Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Stadig vand nok i Málaga
Selvom man denne sommer for første gang nogensinde tre dage i træk målte temperaturer over 39 grader i Málaga, så ser det ikke ud til, at man kommer til at mangle vand lige foreløbig.
Ifølge de seneste opgørelser er vandreservoirerne 47,3 procent fulde, hvilket er mere end dobbelt så meget som samme måned sidste år, hvor de kun var 23,28 procent af kapaciteten. I de syv forskellige reservoirer, der er i Málaga-provinsen, svinger niveauet mellem 32,6 procent i La Viñuela til tre andre, der alle har mere end 50 procent af deres kapacitet.
 

På vej mod en gigantisk sparekasse
Kort tid efter at det kom frem, at to store andalusiske sparekasser, Unicaja og Cajasur, går sammen til Unicajasur, er det nu blevet officielt, at også Caja Jaén kan bliver en del af fusionen.
Det er det første skridt i at skabe en gigantisk andalusisk sparekasse, som dermed vil nærme sig top 5 blandt de største i Spanien. Det er Junta de Andalucia, som skal godkende projektet. Den samlede dokumentation for de to sparekassers fusion løber op i ca. 3.000 sider, og Junta de Andalucia har en frist på seks mdr. til at afgøre sagen. Endelig skal mindst 2/3 af bestyrelsen i Unicajasur også godkende fusionen, før den kan blive en realitet.
Gives der grønt lys for fusionen, vil der blive tale om en sværvægter indenfor den spanske banksektor, idet der vil være over 10.000 ansatte fordelt på mere end 1.000 filialer i hele Spanien.

Jordskred i Albanchez
I forbindelse med et jordskred i starten af august i den lille by Albanchez (Almería), måtte 30 mennesker evakueres fra deres hjem pga. fare for sammenstyrtning. Brandfolk måtte hjælpe de skræmte beboere ud tidligt om morgenen, da kun en enkelt person i de udsatte huse havde hørt stenskredet, men ikke havde tænkt nærmere over det og sovet videre.
Den spanske regering har lovet at betale oprydningen og ikke mindst hjælpe ofrene med at vende tilbage til deres hjem så hurtigt om muligt. Det er ikke første gang, at den lille by bliver udsat for stenskred; i 2000 styrtede huse også sammen som følge af stenskred forårsaget af et kraftigt regnvejr.

Nyt aktivitetsprogram for ældre i Marbella
At motion er godt for både krop og sjæl er ikke noget nyt, men det kniber ofte med motivationen til at komme i gang, ikke mindst når man kommer op i årene.
Derfor har kommunen i Marbella iværksat et program, der skal hjælpe ældre med at holde sig i gang for på den måde at forebygge sygdomme som alzheimers, parkinson og i disse dage, influenza A. De ældre har nu muligheden for at mødes i centre, foreløbig en gang om måneden, hvor der vil være forskellige aktiviteter. Hver gang vil det blive afholdt i forskellige centre, så det bliver mere fleksibelt for de ældre. Det er Consejo Asesor de Mayores, der står bag det nye aktivitetsprogram, og det er første gang, at Marbella forsøger sig med et aktivitetsprogram for ældre.


Afgrøder ødelagt af kraftig regn
I forbindelse med et kraftigt regnvejr i midten af august i forskellige andalusiske kommuner blev over 7.000 hektar oliventræer skadet i området omkring Córdoba. Derudover er der flere steder også set materielle skader. De samlede omkostninger løber op i over 7 mio. euro, hvilket har skabt stor bekymring i sektoren.
Flere områder meddeler, at de regner med at 50 procent af høsten er ødelagt, mens andre siger, at hele høsten er gået tabt.

Spanien og Portugal i nyt samarbejde
Spanske og portugisiske myndigheder har etableret et nyt samarbejde, der skal fokusere på bekæmpelse af kriminalitet. Det er den portugisiske grænse i, der skal være fokus på. Med det nye samarbejde bliver der udover ”almindelig” kriminalitet også fokuseret på at bekæmpe terrorisme. Det nye Centro de Cooperación Policial y Aduanera får sit spanske hovedsæde i Huelva.
 

Udvidelse af hospitalet i Marbella tager form
Hospitalet ”Costa del Sol” i Marbella har gennem længere tid været under udvidelse.
Det blev oprindeligt bygget i 1993 og hører under Junta de Andalucía, men allerede nu er det blevet for lille. I forvejen havde hospitalet 400 sengepladser, men med udvidelsen kommer der 150 flere, hvoraf de 120 bliver på enkeltstuer. Der bliver også bygget et nyt parkeringshus i forbindelse med hospitalet, hvor der vil kunne være plads til 1694 biler. Med udvidelsen medfølger også seks nye medicinske afdelinger, så patienter bliver fri for at skulle transporteres til et hospital i Málaga for at få behandling, som man ikke tidligere tilbød på hospitalet. Det har tidligere været en stor omkostning at flytte syge patienter. Det vil samtidig betyde, at man letter presset på andre sygehuse i regionen, eftersom man vil få flere specialister efter udvidelsen af hospitalet. De samlede omkostninger for byggeriet løber op i 50 millioner euro, og man regner med at havde tilbygningen klar til brug i 2011.

 


Totalt rygeforbud
Sundhedsminister Trinidad Jiménez påtænker nu at tage skridtet fuldt ud og forbyde rygning i alle offentlige områder, inklusive cafeer og spisesteder.
Spanien indførte i 2006 rygeforbud i bl.a. alle offentlige bygninger, og barer og restauranter med flere end 100 siddepladser har siden skullet have en afdeling for ikke-rygere, hvilket dog vil sige kun 40.000 ud af landets 350.000 restaurationer.
Disse tiltag fik omkring en million personer til at lægge tobakken på hylden, og antallet af sygdomstilfælde relateret til rygning er siden mindsket, og sundhedsministeren forsvarer det totale rygestop med, at rygning er hele samfundets problem, da rygere bruger sundhedsvæsnet mere end ikke-rygere. Hun har desuden udtalt, at cigaretpakker ”inden for kort tid” vil have billeder af tjærefyldte lunger, tumorer, sorte tænder og andet skræmmende.


Málagas nye lufthavnsterminal færdig inden påske
Arbejdet med den nye terminal i Málaga Lufthavn ser ud til at holde tidsplanen og dermed være klar til brug inden Semana Santa 2010.
Med den nye terminal vil lufthavnen tredoble sin kapacitet og samtidig bringe sig op på det samme konkurrencemæssige niveau som de bedste lufthavne i Europa. Lufthavnen vil dække 385.000 kvadratmeter, kunne betjene 9000 passagerer i timen og have i alt 48 forskellige gates.
Samtidig bliver A-7 motorvejen ført direkte ind til lufthavnen for på denne måde at gøre adgangen lettere og dermed give passagerer en større fleksibilitet, når de skal til og fra lufthavnen.
De samlede omkostninger for byggeriet løber op i 380 millioner euro og er en del af Plan Málaga, som skal forbedre det samlede billede af byen, ikke mindst fordi Málaga er med i konkurrencen om at blive Europas kulturby i 2016.
 

29 anholdt efter narkorazzia i Jerez de la Frontera
Efter grundigt forarbejde har politiet i Jerez anholdt i alt 29 personer for narkokriminalitet. De 29 er blevet anholdt indenfor et kort tidsrum og menes at tilhøre samme gruppe af narkohandlere i området. Operación Correlito begyndte i starten af juli og har haft deltagelse af mere end 100 betjente og man har udover de 29 anholdte også fundet våben, kokain, mere end 20.000 euro samt en stor mængde smykker.
 

Ingen lønstigning til de andalusiske parlamentsmedlemmer
Heller ikke i år er der udsigt til lønstigninger for medlemmerne af det andalusiske parlament, eftersom man valgte at fastfryse den gældende løn for endnu et år.
Formanden for det andalusiske parlament, Fuensanta Coves Botella, begrunder beslutningen med, at det allerede sidste år blev bestemt, at der ikke skulle være lønstigninger, så længe der var begrænset vækst i regionen. ”Det er det mindste man kan gøre som politiker i krisetider,” fastslår hun.
Et parlamentsmedlem for de spanske regioner tjener gennemsnitligt 3.229,82 euro om måneden. Dette kan dog variere en smule afhængig af hvilket parlament, man er medlem af.
 

Marbella godkender efter 23 år ny stadsplan
Marbellas byråd har endelig kunnet godkende kommunens nye stadsplan (PGOU), den første i 23 år.
Borgmester Ángeles Muñoz havde tidligere givet udtryk for, at ingen skulle komme til at lide under tidligere tiders lovovertrædelser, men omkring 500 boliger er ikke inkluderet i den nye byplan.
Hun har forklaret sagen med, at den andalusiske lokalregering har insisteret på, at de omstridte bebyggelser ved Banana Beach, La Vibora og Río Real ikke kunne accepteres, og at hun har måttet bøje sig for dette for endelig at få stadsplanen på plads.


Sag mod Manuel Chaves skrinlægges

Sagen mod Manuel Chaves, hvori han beskyldtes for at have givet et tilskud på over 10 millioner euro til firmaet Aguas Teñidas, hvor hans datter Paula Chaves Iborra arbejder, er blevet skrinlagt.
I følge dagbladet El Mundo nægter den forhenværende leder af den andalusiske lokalregering, at tilskuddet havde noget som helst med datteren at gøre, men at det er rigtigt, at der siden 2004 er ydet støtte til selskabet, som udvinder kobber i en mine i Huelva-provinsen.
Chaves havde godkendt tilskuddet på de 10 millioner i 2009, et år efter at industriministeriet havde afslået at støtte det.
Junta de Andalucía gav firmaet tre millioner mere, end det havde ansøgt om, og var blot fem dage om at træffe beslutningen.
 


Markedsføringsstrategien virkede
Junta de Andalucias markedsføringsplan over for det nationale marked, ´Plan Verano 2009´, har været en succes.
På mindre end en måned har mere end 32 millioner set kampagnen, der har været gennemført på Tv, radio og internet. Målet med planen har været at få flere spaniere til at holde ferie i Andalusien i højsæsonen, og resultatet har været mærkbart. I løbet af årets første seks måneder har over 4,2 millioner spaniere overnattet på andalusiske hoteller.
Det er værd at lægge mærke til, at feriesæsonen for mange spaniere først begynder i august, og derfor er de ikke en del af statistikken, hvorfor det derfor må forventes, at antallet af ferierende spaniere i Andalusien også steg i august.

Uvejr aflyser togture
Det kraftige haglvejr, der ramte Toledo den 10. august, betød, at AVE-forbindelsen mellem Madrid-Sevilla og Málaga blev aflyst den følgende dag. Det betød, at frem til kl. 14.00 den 11. august var mere end 6.000 rejsende blevet påvirket af aflysningerne. Det var kun selve strækningen mellem Toledo og Madrid, der blev berørt, men da AVE fra både Málaga, Sevilla og Córdoba skal den vej for at komme til Madrid, betød det store forsinkelser for de rejsende.
 

Mand smadrede trafikradar efter at have kørt for stærkt
En mand blev natten til den 8. august fanget af en radarovervågning i Málaga. Velvidende at han havde kørt for stærkt, vendte manden om og smadrede radaren for på den måde at undgå at få en bøde. Manden nægtede sig skyldig i forseelsen, men et overvågningskamera fra et nærliggende hotel havde fanget hele episoden på video. I stedet for kun at få en fartbøde, fik manden en bøde på 1080 euro som følge af hærværk mod offentlig ejendom. Samtidig skal han betale en erstatning på 487,87 euro til Málaga-kommune.


Økonomisk hjælp til kommunerne

Mere end halvdelen af de store kommuner i Málaga-provinsen har bedt om at få del i en af de hjælpepakker, som den spanske regering har etableret. Hverken Málaga eller Marbella har søgt om støtte, og det vides endnu ikke, hvor mange kommuner udenfor provinsen har søgt om penge fra hjælpepakken.
Kommunernes likviditet er så dårlig, at flere leverandører har stoppet for leveringen. Mange mindre firmaer lider meget under ubetalte regninger, og derfor har mange kommuner bedt om at få en del af kagen. I alt beder de 13 kommuner om 113 millioner euro, hvoraf Fuengirola alene har bedt om 58 millioner. Mijas, der i forvejen har en gæld på over 20 millioner euro, har bedt om 10 millioner mere for at hjælpe de trængte firmaer.
Der er tale om den hjælpepakke, som den spanske regering satte i kraft for tre måneder siden, hvor kommunerne i hele landet fik lov til at udskyde sine afdrag til skattevæsnet, så de på den måde havde penge til at betale regningerne til de lokale firmaer. Dette skulle efter hensigten betyde, at der ville være flere af de lokale firmaer, som skulle kunne klare sig. I forbindelse med samme hjælpepakke er det blevet muligt for lokale firmaer at optage lån i banken svarende til de beløb, som de har til gode hos kommunerne for på den måde at holde liv i forretningen.
Det er endnu ikke blevet offentliggjort om, og i så fald hvornår, kommunerne bliver bevilget pengene.
 


Den andalusiske regering lover flere politifolk i Estepona
Som følge af den meget negative omtale, som Estepona har oplevet hen over sommeren, har man fra kommunen bedt den andalusiske centralregering om at få flere politifolk i byen. Dette skal være med til at sikre, at borgerne kan føle sig mere trygge.
I øjeblikket har Estepona kun 80 politifolk til kommunens 66.000 borgere, og man ser gerne, at der kommer mindst 60 mere; et krav som centralregeringen har lovet at efterkomme.
 


Stor befolkningstilvækst langs kysten
På bare fem år, fra 2003 til 2008, steg befolkningstallet i Málaga-provinsen med 13,7 procent og det gør dermed regionen til et af de områder med størst befolkningstilvækst i hele Spanien.
Byer som Benalmàdena, Mijas og Estepona ligger alle i top 10 med en stigning på henholdsvis 39,7, 35 og 31,8 procent.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa