang række moderne arkitektoniske vidundere, som du lige så vel bør besøge.

La Danesa giver dig her tredje artikel i en artikelserie om moderne designseværdigheder i Spanien.


Terminal Four, Adolfo Suárez – Madrid Barajas Lufthavn

Lufthavnen i Madrid er måske nok Europas femte travleste på papiret, men i terminal 4 er dette ikke til at vide af.

Loftets bølgende kurver skaber en glidende fornemmelse af at bevæge sig let igennem det 1,2 kilometer lange rum.

Væggene er glaserede, lyset falder naturligt fra oven, og de bærende Y-stolper skifter i alle regnbuens farver, så det er let at navigere rundt i terminalen.

Bygningen sammensat af stål, bambus, beton, natursten og glas er designet med henblik på at skabe et fredeligt miljø med en rummelig atmosfære og en behagelig passageroplevelse.

Glasfacaden er beskyttet af et overhæng, som skyder ud som en fortsættelse af taget og giver en udvendig skygge, der skaber en naturlig klimatisering af lufthavnen – selv i de hede spanske sommermåneder. Installationerne er desuden designet efter klimavenlige hensyn ved at reducere energiforbruget i lufthavnen

Terminalen består af to bygninger, T4, på 470.000 kvadratmeter og satellitbygningen, T4S, på 315.000 kvadratmeter, der er forbundet via et underjordisk tog. 

Terminal 4 åbnede i 2006, og fik besøg af 26.8 millioner mennesker allerede sit første år, hvor lufthavnens samlede antal besøgende lå på 46,3 millioner. Det estimeres, at hele 50 millioner mennesker vil bevæge sig igennem bare terminal 4 i 2020.

Terminalen er tegnet af britiske Richard Rogers and Partners, som vandt Sterling Prisen i 2006 for udførelsen.

Af Mathias Krøyer Vejrup, mathias@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa