Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Økonomiminister Luis de Guindos i parlamentet.

Ikke brug for flere nedskæringer
Den spanske økonomi har ikke brug for flere nedskæringer, mener økonomiminister Luis de Guindos fra PP. Han har ligeledes udtalt, at han ikke tror, at Spanien vil gøre brug af den anden hjælpepakke, som EU har tilbudt.
De mange nedskæringer, som det konservative regeringsparti har indført det seneste års tid, skulle være nok til, at landet når sit mål, som er et underskud i indeværende år på mindre end 4,5 procent af bruttonationalproduktet – et mål sat med EU’s godkendelse.
”Spanien har ikke brug for hjælp, og målet for dette års tab er opnåeligt,” lød det i et interview i forbindelse med World Economic Forum i Davos, hvor den optimistiske økonomiminister fortsatte: ”Opfattelsen af den spanske økonomi er blevet forbedret, og den vil i løbet af de næste uger og måneder blive endnu bedre.”


Andre spanske byer har allerede nedsat den tilladte fart til 30 km i timen.

30 km i timen i Marbella
Byrådet i Marbella overvejer nu at begrænse den tilladte hastighed i byen til 30 km i timen, skriver Diario Sur.
Forslaget kommer fra venstrefløjskoalitionen IU, og det er blevet taget godt imod af de øvrige partier, inklusiv det ledende parti, PP. Foreløbig skal man dog vurdere, om farten kun skal begrænses i dele af byen, eller om det skal gælde hele byzonen.
Formålet er at forbedre byens miljø, men også at øge sikkerheden. Statistikker siger, at en fodgænger har 50 procents chance for at overleve, hvis vedkommende bliver kørt ned af en bilist, som kører 50 km i timen, mens chancerne for overlevelse stiger til 95 procent, hvis bilisten kører med 30 km i timen.
Forslaget begrundes desuden med, at bilisterne vil komme til at opleve, at de rent faktisk vil komme hurtigere frem, fordi der vil blive mindre og færre trafikpropper i byen.

 


11 procent af prisen.

Billigere at tage toget
Fra den 8. februar blev det billigere at rejse med hurtigtoget AVE. Generelt faldt priserne med 11 procent, mens det nu også er muligt at købe klippekort til ti ture med rabat på op til 35 procent. Årsagen til prisnedsættelserne er, at belægningsprocenten på visse strækninger ikke er på mere end 50 procent, og man håber, at de lavere priser vil øge passagertallene med 10 procent.

 


Der er nu 1.102.398 arbejdssøgende andalusiere.

Flere arbejdsløse i januar
Antallet af arbejdsløse steg igen i januar. I Andalusien mistede 18.569 personer deres arbejde, hvilket vil sige, at 1.102.398 personer nu står uden job.
Det svarer til en stigning på 1,71 procent i forhold til måneden før.
På landsplan blev yderligere 132.055 personer arbejdsløse, og det er en stigning på 2,72 procent i forhold til december.
Næsten fem millioner spaniere, eller godt 26 procent af styrken, er nu uden arbejde.

 


Grafen viser udviklingen i arbejdsløsheden i Andalusien i perioden 2011-2013.

Cádiz-provinsen hårdt ramt af den økonomiske krise
Ser man på provinserne i Andalusien, er Cádiz-provinsen den, der er hårdest ramt, og provinsen topper alle andre i Andalusien med en arbejdsløshed på næsten 41 procent. I en undersøgelse fortaget af EPA fremgår det, at i 75.000 familier i Cádiz-provinsen er der ikke et eneste familiemedlem i beskæftigelse. Og ifølge Røde Kors led 8.000 ud af 33.000, der blev hjulpet af organisationen sidste år, af fejlernæring.
På landsplan ligger Cádiz-provinsen 14 procentpoint over den gennemsnitlige arbejdsløshedsprocent og fem procentpoint over den gennemsnitlige arbejdsløshedsprocent i Andalusien.
Ud af 1.245.164 indbyggere i provinsen har kun 341.400 indbyggere et arbejde, mens 233.600 er arbejdsløse.


Mandeltræer i blomst, her dog fra Mallorca.

Mandeltræer i Mijas
Kommunen i Mijas har besluttet at plante 1.000 mandeltræer ved Mijas Pueblo. De skal stå lidt syd for byen, ved Ctra. de Mijas, altså landevejen der fører fra kysten og op til landsbyen.
Tanken er, at mandeltræerne, når de blomstrer i begyndelsen af året, skal kunne ses fra Kysten.
Derudover har man netop plantet 4.200 træer og buske i bjergene Calorro, der blev hærget af en skovbrand i september 2011.

 


Familiebilledet fra EU’s budgetmøde.

Spanien skal stadig modtage penge fra EU
I budgettet for årene 2014 til 2020, som EU’s ledere nu er blevet enige om, forbliver Spanien på trods af det strammere budget nettomodtager i stedet for bidragsyder, som det ellers var foreslået i det første udkast.
Faktisk skal Spanien modtage 0,20 procent af landets bruttonationalprodukt, mens den procentsats i årene 2007 til 2013 var 0,15 procent.
Tre milliarder euro er sat af til at takle arbejdsløsheden blandt unge under 25 år, hvoraf omkring 55 procent lige nu er uden job. Spanien skal desuden modtage 1,8 milliarder euro til regionerne, de samme 35 milliarder i landbrugsstøtte og tre procent mere, eller 8,3 milliarder euro, i støtte til udvikling i landbrugsområderne.

 


39-årig løj om voldeligt tyveri og er nu anklaget for falsk politianmeldelse og bedrageri.

Anholdt for at fingere voldeligt tyveri
En 39-åring mand, der den 3. december løj til politiet om, at han var blevet udsat for et voldeligt tyveri, er blevet anholdt i Fuengirola.
Manden meldte overfaldet og tyveriet af en helt ny og dyr smartphone til politiet, der efterfølgende påbegyndte efterforskningen. Politiet fandt dog hurtigt ud af, at der var ugler i mosen, da manden efter den 3. december blev ved med at anvende telefonen. Samtidigt havde manden opgivet tyveriet til sit forsikringsselskab, hvor der ventede ham en erstatning på 450 euro.
Da manden fandt ud af, at politiet havde mistanke til ham, smed han telefonen væk. Han bliver nu sigtet for falsk politianmeldelse og bedrageri.


Udvidelsen af Bioparc i Fuengirola forventes at være færdig i løbet af foråret.

Bioparc i Fuengirola udvides med 2.000 m2
Den zoologiske have i Fuengirola, Bioparc, har investeret over 700.000 euro til at udvide haven med 2.000 kvadratmeter. En del af det nye område vil blive dedikeret til dyr fra Madagaskar, Ækvatorial Afrika og Sydøstasien. Arbejdet forventes at være færdiggjort sidst på foråret og vil blandt andet betyde en ny indbygger, en komodovaran, der er den største og farligste øgleart i verden. Men andre nye arter er også på vej til Bioparc Fuengirola.
Udvidelsen betyder også, at de mange dyr, der allerede bor i haven får mere plads, det samme gælder de mange besøgende.
Med de ekstra kvadratmeter bliver Bioparc den største i Andalusien og den tredjestørste i Spanien.
På nuværende tidspunkt huser Bioparc over 130 forskellige arter, hvoraf den mest atypiske er sumatratigeren, der står højest på listen over truede dyr.  
Bioparc er kendt for sit store arbejde med at hjælpe truede dyrearter samt at give havens dyr de allerbedste forhold. Indsatsen har blandt andet medført, at både lemurunger, pygmæflodheste, blå dykkerantiloper og en orangutang er kommet til verden i haven.

 


Over 1.300 jordskælv på seks måneder i Jaén-provinsen.

Jaén-provinsen ramt af 10 jordskælv på én aften
Den 5. februar om aftenen blev den lille landsby Torreperogil i Jaén-provinsen i den nordøstlige del af Andalusien ramt af hele 10 jordskælv.
Det første jordskælv blev registreret allerede klokken 21.00, og tre af de ti målte over tre på Richterskalaen. Det kraftigste skete kl. 21.24 og målte 3,7.  
Antallet af jordskælv i provinsen er steget kraftigt det sidste halve år med over 1.300 jordskælv, og flere forskere mener, at den stigende aktivitet skyldes ulovlige gasboringer i området. Eksperter på området mener dog, at de mange jordskælv har en naturlig forklaring, og at de sker på grund af et naturligt øget tryk på jordskorpen, som så igen fører til mindre jordskælv


Det spanske kongepars yngste datter med den korruptionsanklagede gemal og parrets børn.

Prinsesse Cristina slipper for afhøring
Anklageren i sagen mod prinsesse Christinas mand, Iñaki Urdangarin, har nu meddelt, at det ikke bliver nødvendigt at indkalde hende til afhøring.

Urdangarins forretningspartner i Instituto Nóos, Diego Torres, har ellers tidligere forklaret, hvordan prinsesse Cristina som medlem af bestyrelsen i samme organisation var medvidende om alt, hvad der skete. Men Torres har under de seneste afhøringer i Palma de Mallorca måttet erkende, at hun aldrig mødte op i Nóos, at hun ikke arbejdede for organisationen, ligesom hun heller ikke modtog penge derfra.

Heller ikke Urdangarins advokat, Mario Pascual Vives, mener, at Cristina de Borbón vil blive stævnet.

Diego Torres har dog nu forsøgt at involvere kong Juan Carlos i sagen. Torres har inkluderet hundredvis af e-mails i sit forsvar, hvormed han forsøger at vise, at aktiviteterne i Nóos var støttet af kongehuset, og at kongen – som kan være den person, som partnerne i Nóos referer til som ”chefen” – ifølge korrespondancen skulle være med til at finde en sponsor til Nóos. Det har kongens advokat, José Manuel Romero, benægtet. Og han har afvist, at han selv skulle have rådgivet i oprettelsen af den organisation, der fulgte efter Nóos, og som blev kaldt Fundación Cultura, Deporte e Integración Social (FDCIS), men at han kun skulle have foreslået, at Urdangarín blev rådgiver og ikke en del af ledelsen.

Prinsesse Cristina er det spanske kongepars yngste datter.

Urdangarin blev i slutningen af 2011 anklaget for korruption i forbindelse med Instituto Nóos, der skulle fungere som en velgørende organisation, men som han er mistænkt for at have brugt til at svindle sig til flere millioner euro, bl.a. ved at tage alt for høje priser for at arrangere turisme- og sportskonferencer for myndighederne. Det drejer sig om 3,7 millioner euro fra myndighederne i Valencia og 2,3 millioner euro på de Baleariske øer.
Det er også kommet frem, at Madrids kommune havde bekræftet til chefanklager Eduardo Torres-Dulce, at man havde betalt 120.000 euro til FDCIS for at arrangere events i forbindelse med Madrids forsøg på at få tildelt De Olympiske Lege 2016. Fernando Villalonga, der er ansvarlig for kunstafdelingen i kommunen, forklarer dog i et brev til Torres-Dulce, at man endnu ikke har kunnet bekræfte, hvilke ydelser kommunen har modtaget for pengene.
Urdangaín er også anklaget for at have misbrugt sin stilling i kongefamilien til at få kontrakterne med de lokale myndigheder.
Der er fundet bankkonti med flere millioner euro i Schweiz, som skulle tilhøre Urdangarín, der formodes at have vasket pengene en omgang via boligselskabet Aizoon. Som han i øvrigt ejer sammen med prinsesse Cristina.

 


1.220 flyvninger annulleres.

Største strejke nogensiden hos Iberia
Det spanske luftfartselskab Iberias ca. 20.000 medarbejdere indledte selskabets mest omfattende strejke nogensinde mandag den 18. februar, men der er varslet flere strejker den 4. – 8. marts og endnu engang den 18. – 22. marts. Strejken berørte 1.220 flyvninger, af hvilke godt 400 var Iberias egne. Der var nemlig også strejke blandt jordpersonellet, der ikke kun varetager handlingen af Iberia, men også 120 andre selskaber, heriblandt flere udenlandske, hvilket betød, at nogle selskaber ganske enkelt ikke fløj til Spanien den uge.
Ministerio de Fomento har regnet ud, at strejken hver dag kostede Spanien omkring 10 millioner euro, mens Iberias tab var tre millioner euro om dagen.
Årsagerne til strejkerne er, at Iberia forventes at afskedige 3.800 medarbejdere, skære ned på lønningerne samt reducere antallet af ruter.

 


I Andalusien steg gennemsnitsprisen med 0,7 procent fra december til januar.

Boligpriser på vej op
Meget tyder på, at den gennemsnitlige boligpris i hele landet også vil falde i 2013, men ifølge El Mundo giver friske tal fra årets første måned anledning til håb om, at det frie fald er stoppet.
Dagbladet baserer optimismen på tal fra portalen fotocasa.es, der viser, at gennemsnitsprisen på en bolig i Spanien i januar var på 1.890 euro per kvadratmeter, det samme som måneden før, og det er første gang siden 2010, at priserne ikke er faldet.
I seks regioner er gennemsnitsprisen steget fra december til januar, bl.a. i Andalusien, hvor prisen er steget med 0,7 procent.

 


Ny fabrik i Spanien forventes at skabe 1.000 arbejdspladser.

Godt nyt i en krisetid: Nissan investerer i Spanien
Tidligere på måneden præsenterede den japanske bilfabrikant Nissan en plan, der kan hjælpe kriseramte Spanien. I hvert fald en smule. 130 mio. euro skal bruges på en fabrik i Barcelona, hvor planen er, at bilgiganten skal fremstille en helt ny model. Der skal produceres 80.000 eksemplarer af den nye model om året. Og det hjælper de arbejdsløse spaniere. Man forventer, at der kommer 1.000 direkte arbejdspladser og 3.000 afledte arbejdspladser som følge af investeringen.
”Disse gode nyheder er resultatet af den konkurrencedygtige aftale, vi indgik i sidste uge, og som vi allerede har sagt vil åbne dørene til nye muligheder,” sagde Frank Torres, chef hos Nissan Motor Iberica, på et pressemøde tidligere på måneden.
Flere bilfabrikanter har den seneste tid valgt at investere i Spanien. Og de investeringer tyder på, at konkurrenceevnen i Spanien igen er på rette vej. Den konservative regering har sagt, at det er et tegn på, at arbejdsmarkedsreformer har gjort erhvervslivet i Spanien mere attraktivt.

 


La Peña-medlemmerne John Jørgensen, Knud Nielsen, Allan Frank og Finn Stuer Lauridsen sammen med Jacob Haugaard med La Peña-checken til Cudeca.

En ny donation fra La Peña til Cudeca
Stående ovationer til spasmageren og ex-politikeren Jacob Haugaard for hans show i Teatro Las Lagunas – og et varmt bifald til La Peña de Dinamarca, da klubbens formand, Morten Møller, overrakte Laura Haggins fra cancerhospice Cudeca en check på 2.000 euro. Den danske supporterklub af Málaga CF har hvert eneste år i sin blot fire-årige levetid formået at donere Cudeca – nu i alt med 6.800 euro!

Arrangøreren af showaftenen, Eventhuset, lod endvidere en del af pengene fra barsalget gå til Cudeca, som årligt tager imod 7-800 patienter for lindrende pleje, hvilket koster ca. 2,4 mio. euro.

 


Nyt byggeprojekt i Casarabonela vil skabe 250 nye arbejdspladser.

Nyt byggeprojekt skaber flere arbejdspladser
Byrådet i den lille landsby Casarabonela med små 3.000 indbyggere tæt på Álora har indgået en aftale med virksomheden Puimsa om at bygge et beboelses- og turistkompleks med hoteller, golfbane og boliger.
Borgmesteren i Casarabonela, Francisco Gómez Armada, fortæller, at tilladelsen til byggeriet endelig er kommet i stand, fordi projektet imødekommer de krav, som den andalusiske regering har fremsat. Her har man ændret en paragraf i lovgivningen, så byggeriet nu er tilladt, hvis hotellet har mindst fire stjerner, og hvis der bygges mindst 500 boliger, ligesom der også skal være bl.a. grønne områder.
Projektet skønnes at skabe 250 nye arbejdspladser, når byggeriet begynder. Det betyder meget for befolkningen i området, der lider under høj arbejdsløshed.

 


Triple A i Marbella beder om hjælp til at tage sig af stadig flere hjemløse hunde og katte.

 

Dyrevenner i problemer efter medlemsnedgang
Foreningen Asociación de Amigos de Animales Abandonados de Marbella, Triple A, har mistet 80 procent af deres støttemedlemmer, og samtidig vokser antallet af hjemløse hunde. Det har fået foreningen til at lægge denne besked på det sociale medie, Twitter, fordi der nu ikke er økonomi til at hjælpe dyrene:

“Vi har brug for hjælp til vores næsten 400 hunde,” skriver foreningen og henviser til, at folk skal adoptere hunde, i stedet for at købe.
”Det første, der sker, når familiens budget bliver mindre, er, at man skiller sig af med sit kæledyr,” siger Jan Weima, sekretær i Triple A.

Når man er nødt til at skille sig af med sine hunde, afleverer man dem til Triple A, men foreningen har ikke økonomi og plads til de mange hjemløse hunde. Og det er forfærdeligt, fordi hundene vænner sig til at gå op og ned af mennesker.

Foreningen, som i øjeblikket huser mere end 400 hunde og mere end 100 katte, har mistet 80% af dens primære indtægtskilde i løbet af det sidste halvandet år. Det skyldes, at antallet af medlemmer på kun 18 måneder er gået fra over 300 til blot 50.

Det er en uholdbar situation, og derfor har Triple A sænket medlemsgebyret til fem euro om måneden. Foreningen håber nu, at folk viser solidaritet ved at give donationer via hjemmesiden www.tripleamarbella.org, så den fortsat kan hjælpe dyr i nød og samtidig opfordrer man familier til ikke at indlevere deres dyr, men i stedet finde en anden ejer.

 


Spanien er et af de lande i Europa med mindst kriminalitet.

Kriminaliteten faldt med 3% i Andalusien i 2012
En ny rapport viser, at kriminaliteten i Andalusien faldt med tre% i 2012. Og kriminaliteten er nu på sit laveste niveau i 12 år. I syv af Andalusiens provinser er antallet af kriminelle handlinger faldet i forhold til 2011, og i Córdoba er tallet uforandret.
Et andet bemærkelsesværdigt resultat er, at antallet af drab er faldet drastisk. Der er sket 19% færre drab i 2012 i forhold til 2011, og samtidig er kriminalitet, der er forbundet med korruption, faldet med 26,6 procent. Det menes, at de gode resultater skyldes, at politiet er blevet mere effektivt i sit arbejde.
Men man skal stadig være varsom, for hvis man ser på tallene for hele Spanien, er der en stigende tendens til hjemmerøverier. Antallet af disse røverier er steget med 25,4% i forhold til 2011. Det viser en rapport, som Indenrigsministeriet har udgivet. Samlet set faldt antallet af kriminelle handlinger med 0,7 procent fra 2011 til 2012, og Spanien er stadig et af de mindst kriminelle lande i Europa.

 

Jacob Haugaard fik alle op at stå til sit show “Jacob Solo” i Teatro Las Lagunas den 17. februar. Med et charmerende mix af sang, dans og stand-up gav den nu 60-årige kunstner de små 300 fremmødte danskere en anderledes og meget underholdende aften i Mijas´ny teater.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa