Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Den 1. juli træder en ny lov om liberalisering af elforsyningen i kraft, og Sevillana-Endesa mister dermed sit monopol.
Omkring 15 selskaber prøver at komme ind på markedet med lavere tariffer end de hidtidige. Man skal selv ringe for at tilmelde sig det selskab, man finder mest fordelagtig. Beder man ikke selv om at blive kunde hos et andet selskab, forbliver man automatisk hos den nuværende leverandør, hvor man vil blive opkrævet standardtariffen fastsat af staten, som kaldes TUR (Tarifa de Ultimo Recurso).
“Lavprisselskaberne” lokker med tariffer, som ligger under TUR, men eftersom industriministeriet endnu ikke har meddelt, hvad denne tarif efter 1. juli vil ligge på, har de nye selskaber endnu ikke offentliggjort sine tilbud. Klart skulle det dog være, at der er penge at spare ved at skifte selskab.

Udbyderne er:
Bassols Energía: 972 260 150
Céntrica Energía: 902 306 130
Comercializadora Eléctrica de Cádiz: 956 511 901
Empresa de Alumbrado Eléctrico de Ceuta: 956 511 901
Endesa: 902 530 053
Enerco Cuellar: 921 144 871
Estabanell y Pahisa Mercator: 902 472 247
Eon Energía: 902 902 323
Factor Energía: 902 501 124
Gesternova: 902 431 703
Hidrocantábrico Energía: 902 860 860
Iberdrola: 901 202 020
Naturgas Energía: 902 123 456
Nexus Energía: 902 023 024
Unión Fenosa: 901 380 220

PP var vinderen ved EU-valget
Det konservative oppositionsparti PP gik frem i stort set hele landet ved valget til EU-Parlamentet i juni.
Af Spaniens i alt 50 mandater, fik regeringspartiet PSOE 21 mandater (38,51 procent af stemmerne), mens PP fik 23 mandater (42,23 procent af stemmerne). De små partier lykkedes at beholde sine pladser og UPyD kom ind med et mandat.
PP fik ganske vist et mandat mindre end ved sidste valg, men resultatet anses alligevel som en succes, eftersom PSOE gik tilbage med hele fire mandater.
Resultatet er det bedste valgresultat for det konservative parti, siden Mariano Rajoy overtog formandsposten, og det er PSOE’s første nederlag siden José Luis Zapatero overtog regeringsmagten i 2004.
Valgdeltagelsen var på 46 procent, hvilket var omkring en procentpoint mere end ved sidste valg.
Nederlaget til regeringspartiet er næppe nogen overraskelse. Mange valgte som ventet at straffe regeringen for den økonomiske krise, som landet befinder sig i. PP gik dog ikke så meget frem, som man havde ventet, hvilket tilskrives flere pågående skandalesager i partiet. “De spanske vælgere har givet udtryk for deres ønske om et skifte,” sagde Mariano Rajoy dog efter valget. Han mener, at det er et tegn på, at spanierne ønsker et regeringsskift på hjemmebane.

Det endelige resultat blev:
PP: 23 mandater (-1). 6.614.870 stemmer
PSOE: 21 mandater (-4). 6.032.267 stemmer
Coalición por Europa: 2 mandater (samme). 802.068 stemmer
U-ICV-EUiA-BA: 2 mandater (samme). 583.698 stemmer
Europa de los pueblos/Los Verdes: 1 mandat (samme), 391.961 stemmer
UPyD: 1 mandat (+1), 449.492 stemmer

Gravskændsel i Benalmádena
En bizar sag om gravskændsel i Benalmádena er kommet for dagens lys. Sagen drejer sig om den internationale kirkegård, hvor formodede gravrøvere havde åbnet seks grav-“nicher”.
En medarbejder på kirkegården fandt de åbne nicher og tilkaldte politiet, der fandt, at nogle af knoglerne, inklusive kranierne, i tre af gravene var fjernet, mens de andre var urørte. Blandt de afdøde var både spaniere og udlændinge.
Først mistænkte politiet en bedemand, som for flere år siden havde stået for begravelsen af flere af dem, men i begyndelsen af juni faldt mistanken i stedet på en cubansk mand. Han er anklaget for at havde skændet gravene for at anvende knoglerne til sort magi.

Motorvejsstrækningen Las Pedrizas-Málaga endnu ikke klar
Motorvejstrækningen mellem Las Pedrizas og Málaga (AP-46) bliver efter al sandsynlighed ikke som planlagt klar inden udgangen af indeværende år.
Sidste år arbejdede omkring tusind folk på strækningen, men i dag er kun knap 50 beskæftiget med at færdiggøre vejstrækningen, og de fleste af kranerne og lastvognene er forsvundet. Før arbejdet lod til næsten at gå i stå, blev det meddelt, at halvdelen af arbejdet var færdigt.
Strækningen bliver på 24,5 km og inkluderer to viadukter.
Ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) er nu i forhandlinger med konstruktionsfirmaet Sacyr, der er ansvarlig for arbejdet.

Kunstigt rev konstrueres ud for Nerja
Nerja kommune og en lokal dykkerklub har sammen foreslået lokalregeringen, at man konstruerer et kunstigt rev 200 meter ud for Nerjas kyst.
Tanken er at sænke gamle træbåde ved hjælp af betonklodser og dermed skabe et rev. Dette skulle udvikle både flora og fauna langs kysten og således øge interessen blandt dykkere for at feriere i Nerja.
Projektet ligger nu hos Junta de Andalucía, som er blevet bedt om 400.000 euro for at føre projektet ud i livet.

Regeringen overvejer at lukke a-kraftværk
José Luis Zapatero overvejer ikke at forny et af atomkraftværkernes åbningslicens. Værkernes licenser skal fornyes hvert 10. år. Den aktuelle sag drejer sig om værket Santa María de Garoña, hvis licens udløber d. 5. juli.
Zapatero lovede op til valget i 2004, at han ikke ville forlænge værkernes åbningslicenser, men i stedet lukke dem, efterhånden som licenserne udløber. Spanien er dog langt bagud i henhold til Kyoto-aftalen, og derfor har statsministeren tøvet med at overholde sit ord.
Der er seks fungerende atomkraftværker i Spanien, to har to reaktorer. De første blev bygget i 60’erne, de næste i 70’erne og de sidste efter juli 1979, da den spanske energiplan (Plan Energético Nacional) blev vedtaget.
Franco var en vigtig brik i USA’s udenrigspolitik under den kolde krig, og dette førte til, at det den gang fattige land fik sin “Marshall-plan” i form af amerikanske militærbaser og en række atomkraftværker. Atomenergi blev omtalt som en billig, rigelig og ukompliceret energikilde.
Siden har flere af de gamle værker været ramt af uheld, der dog beskrives som sagesløse, ligesom man har problemer med at afsætte det radioaktive affald. En rapport fra atomkraftværkernes sikkerhedsråd Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) konkluderede i juni, at værket Santa María de Garoña kan fortsætte, hvis 15 sikkerhedsforanstaltninger iværksættes.
Lukkes værkerne, truer elselskaberne dog med, at elregningerne vil syv- eller tidobles og komme til at udgøre 22-25 procent af en gennemsnitsfamilies indkomst.
I 2008 var Spanien på en tredjeplads hvad angår fremstilling af vindenergi, kun overgået af USA og Tyskland, og det er de vedvarende energikilder frem for atomkraft, som regeringen fortsat vil satse på. I dag producerer a-kraftværkerne dog 20 procent af landets forbrug af elektricitet.

Marbella er nu officielt en storkommune
Marbella kan fremover kalde sig for storkommune. Det andalusiske parlament har med stort flertal vedtaget et forslag om, at kommune fremover bliver betragtet som storkommune. Kun IU stemte imod.
Vedtagelsen kommer som en torn i øjet på den beboergruppe fra San Pedro, der i ti år har krævet kommunal selvstændighed.
Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz, havde længe efterlyst den officielle godkendelse, da kommunen har 330.000 indbyggere, hvilket er mere end Jaén og Huelva. Marbella repræsenterer desuden 26 procent af samtlige femstjernede hotelsenge i hele Andalusien og har gennem flere årtier været et af de mest eftertragtede feriemål på Costa del Sol.
Udnævnelsen indebærer ikke nogle ekstra tilskud.

Motorvejen mellem Málaga og Torremolinos skal udvides
Motorvejsstrækningen A7 mellem Málaga og Torremolinos, der er en af Costa del Sols tættest trafikerede veje, skal udvides til tre kørebaner i hver retning.
Den tredje kørebane på den ni kilometer lange strækning vil blive forbeholdt offentlige transportmidler og køretøjer med mindst to personer. Ideen er at opfordre folk til at bruge offentlige transportmidler og samkørsel.
Arbejdet har en prisseddel på godt to millioner euro.

Salget af cigaretter faldet med 10 procent
Salget af cigaretter faldt i årets første kvartal med 10 procent i forhold til samme periode sidste år. Der blev i de tre måneder solgt 930 milliarder pakker.
Det lavere salg tilskrives krisen. Hånd i hånd med mindre røg følger færre penge til staten, så mens sundhedsministeriet hilser tallene velkomne, betyder det lavere salg et tab på 139 millioner euro for økonomiministeriet.

Statsministeren tager militærfly til partimøder
Statsminister José Luis Zapatero er beskyldt for at anvende luftværnets fly til at lade sig transportere til møder i det socialistiske parti.
Dagbladet ABC har undersøgt sagen og meddeler, at ingen af landets tidligere statsministre har benyttet sig af statens transportmidler, når det gjaldt partipolitiske anliggender. Det gælder både Suárez, Calvo-Sotelo, González og Aznar.
Fra regeringskilder lyder det, at statsministeren beordrede et militærfly i luften af sikkerhedsmæssige årsager, men under de tidligere statsministres regeringsperioder var terrortruslen større, end den er i dag.
Tidligere minister for offentlige arbejder (Fomento), Magdalena Álvarez skulle desuden i årene 2006 og 2009 have anvendt militærfly 97 gange inden for Spanien og 17 gange til udlandet. Álvarez blev i april afsat som minister, men var nummer fire på PSOE’s liste til Europaparlamentet. Derudover skulle vicestatsminister María Teresa Fernández de la Vega have anvendt et militærfly fra Madrid til Valencia for at se Las Fallas, uden at deltage i nogen officiel handling.
“Borgerne vil vide, hvem som anvender forsvarets transportmidler som taxa på bekostning af skatteborgerne, som har sværere og sværere ved at nå til udgangen af måneden,” siger Esteban González Pons, vicetalsmand for PP.
Spanske dagblade har døbt forsvarets fly til Lineas Àereas ZP.

Hotel Byblos i Mijas på auktion
Hotel Byblos i Mijas har igen været på auktion, hvilket er anden gang på et år. Heller ikke denne gang var der dog interesserede købere, og der er således stadig ikke nogen afklaring om hotellets fremtid.
Medarbejdernes repræsentanter havde håbet, at banken, der har 24 millioner euro til gode, ville overtage det kriseramte hotel.
En stor del af hotellets ansatte har ikke fået løn siden november. Mange af dem har været ansat i mere end 20 år. De kæmper for at sikre deres arbejdspladser fremover, selv om hotellet bliver solgt til nye ejere.
Hotel Byblos ejes af konstruktionsfirmaet Aifos.

Misbrugte Manuel Chaves sin magt i Junta de Andalucía?
Den nyudnævnte tredje vicestatsminister, Manuel Chaves, beskyldes for under sin tid som leder af den andalusiske lokalregering at have givet et tilskud på over 10 millioner euro til firmaet Aguas Teñidas, fordi hans datter Paula Chaves Iborra arbejder der.
I følge dagbladet El Mundo nægter Manuel Chaves, at tilskuddet havde noget som helst med datteren at gøre, men at det er rigtigt, at der siden 2004 er ydet støtte til selskabet, som udvinder kobber i en mine i Huelva-provinsen.
Chaves havde godkendt tilskuddet på de 10 millioner i 2009, et år efter at industriministeriet havde afslået at støtte det.
Junta de Andalucía gav firmaet tre millioner mere, end det havde ansøgt om, og var blot fem dage om at træffe beslutningen.

Cudeca indsamler 44.000 euro ved walkathon
Cudeca, cancerhospicet i Benalmádena, indsamlede under den årlige walkathon 44.000 euro.
På billedet ses nogle af de mange deltager, der kunne vælge tre forskellige længder, ved stranden omkring Sunset Beach Club, hvorfra arrangementet udgår.

Immigranter på bunden af Gibraltar-strædet
“Hvis vi kunne tømme Gibraltar-strædet for vand, ville bunden være dækket af lig”. Sådan siger en betjent fra Guardia Civils kystpatrulje, der er deltager i overvågningen af den sydspanske kysttrækning.
I juni druknede omkring 40 personer, og dermed er antallet af omkomne alene i år oppe på ca. 200.
Immigranterne får løfte om arbejde og transport til det spanske fastland mod betaling af et beløb, som de i mange tilfælde må betale af på i mange år. For en stor del af dem går det dog galt, inden de når frem til det spanske fastland.

Tre spaniere ombord på det forulykkede Air France-fly
Tre spanske statsborgere var blandt de 228 personer ombord på Air France-flyet, der den 1. juni forulykkede mellem Rio de Janeiro og Paris.
Det franske luftfartsselskab bekræftede, at de tre var ombord. Den ene er en ingeniør fra Sevilla, den anden en catalaner, som var på vej hjem fra en bryllupsrejse og den tredje var én af flyets kabinemedlemmer, en ung kvinde med både argentinsk og spansk statsborgerskab, som var født i Málaga.

Hotel Los Monteros er lukket
Hotel Los Monteros i Marbella lukkede i juni efter 45 års eksistens. Hotellets nuværende ejer, det russiske olieselskab North West Oil, købte det i december 2008.
Direktøren Ernest Malyshev gav den overraskende meddelelse til de 180 ansatte, som havde indledt en arbejdsnedlæggelse på ubestemt tid, fordi hovedparten af dem har ikke fået løn i flere måneder og har længe krævet, at myndighederne går ind i sagen.
Malyshev skriver i en pressemeddelelse, at han købte det emblematiske hotel som en investering på opfordring af politiske kontakter og professionelle i hotelsektoren. Han udarbejdede derefter en plan, hvormed hotellet skulle kunne overleve. Med i købet var dog også aftalerne med de 180 ansatte, som sammen med de hårde tider i branchen gjorde virkeliggørelsen af planen umulig. Han nævner som eksempel, at en dørmands løn er på 2.100 euro og andre lønninger langt højere, og at disse lønaftaler burde tilhøre tidligere og bedre tider.
Manden er åbenbart ikke blevet korrekt rådgivet angående ansættelsesforholdene i Spanien, og i stedet for at finde en bærbar løsning på problemet, valgte han at stoppe udbetalinger af lønningerne, de ansattes seguridad social mv. Det fik, ifølge pressemeddelelsen, de ansatte til at true og fornærme hotellets gæster og ledelse med xenofobiske udtalelser.
Malyshev skriver videre, at han ikke forstår, hvordan politikere og fagforeninger kunne tillade en sådan behandling af en forretningsmand, der har investeret på Costa del Sol i en tid, hvor alle burde arbejde sammen for at redde hotellet.

Fly fra Gran Canaria til Oslo måtte nødlande med motor i brand
Et Airbus-fly af typen A320 fra det spanske charterselskab Iber World, der den 10. juni skulle flyve 180 passagerer fra Las Palmas til Oslo, måtte vende om, da den ene motor brød i brand.
Ca. 10 minutter efter start sås ild ud af den venstre motor, ligesom der lød smæld, og flyets piloter besluttede at vende tilbage til lufthavnen i Las Palmas.
Alle passagerer var nordmænd, og flyet var chartret af Ving Resor.
Ingen kom til skade.

Marisol Yagüe løber ind i flere problemer
Marbellas tidligere borgmester, Marisol Yagüe, er nu også anklaget for at have slået en 15-årig dreng, der kaldte hende for en tyv og et svin.
Hændelsen fandt da hun kom kørende i sin bil nær ved gymnasieskolen i Xarblanca, netop som eleverne var på vej ud.
En af eleverne råbte “ladrona” og “choriza” og det fik eksborgmesteren til at standse op. Hun forklarede den 15-årige, at hun ikke var nogen tyv, hvortil drengen svarede, at det kunne han bevise. Derefter fik han en lussing under overværelse af 20 andre elever.
Marisol Yagüe er i forvejen sigtet i 20 sager, der alle vedrører hendes tid som byrådsmedlem og borgmester i Marbella.
Samtidig har hendes bror, tidligere medlem af byrådet, Antonio Yagüe, indgivet sig selv til spansk politi. Han forsvandt for tre år siden under en razzia på rådhuset og har siden opholdt sig på ukendt adresse i Venezuela. Han er sigtet i en række sager om ulovlige byggetilladelser.
Han overgav selv til politiet i lufthavnen i Madrid og er foreløbig idømt et års fængsel og ti års forbud mod at beklæde offentlige embede.

Stadig tovtrækkeri om sygehus i Mijas/Fuengirola
I snart mange år har byrådene i Mijas og Fuengirola kæmpet for at overbevise Junta de Andalucía om vigtigheden af et fælles hospital i området.

I 2003 lovede daværende leder af lokalregeringen, Manuel Chaves, der nu er tredje vicestatsminister, at et hospital ville stå indflytningsklart i 2008. Det første spadestik er endnu ikke taget.
Samtidig har de to byråd hver for sig kæmpet for, at hospitalet bliver bygget i netop deres kommune.
Fuengirola-kommune har svært ved at finde en byggegrund, der er stor nok, og byens borgmester, Esperanza Oña, foreslog derfor i april, at man kunne anvende lokalerne, hvor den nu lukkede Clinica Salus lå, men til det svarede lokalregeringen ifølge borgmesteren, at man slet ikke anså, at området har behov for et hospital.
Mijas kommune har købt en grund på 103.000 m2, som i maj blev godkendt til formålet i byplanlægningen. I projektet indgår også opførelsen af et ferskvandanlæg, 2.655 boliger (VPO). Grunden ligger ved floden Rio Fuengirola, på vejen mod Cerros del Aguila.
Mijas’ borgmester, Antonio Sánchez, har kaldt godkendelsen af grunden for et historisk øjeblik for kommunen, ligesom han glæder sig over de store investeringer og de mange arbejdspladser, projekterne vil skabe.
Mijas er et skridt foran Fuengirola i kampen om et hospital. Projektet er dog stadig ikke godkendt af Junta de Andalucía.

Chiringuitoerne er reddet
Strandbarerne langs Andalusiens kyster er reddet for denne omgang. Myndighederne havde ellers truet med, at dem, som ikke overholder den regel i lovgivningen Ley de Costas, der dikterer, at de skal ligge længere end 100 meter fra strandkanten, skulle flyttes længere værk eller rives ned.
Barejere, visse politikere og menige mennesker, protesterede dog over beslutningen, da man mener, at barerne er en del af strandkulturen. Det har regeringen, nærmere betegnet miljøministeriet, der er ansvarlig for landets kyststrækninger, lyttet til, og barerne får alligevel lov til at blive liggende på betingelse af, at de ikke er større end 100 kvadratmetre.
Barernes åbningstilladelser skal dog igen ses efter, så den nye ordning betyder ikke, at alle ukritisk for lov at være i fred. Man vil stadig slå ned på dem, der optager langt større arealer end tilladt og dem, der ikke har bevillingerne i orden.
Ley de Costas blev indført i 1989, men siden har myndighederne set mellem fingrene, og barerne blev bygget tættere og tættere på strandkanterne, ligesom nogle chiringuitos ganske enkelt ser forfærdelige ud, og derfor blev det besluttet, at loven skulle håndhæves.
Den nye aftale gælder foreløbig til udgangen af året. Herefter, har regeringen meddelt, vil den andalusiske lokalregering få kontrollen over strandbarerne.

Ny terminal Barcelonas lufthavn indviet
Barcelonas lufthavn El Prat indviede i juni den nye terminal, kaldet T1. Den første afgang fra den nye terminal var et Spanair-fly til Madrid.
Terminalen er på 19.600 kvadratmeter og huser fem restauranter og 17 forretninger. Spanair og SAS er blandt de selskaber, der nu benytter T1.
Med indvielse af T1 vil lufthavnen i Barcelona kunne betjene 50 millioner passagerer om året.

ETA myrder politimand i Vizcaya
ETA kunne den 18. juni tilføje endnu et navn på listen over myrdede personer. Eduardo Puelles García, en 49-årig politimand fra Policia Nacional i byen Arrigorriaga, der ligger ved Bilbao, blev dræbt, da en bombe, plantet af terrororganisationen, sprængte hans bil i luften, netop som han havde sat sig ind for at køre på arbejde. Han var en del af politiets antiterrorkorps.
Det er det første attentat, siden socialistiske Patxi López overtog regeringsmagten i Baskerlandet. Det falder desuden sammen med 22-årsdagen for ETA’s hidtil voldsomste attentat. Her omkom 21 personer, da en bombe sprængtes i et indkøbscenter i Barcelona.

Influenza A kom til Málaga
I juni konstateredes fem tilfælde af influenza A i Málaga. Det drejede sig om tre voksne og to børn, hvoraf fire blev smittet under en rejse til USA, mens den femte er en 24-årig soldat fra militærakademiet i Hoyo de Manzanares i Madrid.
Alle blev dog udskrevet efter endt behandling få dage senere.
Der har været omkring 300 tilfælde i Spanien. Alle er blevet helbredt.
Spaniens sundhedsminister, Trinidad Jiménez, har meddelt, at man i 2012 vil åbne landets første laboratorium, som udelukkende skal producere vacciner mod influenza A samt andre former for influenza.
Det vil komme til at ligge i Granada og har et budget på 75 millioner euro.

Slut med direkte fly til USA
Delta Airlines har meddelt, at man sætter en foreløbig stopper for den direkte rute mellem Málaga og New York.
Ruten indførtes i 2007 og var i starten en så stor succes, at antallet af ugentlige afgange hurtigt måtte øges fra tre til fire.
Det sidste udkald vil lyde i oktober. Luftfartsselskabet håber dog at kunne vende tilbage næste sommer.

Alle Fuengirolas strande har blå flag
Fuengirola er den eneste kommune i landet, der kan prale af, at alle dens strande har blå flag, der gives, når en række krav om renhed og faciliteter overholdes.
Kommunen har syv strande, og de repræsenterer 30 procent af Málaga-provinsens blå flag. Kun 10 procent af Andalusiens strande har i år kunnet hejse flaget.

Giv mig en øl, din idiot
To unge fyre har åbnet en bar, hvor gæsterne gerne må fornærme personalet. Tanken er, at man skal kunne komme af med alle sine frustrationer, så man ikke tager dem med sig hjem til familien. Barens ejere, Bernard Mariusz og Michal Lotocki, der kommer fra Polen, byder ligefrem på en omgang, hvis fornærmelsen er rigtig original og morsom. De fleste gæster bruger dog forholdsvist uskyldige udtryk som capullo, cabrón, tonto og idiota.
Baren ligger i Cullera i Valencia-provinsen.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa