Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder juni 2014

Korte nyheder juni 2014

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
 
web LD juni145 
 
Byrådsformand og partileder for PP i León skudt på åben gade
Mandag den 12. maj lidt efter kl. 17.00 blev 59-årige Isabel Carrasco dræbt på åben gade i den nordspanske provins León. Hændelsen fandt sted tæt ved hendes hjem, da hun var på vej til et partimøde. To kvinder, María Montserrat González Fernández på 55 år og hendes datter Montserrat Triana Martínez González på 35 år, blev efterfølgende anholdt. Motivet bag den tragiske begivenhed skulle angiveligt være hævn for datterens afskedigelse næsten tre år tidligere.
Datteren arbejdede som IT-ingeniør for byrådet i León, indtil hun blev afskediget. Problemet opstod, da man fandt ud af, at hun havde modtaget løn efter afskedigelsen, som hun ikke var berettiget til, og som hun derfor blev pålagt at tilbagebetale. Det førte til en retssag, som datteren fire dage før skyderiet, tabte. Dommen lød på tilbagebetaling af den uberettigede løn efter afskedigelsen samt betaling af sagsomkostningerne, hvilket kan ende med at løbe op i hele 60.000 euro. Det fik bægeret til at flyde over, og de to kvinder, der også var aktive medlemmer af PP, tog af sted for at tage hævn.
Isabel Carrasco døde på stedet, efter den 55-årige mor skød hende i ryggen tre til fire gange. Kvinderne flygtede fra gerningsstedet i bil, men blev dog hurtigt identificeret og anholdt for forbrydelsen.
Isabel Carrasco begyndte sin politiske karriere i 1987, da hun blev udnævnt til formand for regionen León. Hun har siden gjort sig bemærket inden for de politiske rækker både positivt og negativt. I 2011 blev hun blandt andet kritiseret for at bestride op til hele 13 offentlige poster, der tilsammen gav hende en indtægt på over 150.000 euro om året.
 
web LD juni155 
 
Flere selvstændige i Málaga
I årets tre første måneder har 1.304 nye virksomheder set dagens lys i Málaga-provinsen. Det svarer til næsten 15 etableringer om dagen, hvilket er den største stigning siden 2008. Der er dog tale om meget små erhverv, primært enkeltpersoner, der lader sig momsregistrere for at starte for sig selv. I marts blev der f.eks. kun etableret tre aktieselskaber, som kræver en startkapital på 60.000 euro. Bag de positive tal gemmer sig en tro på en lysere fremtid, en større udlånelyst hos bankerne samt det, at mange ser muligheden for at starte som selvstændig som eneste vej ud af arbejdsløsheden.
 
web LD juni148
 
Tidligere minister får beslaglagt alle værdier
Den tidligere minister for infrastruktur og offentligt byggeri, Magdalena Álvarez, har fået beslaglagt seks ejendomme og fem bankkonti. Ordren kommer fra statsadvokaten Mercedes Alaya, som efterforsker sagen ERE, der handler om svindel med offentlige midler. Den tidligere minister er én blandt mange politikere i Andalusien, som står tiltalt for ulovligt at have tilegnet sig midler, der skulle have været brugt som støtte til virksomheder for at hindre massefyringer.
Magdalena Álvarez står nu foran et civilt erstatningskrav på 29,5 mio. euro.
Hun var minister fra 2004 til 2009 og sad derefter i det andalusiske parlament for PSOE.
 
web LD juni143

Storaftale til hotel på Costa del Sol
Hotellet Holiday World i Benalmádena har indgået et samarbejde med den internationale rejsearrangør TUI, som vil sikre hotellet 30.000 gæster om året. Det svarer til cirka 400.000 hotelovernatninger. Aftalen løber til udgangen af 2018.
TUI opererer over det meste af verden, men det vil fortrinsvis blive engelske turister, firmaet vil bringe til Sydspanien. Ifølge dagbladet MalagaHoy er det en af tidens største aftaler på Costa del Sol mellem et hotel og en rejsearrangør.
 
web LD juni128
 
Rundkørsel til Sheiken
Ejeren af Málaga Club de Fútbol, sheiken Abdullah Al-Thani fra Qatar, har fået en rundkørsel opkaldt efter sig. Det besluttede Málagas byråd for nyligt. Kommunen ønsker på denne måde at vise deres taknemlighed for hans indsats i klubben, som forrige sæson sikrede sig deltagelse i den prestigefyldte turnering Champions League, hvor holdet tilmed nåede kvartfinalen. Rundkørslen er en af de nyligt opførte nær fodboldstadion La Rosaleda.
Beslutningen har skabt delte meninger blandt byens fodboldfans. Nogle ser sheiken som manden bag Málagas succes og fortsatte eksistens i 1. division, mens andre ser ham som en skurk, der uden forklaring har stoppet investeringerne i klubben.
 
web LD juni80
 
Ejendomsselskabet Den Katolske Kirke S.L.
Den Katolske Kirkes enorme rigdomme er endnu engang kommet i søgelyset. Det sker efter et spørgsmål fra senator José Manuel Mariscal fra venstrefløjskoalitionen IU til den konservative justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón om, hvorvidt regeringen planlægger at fjerne det privilegium, som tillader, at biskopper kan overføre ejendomme uden beviseligt ejerskab til Kirkens navn, uden først at skulle bevise Kirkens ret til ejendommen. Det være sig alt fra en religiøs eller historisk bygning til en garage, en lagerbygning eller et stykke jord.
Kirkens privilegium stammer fra tiden under Franco, der indførte reglen i 1946, men diktatoren begrænsede den dog til udelukkende at omfatte religiøse bygninger, mens den nuværende regel, der omfatter snart alt andet, blev indført i 1998 under den daværende konservative regering under José María Aznar.
Siden 1946 har Kirken registeret tusinder af ejendomme i sit navn. Avisen El País skriver, at det kan dreje sig om 4.500, og at mange bystyrer slet ikke er klar over, at ejendommene ikke længere tilhører kommunen, mens andre har anlagt sag imod Kirken for at genvinde ejerskabet.
Et af de ømtålelige eksempler er moskeen i Córdoba, som Kirken i 2006 fik skødet på. Kirken insisterer på, at bygningen er katolsk, på trods af bygningens muslimske oprindelse. Blandt andet derfor er der nu en hel bevægelse af folk, der kræver, at den gamle Mezquita skal gives til folket.
Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón har foreløbig nægtet at imødekomme dette krav, hvilket han begrunder med de mange omkostninger, der ville være forbundet med sådanne skridt, men han har dog udtalt, at regeringen arbejder på at omstøde reglen fra 1998, noget som den forhenværende socialistiske regering undlod at gøre.
Udkastet til lovændringen tilfredsstiller dog ikke José Manuel Mariscal, der er utilfreds med, at den inkluderer en frist på et år, fra den bliver indført til den træder i kraft, hvilket ville give Kirken tid til at tiltuske sig endnu flere ejendomme.
KUN TIL LD!!!!
 
web LD juni132
 
1.250.000 til ‘Internationale Dage’ i Fuengirola
Fem dage med mad, dans og spændende kulturelle tiltag og souvenirs fra 33 forskellige lande var en succes. Ifølge Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, blev ‘Internationale Dage’ besøgt af op mod 1,25 millioner mennesker, og det er en ny rekord. Yderst populær var den farverige parade, hvor mere end 800 mennesker repræsenterede deres lande.
Fordi vejret var godt, og arrangementet faldt sammen med helligdagen den 1. maj var fremmødet stort. Samtidig betød det, at hotellerne i Fuengirola var tæt på fuldt booket.
Martin Norrbom, som er en af initiativtagerne bag den danske caseta, fortæller, at opbakning til den rød-hvide stand var stor, og at salget af hotdogs løb op i 4.000 styks. Han oplyser desuden, at han glæder sig til at gentage succesen næste år og takker i den forbindelse alle, der lagde vejen forbi eller hjalp til i caseta’en.
 
 
Tilfredse triatleter
Det var to trætte, men tilfredse, danske triatleter, der den 27. april ved totiden krydsede målstregen på strandpromenaden i Málaga. Siden klokken 8 om morgen havde de været i gang med 1.900 meter svømning i åbent hav, 90 kilometer cykling og 21 kilometer løb, som er distancen for den halve ironman.
I april-udgaven af La Danesa fulgte vi de tre danskere Tom Jensen, Jacob Lindgreen og Sanne Herlevsen i deres forberedelser. Førstnævnte valgte ikke at stille til start, men Jacob og Sanne klarede det rigtig godt. “Jeg kom i mål på 4.52 timer, hvilket var otte minutter under mit mål. Alt gik godt, specielt svømningen, som ikke er min stærkeste disciplin,” fortæller Jacob Lindgreen og fortsætter:” Min træning op til den halve ironman gik som planlagt, og mentalt følte jeg mig klar på dagen, selvom det selvfølgelig gjorde rigtig ondt til sidst.”
Samme ord kommer fra Sanne Herlevsen, som de sidste seks til syv kilometer af løbedistancen sloges med voldsomme kramper “Løb er i forvejen den disciplin, jeg kæmper mest med, så med kramper var det benhårdt. Jeg tabte naturligvis tid, men det blev opvejet af mine gode tider i havet og på cyklen,” fortæller Sanne, som kom “hjem” på 5.40 timer, langt under de seks timer hun havde sat sig som mål. Begge triatleter forbereder sig nu til et nyt triatlon i Marbella den 1. juni. Denne gang på den olympiske distance, som er 1.500 meter svømning, 45 kilometer cykling og 10 kilometer løb.
 
web LD juni24
 
Bruxelles ser lysere på Spaniens økonomi
EU-kommissionen vurderer, at den spanske økonomi vil se en vækst på 1,1 procent i år og 2,1 procent næste år. Det er en markant fremgang i forhold til de væksttal, som EU-kommissionens økonomer kom med tidligere på året. Ifølge de nye tal vil Spaniens økonomi være lige så meget i fremgang som gennemsnittet af de øvrige EU-lande, og faren for deflation forsvinder. Den høje arbejdsløshed er dog fortsat Spaniens store problem. EU skønner, at arbejdsløsheden kun vil falde yderst beskedent til 25,5 procent ved årets udgang og til 24 procent ved udgangen af 2015. De nyeste tal fra Arbejdsministeriet melder også om et beskedent fald i arbejdsløsheden. Således kom 50.202 personer i arbejde i løbet af april måned, alene de 7.710 i Málaga-provinsen. Dette er ny rekord, og det er niende måned i træk, at arbejdsløsheden falder. Der er dog fortsat lidt over 200.000 arbejdsløse i provinsen.
 
web LD juni157
 
Gang i byggeriet fra 2015
Den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, forudser, at der fra næste år atter kommer gang i byggeriet. På et seminar for 200 politikere og erhvervsfolk i Málaga udtrykte ministeren store forhåbninger og optimisme omkring den spanske økonomi for indeværende og næste år. Luis de Guindos forudser, præcis som EU, to år med bedre økonomisk vækst end først antaget og tilmed vækst indenfor byggeriet fra 2015. Med vækst forstås ikke nødvendigvis nybyggeri, men lige såvel renovering og færdiggørelse af byggeprojekter, som har stået stille de sidste år, men som nu er solgt eller på vej til at blive det. Den spanske minister ser også gode fremtidsperspektiver for Málaga og Costa del Sol, om end han mener, at man i dag langtfra udnytter ressourcerne optimalt.
 
web LD juni152
 
Tilbage på skolebænken
Som en konsekvens af Spaniens høje arbejdsløs er mere end 25.000 voksne tilbage på skolebænken i Málaga-provinsen. Desværre er det ikke for at færdiggøre en længerevarende uddannelse, men derimod for at få en basisuddannelse, så de på sigt øger muligheden for at komme i arbejde. Det er typisk folk mellem 25 og 35 år, der i 00’erne forlod folkeskolen, eller det der svarer til gymnasiet for at tage job indenfor byggeriet, der dengang var i stor vækst. Siden krisens start er antallet af voksne studerende steget støt fra 22.412 i 2010 til nu at have passeret de 25.000.
 
web LD juni158
 
5,6 millioner turister ventes at besøge Costa del Sol i løbet af sommeren
Turistrådet for Málaga og Costa del Sol har lanceret en ny kampagne med det formål at tiltrække flere turister til Sydspanien.
Elias Bendodo, formand for turistrådet i Málaga, forudser en stigning i antallet af tilrejsende på otte procent sammenlignet med sidste år. Efter den bedste vinterperiode de sidste fem år er optimismen høj, og med den nye kampagne, der kører fra maj til oktober, er målet sat. Flere turister skal vælge Sydspanien, og de skal præsenteres for alle de muligheder, som findes på den spanske kyststrækning. Solen og stranden har naturligvis en stor tiltrækning, men nu skal der større fokus på aktiviteter, som turisterne kan lave året rundt. Det drejer sig blandt andet om gastronomiske, kulturelle og underholdende aktiviteter. Turisme spiller en stor rolle for den spanske økonomi, specielt i Andalusien, der er den region, hvor arbejdsløsheden er højest. Det forudses, at turisterne overvejende vil være spanske, men også mange englændere, tyskere og skandinaver forventes at lægge vejen forbi Costa del Sol i sommermånederne.
Hører sammen med nyheden ovenfor!!!
Erhvervsturismen vinder frem i Málaga
Også erhvervsturismen steg i 2013 i forhold til året før med fem procent. Således har 700.000 erhvervsfolk i løbet af året lagt turen forbi Málaga for at deltage i messer, foredrag, udstillinger og andre events af erhvervsmæssig karakter. Málagas Turistråd meddeler, at erhvervsturismen i 2013 omsatte for hele 411 millioner euro. Hver turist blev i byen i gennemsnitligt 2,44 dage og dagligt forbrugte hver erhvervsturist 240 euro på hotel, billeje, middage og anden repræsentation. Turistrådet ser meget positivt på udviklingen og gør en aktiv indsats for at øge erhvervsturismen yderligere. Således har rådet været repræsenteret på den årlige messe for erhvervsturisme, Best of Mice i Venedig i Italien, og melder om stor interesse for Málaga.
Ved opførelsen af kongrescentret i byens udkant sendte Málaga for nu mere end ti år siden et klart signal om, at man ville satse på erhvervsturismen i modsætning til Costa del Sols øvrige byer, som siden 60´erne har slået sig an på “sol & strand”.
Noget tyder på, at satsningen nu begynder at give resultat.
 
 
web LD juni154
 
H&M udvider i Málaga
Den svenske H&M-familie har valgt Málaga by til åbningen af deres nyeste butik
Den hedder “& Other Stories” og specialiserer sig i accessories og kosmetik. H&M åbnede sidste år deres første tøjbutik i Málagas gamle bydel, og succesen har været så stor, at den svenske gigant nu på hovedstrøget Calle Larios i løbet af sommeren vil indvie en “& Other Stories”. Det er kun den anden butik af denne slags, som H&M åbner i Spanien. Den hidtil eneste butik her i landet ligger på den fine adresse Paseo de Gracia i Barcelona. “& Other Stories” blev etableret i 2013 og er i dag repræsenteret i syv europæiske byer. Handelsstandsforeningen i Málaga ser det naturligvis som en rigtig god nyhed, at H&M vælger Málaga by til deres ekspansion frem for større, kendte byer som Madrid, Valencia eller Sevilla.
 
web LD juni114

Spanien i fortsat vækst
Den spanske økonomi så en fremgang på 0,4 procent i årets første kvartal, oplyser landets nationalbank, Banco de España.
Det er måske ikke meget, men dog 0,2 procentpoint mere end i de sidste tre måneder af 2013, og så er det 0,5 procentpoint mere end i samme periode af 2013, hvor Spaniens bruttonationalprodukt for første gang efter ni kvartaler i træk med minusvækst oplevede en fremgang.
Ifølge nationalbanken kan mindst halvdelen af væksten i årets første tre måneder tilskrives øget forbrug blandt spanierne og i Spanien, mens den resterende er takket være øget eksport.
Væksten bekræfter nationalbankens spådomme om en samlet vækst på 1,2 og 1,7 procent i hhv. 2014 og 2015, mens statsminister Mariano Rajoy (PP) nu forventer stigninger på 1,2 og 1,8 procent. Økonomiminister Luis de Guindos har påpeget, at væksten er ensbetydende med “betydelig” jobskabelse; et tillægsord, som i denne forbindelse ikke er anvendt siden krisens start i 2008.
 
web LD juni86
 
Ny optælling: En halv million færre udlændige i Spanien
I alt 545.980 fastboende udlændinge forlod Spanien sidste år, viser nye tal fra det spanske folkeregister. Og det er det største enkeltstående fald i befolkningstallet, siden man begyndte at føre protokol tilbage i 1998. Tendensen ses også regionalt i Andalusien, hvor Málaga-provinsen er hårdest ramt. Ifølge den spanske statistikbank INE havde provinsen 1.619.497 indbyggere pr. 1. januar 2014, hvilket er 44.395 færre end sidste år. Heraf er 33.000 udenlandske statsborgere, der har vendt snuden mod deres respektive hjemlande.
Det er primært briterne, der opgiver drømmen om sol, strand og siesta og flyver tilbage til det regnfulde ørige. En undersøgelse lavet af uSwitch viser, at Storbritannien er dét europæiske land, hvor livskvaliteten er lavest. På samme liste ligger Spanien nummer to, kun overgået af Frankrig, hvor livskvaliteten er højest. Men på trods af et fald i antallet af englændere på 23 procent, udgør de dog stadig den tredjestørste udenlandske nationalitet i Spanien, kun overgået af rumænere og marokkanere. Russerne og kineserne er de eneste to befolkningsgrupper, der stadig vokser i Spanien.
 
web LD juni87

Kontor for udlændinge åbner i Marbella
Efter seks års tovtrækkeri får Marbella langt om længe et kontor, der skal behandle udenlandske borgers spørgsmål samt forny spanske ID og pas. Der er blevet indgået en aftale med indenrigsministeriet om at udvide den oprindelige plan, og arbejdet på at klargøre lokalerne i Edificio España i byområdet La Patera er begyndt.
I Marbella er en stor del af indbyggerne udenlandske, og formålet med kontoret er at tilbyde dem en bedre service og at frigøre den lokale politistation for en del sagsbehandling. Lokalerne kommer både til at indeholde informationsskranke, venteværelse, borgerservice, mødelokaler og mindre kontorer til individuel vejledning. Projektet kommer til at koste omkring 193.000 euro, som er bevilget af Marbellas byråd, regeringen og indenrigsministeriet. Byggeriet forventes at tage omkring fire måneder.
 
 
web LD juni151
 
Estepona får nyt stort sportsanlæg
En syvmands fodboldbane og en basketballbane er nogle af de faciliteter, indbyggerne i Estepona snart kan få glæde af. Et område på 450 kvadratmeter i området Mar y Sierra er nemlig blevet øremærket til et nyt, stort sportsanlæg, der fremover skal give beboerne sved på panden. Projektet er en del af byplanen og har til formål at skabe flere motionsområder i byen.
“Vi ønsker at udnytte byens muligheder, så de steder, der i dag ligger øde, omdannes til sportsarealer, hvor borgerne gratis kan dyrke motion i den fri luft,” siger Ana Velasco, rådsformand for Bebyggelse, Infrastruktur og Turisme i Estepona, til avisen Sur.es.
Udover de to boldbaner bliver sportsanlægget også udstyret med drikkefontæner samt et fire meter højt hegn, så bolde og børn ikke forsvinder. Initiativet har desuden til formål at give de unge i byen et sted, hvor de kan mødes og dyrke sport, så de kommer væk fra gaden.
 
web LD juni84
 
Kæmpe parti kokain forsøgt indsmuglet i Spanien
Spansk politi har beslaglagt 2,5 ton kokain i en lagerbygning i Madrid. Det hvide pulver var fordelt i 2.296 pakker, der er blevet smuglet tværs over Atlanten – fra Costa Rica til havnebyen Algeciras – gemt blandt ananasfrugter i en skibscontainer. Det spanske politi fik angiveligt et tip om den store forsendelse, men i stedet for at konfiskere stofferne i havnen i Algeciras, fulgte de den ulovlige last til en lagerbygning i forstaden Valdemoro ved Madrid, hvor de kunne anholde seks formodede bagmænd. Politiet siger, at “det er en af de største beslaglæggelser, der er foretaget i en havn i EU”. Ifølge onlineavisen El Confidencial vil stofferne have en værdi af cirka 150 millioner euro, hvis de blev solgt på gaden.
 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa