Korte nyheder september 2010

Korte nyheder september 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Marokkanerne boykotter Melilla

Marokkanske aktivister har beskyldt spanske betjente ved grænseovergangen mellem Marokko og den spanske enklave Melilla for i alt 150 racistiske overgreb på marokkanere. I en protest mod den påståede vold besluttede aktivister i slutningen af august at boykotte enklaven og at blokere for al transport af fødevarer ind til byen.

I det store ingenmandsland mellem den spanske og den marokkanske del af grænseovergangen stillede marokkanerne desuden skilte op med meget diskriminerende billeder af de kvindelige, spanske betjente. De spanske myndigheder nægter, at betjentene (Guardia Civil og Policia Nacional) skulle have slået marokkanerne uden grund.

Forholdet mellem Spanien og Marokko er i forvejen anstrengt, eftersom marokkanerne fortsat anser, at enklaven retmæssigt tilhører dem, hvilket naturligvis også gælder Ceuta samt de småøer ved den marokkanske kyst, der bærer det spanske flag. Heriblandt naturligvis den famøse Persille-ø, Perejil.

Konflikten fik kong Juan Carlos, der igen agerede mere som præsident end monark, til at ringe til sin marokkanske pendant, Muhammed VI, og mange iagttagere forventede, at konflikten derefter ville være løst. Det var dog ikke tilfældet.

Flere højtplacerede, konservative politikere, heriblandt tidligere statsminister og i dag ”ærespræsident” i Partido Popular, José María Aznar, aflagde senere enklaven et besøg, officielt for at vise de spanske indbyggere støtte. Talspersoner for partiet har udtalt, at regeringen, eller nærmere betegnet udenrigsminister Miguel Ángel Moratinos burde have besøgt enklaven og grænseovergangen for med egne øje at bedømme situationen. Man mener, at også ligestillingsminister Bibiano Aído burde have afbrudt sin ferie for at vise sin støtte til de kvindelige betjente.

Regeringen mener derimod, at de konservative politikere kun har gjort ondt værre ved at agere officielle repræsentanter for regeringen, som ikke engang var informeret herom. I stedet afholder udenrigsministeren møder med Marokkos udenrigsminister i Rabat.

Enklaverne har tilhørt Spanien siden 1500-tallet, da landet hhv. erobrede og arvede dele af Marokko. Grunden, til at konflikten forværredes nu, er forhandlinger mellem EU og Marokko om bistand til gengæld for, at landet tager imod de marokkanere, som udvises herfra.

Konflikten er ifølge de marokkanske aktivister ”kun lige begyndt”.

Protester mod TV-serie baseret på Spanair-ulykken


En TV-station planlægger en miniserie baseret på flyulykken den 20. august i Barajas-lufthavnen i Madrid. 154 passagerer og besætningsmedlemmer omkom, da Spanairs rute JK5022 forulykkede.

Ifølge dagbladet El País er det Telecinco, der planlægger serien. Det har fået 40 pårørende til de omkomne til at anlægge en sag mod TV-stationen, hvilket sker ved hjælp af det amerikanske advokatfirma Gallagher & Mathius.

Også på De Kanariske Øer, hvor JK5022 skulle have landet i lufthavnen i Las Palmas, er man oprørte. Lederen af regionens lokalregering, Paulino Rivero, har udtalt, at han er imod, ”at de efterladtes sår genåbnes.”

Spansk vejrstation på vej til Mars
Det næste fartøj, som NASA sender til Mars, vil have en spanskproduceret vejrstation ombord. Den er fremstillet på det astrobiologiske center CAB i Madrid.

Stationen, kaldet Rems, vejer under to kilo og vil indgå som en del af udstyret på raketten The Curiosity, som det amerikanske rumagentur i november 2011 sender til den røde planet. Her skal den måle temperaturer, lufttryk, ultraviolette stråler samt vindhastigheder og –retninger.

Det bliver første gang, at 100% spansk fremstillet udstyr er med på en NASA-mission.

Strejke blandt flyveledere afværget i sidste øjeblik


Spaniens godt 1.800 civile flyveledere truede i august med at nedlægge arbejdet, og dermed efterlade samtlige fly, der skulle have fløjet til og fra Spanien, på landjorden. I sidste øjeblik lykkedes det dog myndighederne at komme til enighed med flyveledernes fagforening, USCA.

Som bekendt havde de spanske flyveledere, indtil et indgreb fra regeringen side i februar, tjent gennemsnitligt 350.000 euro om året for et arbejdsår på 1.200 timer. Disse timer var dog ikke nok til at dække trafikkens behov, og mange flyveledere måtte ”arbejde over”. Det var naturligvis til overarbejdstakster, i dette tilfælde 300 procent, og nogle af flyvelederne tjente op til 1.000.000 euro om året. Minister for offentlige arbejder (Fomento) José Blanco besluttede så i februar at sætte deres gennemsnitsløn ned til 200.000 euro og arbejdstiden op til 1.700 timer om året.
Flyvelederne svarede igen med et sygefravær på op til 46 procent. Størstedelen opgav stress som værende årsagen. Det betød i sagens natur overarbejde til det resterende personale. Ministeren mente, de mange sygemeldinger i stedet var ulovlig arbejdsnedlæggelse, og man begyndte at uddanne luftvåbnets flyveledere til også at kunne bemande civile lufthavne.

Flyveledernes fagforening nægtede dog, at der skulle være tale om pjæk, men en ekstra undersøgelse og en stress-test hos læger i den offentlige sundhedssektor sendte dog syv ud af ti tilbage på arbejde.

Fagforeningen satte sig så for at spille med musklerne og true med strejke. 98 procent af medlemmerne stemte ja til en national strejke i august.
Regeringen og det statsejede luftfartsselskab, AENA, fik derefter travlt med at forhandle en aftale på plads for at forhindre en strejke, som ville have kostet ferieindustrien omkring 40 millioner euro om dagen.

Forhandlingerne tog flere dage, hvor regeringsrepræsentanterne ikke gav sig, men holdt fast på den årlige løn på 200.000 euro og ingen tredobbelt timeløn ved overarbejde. I stedet blev man enig om en arbejdstid på 1.670 timer, som i visse tilfælde kunne være på ned til de før gældende 1.200 timer.

På trods af de få indrømmelser fra myndighedernes side gik flyvelederne med til at afblæse strejken. Officielt skete det i solidaritet med ferieindustrien og de mange mennesker, som er afhængig heraf.

PP ville have vundet et valg
Det konservative oppositionsparti PP ville have vundet, hvis der havde været folketingsvalg den forgangne måned.

Ikke siden 1996 har vælgernes mening om det regerende socialistparti været så lav. Da måtte daværende statsminister Felipe González overgive magten til José María Aznar, og der gik otte år, før PSOE igen lykkedes at vinde valget.

Ifølge det sociologiske institut CIS ville kun 34,9 procent af vælgeren stemme på PSOE; mens 41,2 procent ville stemme på PP.

Bøder for upassende påklædning


Borgere i Salou, syd for Barcelona, er trætte af at se på halvnøgne og fordrukne mennesker, og det vil byens myndigheder nu gøre noget ved.
En række nye love, som er vedtaget af det lokale byråd, gør, at man nu kan få bøder på op til 300 euro for at gå rundt i byens gader kun iført bikini, badedragt eller badeshorts.

Man må heller ikke drikke alkohol i gaderne eller have sex på stranden.

Det er ikke det eneste sted i landet, hvor man er kede dårligt påklædte. I Barcelona indledte myndighederne for et par måneder siden en kampagne, hvori man opfordrer folk til i det mindste at tage for eksempel et par shorts og en t-shirt på, når man går fra stranden og op i byen.

Tilbage i Salou har byrådet desuden besluttet, at hundeejere, der ikke kan styre dyrene på gader og andre offentlige områder, får bøde på op til 30.000 euro, mens man for mishandling af kæledyr og for at efterlade dem får bøder på 20.000 euro.

Fritidsområde i flodleje i Fuengirola


Fuengirola-flodens udmundingen skal forvandles til et stort fritidsområde, kaldet Parque Fluvial. Langs flodbredderne skal der blandt andet skabes grønne områder, sportsområder, legepladser og cykelstier. Derudover vil floden fremover blive forsynet med så meget vand, at man kan ro på den.
Projektet udføres i to omgange, og den første del, som allerede er gået i gang, er budgetteret til 1,3 millioner, som finansieres mellem kommune, Junta de Andalucía og staten.

Tre dør under sommerregn i Córdoba


Sommerens egentlig eneste regnskyl var dog så voldsomt i Córdoba-provinsen, at tre personer druknede. Det skete natten til den 17. august, da der på fem timer faldt 120 liter pr. meter.

To af de afdøde, en kvinde og en mand på hhv. 56 og 29 år, kørte i en firehjulstrækker ved søen Zoñar i Aguilar de la Frontera, da en flodbølge trak bilen med sig. Det tredje offer var en 36-årig mand, som blev dræbt, da en mur i hans hjem i Bujalance faldt ned over ham.

La Línea lægger forhindringer på vejen til Gibraltar

Borgmesteren i La Línea de la Concepción, Alejandro Sánchez, ville for et par måneder siden indføre en vejafgift på strækningen, der går gennem byen og til grænsen til Gibraltar.

Byen er trængt økonomisk, og han mente, det var rimeligt, at de tusinder af bilister, som hver dag kører til den britiske koloni, skulle betale fem euro for dette privilegium.

Borgmesteren mødte dog modstand fra både central- og lokalregering og har foreløbig lagt planerne på hylden. I stedet har han i protest påbegyndt vejarbejde på den normale vej til Gibraltar, hvilket tvinger alle bilister til at køre gennem byen.

La Línea havde tidligere speciel status som grænseby, hvilket betød mere i tilskud fra staten. Denne status ophævede PP, da partiet kom til magten i 1996.

5.881 anholdt i razziaer mod organiseret kriminalitet


Indenrigsministeriet har netop offentliggjort, at politiet sidste år anholdt 5.881 personer i razziaer mod organiseret kriminalitet.

”Kriminelle organisationer ved, at deres dage i Spanien er talte,” sagde indenrigsminister Alfredo Pérez Rubalcaba, da han forelagde tallene.

Af de 5.881 personer var de 2.881 spaniere, mens 868 kom fra et andet EU-land og resten fra den øvrige verden. Politiet lykkedes også at optrævle 561 kriminelle grupper og at beslaglægge varer til en samlet værdi på over 270 millioner euro, blandt andet 16,5 ton kokain, 93 ton hash, 165 kilo heroin og 193.331 ecstacy-piller.

Indenrigsministeren tilskrev de succesfulde razziaer, at antallet af politibetjente, som arbejder på at bekæmpe organiseret kriminalitet, fra 2004 til 2009 steg fra 3.555 til 6.708 betjente.

Balkonhopning, den nye feriedille


Hotelejere på Mallorca og Ibiza har den forgangne sommer oplevet en ny feriedille blandt de unge.

Dillen, kaldet balconing, går ud på, at man hopper fra hotelværelsets balkon til poolen. Også selv om man bor på 7. etage. Det sker normalt ud på de sene nattetimer.

Denne sommer er seks unge omkommet pga. den nye dille, mens omkring 30 er kommet til skade.

Hotelbranchen på øerne er desperate, da dillen naturligvis forstyrrer freden og ødelægger hotellernes image.

Tyr sårer 40 personer i tyrefægterarena
En tyr sårede den 18. august omkring 40 personer i byen Tafalla i Navarra. Det skete, da den i stedet for at vente på, at den såkaldte festejo de recortadores skulle begynde, bestemte sig for selv at opsøge deltagerne.

I denne type ”fest” løber folk foran tyren, de springer over den med akrobatiske spring og agerer tyrefægter, men uden spyd. Det betyder dog ikke, at det ikke er dyremishandling, hvilket denne tyr måske fornemmede, og besluttede sig for at forlade arenaen via tilskuerpladserne.

Det lykkedes den at springe op på barrikaden, hvor den også fik fæste med bagbenene og således kom op på tilskuerpladserne. Her stangede eller trampede den på omkring 40 personer, heriblandt børn, før det lykkedes at få den under kontrol.

24 personer måtte på skadestuen, hvoraf tre, inklusive en dreng på 10 år, ved La Danesas deadline stadig lå på intensivafdelingen.

Stjernebesat galla i Marbella


Den 7. august afholdtes den meget omtalte galla, Starlite Gala, på Hotel Villa Padierna. Grunden, til den store opmærksomhed, var ikke kun aftenens værter, Antonio Banderas og Eva Longoria, men også den store forventning om, at USA´s førstedame Michelle Obama, der samtidig opholdt sig på hotellet, ville deltage. Dette skete dog ikke, da hun i stedet valgte at spise en privat middag i Marbella. Det kunne hun gøre i næsten fred og ro, da størstedelen af pressekorpset befandt sig på hotel Villa Padierna.

Starlite Gala var på mange måder en stor succes, med underholdning af nogle af Spaniens bedste artister og en international stemning med mange kendte personer fra både ind- og udland.

Der blev samlet mange penge ind til tre velgørenhedsorganisationer. Beløbene er hemmeligholdte, men forlyder at være fra 600.000 – 1.000.000 euro. To personer valgte at byde tilsammen 225.000 euro på aftenens “oplevelsesauktion”, som var entreer til en musicalversion af Zorba med Antonio Banderas på Broadway, og derefter spise middag med ham.

kvinde-skudt-efter-trafikuheld

En 55-årig kvinde blev den 20. august skudt af en 77-årig mand efter en diskussion i forbindelse med et mindre uheld.

Hun kom kørende sammen med sin mand i bydelen Elipa i Madrid, da hendes og en anden bil stødte sammen. De top bilister kom op at skændes, og under diskussionen trak føreren af den anden bil en pistol og skød seks gange. Han ramte hende to gange, den ene gang i brystet, den anden i halsen, og hun døde på stedet.

Den 77-årige mand flygtede fra ulykkesstedet. En anden mand, der havde overværet episoden, løb efter ham og tilkaldte samtidig politiet. Den endnu unavngivne gerningsmand blev kort tid efter anholdt på en tankstation i nærheden af Atocha-togstationen.

Han skulle angiveligt have købt pistolen i Sydamerika, hvor han arbejdede i en årrække.

Regeringen vil genoplive forhandlinger om ny catalansk statut
Tidligere på året nægtede forfatningsdomstolen at godkende en ny catalansk statut, den meget debatterede ”Estatut”, men regeringen vil nu forsøge at redde dele af den regionale forfatning.

Beslutningen var ved på de catalanske nationalisters bål, og lederen af den catalanske lokalregering, José Montilla (PSOE), har givet udtryk for, at afvisningen kun betyder, at flere catalanere vil tilslutte sig de uafhængighedssøgende politiske fløje.

Statsminister José Luis Zapatero håber at kunne redde det i statutten, som vedrører retssystemet og forskellige punkter omkring overdragelse af flere beføjelser til regionen. Han vil dog ikke kunne gøre noget ved den del, der godkender Catalonien som en nation. Domstolen har slået fast, at der kun er én nation i Spanien.’

500 millioner til offentligt byggeri

Regeringen havde siden krisen startede satset meget på offentlige byggeprojekter, så som veje, broer, og offentlige bygninger. Man anså, at investeringerne ville stimulere beskæftigelsen i byggebranchen og dermed hele den spanske økonomi.

I forbindelse med den store sparerunde, der blev vedtaget i maj, satte man dog et øjeblikkeligt stop for projekter for i alt 6,045 milliarder euro.
Byggeprojekter i hele landet stoppede.

I august begyndte man regeringen dog at få kolde føder, og økonomiminister Elena Salgado og minister for offentlige arbejder, José Blanco, meddelte, at det var blevet besluttet, at man alligevel ville tillade, at visse projekter kunne færdiggøres. 500 millioner euro blev afsat til formålet. Præcist hvilke projekter, der skal nyde godt af pengene, er endnu ikke afgjort.

Byggesektoren er dog ikke imponeret. Man mener, beløbet burde have været på nærmere 2,5 milliarder euro.

Straks efter, at regeringens beslutning blev offentliggjort, faldt Spaniens kreditværdighed dog til niveauet, før bankernes stres-tester.

José Blanco var øvrigt faldet i unåde, både blandt befolkningen og blandt sine partifæller, da han meddelte, at alle fra næste år skulle betale mere i skat.

Ministeren havde sammenlignet Spanien med de nordiske lande. Eftersom skatten er dobbelt så høj der, mente han, at hvis spanierne ville opretholde det samme høje niveau indenfor eksempelvis infrastruktur, sundhedsvæsen og undervisning, måtte man indstille sig på også at skulle betale en højere procentsats i skat. Også selvom lønningerne gennemsnitligt ligger på omkring halvdelen af de nordiske gennemsnit.

Økonomiministeren var hurtig til at dementere en generel skatteforhøjelse, men udelukkede ikke den stigning for de allerrigeste, som regeringen tidligere har advaret om, at man vil indføre ved årsskiftet.

Hvor blev epidemien af?


Det spanske sundhedsministerium er brændt inde med seks millioner vacciner mod H1N1 (svineinfluenza) til en samlet værdi af 42 millioner euro. Da man sidste år frygtede en epidemi, indkøbte ministeriet ni millioner vaccinationer, så de mennesker, der have den største risiko for at blive smittet, kunne blive vaccineret mod den frygtede influenza.

Kun tre millioner valgte dog at lade sig vaccinere, og verdens sundhedsorganisationen WHO har nu meddelt, at faren er ovre.
Sundhedsministeriets eneste mulighed er derfor at destruere vaccinerne.

Betjent fra Guardia Civil skudt
En betjent fra Guardia Civil blev dræbt og en anden såret under et bankrøveri i slutningen af august i Pontevedra, Galicien.
Bankrøvere havde lykkedes at skaffe sig adgang til en afdeling af Caixa Galicia via en nabobygning. Alarmen gik i gang, og da betjentene ankom til gerningsstedet, opstod skududvekslingen, hvor den ene betjent blev dræbt og en anden såret, ligesom også én af bankrøverne blev såret.
De to andre bankrøvere lykkedes at slippe væk.

Hotel Los Monteros genåbnet

Det emblematiske hotel Los Monteros i Marbella, åbnede igen i august efter at have været lukket i 15 måneder.
Hotellet blev lukket af den russiske ejer, da uoverensstemmelser med hotellets 115 medarbejdere ikke kunne løses, men domstolen i Málaga tillod i juli et salg af det femstjernede hotel. Der er stadig store udestående hos den konkursramte, tidligere ejer, men dommeren anså, at det var nødvendigt at tillade et salg, da alternativet ville være, at hotellet ville forfalde.

De nye ejere, et konsortium bestående af de to selskaber New Monteros S.L. og Monterotel S.L., betalte 25 millioner for hotellet. I aftalen indgik desuden, at alle medarbejderne skulle genansættes.

Los Monteros åbnede i 1962 med bare 28 værelser. I dag er der 172 værelser på hotellet, der dækker et areal på 33.000 kvadratmeter.

Mere affald samlet på havet ud for Benalmádena, Mijas og Fuengirola
Hver sommer forsøger myndighederne at holde havet rent ved at samle affald op ved hjælp af små både.
Denne sommer har man opsamlet 86 kubikmeter affald, hvilket er 50 procent mere end sidste år.

To brandmænd omkommet i Galicien


Selvom andelen af afbrændte områder grundet skovbrande i år foreløbig er 200 procent lavere end sidste år, blusser flammerne i Galicien og i nabolandet Portugal, som denne sommer oplever katastrofelignende tilstande. Op til 289 brande har hærget i hovedsagligt det nordlige Portugal, og i Galicien er 4.000 hektar skov- og markområder blevet fortæret af ilden.

Brandene koster agerbrug, beboelse og ikke mindst menneskeliv, som det var tilfældet i San Fornelos de Montes i Pontevedra i Galicien, da to brandmænd, omkom natten til den 13. august under deres forsøg på at slukke en skovbrand. I militærpolitiets rapport fremhæves en mangelfuld koordinering og indbyrdes kommunikation mellem de to udsendte brigader, Vigo og Gondomar. Rapporten beskriver desuden, hvordan lederen for de omkomne brandmænd forlod delingen Gondomar uden en radio at kommunikere med.

Formand for Galiciens råd for rurale områder, Samuel Juárez, afviser kritikken af brandslukningsarbejdet med udtalelsen om at ”brigaderne har en standard på linje med hele Spaniens militære kriseberedskab, UME (Unidad Militar de Emergencias).”

Omstændighederne omkring branden efterforskes nu, og fire mænd og en kvinde har vedkendt sig deres mulige forbindelse til dens opståen.
På landsplan har skovbrande indtil videre kostet ni liv. Udover de to brandmænd er to besætningsmedlemmer til et mindre fly omkommet i forbindelse med brandslukningsaktioner.

 


Nyhederne i tal

3.250 euro
Indeholdt en attachetaske, som en mand fandt på gaden i Salamanca. Han nægtede at tage imod den findeløn, som ejeren tilbød.

62.000 euro
Har et kort over Marbella i 3D kostet kommune. Kortet skal gøre det nemmere for brandvæsnet, ambulancer m.v. at finde frem til en opgiven adresse.

280 km
Fra sit bestemmelsessted, var en togrejsende fra Barcelona, da han vågnede op i Zürich og ikke Milano, som var hans bestemmelsessted. Årsagen skulle være en fejl i forbindelse med sporskift i Lyon.

160 kamphaner
Blev i august reddet i kvarteret La Palmilla i Málaga. Ikke færre end 40 betjente deltog i aktionen. Hanekamp er trods alt ulovligt i Spanien.

2 millioner euro
Har den valencianske lokalregering afsat til den fundation, der organiserede pavens besøg i 2006. I stedet skæres ned støtte til på landbrug og fiskeri. Fundationens leder menes at være involveret i Gürtel-sagen.

6 millioner
Mennesker besøgte Málaga under feriaen d. 13.-22. august. Festugen var i år dedikeret blæksprutten Paul.

2.400 euro
Fik en mand i bøde i Estepona for at have blottet sig på strand, der ellers er en nudiststrand. Manden anklages for at have masturbere foran børn.

3.908.578
Spaniere var i starten af august uden arbejde. Antallet var da faldet for fjerde måned i træk.

20%
Faldt salget af biler i juli, set i forhold til samme måned sidste år. Faldet sker som ventet, efter tilskudsordningen Plan 2000E ophørte, og momsen steg til 18%.

To tæer
Mistede en kvinde i Almeria, da hun og ægtefællen forsvarede deres barn som familiens Pittbul havde set sig jaloux på.

11 lovovertrædelser
Nåede en 39-årig mand at begå på 6 timer, før han blev stoppet i Granada. Heriblandt var 3 tyverier af biler for at slippe fra politiet.

29. september
Varslingen om generalstrejke gælder stadig.

5.700 euro
Brugte den konservative borgmester i Vallelado (Valencia) på at ringe til erotiske numre fra sin embedstelefon. Han er nu udvist af PP og suspenderet fra borgmesterposten i byen, som har 800 indbyggere.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa